ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Así, así, así gana el Madrid!

Así, así, así gana el Madrid!

Με αφορμή το σαββατιάτικο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης στο Χιχόν με την Σπόρτινγκ (3-12), το Sport24.gr γυρίζει 32 χρόνια πίσω και σας διηγείται πώς γεννήθηκε μέσα στο «Μολινόν» το πασίγνωστο σύνθημα που τραγουδιέται μέχρι και σήμερα στα ισπανικά γήπεδα. Así, así, así gana el Madrid! (videos)

Πριν 32 χρόνια στο γήπεδο «Μολινόν» του Χιχόν «γεννήθηκε» το σύνθημα «Así, así, así gana el Madrid!» στη διάρκεια μιας συνάντησης ανάμεσα στην τοπική Σπόρτινγκ και τη Ρεάλ Μαδρίτης (25-11-1979).

Το Sport24.gr σας διηγείται πώς ξεκίνησε το ιστορικό πλέον σύνθημα που εξακολουθεί να ακούγεται μέχρι σήμερα στα ισπανικά γήπεδα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης επισκέπτεται το Σάββατο το Χιχόν, όπου θα αντιμετωπίσει την τοπική Σπόρτινγκ για την 15η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Οι «μερένγκες» θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν το νικηφόρο σερί τους, ώστε να διατηρήσουν το πλεονέκτημα των 6 βαθμών από την Μπαρτσελόνα, την οποία θα υποδεχτούν μια εβδομάδα αργότερα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Σήμερα θα γυρίσουμε 32 χρόνια πίσω, στην περίοδο 1979-80, για να θυμηθούμε πώς και γιατί ξεκίνησε από τις κερκίδες του «Μολινόν» ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα του ισπανικού ποδοσφαίρου, το «Así, así, así gana el Madrid!», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Να πώς κερδίζει η Ρεάλ» και που συνεχίζει να τραγουδιέται μέχρι και σήμερα στα ισπανικά γήπεδα, συμπεριλαμβανομένου του «Σαντιάγο Μπερναμπέου»!

Ο χαμένος τίτλος του 1978-79

Η σεζόν 1978-79 υπήρξε η κορυφαία στην ιστορία της Σπόρτινγκ του Χιχόν. Ο σύλλογος από το Πριγκηπάτο των Αστούριας διέθετε εκείνη την εποχή μια εκπληκτική ομάδα με κορυφαία φιγούρα τον Κίνι (5 φορές πρώτος σκόρερ στην Πριμέρα), αλλά και τους Κάστρο, Μέσα, Θιριάκο, Κούντι και Χοακίν. Στην Σπόρτινγκ αγωνίζονταν επίσης δυο μεγάλοι Αργεντίνοι, ο Ρέσα (λίμπερο) και ο Φερέρο (εξτρέμ). Η πλειοψηφία των παικτών αγωνιζόταν είτε στην Εθνική Ισπανίας, είτε σε αυτή της Αργεντινής.

Así, así, así gana el Madrid!

Οι παίκτες της Σπόρτινγκ και της Ρεάλ μετά το τέλος του αγώνα, με τον αγωνιστικό χώρο γεμάτο από αντικείμενα πεταμένα από τους εξοργισμένους φίλαθλους της Χιχόν (25-11-1979)

Η Σπόρτινγκ έκανε μια εκπληκτική πορεία στο πρωτάθλημα και βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου, όμως η ήττα στο «Μολινόν» από τη Ρεάλ (0-1) στην 26η αγωνιστική δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα, αφού οι «μερένγκες» αποσπάστηκαν στη βαθμολογία, έχοντας υπέρ τους και το πλεονέκτημα στα μεταξύ τους παιχνίδια. Στο ντέρμπι κορυφής δεν υπήρξε κάποιο «παρατράγουδο», όμως οι «σπορτινγκίστας» είχαν ήδη ανοίξει λογαριασμούς.

Δεν ξεχνούσαν ότι στην προηγούμενη αγωνιστική ο διαιτητής είχε αποβάλλει τους Ντόρια και Φερέρο, με αποτέλεσμα η Χιχόν να μην μπορέσει να κερδίσει μέσα στη Σαλαμάνκα, αλλά και να μην έχει στη διάθεσή της δυο από τους καλύτερους παίκτες της στο ματς με τη Ρεάλ. Επίσης ήταν πρόσφατο το παιχνίδι των «μερένγκες» στο «Σαν Μαμές», εκεί όπου ο διαιτητής Αουσοκούα είχε ακυρώσει ένα γκολ του Αγκιλάρ της Ρεάλ, το οποίο σκανδαλωδώς μέτρησε στη συνέχεια, βοηθώντας τους φιλοξενούμενους να πάρουν ένα βαθμό με το τελικό 3-3.

Η επιστροφή της Ρεάλ στο «Μολινόν» (25-11-1979)

Βίντεο: Σπόρτινγκ Χιχόν – Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 (25-11-1979). Στιγμιότυπα από τον αγώνα στον οποίο γεννήθηκε το σύνθημα Así, así, así gana el Madrid! Στο 0:20 η επίμαχη φάση της αποβολής του Φερέρο.

Τελικά η Ρεάλ Μαδρίτης ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια εκείνη την περίοδο (1978-79), αφήνοντας πίσω της στη δεύτερη θέση την Σπόρτινγκ (με διαφορά 4 βαθμών). Έτσι λοιπόν, την επόμενη σεζόν (1979-80), όταν οι «μερένγκες» επισκέφθηκαν το «Μολινόν», οι κερκίδες «έβραζαν». Ήταν η 11η αγωνιστική και αυτή τη φορά αγωνιζόταν και ο Φερέρο. Διαβολική σύμπτωση, διαιτητής του αγώνα είχε οριστεί ο Αουσοκούα!

Στο 6ο κιόλας λεπτό το γήπεδο πήρε φωτιά. Ο Φερέρο πήρε μια μπαλιά κοντά στη γραμμή του πλάγιου, έχοντας πλάτη τον αμυντικό της Ρεάλ, Σαν Χοσέ και επιχείρησε μια από τις αγαπημένες του κινήσεις. Άφησε τη μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και γύρισε για να προσπεράσει τον αντίπαλό του από την άλλη μεριά. Ο Σαν Χοσέ βλέποντας ότι έχει φάει την προσποίηση, σταμάτησε τον Φερέρο με μια αγκωνιά στο στόμα.

Ο Αργεντίνος αντέδρασε στο χτύπημα σπρώχνοντας τον Σαν Χοσέ, ο οποίος έπεσε στο χορτάρι… σφαδάζοντας! Ο διαιτητής σφύριξε το φάουλ, όμως απέβαλλε τον Φερέρο με απευθείας κόκκινη κάρτα, χωρίς παράλληλα να τιμωρήσει και τον παίκτη της Ρεάλ για την αγκωνιά. Οι φίλαθλοι στις κερκίδες έγιναν ακόμα πιο έξαλλοι, όταν συνειδητοποίησαν ότι ο Φερέρο αιμορραγούσε από το στόμα. Τη στιγμή που ο παίκτης της Σπόρτινγκ αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο, τελείως αυθόρμητα ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «Así, así, así gana el Madrid!».

Así, así, así gana el Madrid!

Ο Ένσο Φερέρο εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο αιμορραγώντας από την αγκωνιά του Σαν Χοσέ.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε και έληξε ισόπαλο 1-1 με αυτογκόλ του Κίνι και την ισοφάριση από τον Χοακίν. Η ιαχή πάντως επαναλήφθηκε ατελείωτες φορές στη διάρκεια του αγώνα, κάθε φορά που οι φίλαθλοι της Σπόρτινγκ δεν συμφωνούσαν με κάποια απόφαση του Αουσοκούα. Το ματς είχε μεταδοθεί ζωντανά από την ισπανική τηλεόραση, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα, το σύνθημα που τόσες φορές ακούστηκε από την εξέδρα, να γίνει γνωστό σε όλη την Ισπανία.

Διαχρονικό σύνθημα όλων

Η Ρεάλ πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας και μαζί του το πρωτάθλημα. Με έναν πόντο λιγότερο, ο τίτλος θα είχε ταξιδέψει στο Σαν Σεμπαστιάν και τη Ρεάλ Σοθιεδάδ που είχε πραγματοποιήσει μια ονειρική σεζόν παραμένοντας αήττητη για 32 ολόκληρες αγωνιστικές. Οι Βάσκοι έχασαν στη Σεβίλλη την προτελευταία αγωνιστική (2-0 με ισάριθμα γκολ του Μπερτόνι) και χρειάστηκε να περιμένουν έναν χρόνο για να κερδίσουν την πρώτη Λίγκα στην ιστορία τους.

Από την άλλη, η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να κατέκτησε εκείνο το πρωτάθλημα, όμως «καταδικάστηκε» να ακούει για πάνω από τρεις δεκαετίες το «Así, así, así gana el Madrid!» σε όλα τα ισπανικά γήπεδα, με το παραμικρό διαιτητικό φαλτσοσφύριγμα. Το σύνθημα υιοθετήθηκε τελικά και από την κερκίδα του «Μπερναμπέου», ως απάντηση στην αμφισβήτηση της «ανωτερότητας» της ομάδας της Μαδρίτης στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Σήμερα, 32 χρόνια μετά τη «γέννησή» του στο «Μολινόν», το «Así, así, así gana el Madrid!» δεν έχει χάσει την αρχική του φρεσκάδα και παραμένει διαχρονικά ένα από τα πιο γνωστά ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο) συνθήματα στα γήπεδα της Ισπανίας.

Πηγή: As, από το βιβλίο «366 Historias del Fútbol Mundial» του Ισπανού δημοσιογράφου Alfredo Relaño.

Βίντεο: Το σύνθημα «Así, así, así gana el Madrid!» από την κερκίδα του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ύστερα από γκολ της Ρεάλ.

Βίντεο: Και ένα μπασκετικό «Así, así, así gana el Madrid!». Το φωνάζουν οι φίλοι της Ρεάλ μετά από τη νίκη της ομάδας τους επί του Ολυμπιακού.

TAGS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ