ΠΑΟΚ

Ζαγοράκης: Η θυσία, η ενότητα και τα μεγάλα λάθη

Ζαγοράκης: Η θυσία, η ενότητα και τα μεγάλα λάθη
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr παρουσιάζει τον... επαναστάτη του ΠΑΟΚ, Θοδωρή Ζαγοράκη και την πορεία του στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ. Το χρονικό, οι μεγάλες αλλαγές και τα λάθη.

Υπήρξε το σύμβολο της ΠΑΟΚτσήδικης "επανάστασης". Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αποφασίζοντας να αφήσει το ποδόσφαιρο για να αναλάβει την προεδρία του Δικεφάλου γνώριζε πως αναλάμβανε ένα τεράστιο ρίσκο.

Έκανε τις επιλογές του, στηρίχθηκε, δούλεψε σκληρά αλλά η φθορά και τα λάθη που έγιναν τον οδήγησαν στη δεύτερη και μάλλον οριστική του παραίτηση.

Η παραίτηση Ζαγοράκη ήταν μια φυσιολογική δυστυχώς εξέλιξη. Μπορεί να ήταν ο πρόεδρος που στηρίχθηκε όσο κανένας στην ιστορία του ΠΑΟΚ αλλά ήταν δεδομένο πως οι κανόνες της… φύσης του ποδοσφαίρου θα έφερναν και το άδοξο τέλος. Η απόλυτη ενότητα έφερε με το χρόνο τη διάσπαση. Οι εξαιρετικές επιλογές του πρώτου μέρους της θητείας έφεραν τα λάθη, η αποθέωση έφερε την αμφισβήτηση και το χαμόγελο και η όρεξη για δουλειά αντικαταστάθηκαν από την απογοήτευση.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αποχωρεί για δεύτερη φορά από την προεδρία του ΠΑΟΚ και φαντάζει πολύ δύσκολο να επιστρέψει ξανά σ’ αυτή. Είναι το τέλος μιας εποχής…

Τα πρώτα βήματα

Η πρώτη διοίκηση επί Ζαγοράκη ανέλαβε δουλειά στις 18 Ιουνίου του 2007 και πέραν του προέδρου θέσεις πήραν σ’ αυτή οι Γιάννης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Μανδρίνος, Παναγιώτης Ποικιλίδης και Ηλίας Βιολίδης. Η συγκεκριμένη πεντάδα ανέλαβε ένα πολύ μεγάλο "όγκο" δουλειάς και παρουσίασε εξαιρετικό έργο μετά από ένα δύσκολο αγωνιστικό εξάμηνο. Το πρώτο καλοκαίρι ήρθε και μαζί η μεγάλη μεταγραφική ενίσχυση με παίκτες όπως ο Γκαρσία, ο Κοντρέρας και ο Μουσλίμοβιτς που ανέβασαν αυτόματα επίπεδο στην ομάδα.

Η πρώτη μεγάλη και πολύ ουσιαστική αλλαγή ήρθε τον Ιούλιο του 2008 όταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος επικαλούμενος προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε. Και ήταν σημαντική η απώλειά του καθώς ήταν ο άνθρωπος που έχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις κατάφερε να συμμαζέψει τα οικονομικά του ΠΑΟΚ. Σε συνέντευξή του στην "Εξέδρα" δήλωνε τότε πως "ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα, και σήμερα φτάσαμε να βλέπουμε έναν ΠΑΟΚ διαφορετικό από αυτόν που παραλάβαμε. Αυτό που μου έχει μείνει πάντως, είναι ότι κατάφερα σε ολόκληρη τη θητεία μου να αποφύγω την οπαδική προσέγγιση των θεμάτων".

Πάντως αποδείχτηκε με το πέρασμα του χρόνου πως οι λόγοι της παραίτησης δεν ήταν προσωπικοί, αλλά είχαν να κάνουν με τη διαφορετική άποψη που είχε ως προς τον τρόπο διοίκησης της ΠΑΕ και κυρίως στο οικονομικό κομμάτι. Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ έκανε ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα αλλά δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο του στα πλέι οφ κατακτώντας τελικά την τέταρτη θέση.

Η βόμβα της παραίτησης και η σκυτάλη σε Βρύζα

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 2009 όταν έσκασε η βόμβα με την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ δεν άντεξε την πίεση και ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη θέση του. "Υπάρχουν μέρες στη ζωή του κάθε ανθρώπου που τα "θέλω" υποκύπτουν σε ανώτερες δυνάμεις. Σήμερα 8 Οκτωβρίου 2009 είναι μια τέτοια μέρα για μένα. Είμαι υποχρεωμένος για προσωπικούς λόγους να υποβάλω την παραίτηση μου από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σύντομα και συγκεκριμένα όταν οι συνθήκες μου το επιτρέψουν θα είμαι σε θέση να εξηγήσω με σαφήνεια - ως οφείλω να κάνω απέναντι στον κόσμο του ΠΑΟΚ και τους χιλιάδες μετόχους που στήριξαν με πίστη και αφοσίωση την προσπάθεια μας για εξυγίανση και αναγέννηση - τους λόγους για τους .....οποίους σήμερα υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του προέδρου.

Ο ΠΑΟΚ έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια για την αναρρίχηση της ομάδας στην κορυφή του Ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τόσο από τους φιλάθλους, όσο και από τους ανθρώπους που πριν από 2.5 χρόνια οραματίστηκαν μαζί με μένα έναν ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή" ανέφερε η επίσημη ανακοίνωσή του που φυσικό ήταν να μην αποκαλύπτει τα πάντα για τους λόγους που ο Θοδωρής Ζαγοράκης οδηγήθηκε στην παραίτηση. Τη θέση του προέδρου ανέλαβε τότε ο Ζήσης Βρύζας με σκοπό να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί στο αγωνιστικό τμήμα και όχι μόνο.

Η επιστροφή

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και στη θέση του προέδρου στις 23 Ιανουαρίου του 2010 με τον Ζήση Βρύζα να γίνεται αντιπρόεδρος της διοίκησης. Μαζί του παρότι δεν έγινε μέλος της νέας διοίκησης επαναδραστηριοποιήθηκε και ο Ανδρέας Μανδρίνος βοηθώντας πολύ με την ενασχόλησή του στα οικονομικά και ιδιαίτερα με το θέμα της αδειοδότησης.

Οι διαφορές και το "διαζύγιο"

Η διοίκηση συνεχίζει απρόσκοπτη το έργο της μέχρι που το καλοκαίρι του 2010 και συγκεκριμένα στις 11 Αυγούστου ήρθε το μεγάλο διαζύγιο. Ο Ζήσης Βρύζας παραιτείται από τον ΠΑΟΚ, αφού υπήρξαν μεγάλες διαφορές απόψεων με τον Θοδωρή Ζαγοράκη.

"Αποφασίσαμε από κοινού με τον Πρόεδρο να μη συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Ως μέλος αυτής της προσπάθειας, από διάφορες μάλιστα θέσεις (Ποδοσφαιριστής, Τεχνικός Διευθυντής, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος) πιστεύω ότι υπηρέτησα με ανιδιοτέλεια, πάθος και υπευθυνότητα τον Σύλλογο. Υπήρξε ταύτιση απόψεων στο μεγαλύτερο διάστημα, αλλά ακόμη κι όταν διαφωνούσαμε, προσπαθήσαμε να συνθέσουμε τις διαφωνίες μας για το καλό του ΠΑΟΚ. Αισθάνομαι ότι ένας κύκλος έκλεισε κι ότι θα ήταν καλύτερο για την ομάδα να μη συνεχιστεί η συνεργασία μας. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο, Θόδωρο Ζαγοράκη, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου", ανέφερε ο Ζήσης Βρύζας στο αντίο του.

Ακριβώς δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου του 2010 παραιτείται και ο Ηλίας Βιολίδης επικαλούμενος λόγους ευθιξίας.

Η επιστροφή Βρύζα και τα μοιραία λάθη

Σημαντικότατη εξέλίξη στα διοικητικά τεκταινόμενα υπήρξε πάντως η επιστροφή και του Βρύζα. Αφήνοντας τη θέση του δίπλα στον Φερνάντο Σάντος επέλεξε να επαναδραστηριοποιηθεί στον "Δικέφαλο". Μαζί του πήρε πιο ενεργό ρόλο και η οικογένεια Σαχπατζίδη. Το περασμένο καλοκαίρι, όμως, ο ΠΑΟΚ βγήκε χαμένος από το φιάσκο της υπόθεσης Φλωρίδη. Ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας ήταν μια επενδυτική φούσκα που έσκασε και άφησε τον ΠΑΟΚ πολύ πίσω στην προσπάθειά του να συμμαζέψει τα οικονομικά του "ανοίγματα" ενόψει των νέων κανονισμών της UEFA. Αποδείχθηκε πως ήταν ένα μοιραίο λάθος.

Μεταγραφές μεγάλες δεν μπορούσαν να γίνουν ενώ η πίεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και τα πολύ μεγάλη λάθη που είχαν προηγηθεί με τον Θοδωρή Ζαγοράκη να ομολογεί πως η προσπάθεια εξυγίανσης δεν πέτυχε, έφεραν και τις απομακρύνσεις των Βιεϊρίνια, Κοντρέρας. Ο πρώτος πουλήθηκε στη Βόλφσμπουργκ, ο δεύτερος επέστρεψε στη Χιλή και η αποδυνάμωση του ΠΑΟΚ προκάλεσε εκ νέου αυστηρή κριτική στη διοίκηση με τους οργανωμένους να εκφράζουν πλέον την αντίθεσή τους σε όσα γίνονται.

Ο Ζαγοράκης δεν ήταν συνηθισμένος στις αποδoκιμασίες και φαινόταν πως η παραίτησή του είναι θέμα χρόνια. Και όντως έτσι ήταν. Ο αποκλεισμός από τον Ατρόμητο, οι φωνές εναντίον του έφεραν και το τέλος…

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ