ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεάλ!

Ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεάλ!

Η Ρεάλ Μαδρίτης έσπασε μέσα στο «Καμπ Νόου» το «στοιχειωμένο» ρεκόρ των 107 τερμάτων σε μια σεζόν πρωταθλήματος, φτάνοντας τα 109, τέσσερις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Λίγκας! Διαβάστε στο Sport24.gr για την επίδοση της «σειράς του Γύπα» (1989-90) και τα επιθετικά στατιστικά της φετινής Ρεάλ. Δείτε σε βίντεο τα 107 γκολ του προηγούμενου ρεκόρ και μάθετε ποιες είναι οι ομάδες που έχουν ξεπεράσει τα 100 τέρματα στην ιστορία της Πριμέρα (φωτογραφίες & videos)

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέρριψε μέσα στο «Καμπ Νόου» το ρεκόρ επιθετικής παραγωγικότητας σε μια σεζόν, φτάνοντας τα 109 γκολ στη Λίγκα!

Η προηγούμενη επίδοση με 107 τέρματα ανήκε επίσης στη Ρεάλ από την περίοδο 1989-90.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έσπασε πριν λίγες ώρες μέσα στο «Καμπ Νόου» ένα φοβερό ρεκόρ, ένα ρεκόρ που φάνταζε ακατάρριπτο, κυρίως λόγω της σύγχρονης φυσιογνωμίας του ποδοσφαίρου, που συνήθως ρίχνει το βάρος στην άμυνα και στην προστασία της εστίας από τους αντίπαλους επιθετικούς. Οι «μερένγκες», με αιχμή του δόρατος την τρομερή τριάδα Ρονάλντο, Ιγκουαΐν και Μπενζεμά, έφτασαν ήδη τα 109 γκολ και ξεπέρασαν τα 107 που είχε πετύχει η Ρεάλ Μαδρίτης την περίοδο 1989-90!

Το πόσο δύσκολο είναι να πετύχει μια ομάδα σε μια σεζόν πάνω από 100 γκολ, ακόμα και αν αγωνίζεται σε ένα από τα θεαματικότερα πρωταθλήματα του κόσμου όπως η Πριμέρα Ντιβισιόν, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα – στα 83 χρόνια της ύπαρξης της ισπανικής Λίγκας – το έχουν καταφέρει μόνο δυο ομάδες, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Και αυτές μόλις έξι φορές συνολικά.

ΟΙ "ΚΑΤΟΣΤΑΡΗΔΕΣ" ΤΗΣ ΠΡΙΜΕΡΑ

Οι «μερένγκες» το έχουν πετύχει 4 συνολικά φορές. Το 1989-90 (107 γκολ), το 2009-10 (102 γκολ), το 2010-11 (102 γκολ) και φέτος όπου ήδη μετράνε 109, με 4 αγωνιστικές να απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Όπως βλέπουμε, η Ρεάλ βρισκόταν σε τροχιά κατάρριψης του ρεκόρ τα δυο τελευταία χρόνια και όπως αποδείχτηκε, η τρίτη ήταν και η φαρμακερή! Από την άλλη μεριά, οι «μπλαουγκράνα» έχουν πετύχει πάνω από 100 τέρματα σε μια σεζόν δυο φορές.

Η Μπάρτσα ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 γκολ τη σεζόν 1996-97, σταματώντας στα 102, ενώ έφτασε πολύ κοντά στο να σπάσει το ρεκόρ της Ρεάλ την πρώτη χρονιά του Γουαρδιόλα (2008-09), όταν οι παίκτες της πέτυχαν 105 γκολ. Το σίγουρο είναι ότι και φέτος θα ξεπεράσουν την «κατοστάρα», αφού ήδη βρίσκονται στα 97, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος. Πιο αναλυτικά:

1. Ρεάλ Μαδρίτης / 107 γκολ (1989-90)

2. Μπαρτσελόνα / 102 γκολ (1996-97)

3. Μπαρτσελόνα / 105 γκολ (2008-09)

4. Ρεάλ Μαδρίτης / 102 γκολ (2009-10)

5. Ρεάλ Μαδρίτης / 102 γκολ (2010-11)

6. Ρεάλ Μαδρίτης / 109 γκολ (2011-12)

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1989-90 / ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΡΕΚΟΡ

Ας περάσουμε τώρα να θυμηθούμε την πρώτη ομάδα που ξεπέρασε τα 100 γκολ σε μια περίοδο του ισπανικού πρωταθλήματος, τη μεγάλη Ρεάλ της σεζόν 1989-90. Η επίδοση των 107 τερμάτων άντεξε 22 χρόνια, πριν την καταρρίψουν φέτος οι «μερένγκες», κρατώντας το ρεκόρ στο Τσαμαρτίν. Ήταν το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα της γενιάς του Γύπα υπό την καθοδήγηση του Τζόν Τόσακ.

Ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεάλ!

Η ομάδα της Ρεάλ που πέτυχε 107 γκολ την περίοδο 1989-90. Πίσω, από αριστερά: Τσέντο, Μπούγιο, Μίτσελ, Σούστερ, Ιέρο & Ρουγκέρι. Μπροστά, από αριστερά: Γορδίγιο, Μπουτραγκένιο, Ούγκο Σάντσες, Σαντσίς & Μαρτίν Μπάθκεθ.

Η καταπληκτική πορεία της Ρεάλ με το ρεκόρ των 107 τερμάτων, ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα: από τα τσικό και τη β’ ομάδα του συλλόγου, την Καστίγια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Μεγάλοι παίκτες, ικανοί προπονητές και ένας πατέρας – πρόεδρος έστησαν με προσοχή το «οικοδόμημα» πάνω σε στέρεα θεμέλια, παρουσιάζοντας στη συνέχεια ως αποτέλεσμα, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

CASTILLA CF

Το 1982 ήταν κοινό μυστικό ανάμεσα στους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης, ότι η Castilla (τα «δεύτερα» δηλαδή της Ρεάλ), έπαιζε καλύτερο ποδόσφαιρο ακόμα και από τους μεγάλους. Ήταν τέτοιο το θέαμα που πρόσφεραν οι πιτσιρικάδες, ώστε η διοίκηση τους έβαζε να δίνουν τους αγώνες τους στο «Μπερναμπέου», όπου αρκετές φορές έκοβαν περισσότερα εισιτήρια από την πρώτη ομάδα. Εκείνη η Καστίγια έγραψε ιστορία, αφού έγινε η πρώτη – και μοναδική μέχρι σήμερα – β’ ομάδα μεγάλου συλλόγου, που κατέκτησε το πρωτάθλημα της Segunda División στην Ισπανία.

Ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεάλ!

Η ομάδα της Καστίγια: από αριστερά προς τα δεξιά (πάνω) Χουανίτο, Οτσοτορένα, Φράνσις, Πέρεθ Ντουράν, Μαρτίν Γκονθάλεθ, Μίτσελ. (κάτω) Μπουτραγκένιο, Μαρτίν Μπάθκεθ, Σαντσίς, Ντε λα Έρας και Παρδέθα.

Στη βασική ενδεκάδα, με την οποία αγωνίστηκε η Καστίγια τη χρονιά της κατάκτησης του τίτλου (1983-84), αγωνίζονταν πέντε παίκτες που έμελλε να γράψουν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία όχι μόνο του ισπανικού, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: οι Μανόλο Σαντσίς, Μιγκέλ «Μίτσελ» Γκονθάλεθ, Μιγκέλ Παρδέθα, Ραφαέλ Μαρτίν Μπάθκεθ και Εμίλιο Μπουτραγκένιο.

LA QUINTA DEL BUITRE

Ο Αλφρέδο ντι Στέφανο, ο οποίος είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 1982 τον πάγκο της Ρεάλ και στην πρώτη του χρονιά είχε αποτύχει να κατακτήσει έστω και έναν από τους πέντε συνολικά τίτλους που είχε διεκδικήσει, γοητεύτηκε από τις εμφανίσεις της Καστίγια και αποφάσισε να φρεσκάρει λίγο την ομάδα του. Έτσι, μετά από συνεννόηση με τον προπονητή των «μικρών» και πρώην συμπαίκτη του, Αμάνθιο, ο Ντι Στέφανο πήρε κοντά του τον Δεκέμβριο του 1983 τον Σαντσίς και τον Μαρτίν Μπάθκεθ.

Δυο μήνες αργότερα, μια Κυριακή του Φεβρουαρίου του ’84, ο Μπουτραγκένιο έκανε το δικό του – ονειρεμένο – ντεμπούτο απέναντι στην Κάντιθ, βοηθώντας τη Ρεάλ να γυρίσει το εις βάρος της 2-0, με δυο δικά του γκολ και την ασίστ για το τρίτο. Οι πέντε πιτσιρικάδες της Καστίγια που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα, έμειναν γνωστοί με το παρατσούκλι «η Σειρά του Γύπα» (La Quinta del Buitre) και σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία της Ρεάλ.

Ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεάλ!

Η Quinta del Buitre σε νεαρή ηλικία. Από αριστερά, Παρδέθα, Σαντσίς, Μίτσελ, Μαρτίν Μπάθκεθ και Μπουτραγκένιο.

Ο Μπουτραγκένιο, ο Μίτσελ, ο Μαρτίν Μπάθκεθ, ο Σαντσίς και ο Παρδέθα (αυτός ο τελευταίος μόνο τα πρώτα χρόνια, αφού στη συνέχεια πήγε στη Σαραγόσα) πλαισίωσαν μεγάλους παίκτες, όπως οι Σαντιγιάνα, Καμάτσο, Τσέντο, Γκαγιέγο, Γκορδίγιο, Χουανίτο, Πινέδα, Ιέρο, Στίλικε, Βαλντάνο, Μαθέδα, Ούγκο Σάντσες, Γιάνκοβιτς, Τεντίγιο, Μπούγιο και Σούστερ.

DON RAMÓN MENDOZA

Ένα από τα πλέον σημαντικά κομμάτια του παζλ εκείνης της Ρεάλ, ήταν οι εκλογές του 1985. Μοναδικός υποψήφιος κατέβηκε ο Ραμόν Μεντόθα και μόλις ανέλαβε πρόεδρος, φρόντισε από την πρώτη στιγμή να ανανεώσει όλα τα συμβόλαια των χρυσών πιτσιρικάδων, ανεβάζοντας εντυπωσιακά τις οικονομικές τους απολαβές και προβλέποντας με απόλυτη επιτυχία τη σπουδαία πορεία που θα διέγραφαν.

Ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεάλ!

Ο πρόεδρος Ραμόν Μεντόθα δίπλα στον Τζον Τόσακ. Μπροστά τους οι Μίτσελ και Ούγκο Σάντσες με το τρόπαιο του πρωταθλήματος της σεζόν 1989-90.

Από το 1984 που η «σειρά του Γύπα» άρχισε να πρωταγωνιστεί στο «Μπερναμπέου» και στα άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα, η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε 5 σερί πρωταθλήματα ισοφαρίζοντας το δικό της απόλυτο ρεκόρ στην ισπανική Λίγκα (1985-86, 1986-87, 1987-88, 1988-89, 1989-90), ένα Κύπελλο (1989) και δυο συνεχόμενα Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (1984-85 & 1985-86), δημιουργώντας το φαινόμενο «Bernabeu – miedo escénico» (Μπερναμπέου – ο τρόμος πάνω στο σανίδι), έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους θρύλους ανατροπών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που κυρίως συνδέεται με τις δυο νικηφόρες πορείες στην Ευρώπη.

Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Η Ρεάλ κέρδισε τα 4 από τα 5 πρωταθλήματα με μεγάλες διαφορές και μόνο το ένα από αυτά στο νήμα με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Το 1986 είχε +11 από τους «μπλαουγκράνα», το 1987 +1 και πάλι από τους Καταλανούς, το 1988 +11 από τη δεύτερη Ρεάλ Σοθιεδάδ, το 1989 +5 από την Μπάρτσα και το 1990 +9 από τη Βαλένθια. Σε αυτή την πενταετία, η Ρεάλ έδωσε 182 παιχνίδια, πέτυχε 437 τέρματα και δέχτηκε μόλις 163. Οι «μπλάνκος» σκόραραν δηλαδή 2,4 γκολ μέσο όρο σε κάθε ματς.

Ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεάλ!

Τζον Τόσακ και Ούγκο Σάντσες από προπόνηση της Ρεάλ.

Το σπάσιμο του φράγματος των 100 γκολ το είχε πλησιάσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο η Μπαρτσελόνα των Κουμπάλα και Σουάρεθ, σκοράροντας 96 φορές την περίοδο 1958-59. Ήταν όμως γραφτό να το καταφέρει για πρώτη φορά η Ρεάλ στο τελευταίο πρωτάθλημα από τα 5 σερί της γενιάς του Μπουίτρε και υπό την καθοδήγηση του Ουαλού Τζον Μπέντζαμιν Τόσακ, παλιού παίκτης της Λίβερπουλ, με πολύ καλή παρουσία – ως προπονητή πλέον – στον πάγκο της Ρεάλ Σοθιεδάδ και δυο συνεχόμενους τελικούς του Copa del Rey (1987 & 1988, με τον πρώτο κερδισμένο).

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ – ΤΑ 107 ΓΚΟΛ

Η Ρεάλ είχε φτάσει κοντά στην «κατοστάρα» τις δυο προηγούμενες περιόδους, σημειώνοντας 95 γκολ το 1987-88 και 91 το 1988-89. Στην περίοδο 1989-90, σε ένα πρωτάθλημα με 20 ομάδες, η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 38 αγώνες, πετυχαίνοντας 26 νίκες και 10 ισοπαλίες, ενώ γνώρισε την ήττα μόνο σε 2 εκτός έδρας ματς, από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Σοθιεδάδ. Το «Μπερναμπέου» αποδείχτηκε πραγματικό φρούριο, αφού μέσα σε αυτό η Ρεάλ νίκησε 17 φορές, παραχωρώντας μόνο δυο ισοπαλίες, στις Λογρονιές και Μαγιόρκα.

Οι θεατές που παρακολούθησαν αυτά τα 19 εντός έδρας ματς, χόρτασαν γκολ, αφού οι «μερένγκες» σκόραραν 78 φορές, έχοντας έναν φοβερό μέσο όρο με 4,1 τέρματα ανά παιχνίδι! Η Ρεάλ, πιο συγκεκριμένα, πέτυχε 2 εφτάρες (Καστεγιόν & Σαραγόσα), μια εξάρα (Βαλένθια), 4 πεντάρες (Τενερίφη, Ράγιο Βαγιεκάνο, Οβιέδο & Σεβίγια), 5 τεσσάρες (Αθλέτικ Μπιλμπάο, Οσασούνα, Μάλαγα, Κάντιθ & Βαγιαδολίδ) και 4 τριάρες (Ατλέτικο, Μπαρτσελόνα, Θέλτα & Ρεάλ Σοθιεδάδ).

Στα εκτός έδρας ματς οι «μπλάνκος» έστειλαν 29 φορές τη μπάλα στα δίχτυα, με πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα το 1-5 επί της Λογρονιές. Πρώτος σκόρερ της ομάδας, του πρωταθλήματος αλλά και της Ευρώπης, αναδείχθηκε ο Μεξικάνος Ούγκο Σάντσες με 38 τέρματα, ενώ στην πρώτη τριάδα τον ακολούθησαν οι Μαρτίν Μπάθκεθ με 14 και Μπουτραγκένιο με 10. Συνολικά οι «μερένγκες» πέτυχαν 107 τέρματα (104 γκολ συν 3 αυτογκόλ) με 2,8 μέσο όρο σε κάθε ματς σε μια χρονιά πραγματικού επιθετικού φεστιβάλ.

Ο Ούγκο Σάντσες ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ρεάλ, της Πριμέρα Ντιβισιόν και της Ευρώπης με τα 38 τέρματα που πέτυχε τη σεζόν 1989-90.

Ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεάλ!

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (1989-90)

- 38 / Ούγκο Σάντσες

- 14 / Μαρτίν Μπάθκεθ

- 10 / Εμίλιο Μπουτραγκένιο

- 8 / Χοσέ Μιγκέλ Γκονθάλεθ «Μίτσελ»

- 8 / Σεμπαστιάν Λοσάδα

- 7 / Φερνάντο Ιέρο

- 6 / Μπερντ Σούστερ

- 5 / Αδόλφο Αλντάνα

- 3 / Μανόλο Σαντσίς

- 2 / Όσκαρ Ρουγκέρι

- 1 / Πάκο Γιορέντε

- 1 / Μιγκέλ Πορλάν «Τσέντο»

- 1 / Χοακίν Πάρα

- 3 / αυτογκόλ

------------------------------------------------------

ΣΥΝΟΛΟ: 107 τέρματα (2.8 γκολ ανά παιχνίδι)

Βίντεο: Τα 107 γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης στο πρωτάθλημα της σεζόν 1989-90, μέρος πρώτο.

Βίντεο: Τα 107 γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης στο πρωτάθλημα της σεζόν 1989-90. μέρος δεύτερο.

ΤΟ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΜΕ ΤΑ 109 ΓΚΟΛ (2011-12)

Ας περάσουμε τώρα στο νέο ρεκόρ που από χθες ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης της τρέχουσας περιόδου. Όπως αναφέραμε και πριν στο κείμενο, οι «μερένγκες» το κυνηγούσαν με αξιώσεις τα δυο τελευταία χρόνια, σταματώντας σε αμφότερες τις περιόδους (2009-10 & 2010-11) στα 102 γκολ. Φέτος οι επιθετικοί αριθμοί της Ρεάλ στο πρωτάθλημα ξέφυγαν από κάθε λογική, αφού τέσσερις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Λίγκας, το κοντέρ γράφει ήδη 109!

Μόνο η επιθετική τριάδα της Ρεάλ, Κριστιάνο, Ιγκουαΐν και Μπενζεμά, έχει σκοράρει μέχρι στιγμής 81 γκολ!!! Η Ρεάλ στα 34 φετινά της παιχνίδια έχει πετύχει μια εφτάρα (Οσασούνα), 3 εξάρες (Σαραγόσα, Ράγιο Βαγεκάνο & Σεβίγια), 4 πεντάρες (Γρανάδα, Εσπανιόλ, Ρεάλ Σοθιεδάδ & Οσασούνα), 9 τεσσάρες (Αθλέτικ, Χετάφε, Εσπανιόλ, Μπέτις, Μάλαγα, Ατλέτικο μέσα – έξω, Λεβάντε & Ράθινγκ) και 6 τριάρες (Βιγιαρεάλ, Βαλένθια, Σπόρτινγκ μέσα – έξω, Σαραγόσα & Μπέτις).

Οι «μερένγκες», από τα 34 ματς που έχουν δώσει μέχρι στιγμής στο φετινό πρωτάθλημα, έχουν σκοράρει στα 31. Η επίθεσή τους έμεινε στο «0» μόνο σε τρία παιχνίδια. Στις «λευκές» ισοπαλίες με Ράθινγκ και Βαλένθια και στην ήττα τους από τη Λεβάντε με 1-0. Ο μέσος όρος της ομάδας του Ζοζέ Μουρίνιο φτάνει το εντυπωσιακό 3.2 γκολ ανά παιχνίδι. Αναλυτικά τώρα οι σκόρερ των 109 τερμάτων της Ρεάλ Μαδρίτης στη φετινή περίοδο.

Ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Ρεάλ!

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (2011-12)

- 42 / Κριστιάνο Ρονάλντο

- 21 / Γκονσάλο Ιγκουαΐν

- 18 / Καρίμ Μπενζεμά

- 5 / Άνχελ Ντι Μαρία

- 5 / Ρικάρντο Κακά

- 5 / Χοσέ Καγεχόν

- 3 / Σέρχιο Ράμος

- 3 / Μαρσέλο

- 2 / Σάμι Κεντίρα

- 1 / Μεσούτ Εζίλ

- 1 / Χαμίτ Άλτιντοπ

- 1 / Τσάμπι Αλόνσο

- 1 / Ραφαέλ Βαράν

- 1 / Πέπε

------------------------------------------------------

ΣΥΝΟΛΟ: 109 τέρματα (3.2 γκολ ανά παιχνίδι)

Πηγές: Marca & As

Βίντεο: Highlights από το χθεσινό clásico του «Καμπ Νόου». Το πρώτο γκολ του Σάμι Κεντίρα ήταν αυτό που δημιούργησε το νέο ρεκόρ της Ρεάλ, ξεπερνώντας τα 107 τέρματα της προηγούμενης επίδοσης που κρατούσε από τη σεζόν 1989-90!

TAGS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ