ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ανακοίνωση Ιωαννίδη για το CAS

Ανακοίνωση Ιωαννίδη για το CAS
βαλνερ αντζας

Με αφορμή την απόρριψη του CAS για τα ασφαλιστικά μέτρα ο νομικός των "ποντιών" Γρηγόρης Ιωαννίδης εξέδωσε γραπτή δήλωση

"Μελετήσαμε πολύ προσεχτικά το κείμενο της Απόφασης του Αθλητικού Δικαστηρίου στην Αίτηση των Προσωρινών και Συντηρητικών Μέτρων του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Χωρίς να θέλουμε να προκαταβάλουμε την εξέλιξη της υπόθεσης και την τελική απόφαση του Δικαστηρίου, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ορισμένα σημαντικά θέματα για την εξέλιξη της υπόθεσης.

1. Δεν θα πρέπει σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικό σημείο να επικεντρωνόμαστε σε τελικές κρίσεις, ούτε και σε πανηγυρισμούς για την έκβαση της υπόθεσης. Η υπόθεση συνεχίζεται κανονικά και με απόφαση του Δικαστηρίου, πιστοποιώντας ταυτόχρονα, την δικαιοδοσία του.

2. Η απόφαση κατά των Προσωρινών και Συντηρητικών Μέτρων ούτε είναι, αλλά ούτε και πρέπει να αποτελέσει πρόκριμα για την ουσία της υπόθεσης. Τα Προσωρινά και Συντηρητικά Μέτρα έχουν τόσο διαφορετικό ύφος όσο και σκοπό από την κύρια διαδικασία, που θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.

3. Ένας από τους λόγους της κατάθεσης των Προσωρινών και Συντηρητικών Μέτρων, ήταν η πρόληψη δημιουργίας προβλημάτων, στην διεξαγωγή των play-off και στην ομαλή προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας. Τώρα είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος των προαναφερθέντων προβλημάτων, σε περίπτωση που η έφεση του Απόλλωνα Καλαμαριάςa γίνει δεκτή, όπως αναλύουμε παρακάτω.

4. Δεν είναι τακτική μας να αναλύουμε τα νομικά επιχειρήματα δημόσια, αλλά θα προτρέψουμε τους ενδιαφερόμενους στις σχετικές παραγράφους της Απόφασης του Δικαστηρίου, όπου ξεκαθαρίζεται ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων και της νομικής ανάλυσης. Όπως επίσης ξεκαθαρίζεται και το γεγονός ότι στην εξέταση των Προσωρινών και Ασφαλιστικών Μέτρων δεν εκδικάζεται η ουσία της υπόθεσης.

5. Έχουμε στην διάθεσή μας προηγούμενες αποφάσεις, οι οποίες, μαζί με την σωστή εφαρμογή των κανόνων, δικαιώνουν τα επιχειρήματά μας, τα πιστοποιούν και τα ενισχύουν. Η ανάλυση των εν λόγω αποφάσεων, τόσο του Αθλητικού Δικαστηρίου, όσο και δύο συγκεκριμένων Ευρωπαικών Κρατών, ενισχύουν την άποψη, ότι στην κύρια διαδικασία που θα ακολουθήσει, το αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικό. Το Δικαστήριο έχει δεχτεί αυτό το επιχείρημα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να προκαταβάλει σε αυτό το χρονικό σημείο, την επιτυχία της Έφεσης του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

6. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους, η επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος δεν έπρεπε να γίνει. Όχι τόσο για λόγους ρητορικών επιχειρημάτων, αλλά κυρίως διότι η γραμματική ερμηνεία του Κανόνα 20.3 του ΚΑΠ, επιβάλει την μη επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, όσο υπάρχει διαδικασία έφεσης σε εξέλιξη. Επιπρόσθετα, πιστοποιεί και το σκεπτικό του νομοθέτη, το οποίο προσβλέπει στην πρόληψη των προαναφερθέντων προβλημάτων.

7. Το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ δεν έχει ακόμα μεταφραστεί. Το καταθέσαμε στα ελληνικά με την προυπόθεση ότι το αγγλικό κείμενο θα υποβληθεί στο κύριο μέρος του φακέλου μας όταν η ΕΠΟ το μεταφράσει, καθώς είναι και υποχρέωσή της. Δημιουργεί απορία το γεγονός ότι το Δικαστήριο έχει παραλείψει αυτό το επιχείρημα, παρότι ολόκληρη η διαδικασία είναι μαγνητοφωνημένη, και πιστοποιεί του λόγου το αληθές.

Όπως επίσης απορία προξενεί και το γεγονός ότι η ΕΠΟ ακόμη και σήμερα, 46 ημέρες, μετά την έκδοση της απόφασής της, δεν έχει μεταφράσει το σκεπτικό της απόφασης. Εμείς έχουμε δεσμευθεί μέσα στο υπόμνημά μας ότι το Δικαστήριο θα διαβάσει το αγγλικό κείμενο, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι. Διότι όταν το σκεπτικό της απόφασης, εμπεριέχει 21 σελίδες πραγματικών περιστατικών και μόνο μισή σελίδα νομικής ανάλυσης, τότε υπάρχει η ανάγκη μεγαλύτερης και ουσιαστικότερης ερμηνείας και εφαρμογής των κανόνων που διέπουν την σχέση των αθλητικών οργανισμών με αυτή των ομάδων.

8. Όπως έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι και οι ποδοσφαιριστές επηρεάζονται άμεσα, όταν δεν ακολουθούνται οι κανόνες. Ειδικά αυτοί οι κανόνες που ως αντικείμενο τους έχουν την ανάλυση της περίπτωσης δανεισμού μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όσον αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων.

Πέντε συγκεκριμένες Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνιστούν ότι θέματα ανταγωνισμού αλλά και ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων δεν μπορούν να αγνοηθούν, ακόμη και αν δεχτούμε την «ιδιαίτερη» φύση του αθλητισμού... Ειδικότερα όταν η συγκεκριμένη ανάλυση της αθλητικής δραστηριότητας, δίνει επίσης έμφαση στην οικονομική της υφή.

Επομένως γίνεται κατανοητό, ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της υπόθεσης και τίποτα δεν πρέπει να κριθεί στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η υπόθεση αρχίζει τώρα και θα συνεχιστεί επί της ουσίας. Ας μην επαναπαυόμαστε σε προσωρινή ευφορία, αλλά ας συγκεντρωθούμε στην ανάλυση του προβλήματος με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Αυτή η υπόθεση μας δίνει την δυνατότητα να εξετάσουμε πολλά ζητήματα τα οποία βρίσκονται στο κεντρικό σημείο του πλαισίου συζητήσεων της ΦΙΦΑ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νομική ανάλυση πρέπει να γίνει και θα γίνει, όποιο και αν είναι το κόστος. Στο τέλος η σωστή ερμηνεία θα υπερισχύσει".























ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ