ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι 24 ξεχωριστές στιγμές των Αγώνων

Οι 24 ξεχωριστές στιγμές των Αγώνων
φλογα

Το SPORT 24 παρουσιάζει τα 24 πρόσωπα και γεγονότα που ξεχώρισαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

Το SPORT 24 παρακολούθησε εντατικά την κορυφαία αθλητική διοργάνωση της υφηλίου και σας παρουσιάζει τα 24 πρόσωπα και γεγονότα που ξεχώρισε.
Τελετή έναρξης



Στις 8/8/2008, ώρα 8:08 μ.μ., το πιο τυχερό λεπτό για τους Κινέζους, ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κινεζική κουλτούρα ήταν αυτή που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Σημαιοφόρος για την ελληνική αποστολή ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο τζούντο, Ηλίας Ηλιάδης. Τις επόμενες 16 ημέρες, ο πλανήτης θα στρέψει την προσοχή του στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ελληνικά μετάλλια



Μπορεί η ελληνική παρουσία να μην ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς για πρώτη φορά μετά τη Σεούλ το 1988 κανένας Έλληνας αθλητής δεν ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ωστόσο τα τέσσερα μετάλλια της ελληνικής αποστολής ήταν αρκετά για να χαροποιήσουν τους Έλληνες φιλάθλους. Οι Βασίλης Πολύμερος/Δημήτρης Μούγιος στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στα +80 κιλά του τάε κβον ντο κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο, ενώ η Πηγή Δεβετζή στο άλμα τριπλούν και οι Σοφία Μπεκατώρου/Σοφία Παπαδοπούλου/Βιργινία Κραβαριώτη στην κατηγορία Yngling της ιστιοπλοΐας χάρισαν στην Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο.

Ντόπινγκ



Σε καλά επίπεδα κυμάνθηκε σύμφωνα με τον Ζακ Ρογκ το ντόπινγκ. Τα μόλις έξι θετικά δείγματα που ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων άφησαν ικανοποιημένο τον πρόεδρο της ΔΟΕ. Δυστυχώς για εμάς, το ένα από τα έξι δείγματα που βρέθηκαν ήταν της πρωταθλήτριάς μας στα 400 μέτρα μετ' εμποδίων, Φανής Χαλκιά , την παραμονή των προκριματικών του αγωνίσματός της.

Πολυνίκεις και πρωτοεμφανιζόμενοι



204 χώρες έδωσαν το "παρών" στους Αγώνες του Πεκίνου, με 87 από αυτές να κατακτούν τουλάχιστον ένα μετάλλιο. Η Κίνα κυριάρχησε στα χρυσά μετάλλια (51), ενώ οι ΗΠΑ πρώτευσαν στο σύνολο (110). Τα πρώτα μετάλλια στην ιστορία τους κατέκτησαν το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, ο Μαυρίκιος, το Σουδάν, το Τατζικιστάν και το Τόγκο, ενώ την πρώτη τους εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες έκαναν τα Νησιά Μάρσαλ, το Μαυροβούνιο και η Τουβαλού.

Μάικλ Φελπς



Η "τορπίλη" από τη Βαλτιμόρη κατάφερε το ακατόρθωτο. Να "σπάσει" το ασύλληπτο ρεκόρ του συμπατριώτη του, Μαρκ Σπιτς, ο οποίος το 1972 στο Μόναχο κατέκτησε επτά χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση με ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ. Ο Φελπς κατέκτησε στο Πεκίνο οκτώ χρυσά μετάλλια ( 200μ. μικτή ατομική , 400μ. μικτή ατομική , 200μ. ελεύθερο , 100μ. πεταλούδα , 200μ. πεταλούδα , 4x100μ. ελεύθερο , 4x200μ. ελεύθερο και 4x100 μικτή ατομική ), με επτά παγκόσμια και ένα Ολυμπιακό ρεκόρ. Μάλιστα, οι επιδόσεις αυτές του Αμερικανού φαίνεται πως γοήτευσαν την Αυστραλή κολυμβήτρια και κάτοχο τριών χρυσών μεταλλίων στο Πεκίνο, Στέφανι Ράις .

Ουσέιν Μπολτ



Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ "έσπασε" όλα τα κοντέρ πετυχαίνοντας "μυθικά" ρεκόρ. Η αρχή έγινε στα 100 μέτρα , με τον "Lightning Bolt" να τερματίζει με "σβησμένες μηχανές" μόλις σε 9.69. Στα 200 μέτρα , το "στοιχειωμένο" ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον είχε ημερομηνία λήξης στο Πεκίνο, όταν ο Μπολτ πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σε 19.30. Από εκεί και πέρα, το χρυσό μετάλλιο για την Τζαμάικα στα 4x100μ. ήταν τυπική διαδικασία, από τη στιγμή που εκτός τελικού είχαν μείνει οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Νέο εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ με 37.10 και τον Μπολτ να τριπλασιάζει τα μετάλλιά του μόλις στα 22 του χρόνια.

Τελικός τουρνουά μπάσκετ



Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τον σπουδαιότερο αγώνα μπάσκετ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. ΗΠΑ και Ισπανία προσέφεραν πλούσιο θέαμα και το τελικό 118-107 υπέρ των Αμερικανών αποζημίωσε όλους τους φίλους του αθλήματος. Οι "αστέρες" του NBA επέστρεψαν στον "Ολυμπιακό θρόνο" τους, μετά το "διάλειμμα" του 2004.

Ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου Αργεντινής



Δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο για τους "αλμπισελέστε", που έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των συνεχόμενων νικών σε Ολυμπιακά τουρνουά. Ο Μέσι και η παρέα νίκησαν στον ημιτελικό τη "μισητή" Βραζιλία με 3-0 και στον τελικό ξεπέρασε το εμπόδιο της Νιγηρίας με 1-0 .

Ελένα Ισινμπάεβα



Συνέχισε το εξαιρετικό σερί της από χρυσά μετάλλια και παγκόσμια ρεκόρ. Η Ρωσίδα επικοντίστρια ξεπέρασε τα 5.05μ., σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αγωνιζόμενη... μόνη της στα τελευταία άλματα του τελικού. Πλέον, όπως δήλωσε και η ίδια, τα όριά της θα καθοριστούν μόνο από τον ουρανό και το Θεό!

Λιού Ξιάνγκ



Ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Αθήνας στα 110 μέτρα μετ' εμποδίων αποτελούσε το μεγάλο όνομα για τους Κινέζους, που ήθελαν να θαυμάσουν το συμπατριώτη τους μέσα στην πατρίδα τους. Αλλά ο Ξιανγκ τους απογοήτευσε. Ένα πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε στο πόδι δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στα προκριματικά, με συνέπεια να εγκαταλείψει και να "παγώσει" τους χιλιάδες Κινέζους που είχαν κατακλύσει τη "Φωλιά του Πουλιού".

Ραφαέλ Ναδάλ



Η φετινή χρονιά θα μείνει στην ιστορία στο παγκόσμιο τένις. Ήταν η χρονιά που ο Ρότζερ Φέντερερ "έπεσε" από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και υπεύθυνος γι' αυτό ήταν ο Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Ισπανός, μετά τις νίκες του σε Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον, στέφθηκε και "χρυσός" Ολυμπιονίκης, επικρατώντας στον τελικό του Χιλιανού Φερνάντο Γκονσάλες.

Νάταλι Κάφλιν



Μετά τα πέντε μετάλλια της Αθήνας, η Αμερικανίδα κολυμβήτρια πρόσθεσε άλλα έξι στο Πεκίνο και έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κατακτά έξι Ολυμπιακά μετάλλια σε μία διοργάνωση. Χρυσό μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο, αργυρά στα 4x100μ. ελεύθερο και στα 4x100μ. μικτή ατομική και χάλκινα στα 100μ. ελεύθερο, στα 200μ. μικτή ατομική και 4x200μ. ελεύθερο.

Μάθιου Μίτσαμ



Ο πρώτος Αυστραλός που κατακτά χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στις καταδύσεις μετά τον Ντικ Ιβ το 1924. Ο Μίτσαμ "έσπασε" την κινεζική κυριαρχία, ενώ τόλμησε να δηλώσει δημοσίως πως είναι ομοφυλόφιλος .

Άνχελ Βαλόδια Μάτος



Μία από τις αρνητικές παρουσίες των Αγώνων. Ο Κουβανός αθλητής του τάε κβον ντο, που συμμετείχε στην κατηγορία των +80 κιλών, στον αγώνα των ρεπεσάζ για το χάλκινο μετάλλιο, με αντίπαλο τον Κοζάκο Τσιλμάνοφ, σόκαρε το κοινό με μία ενέργειά του. Συγκεκριμένα, η απόφαση του διαιτητή να τον αποκλείσει από τον αγώνα επειδή είχε καθυστερήσει να επιστρέψει στο ταπί μετά από έναν τραυματισμό, εξόργισε τον Μάτος, ο οποίος κλώτσησε στο κεφάλι το διαιτητή. Η ποινή του; Διά βίου αποβολή από όλες τις διοργανώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο.

Κενενίσα Μπεκέλε



Το Πεκίνο ήταν η επιβεβαίωση για τον Αιθίοπα δρομέα, ο οποίος απέδειξε πως είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος των μεγάλων αποστάσεων. Ο Μπεκέλε κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 5.000 και τα 10.000 μέτρα και δικαιωματικά θεωρείται πλέον ο διάδοχος του συμπατριώτη του Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ.

Τιρουνές Ντιμπάμπα



Ο "θηλυκός" Μπεκέλε. Η αθλήτρια από την Αιθιοπία "καθάρισε" το χρυσό στα 5.000 και τα 10.000 μέτρα, όπως ο συμπατριώτης της. Στα 23 της χρόνια έχει ήδη κατακτήσει τρία Ολυμπιακά μετάλλια, καθώς το 2004 στην Αθήνα είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στα 5.000 μέτρα.

Ίαν Μίλαρ



Στα 62 του χρόνια έγινε ένας από τους γηραιότερους Ολυμπιονίκες στην ιστορία των Αγώνων. Ο Καναδός ιππέας, με παρουσία σε 9 διοργανώσεις, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο ομαδικό υπερπήδησης εμποδίων, πραγματοποιώντας άπταιστη διαδρομή με τον "In Style".

Κίρστι Κόβεντρι



Ο αθλητισμός στη Ζιμπάμπουε δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, αλλά η 25χρονη κολυμβήτρια φροντίζει να αποδείξει πως ακόμα και η χώρα της μπορεί να βγάλει Ολυμπιονίκες. Η Κόβεντρι κατέκτησε τέσσερα μετάλλια στο Πεκίνο (1 χρυσό, 3 αργυρά), τα οποία ήταν και τα μοναδικά για τη Ζιμπάμπουε στη διοργάνωση. Οι συμπατριώτες τη χαρακτηρίζουν "εθνικό θησαυρό".

Κρις Χόι



Η κυριαρχία των Βρετανών στην ποδηλασία είναι δεδομένη. Στους φετινούς Αγώνες, ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν φυσικά ο Κρις Χόι, ο οποίος κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια ( κέιριν , σπριντ , ομαδικό σπριντ), φτάνοντας τα πέντε συνολικά μετά από αυτά σε Σίδνεϊ και Αθήνα.

Νάστια Λιούκιν



Ο πατέρας της είναι ο Ρώσος "χρυσός" Ολυμπιονίκης, Βαλέρι Λιούκιν, όμως η Νάστια εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην ενόργανη γυμναστική και μάλιστα επάξια. Πέντε μετάλλια, με σημαντικότερο το χρυσό στο σύνθετο ατομικό, ενώ κατέκτησε ακόμα τρία αργυρά και ένα χάλκινο.

Βαλεντίνα Βετσάλι



Η 34χρονη Ιταλίδα διατήρησε τον τίτλο της στο ξίφος ασκήσεως, τον οποίο κατέχει από το 2000 στο Σίδνεϊ και δεν τον έχασε ούτε στην Αθήνα. Χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό του ξίφους ασκήσεως, φτάνοντας το σύνολο των επτά Ολυμπιακών μεταλλίων σε τέσσερις διοργανώσεις.

Κέρι Γουόλς/Μίστι Μέι-Τρέινορ



Δίδυμο από το 2001, διπλασίασαν τα χρυσά τους μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και χωρίς μάλιστα να δυσκολευτούν. Οι Αμερικανίδες , πριν την έναρξη της διοργάνωσης είχαν αήττητο σερί 101 αγώνων και 18 τουρνουά.

Λέριν Φράνκο



Η πιο σέξι παρουσία των Αγώνων! Η Παραγουανή ακοντίστρια μπορεί να μην κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματός της, αλλά σίγουρα "έκλεψε" την παράσταση με την εξωτική ομορφιά της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην πατρίδα της είχε κατακτήσει τον τίτλο της "Miss" σε διαγωνισμό ομορφιάς.

Τελετή λήξης



Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ολοκληρώθηκαν. Μία φαντασμαγορική τελετή σήμανε το τέλος τους και την έναρξη της Ολυμπιάδας μέχρι τη διοργάνωση του Λονδίνου. Καληνύχτα Πεκίνο, καλημέρα Λονδίνο!














































































































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ