ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Το ποδοσφαιρικό σχολείο του ΓΣ Απόλλωνα Σμύρνης

Το ποδοσφαιρικό σχολείο του ΓΣ Απόλλωνα Σμύρνης
Ριζούπολη ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Περισσότεροι από 800 αθλητές βρίσκονται στα τμήματα του Ερασιτέχνη Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος αποτελεί "κοιτίδα αθλητισμού και πολιτισμού προσφέροντας σημαντικό έργο στη σημερινή εποχή".

Ο νέος τεχνικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΓΣ Απόλλωνα Σμύρνης, Κώστας Ποζαπαλίδης, ο επί σειρά ετών γενικός διευθυντής των ακαδημιών, Βασίλης Μαστρακούλης, αλλά και ο Γιώργος Κανελλάκης, εκ των εφόρων που έχουν αναλάβει την οργάνωση των ακαδημιών, μίλησαν για τη δουλειά που γίνεται.

Περισσότεροι από 800 αθλητές βρίσκονται στα τμήματα του Ερασιτέχνη Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος "αποτελεί μια κοιτίδα αθλητισμού και πολιτισμού προσφέροντας σημαντικό έργο στη σημερινή εποχή, όπου η στροφή προς την άθληση φαντάζει πιο σημαντική από ποτέ" όπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου.

Αναλυτικά: «Με όνομα βαρύ σαν ιστορία». Η γνωστή ρήση του θυμόσοφου λαού μας δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστή αναφορά από τον ιδρυθέντα το 1891 στη Σμύρνη ΓΣ Απόλλων Σμύρνης.
Όμως ένας σύλλογος για να συνεχίσει να γράφει ιστορία οφείλει να σέβεται το παρελθόν, να ζει το παρόν, αλλά και να κοιτάζει το μέλλον. Αυτή, ακριβώς, η αρχή αποτελεί τον οδηγό του ερασιτέχνη Απόλλωνα, ο οποίος διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης και πόλο φιλοξενώντας περισσότερα από 800 παιδιά.
Αποτελεί έτσι μια κοιτίδα αθλητισμού και πολιτισμού προσφέροντας σημαντικό έργο στη σημερινή εποχή, όπου η στροφή προς την άθληση φαντάζει πιο σημαντική από ποτέ.
Ο ΓΣ Απόλλων Σμύρνης διαθέτει στη Ριζούπολη, από το 1948 οπότε και μετακόμισε εκεί, το δικό του ποδοσφαιρικό σχολείο, το οποίο ανέδειξε σπουδαίες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου και της εθνικής ομάδας.
Ένα σχολείο το οποίο στην παρούσα φάση (και παρά τη διαμάχη στην αρχή της σεζόν με την ΠΑΕ) απαριθμεί 340 παιδιά, που μαθαίνουν τις αρχές του ποδοσφαίρου από τον τεχνικό διευθυντή Κώστα Ποζαπαλίδη, τον γενικό διευθυντή, Βασίλη Μαστρακούλη, κι από ένα πλήρως καταρτισμένο επιτελείο προπονητών απόφοιτων της γυμναστικής ακαδημίας με ειδικότητα το ποδόσφαιρο.
Τα «Αστεράκια», ηλικίας τεσσάρων, πέντε και έξι ετών (2010-2011-2012), είναι εκείνα που λαμβάνουν τα πρώτα... μαθήματα και η εκμάθηση συνεχίζεται στα τμήματα Προτζούνιορ (2008-2009), Τζούνιορ (2006-2007), Παμπαίδων (2004-2005), Παίδων (2002-2003) και Νέων (1999-2000-2001) μέσω προπονήσεων και αγώνων που διεξάγονται στο γήπεδο «Γ. Καμάρας» της Ριζούπολης. Το «σπίτι» της «ελαφράς ταξιαρχίας».

Οι προπονητές που πλαισιώνουν τους Ποζαπαλίδη και Μαστρακούλη είναι οι Ηλίας Μπλάνας (Προτζούνιορ), Παναγιώτης Χριστοδούλου (Προτζούνιορ και Αστεράκια), Κώστας Ασημακόπουλος (Προτζούνιορ και Αστεράκια), Τάκης Παντέλης (προπονητής τερματοφυλάκων), Παναγιώτης Δόγιας (Παίδες), Δημήτρης Κώστας (Παίδες). Γιάννης Παπαγιάννης (Προπαίδες και Τζούνιορ), Σπύρος Τσορώνης (Προπαίδες και Τζούνιορ), Θανάσης Αθανασόπουλος (Παίδες, Προπαίδες και Προτζούνιορ), και Γρηγόρης Ροπόκης (Έφηβοι).

Πρωτιές για παμπαίδες, παίδες και Νέους!

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης με νέο τεχνικό διευθυντή τον Κώστα Ποζαπαλίδη. Κι αυτή η νέα προσπάθεια έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ οι Παμπαίδες 1 και οι Παίδες 1 με προπονητή τον Θανάση Αθανασόπουλο κατέχουν την πρώτη θέση των ομίλων τους, ενώ στην κορυφή φιγουράρει και το εφηβικό τμήμα με προπονητή τον Γρηγόρη Ροπόκη.
Επίσης οι Παίδες 1 (γεννηθέντες το 2002) κατέκτησαν τον περασμένο Ιανουάριο το τουρνουά «NEW YEAR CUP 2017» νικώντας μεταξύ άλλων ομάδων και το αντίστοιχο τμήμα των ακαδημιών της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης με σκορ 4-3, σ' ένα ξεχωριστής σημασίας παιχνίδι μετά και την διασπαστική απόφαση της ΠΑΕ να δημιουργήσει τις δικές της ακαδημίες με τεχνικό διευθυντή τον επί εννέα συναπτά έτη (πρώην πλέον) υπεύθυνο των ακαδημιών του ερασιτέχνη, που λειτουργώντας εν κρυπτώ πήρε μαζί του και 150 παιδιά του ΓΣ. Στον τελικό οι Παίδες 1 νίκησαν με 1-0 τον Ατρόμητο και σήκωσαν το τρόπαιο, ενώ στο ίδιο τουρνουά την 3η θέση κατέκτησαν οι Παμαίδες 1.

Κώστας Ποζαπαλίδης: «Σωστό ποδόσφαιρο και παίκτες έτοιμους για την ανδρική ομάδα»

Ονέος τεχνικός διευθυντής, Κώστας Ποζαπαλίδης, παλιά δόξα του Απόλλωνα Σμύρνης, στον οποίο και ο ίδιος ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά παίρνοντας μέσω των «κυανόλευκων» το... χρίσμα του διεθνούς με την εθνική Ελλάδας, δίνει το στίγμα της δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες:
«Στον ΓΣ Απόλλωνα ο Γενικός διευθυντής, ο τεχνικός διευθυντής και οι προπονητές προσπαθούμε να μάθουμε σωστό ποδόσφαιρο στους αθλητές μας. Με ήθος, ομαδικότητα, και σεβασμό στον αντίπαλο. Προβάλλουμε το εμείς και όχι το εγώ. Δίνουμε έμφαση στη βελτίωση της τεχνικής τους, της αντίληψής τους σε σχέση με το παιχνίδι και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.
Με υπομονή, επιμονή και επανάληψη πιστεύουμε ότι οι αθλητές μας θα μάθουν να παίζουν ποδόσφαιρο γεμάτο φαντασία που να βασίζεται στην σωστή τεχνική και να προσφέρει χαρά στους φιλάθλους μας και στους ίδιους τους αθλητές.Τέλος απώτερος σκοπός όλων μας είναι κάποιοι από τους αθλητές να παίξουν στην πρώτη ομάδα του Απόλλωνα».
Όσο για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και τα όσα θα ακολουθήσουν, ο Κώστας Ποζαπαλίδης είπε: «Είμαι ευχαριστημένος από την εξέλιξη των ακαδημιών και πιστεύω ότι μπορούμε ακόμα καλύτερα. Όλοι οι προπονητές του Απόλλωνα είναι παιδιά με εμπειρία, γνωρίζουν το αντικείμενο και είναι όλοι απόφοιτοι γυμναστικής ακαδημίας με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο.
Αρχικός στόχος μας ήταν μετά τον διαχωρισμό με την ΠΑΕ το περασμένο καλοκαίρι να δούμε πόσα παιδιά έχουμε, καθώς ο πρώην τεχνικός διευθυντής, Γιάννης Θεοχαρίδης, πήρε μαζί του γύρω στα 150 παιδιά.
Ο αριθμός των 340 νεαρών αθλητών είναι ικανοποιητικός με δεδομένες και τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί τότε.Σε πρώτη φάση η δυναμική μας δεν είναι η ανάλογη σε σχέση με αυτό που θα προσφέρουμε του χρόνου. Τη νέα σεζόν τα τμήματά μας θα είναι ακόμη πιο δυνατά.Έναν μήνα πριν την έναρξη της χρονιάς θα γίνει ο διαχωρισμός των τμημάτων βάσει της δυναμικής αυτών».

Βασίλης Μαστρακούλης: «Διδάσκουμε ποδόσφαιρο και ήθος»

Μια ακόμη μεγάλη δόξα του Απόλλωνα Σμύρνης είναι ο επί σειρά ετών Γενικός διευθυντής των ακαδημιών του. Ο Βασίλης Μαστρακούλης, επίσης διεθνής με την Εθνική Ελλάδος.
Όπως εξηγεί:«Ο στόχος του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων είναι ακριβώς αυτός που έχει και κάθε άλλη ομάδα που έχει ακαδημίες. Να βγάλει έστω και έναν μικρό ποσοστό παικτών που θα παίξουν στην πρώτη ομάδα. Αυτό προϋποθέτει συνεργασία Γυμναστικού Συλλόγου και ΠΑΕ. Αν κάποιο παιδί που ανήκει στον γυμναστικό σύλλογο έχει τα προσόντα, πρέπειβοηθηθεί να ανέβει ποδοσφαιρικά. Γι' αυτό θα ήταν φρόνιμο να τον δεχόταν η ΠΑΕ. Είναι ένα πρόβλημα που θέλω να το ξεπεράσουμε, να γίνει ο Απόλλων ενιαίος
Εμείς, ως Γυμναστικός Σύλλογος, επιδιώκουμε να περάσουμε στα παιδιά ήθος και πειθαρχία, αλλά και τη γνώση πως μέσα από το ποδόσφαιρο θα κάνουν φιλίες που μπορεί να κρατήσουν χρόνια όπως συνέβη με παιδιά που είχα εγώ ακόμη και πριν από 25-30 χρόνια.
Στον Απόλλωνα υπάρχουν φιλίες που έχουν κρατήσει ακόμη, καλλιεργήθηκαν μέσα από τις ακαδημίες και τώρα είναι φίλοι και τα παιδιά μεταξύ τους και εγώ με τα παιδιά. Για παράδειγμα έχουμε αυτή τη στιγμή στον Απόλλωνα 5-6 παιδιά, των οποίων τους πατεράδες είχα εγώ ως παίκτες στην ακαδημία».
Όσο για το τι ακόμη διδάσκει ο Απόλλων στα παιδιά των ακαδημιών;: «Στοιχεία που θα τους βοηθήσουν και στη ζωή τους ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν πιθανότητες ποδοσφαιρικής εξέλιξης και ικανότητες.
Προσπαθούμε να τους περάσουμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, πειθαρχία, στοιχεία απαραίτητα και στην κοινωνική ζωή. Θέλουμε να συνδυάσουν αυτήν τη στιγμή τη σχολική τους παιδεία με την ποδοσφαιρική.
Εγώ είχα πει και στους γονείς ότι θα ζητήσω ελέγχους και με τη βοήθειά τους και αν θέλουν και αυτοί αν δεν πάνε καλά στο σχολείο τα παιδιά να σταματούν για ένα διάστημα για να αφοσιωθούν στα μαθήματα. Αυτά είναι θέματα στα οποία θέλουμε τη συνεργασία και των γονιών και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει».
Τέλος ο κ. Μαστρακούλης έκλεισε με μια ευχή: «Δίνω την ευχή όποιο παιδί έχει τα προσόντα να δοκιμαστεί στην ΠΑΕ. Θα είναι για το καλό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ (Γυμναστικού Συλλόγου και Π.Α.Ε.) και του γυμναστικού συλλόγου και της ΠΑΕ και φυσικά του παιδιού. Ο Απόλλων πρέπει να λειτουργεί ενιαίος.
Μας στεναχώρησε πάρα πολύ που η ΠΑΕ πήγε και δήλωσε στην αρχή ως έδρα της τον Πανιώνιο. Ούτε σαν Σύλλογος Παλαιμάχων μπορούσαμε να το δεχτούμε. Ήταν θλιβερό. Ευτυχώς τα βρήκαν και εύχομαι να υπάρχει σε όλους τους τομείς σωστή συνεργασία για το καλό του Απόλλωνα».

Γιώργος Κανελλάκης: «Η ομαδική δουλειά έφερε και καλύτερη οργάνωση»

Η οργάνωση των ακαδημιών του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης ξεκινά από ψηλά. Δηλαδή από τη διοικητική ηγεσία του Γυμναστικού Συλλόγου. Τρεις άνθρωποι έχουν αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι (σε συνεργασία πάντα με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου), οι έφοροι Αριστοτέλης Φόρτωμας, Γιώργος Κανελλάκης και Γιάννης Κοτσιφάκος. Και αυτή η οργάνωση έχει αποφέρει καρπούς. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εφόρου του τμήματος, Γιώργου Κανελλάκη, που είναι συνεχώς δίπλα στις ακαδημίες:
«Οι ακαδημίες αποτελούνται από ένα πολύ δυνατό γκρουπ οργάνωσης. Φέτος ασχολούμαστε τρεις άνθρωποι από πλευράς ΓΣ αποκλειστικά στο οργανωτικό κομμάτι με αποτέλεσμα να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Υπάρχει τεχνικός διευθυντής, ο Κώστας Ποζαπαλίδης, γενικός διευθυντής ο Βασίλης Μαστρακούλης και τρεις έφοροι. Οργανωτικά έχει ο καθένας το δικό του πόστο και με την ομαδική δουλειά έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε την ακαδημία σε επίπεδο οργάνωσης. Φέτος έχει γίνει μια πολύ καλύτερη προσπάθεια παίρνοντας θέση άνθρωποι καινούργιοι σε κατάλληλα πόστα ώστε να υπάρχει καλύτερη απόδοση. Κι αυτός ακριβώς συμβαίνει.
Έχουμε εξαιρετική συνεργασία μεταξύ μας, όπως και με τους προπονητές των τμημάτων, όπως επίσης και με τους γονείς, τους οποίους ακούμε και φροντίζουμε όσο το δυνατόν να λύνουμε τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν».
Ο Γιώργος Κανελλάκης εξηγεί πως «κόλλησε» και ο ίδιος με τον Απόλλωνα, αλλά και το τι αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος Σύλλογος:«Πριν από μια δεκαετία που έφερα το γιο μου στις ακαδημίες του Απόλλωνα, συνάντησα μια οικογένεια. Δέθηκα μαζί τους και από τότε έγινα Απολλωνιστής. Στην πορεία έγινα μέλος του ΓΣ και βοηθώ όσο μπορώ.
Ο Απόλλων είναι ιδέα, διακατέχεται από ήθος και διδάσκει την ευγενή άμιλλα μέσω της σωστής άθλησης και αυτό επιθυμούμε να διδάξουμε και στα νέα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο..
θέλουμε να δημιουργήσουμε σωστούς αθλητές και ανθρώπους, και φυσικά να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και την πρώτη ομάδα.
Μάλιστα ήδη προσπαθούμε να οργανωθούμε από τώρα και για τη νέα χρονιά. Γίνονται ενέργειες για την καλύτερη οργάνωση, ώστε τη νέα σεζόν που η πρώτη ομάδα θα είναι στη Superleague και τα παιδιά στα τμήματα θα αυξηθούν εμείς να είμαστε απόλυτα έτοιμοι σε όλους τους τομείς των ακαδημιών».

TAGS ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ