ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ούντο Λάτεκ: O αναμορφωτής του Γερμανικού ποδοσφαίρου

Ούντο Λάτεκ: O αναμορφωτής του Γερμανικού ποδοσφαίρου

Ο Ούντο Λάτεκ γίνεται 79 ετών και το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στην πλούσια καριέρα του σπουδαίου Πολωνού προπονητή.

Το γερμανικό περιοδικό "kicker", χαρακτήρισε την προπονητική καριέρα του Λάτεκ ως την σημαντικότερη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μαζί με τον Τραπατόνι είναι ο προπονητής που έχει κερδίσει και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια (Κύπελλο Πρωταθλητριών, Κύπελλο Κυπελλούχων, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

Πήρε οκτώ φορές το πρωτάθλημα στην Γερμανία, τις περισσότερες από κάθε άλλο προπονητή και βγήκε στην σύνταξη το 2000 σε ηλικία 65 ετών ως προπονητής της παραπαίουσας εκείνη την περίοδο Ντόρτμουντ. Η επιρροή του στο ποδόσφαιρο της Γερμανίας ήταν σημαντική. Η πρώτη ομάδα στην καριέρα του ήταν η Μπάγερν.

Η πρόσληψη του Ούντο Λάτεκ στην Μπάγερν ήρθε με αναπάντεχο τρόπο. Όταν ανέλαβε, προπονητής στους Βαυαρούς ήταν ο Κροάτης Μπράνκο Ζέμπεκ. Ο Λάτεκ δεν είχε παίξει ποτέ επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πριν κληθεί να αναλάβει τα ηνία της Μπάγερν ήταν προπονητής στην εθνική Γερμανίας των Νέων και βοηθός στην εθνική ανδρών του Χέλμουτ Σεν.

Η πρόταση από τον Μπεκενμπάουερ, που μιλούσε για λογαριασμό της διοίκησης, τον εξέπληξε αρχικά, ωστόσο η εκτίμηση της διοίκησης των Βαυαρών και των παικτών προς το πρόσωπο του ήταν μεγάλη.

Σε συνδυασμό με την άρνηση του Ζέμπεκ να ανανεώσει το συμβόλαιο του η πρόταση αποτέλεσε την ευκαιρία της ζωής του να πραγματοποιήσει τα όνειρα του και να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του.

Μετέτρεψε την Μπάγερν σε πρωταγωνίστρια ομάδα και άλλαξε τα δεδομένα στην Μπουντεσλίγκα. Αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής Γερμανίας και μία φορά Κυπελλούχος. Έφθασε στην κορυφή της Ευρώπης με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1974 απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Αποχώρησε από την Μπάγερν το 1974 μετά από διαφωνία με την διοίκηση και διαδέχθηκε τον Χανς Βάισβάιλερ, στην Γκλάντμπαχ. Συνέχισε με επιτυχία το έργο του προκατόχου του. Πήρε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Γερμανίας και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Έφθασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αλλά έχασε στην Ρώμη από την Λίβερπουλ με 3-1.

Η συλλογή τροπαίων και τα ρεκόρ που δημιουργούσε στις ομάδες άλλαξαν σε σημαντικό βαθμό την μορφή του γερμανικού ποδοσφαίρου. Όχι μόνο των Βαυαρών αλλά και της Δυτικής Γερμανίας. Προορίζονταν για προπονητής της όταν θα αποχωρούσε ο Χέλμουτ Σεν.

Ούντο Λάτεκ: O αναμορφωτής του Γερμανικού ποδοσφαίρου

Ωστόσο, όταν έφυγε από την Μπάγερν ήταν εκτός συναγωνισμού και τον Σεν διαδέχθηκε ο Γιουπ Ντέρβαλ, μετέπειτα πρώτος προπονητής της Δυτικής Γερμανίας.

Χάρις στον Λάτεκ η Μπάγερν πρόσθεσε στο ρόστερ της παίκτες που αργότερα εξελίχθηκαν σε βασικοί πρωταγωνιστές στις επιτυχίες της ομάδας. Ο Πολ Μπράιτνερ και ο Ούλι Χένες ήταν δική του επιλογή να τους πάρει η Μπάγερν από την Μόναχο 1860. Οι Βαυαροί μπορεί να μην ήταν η ομάδα που γνωρίζουμε σήμερα αν δεν υπήρχαν ο Ούλι Χένες και ο Πολ Μπράιτνερ.

Αναγκάστηκε να φύγει από την Γερμανία το 1981 όταν έβαλε τέλος στο συμβόλαιο του με την Ντόρτμουντ. Ο θάνατος του γιου του από λευχαιμία τον είχε συγκλονίσει.

Στράφηκε στο αλκοόλ. Του άρεσε να απαντάει στους επικριτές του με την ατάκα του Γερμανού ηθοποιού Χανς Άλμπερς: " Πίνει πολύ αλλά τουλάχιστον δουλεύει πολύ, όπως εγώ". Ανέλαβε την Μπαρτσελόνα.

Ο Λάτεκ κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα το Κύπελλο Κυπελλούχων αλλά μετά την άφιξη του Μαραντόνα στους "μπλαουγκράνα" η αντίστροφη μέτρηση γι' αυτόν είχε ξεκινήσει. Εϊχε έρθει σε σύγκρουση με τον Μπερντ Σούστερ ενώ και η σχέση του με τον Μαραντόνα ήταν εκρηκτική.

Fussball, Berti VOGTS mit Trainer Udo LATTEK, mit der Meisterschale, nach dem Spiel Borussia Moenchengladbach - 1. FC Koeln 2:1,
Fussball, Berti VOGTS mit Trainer Udo LATTEK, mit der Meisterschale, nach dem Spiel Borussia Moenchengladbach - 1. FC Koeln 2:1, PICTURE-ALLIANCE / SVEN SIMON

Επέστρεψε στην Μπάγερν το 1983 και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και έφθασε σε έναν ακόμη τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1987 απέναντι στην Πόρτο. Οι "βαυαροί" ηττήθηκαν αναπάντεχα στο Πράτερ της Βιέννης με 2-1.

Tερμάτισε την προπονητική του καριέρα στην Κολονία. Δεν κέρδισε ξανά τρόπαιο και επέστρεψε για μικρό χρονικό διάστημα στους πάγκους πρώτα για ένα εξάμηνο στη Σάλκε το 1990 και το 2000 στην Ντόρτμουντ για μόλις πέντε παιχνίδια σώζοντας την από τον υποβιβασμό.

Συνέχισε ως τηλεοπτικός σχολιαστής αναλύοντας τους αγώνες και τις επιλογές των προπονητών που αντιμετώπισε στην καριέρα του. Παρά τους τίτλους που κατέκτησε η αξία του δεν αναγνωρίστηκε όπως αυτή των Ερνστ Χάπελ ή ακόμα και του Μπράνκο Ζέμπεκ.

Ο Λάτεκ ήξερε να αναλύει το ποδόσφαιρο, γνώριζε πως να διαφημίσει τον εαυτό του και αναμφίβολα ήξερε να μεταδίδει στους παίκτες του τις γνώσεις του και το κίνητρο που είχε αυτός για το ποδόσφαιρο. Δεν ήταν μάστερ της τακτικής και δεν αναγνωρίστηκε ως ο προπονητής που δημιουργεί ομάδες από το μηδέν.

Ο Μπεκενμπάουερ τον κατηγορούσε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικός ενώ οι φίλαθλοι της Γκλάντμπαχ τον θεωρούν υπεύθυνο για την πτώση της καθώς κληρονόμησε την ομάδα του Χανς Βάισβάιλερ, και έχασε την ευκαιρία να "χτίσει" πάνω σε αυτήν, διατηρώντας την περισσότερα χρόνια στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα.

Ούντο Λάτεκ: O αναμορφωτής του Γερμανικού ποδοσφαίρου

" Απέτυχε να φέρει νεαρούς παίκτες αλλά αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο καθήκον", θυμάται ο παλαίμαχος παίκτης της Γκλάντμπαχ Χορστ Βόλερ.

Σήμερα (16/1) ο Ούντο Λάτεκ γιορτάζει τα 79α γενέθλια του αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Υποβλήθηκε σε δύο εγχειρήσεις και το 2010 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Πριν τρεις μήνες η γυναίκα του ανακοίνωσε ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον.

Δύο χρόνια πριν είχε δηλώσει σε εφημερίδα της Κολονίας ότι ο θάνατος του γιου του δεν έχει φύγει ποτέ από το μυαλό του και αντιμετωπίζει με θάρρος τον θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ