ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τσολακίδης: "Μου δίνει αυτοπεποίθηση"

NewSports          26/4/2002
¦ATPA 2002:EYP¿¦AIKO ¦P¿TA£¤HMA ENOP¡ANHª ¡YMNAªTIKHª.TªO¤AKI¢Hª.
Βασίλης Τσολακίδης INTIME SPORTS

Ο Βασίλης Τσολακίδης θέλει να κερδίσει την "μάχη με τον εαυτό του" με αφορμή τον τελικό στο δίζυγο

Η υπεράσπιση αυτής της επιτυχημένης παράδοσης πιστώνεται στον 30χρονο σπεσιαλίστα του δίζυγου, ο οποίος τα κατάφερε κόντρα σ' όλες τις αντιξοότητες. Ο τραυματισμός που είχε υποστεί τον περασμένο Φεβρουάριο στον αριστερό ώμο, τον υποχρέωσε να μείνει αρκετούς μήνες εκτός δράσης, δημιουργώντας φόβους ακόμα και για πρόωρο τέλος της καριέρας του.
Παρότι μάλιστα ήρθε στο Λονδίνο έχοντας μόνο μία αγωνιστική συμμετοχή μέσα στο 2009 (αυτήν στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ, πριν από δύο εβδομάδες, όπου είχε μείνει 11ος στον προκριματικό), απέδειξε ότι παραμένει μεταξύ των κορυφαίων.

Το πρόγραμμα του Τσολακίδη είχε σχετικά χαμηλό συντελεστή δυσκολίας (6,30), αλλά η "καθαρή" εκτέλεση του έδωσε την 5η θέση στον προκριματικό του αγωνίσματος, σε ισοβαθμία με τον 4ο.

" Είμαι πολύ ευχαριστημένος που μπήκα στον τελικό. Είναι μια επιτυχία που μου δίνει αυτοπεποίθηση για την συνέχεια. Μετά από την περιπέτεια που πέρασα φέτος με τον τραυματισμό μου, χαίρομαι και μόνο που μπορώ να συμμετέχω στους αγώνες. Όπως άλλωστε είχα πει πριν από την αναχώρηση, πίστευα ότι μπορούσα να τα καταφέρω ακόμα και με αυτό το 'ελαφρό' πρόγραμμα", υπογραμμίζει και συμπληρώνει:

" Μέχρι τον τελικό της Κυριακής, θα δούμε αν θα ανεβάσουμε την αρχική αξία. Ακόμα και με το ίδιο πρόγραμμα, πάντως, μπορώ να τα πάω καλύτερα. Στον προκριματικό έκανα 2-3 λαθάκια, που μου στοίχισαν τουλάχιστον 30 εκατοστά του βαθμού".

Ο Θεσσαλονικιός πρωταθλητής, ο οποίος στον τελικό της Κυριακής (18/10) θα εμφανιστεί 7ος και προτελευταίος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, δηλώνει πως δεν τον απασχολεί ούτε η σειρά εκτέλεσης, ούτε οι αντίπαλοί του:

" Για μένα, δεν παίζει ρόλο με ποια σειρά αγωνίζομαι, ούτε σκέφτομαι τι θα κάνουν οι άλλοι. Το μόνο που με απασχολεί είναι να κάνω εγώ αυτό που πρέπει, να νικήσω ξανά στη μάχη με τον εαυτό μου".

Μάλιστα, η τέταρτη συμμετοχή του σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος, έπειτα από εκείνες του 2001 (7ος στη Γάνδη), του 2005 (6ος στη Μελβούρνη) και του 2006 (4ος στο Άαρχους) συνδυάζεται με την απόκτηση του τέταρτου παιδιού του.

" Έγινα πατέρας την 1η Οκτωβρίου, το ίδιο βράδυ που επέστρεψα από το Κατάρ. Και μια εβδομάδα μετά, ξαναέφυγα για Λονδίνο. Μέχρι να το ξαναδώ, το μωρό θα έχει γίνει ολόκληρος άνθρωπος", λέει ο 30χρονος αθλητής, που έχει αποκτήσει τρεις γιους και μία κόρη με την παλιά πρωταθλήτρια της ρυθμικής, Γεωργία Στράκα.

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Ιωακειμίδης, προπονητής του Τσολακίδη από τα τέλη του 2008, επαναλαμβάνει πως ό,τι έρθει από εδώ και πέρα απλώς θα κάνει μεγαλύτερη την επιτυχία:

" Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Τώρα, θα δούμε μέσα από τις προπονήσεις αν και πόσο θα ανεβάσουμε το βαθμό δυσκολίας ενόψει του τελικού. Μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το 6,70, αλλά ίσως επιλέξουμε κάποια ενδιάμεση λύση για περισσότερη σταθερότητα. Εξάλλου, εκείνο που θέλουμε πιο πολύ απ' όλα, είναι να κάνει σωστά το πρόγραμμά του".

Τα συγχαρητήριά του έδωσε στον αθλητή του Διαγόρα Αμπελοκήπων και ο προηγούμενος προπονητής του, Αβραάμ Σαπρανίδης." Μπράβο στον Βασίλη. Όλοι μας πιστεύαμε και περιμέναμε την πρόκρισή του. Μακάρι να φέρει και το μετάλλιο στον τελικό", είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, που βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα ως προπονητής του Μιχάλη Δουλκερίδη.

Βλάσης Μάρας: "Θα γυρίσω νικητής από το Λονδίνο το 2012"

Το σύνθημα με το οποίο ο Βλάσης Μάρας είχε έρθει στο Λονδίνο, για το 41ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, ήταν "όλα ή τίποτα". Το ρίσκο, όμως, δεν του βγήκε και η πτώση στον προκριματικό του μονόζυγου σήμανε το πρόωρο τέλος της διοργάνωσης για τον ίδιο.

Για την είσοδο στην οκτάδα, απαιτούνταν τελικά μόλις 15,100 βαθμοί, επίδοση που φυσιολογικά ο 26χρονος πρωταθλητής πετυχαίνει με κλειστά μάτια.

" Μερικές φορές, στα εύκολα είναι που δεν τα καταφέρνουμε. Θα μπορούσα να είχα μπει στην οκτάδα για... πλάκα. Και στον τελικό να περνούσα, όμως, η 2η ή η 3η θέση δεν θα με ικανοποιούσε. Το είχα πει από την αρχή. Η φιλοσοφία μου σ' αυτόν τον αγώνα ήταν να ρισκάρω και ό,τι βγει", τονίζει ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη και συμπληρώνει:

" Στη γυμναστική ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Μέσα σε μία στιγμή, μπορεί να γίνει το λάθος. Συνέβη σ' ένα δύσκολο σημείο του προγράμματός μου, το οποίο όμως έχω 'βγάλει' πολλές φορές μέχρι σήμερα. Μετά την πτώση, όλα τέλειωσαν. Η πρόκριση είχε χαθεί και δεν είχε νόημα να κυνηγήσω κάτι".

Με δύο παγκόσμιους τίτλους (Γάνδη 2001, Ντέμπρετσεν 2002) στην συλλογή του, περισσότερους από κάθε άλλον εν ενεργεία αθλητή του μονόζυγου, ο Βλάσης Μάρας εξακολουθεί να είναι πολυνίκης του θεσμού στο συγκεκριμένο όργανο, μαζί με λίγους και εκλεκτούς πρωταθλητές του παρελθόντος:

Τον Ισπανό Χεσούς Καρμπάγιο (1996, 1999), τον Κινέζο Λι Τσουνγιάνγκ (1989, 1991), τον σπουδαίο Σοβιετικό Ντμίτρι Μπιλοζέρτσεφ (1983, 1987), καθώς και τρεις ακόμα προπολεμικούς γυμναστές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο Σλοβένος θρύλος Λέον Στούκελι, νικητής στις διοργανώσεις του 1922 και 1926.

Παρόλα αυτά, όμως, ο πρωταθλητής της Ειρήνης Περιστερίου δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι "σκασμένος" από αυτό που συνέβη το βράδυ της Τρίτης (13/10) στην "O2 Arena":

" Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχα την τύχη να κατακτήσω μετάλλιο σε κάθε συμμετοχή μου τα τελευταία χρόνια, αλλά αντίθετα στα πιο πρόσφατα παγκόσμια πρωταθλήματα δεν συνέβη το ίδιο. Με πειράζει να δίνω στους αντιπάλους μου την ευκαιρία να παίρνουν θέσεις και διακρίσεις που ξέρω ότι ανήκουν σ' εμένα. Νιώθω ότι εγώ έδωσα σε κάποιον άλλον τη δυνατότητα να περάσει στον τελικό, επειδή δεν έδειξα αυτό που μπορώ να είμαι".

Σε κάθε περίπτωση και παρά την πικρία του αποκλεισμού, το 2009 κλείνει με θετικό πρόσημο για τον Μάρα, που τον περασμένο Απρίλιο είχε κατακτήσει στο Μιλάνο τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο του, επίτευγμα δίχως προηγούμενο:

" Ασφαλώς πρόκειται για μια επιτυχημένη χρονιά. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο είμαι μέσα στα μετάλλια και μάλιστα σ' ένα ριψοκίνδυνο όργανο. Τώρα θα ξεκουραστώ για μια εβδομάδα και μετά θα ξεκινήσω να σκέφτομαι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς. Θα είναι δύσκολη προετοιμασία, αφού θα πρέπει να ξαναμπώ στο σύνθετο ατομικό για πρώτη φορά από το 2007".

Όσο για τους ανοιχτούς λογαριασμούς που αφήνει φεύγοντας από το Λονδίνο, ο Βλάσης Μάρας προειδοποιεί τους αντιπάλους του ότι ο επόμενος γύρος θα του ανήκει:

" Πολλές φορές είχα την τύχη να επιστρέψω στο ίδιο μέρος για να αγωνιστώ ξανά. Το βλέπω σαν προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό μου. Έχασα το παγκόσμιο τίτλο στο Λονδίνο, για να κερδίσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι το βλέπω. Θα τα ξαναπούμε το 2012 λοιπόν...".

Λευτέρης Πετρούνιας: "Δεν πειράζει"

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα για τον Λευτέρη Πετρούνια, που από τη μία ήταν χαρούμενος για το εξαιρετικό ντεμπούτο του με την Εθνική ανδρών σε μεγάλη διοργάνωση, ενώ από την άλλη αισθανόταν ότι έχασε μέσα από τα χέρια του την πρόκριση για τον τελικό των κρίκων, για μόλις 0,175 βαθμούς.

" Για ένα μικρό λάθος, που μου στοίχισε τουλάχιστον 30 εκατοστά του βαθμού, έχασα την είσοδο στην οκτάδα. Είναι κρίμα... Δεν πειράζει, όμως. Την επόμενη φορά θα είμαι πιο έτοιμος και θα τα καταφέρω", τόνισε ο νεαρός πρωταθλητής, ο οποίος στα τέλη Νοεμβρίου θα κλείσει τα 19 του χρόνια.

Μιχάλης Δουλκερίδης: "Ήθελα πολύ να τα καταφέρω"

Στενοχωρημένος για τη χαμένη ευκαιρία να δείξει κάτι καλό ήταν και ο Μιχάλης Δουλκερίδης, ο οποίος παρουσίασε ένα από τα 10 δυσκολότερα προγράμματα στο έδαφος, αλλά είχε δύο πτώσεις και δεν μπόρεσε να κυνηγήσει την πολυπόθητη διάκριση:

" Μπήκα με αυτοπεποίθηση, αλλά επειδή ήθελα υπερβολικά πολύ να τα καταφέρω, έκανα το λάθος σ' ένα ανύποπτο σημείο λόγω υπερέντασης. Χαίρομαι όμως που έδειξα -έστω και με πτώσεις- ένα τόσο δυνατό πρόγραμμα".


























































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ