EUROPA LEAGUE

Aφιέρωμα στο Bιθέντε Καλντερόν

Aφιέρωμα στο Bιθέντε Καλντερόν
giamesa

Το SPORT 24 σας ξεναγεί στο "Εstadio Vicente Calderon" λίγο πριν την επίσκεψη του ΠΑΟ. Ένα γήπεδο-συναίσθημα με ημερομηνία λήξης

Σε τρία χρόνια θα αποτελέσει παρελθόν και μόνο μια μακέτα στο πάρκο που θα δημιουργηθεί στη θέση του, θα θυμίζει τις ένδοξες στιγμές μιας από τις εμβληματικότερες έδρες στο ισπανικό ποδόσφαιρο.
Το Sport24 σας ξεναγεί σήμερα στο «σπίτι» της Ατλέτικο Μαδρίτης, το γήπεδο που θεωρείται μακράν η πιο καυτή έδρα στην Ισπανία και που έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τους οπαδούς της όσο ίσως μόνο το «Σαν Μαμές» με τους αντίστοιχους της Αθλέτικ του Μπιλμπάο. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο πως η μια ομάδα (η Ατλέτικο) προέρχεται μέσα από τα «σπλάχνα» της άλλης (της Μπιλμπάο).

Η θέση

Το «Estadio Vicente Calderon» βρίσκεται στην περιοχή της Αργανθουέλα (Arganzuela), στο νοτιοδυτικό μέρος της Μαδρίτης. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες και καλύπτει μια έκταση 35.000 τετραγωνικών μέτρων.

Κάτω ακριβώς από την δυτική του εξέδρα σχηματίζεται ένα τούνελ από όπου περνάει η λεωφόρος Μ-30, μια από τις κυριότερες εξόδους της ισπανικής πρωτεύουσας. Τις Κυριακές
–την ώρα των εντός έδρας αγώνων της Ατλέτικο
–η λεωφόρος αυτή σχεδόν πάντα είναι μποτιλιαρισμένη από την κίνηση, έτσι τα αυτοκίνητα που μένουν ακινητοποιημένα στο τμήμα του δρόμου κάτω από την εξέδρα ακούν όλη τη φασαρία και τα συνθήματα που δονούν το γήπεδο, ενώ οι οδηγοί–οπαδοί της Ατλέτικο με τις κόρνες τους δημιουργούν το απόλυτο πανδαιμόνιο, ένα πραγματικά σπάνιο ποδοσφαιρικό φαινόμενο.

Η ιστορία

Στις 17 Μαρτίου του 1961 ο σύλλογος αγοράζει το οικόπεδο για να χτιστεί ένα καινούργιο γήπεδο προς αντικατάσταση του παλαιού «Estadio Metropolitano de Madrid» στο οποίο στεγαζόταν μέχρι τότε η Ατλέτικο. Την ίδια χρονιά αρχίζουν τα έργα ανέγερσης, ενώ τα κεφάλαια για την χρηματοδότηση εξοικονομούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από υποθήκες προσωπικών περιουσιακών στοιχείων των μελών του συλλόγου (θυμίζει λίγο την περίπτωση του Μπάρλου αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλιμακα). Άλλες εποχές βλέπετε, γεμάτες ρομαντισμό και αγνή αγάπη για το ποδόσφαιρο.

Στις 2 Οκτωβρίου του 1966 γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του «Estadio Manzanares», όπως ήταν το όνομα του νέου γηπέδου, του πρώτου σε όλη την Ευρώπη χωρίς θέσεις ορθίων. Η Ατλέτικο αντιμετωπίζει μπροστά σε 62.000 θεατές την Βαλένθια και το παιχνίδι λήγει ισόπαλο 1-1. Στις 16 Απριλίου του 1967 διεξάγεται και το πρώτο «Derbi madrileño» (ντέρμπι της Μαδρίτης) με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης, το οποίο επίσης λήγει ισόπαλο 2-2.

Η γενική συνέλευση του συλλόγου αποφασίζει τον Ιούλιο του 1971 να αλλάξει την ονομασία του γηπέδου για να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τον ιστορικό πρόεδρο της ομάδας ντον Βιθέντε Καλντερόν. Την ίδια εποχή γίνονται έργα εκσυγχρονισμού στους εξωτερικούς χώρους και έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 1972, το γήπεδο της Ατλέτικο παρουσιάζεται με καινούργια μορφή και όνομα στο κοινό του με μια λαμπρή τελετή και ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ισπανίας και της Ουρουγουάης.

Παρούσα όλη η «αφρόκρεμα» της πολιτικής με προεξάρχοντα τον αρχηγό του ισπανικού κράτους αρχιστράτηγο Φρανθίσκο Φράνκο και τον τότε ακόμα πρίγκηπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος τον 1ο. Το ξεφώνημα που τρώει ο δικτάτορας την ώρα της εισόδου του στο προεδρικό πάλκο δεν έχει προηγούμενο στην ισπανική πρωτεύουσα και τονίζει για μια ακόμα φορά την ιδεολογική διαφορά ανάμεσα στους οπαδούς της «Ατλέτι» και σε αυτούς της Ρεάλ.

Ο τελευταίος εκμοντερνισμός του γηπέδου γίνεται το 1980 με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ’82. 451 εκατομμύρια πεσέτες και εντατικές εργασίες δυο χρόνων δίνουν την τελική, σημερινή μορφή στο «Βιθέντε Καλντερόν», μειώνοντας την χωρητικότητά του στα 54.851 καθίσματα και επενδύοντας όλη την εξωτερική πλευρά του με τεράστιους γυάλινους καθρέφτες, καθιστώντας την εμφάνισή του μοναδική σε όλη τη Ευρώπη.
Το 2003 η ΟΥΕΦΑ δίνει στο «Βιθέντε Καλντερόν» τον χαρακτηρισμό σταδίου 5 αστεριών, της ανώτατης δηλαδή κλίμακας στην αξιολόγηση των ποδοσφαιρικών ευρωπαϊκών γηπέδων, συγκαταλέγοντάς το ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να φιλοξενήσουν τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και ΟΥΕΦΑ.

Κατασκευή

Το «Βιθέντε Καλντερόν» χτίστηκε την εποχή της κατασκευαστικής έκρηξης στην Ισπανία, ανάμεσα δηλαδή στις δεκαετίες του’50 και του ’70. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το αλουμινομπετόν, το κυρίαρχο κατασκευαστικό υλικό της εποχής. Η υγρασία όμως που προερχόταν από τον Μανθανάρες και οι χημικοί παράγοντες από τα μολυσμένα καυσαέρια των αυτοκινήτων της Μ-30 προκάλεσαν στην κατασκευή αλουμίνωση, μια «αρρώστεια» που αδυνατίζει τη δομή του υλικού και προκαλεί μηχανική διατάραξη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση της κατασκευής.

Για να αποφύγουν την κατεδάφιση του γηπέδου, οι ειδικευμένοι σε τέτοιες περιπτώσεις μηχανικοί, ενίσχυσαν από την αρχή τον σκελετό χρησιμοποιώντας διαφορετικής δομής σκυρόδεμα.

Μουντιάλ España´82

Το «Βιθέντε Καλντερόν» φιλοξένησε τρεις αγώνες της τελικής φάσης του Μουντιάλ της Ισπανίας το καλοκαίρι του 1982.

• 28 Ιουνίου 1982: Γαλλία – Αυστρία 1-0 (Ζενγκινί)
• 1 Ιουλίου 1982: Αυστρία – Β.Ιρλανδία 2-2 (Πετσάι, Χίντερμαιερ/ Χάμιλτον 2)
• 4 Ιουλίου 1982: Γαλλία – Β.Ιρλανδία 4-1 (Ζιρές 2, Ροστό 2 / Άρμστρονγκ)

Η αλλαγή της έδρας


Η Ατλέτικο Μαδρίτης, το εργοστάσιο κατασκευής της μπύρας Mahou (η γνωστότερη ισπανική μπύρα με τεράστιους αριθμούς πωλήσεων κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ισπανία) που βρίσκεται δίπλα στο «Βιθέντε Καλντερόν» και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Μαδρίτης υπέγραψαν πέντε περίπου μήνες πριν, στις 30 Ιουλίου του 2007, μια συμφωνία σχετικά με τα οικόπεδα που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή το γήπεδο της Ατλέτικο και το εργοστάσιο της Mahou.

Στο σκέλος που αφορά την Ατλέτικο, η συμφωνία αναφέρει πως η ποδοσφαιρική ομάδα θα μεταφερθεί στα επόμενα τρία χρόνια στο υπό κατασκευή «Estadio de Madrid», πιο γνωστό ως «Estadio de la Peineta», το Ολυμπιακό Στάδιο δηλαδή που χτίζει η Μαδρίτη στα πλαίσια της διεκδίκησης των Ολυμπιακών αγώνων του 2016. Το στάδιο αυτό θα έχει χωρητικότητα 73.000 θεατών και θα είναι εξ ολοκλήρου σκεπαστό.

Με την ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας του 2016 (στην περίπτωση βέβαια που η Μαδρίτη επιλεγεί ως διοργανώτρια πόλη), το στάδιο θα περάσει στην αποκλειστική ιδιοκτησία της Ατλέτικο. Παράλληλα, το «Βιθέντε Καλντερόν» θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο που τόσο ανάγκη έχει η ευρύτερη αυτή – αρκετά υποβαθμισμένη – περιοχή της ισπανικής πρωτεύουσας.

Αντιδράσεις και κινήσεις για τη σωτηρία του «Βιθλεντε Καλντερόν»

Η συμφωνία για την μελλοντική κατεδάφιση της ιστορικής έδρας της Ατλέτικο, προκάλεσε – όπως ήταν φυσικό – ποικίλες αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών της. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ταχθεί ενάντια στην μεταφορά της έδρας της ομάδας τους, αφού υποστηρίζουν πως η «Πεϊνέτα» βρίσκεται έξω από την πόλη – με ότι αυτό συνεπάγεται στην προσέλευση των φιλάθλων – και θεωρούν πως το αχανές Ολυμπιακό στάδιο ποτέ δεν θα γίνει πραγματική ποδοσφαιρική έδρα και δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με τους οπαδούς της Ατλέτικο.

Για να πολεμήσουν μάλιστα την συμφωνία αυτή, οι πλέον σκληροπυρηνικοί έχουν δημιουργήσει δυο κινήσεις – αρκετά ισχυρές – νομικά κατοχυρωμένες, οι οποίες ψάχνουν να βρούν νομικές παρατυπίες σε αυτήν, ώστε στη συνέχεια να κινηθούν δικαστικά και να προσπαθήσουν να την ακυρώσουν. Πρόκειται για τις «Plataforma Salvemos el Calderon» (κίνηση για τη σωτηρία του Καλντερόν) και «Asociación Señales de Humo» (σύμπραξη σινιάλα καπνού – ονομασία προερχόμενη από ένα από τα παρατσούκλια της ομάδας που είναι «Indios», δηλαδή Ινδιάνοι).

Οι δυο αυτές κινήσεις έχουν στις τάξεις τους χιλιάδες μέλη της ομάδας καθώς και πάρα πολλούς μικρομετόχους, παίρνουν ενεργά μέρος στις συνεδριάσεις του συλλόγου και αποτελούν πλέον έναν τεράστιο πονοκέφαλο στους υπεύθυνους του σχεδίου μεταφοράς του γηπέδου.

Το «Vicente Calderon» με αριθμούς

• 54.851 θεατές η χωρητικότητα του γηπέδου
• 18.850 θέσεις κάτω από το σκέπαστρο
• 105 Χ 70 μέτρα οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου
• 35.000 m2 η συνολική έκταση του γηπέδου
• 51 θύρες εισόδου στο γήπεδο
• 6 λεπτά αρκούν για να αδειάσει το γήπεδο από τους θεατές
• 2 κλινικές για τους θεατές σε συνεχή λειτουργία
• 220 προβολείς με ισχύ 2.000 lux φωτίζουν το γήπεδο
• 2 αποδυτήρια έκτασης 820 m2 συνολικά
• 50 WC (20 για κυρίες, 26 για κυρίους και 4 για άτομα με ειδικές ανάγκες)
• 35 μπαρ για τους θεατές
• 35 καμπίνες για ραδιοφωνική μετάδοση
• 16 καμπίνες για τηλεοπτική μετάδοση
• 80 θέσεις δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου
• 705 m2 η συνολική έκταση της μπουτίκ της Ατλέτικο
• 3.300 διαφορετικά προϊόντα διατίθενται στους επισκέπτες της μπουτίκ
• 109 ιδιωτικά θεωρεία VIP με συνοδούς, σεκιούριτι, catering
• 400 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στον χώρο VIP1 του γηπέδου
• 1500 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στον χώρο VIP2 του γηπέδου
• 20 οθόνες πλάσμα 42 ιντσών στους χώρους VIP του γηπέδου

Για όσους βρεθούν στη Μαδρίτη:


• Το ωράριο λειτουργίας της μπουτίκ του συλλόγου είναι:
Δευτέρα – Σάββατο: 10.00 έως 14.00 και 16.00 έως 20.00. Το Σάββατο το απόγευμα η μπουτίκ είναι κλειστή.
Τις μέρες που έχει αγώνα, η μπουτίκ ανοίγει από τις 11 το πρωΐ και κλείνει την ώρα έναρξης του ματς.

• Για να φτάσετε στο γήπεδο χρησιμοποιήστε τις γραμμές του λεωφορείου: 17, 18, 23, 34, 35, 36, 50, 56, 116, 118, 119.

• Αν χρησιμοποιήσετε το μετρό, πάρτε την γραμμή 5 (πράσινη γραμμή) και κατεβείτε στις στάσεις Piramides ή Marques de Vadillo.

Περισσότερες πληροφορίες στον αριθμό 0034-913664707 και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ατλέτικο: www.clubatleticodemadrid.com

Ο αγωνιστικός χώρος και οι κερκίδες του Βιθέντε Καλντερόν



Το Βιθέντε Καλντερόν και η είσοδος της Μ-30 κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου



Τρισδιάστατο γράφημα του Ολυμπιακού σταδίου της Μαδρίτης (Πεϊνέτα) και μελλοντικής έδρας της Ατλέτικο


































































































TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ