ΠΑΟΚ

SOS Βρύζα για 5 εκατομμύρια ευρώ

SOS Βρύζα για 5 εκατομμύρια ευρώ

Ο Ζήσης Βρύζας περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ανέλυσε το ποσό που χρειάζεται να μαζέψει ο ΠΑΟΚ έως 30/6 για να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη. Στα 12,5 το άνοιγμα της περιόδου Ζαγοράκη, μεγάλη σε διάρκεια και με ένταση συζήτηση για τα ποσά που είναι χρεωμένα στις καρτέλες του πρώην προέδρου και του Ηλία Βιολίδη

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στα οικονομικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέλυσε ο Ζήσης Βρύζας και τα μέλη της διοίκησης στην Γενική Συνέλευση που κράτησε 2,5 ώρες στα γραφεία της Τούμπας και είχε πολλές εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

Εκπροσωπήθηκε το 53,54% των μετοχών, ήταν παρούσα όλη η διοίκηση και στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν, εκτός του Βρύζα, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Σαχπατζίδης, ο νομικός Αχιλλέας Μαυρομάτης και ο εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη και ορκωτός ελεγκτής, Δημήτρης Ζιγκερίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ξεκαθάρισε ότι ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ πρέπει να βρει άμεσα τρόπο να καλύψει ποσό 5 εκ. ευρώ ως τις 30/6 προκειμένου να εξασφαλίσει η ομάδα άδεια συμμετοχής σε ευρωπαική διοργάνωση την επόμενη περίοδο.

"Η ιδανική λύση θα ήταν ο επενδυτής, εγώ ψάχνω ανθρώπους να ενισχύσουν την προσπάθειά μας, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τουλάχιστον μια πώληση παίκτη. Χρειαζόμαστε την στήριξη του κόσμου", ήταν σε τίτλους το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Βρύζας στους παρευρισκόμενους μετόχους και οπαδούς.

Ένταση στην ανάλυση της περιόδου Ζαγοράκη

Οι τόνοι της Συνέλευσης ανέβηκαν όταν έγινε συζήτηση για τα οικονομικά δεδομένα της διοίκησης Ζαγοράκη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, οι συνολικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ φτάνουν μέχρι τις 29/2/12 τα 22 εκ. ευρώ, υπάρχει όμως ένα ποσό 1.5 εκ. που βρίσκεται στα ταμεία της ΠΑΕ και κατεβάζει το σύνολο των υποχρεώσεων στα 20.5 εκ. ευρώ.

Αν υπολογιστούν σε αυτά 8 εκ. ευρώ της περιόδου του Γούμενου που πληρώθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση, τότε το συνολικό άνοιγμα των διοικήσεων του Ζαγοράκη φτάνει τα 12.5 εκ. ευρώ.

Διευκρινίστηκε ακόμη ότι σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα "παγωμένα" (με προσφυγές στα δικαστήρια) χρέη προς το Δημόσιο από την περίοδο Γούμενου.

Εκείνα φθάνουν τα 9.472.000 ευρώ που αν μπουν στη ρύθμιση του νόμου Ορφανού και να πληρωθούν με δόσεις τότε ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 3.600.000 ευρώ και το συνολικό ποσό να φθάσει τα 13. εκ. ευρώ.

Από τους μικρομετόχους τέθηκε το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε αυτούς που δημιούργησαν αυτό το άνοιγμα. Σε αυτό το σημείο ζητήθηκε να διευκρινιστεί εάν οι Θόδωρος Ζαγοράκης και Ηλίας Βιολίδης οφείλουν κάποια ποσά στην ΠΑΕ.

Εξηγήθηκε πως η καρτέλα Ζαγοράκη είναι χρεωμένη με 320.000 ευρώ που δόθηκαν για σκοπούς της ομάδας. Γι' αυτό το ποσό δόθηκε η συγκεκριμένη ανάλυση: Οι 200.000 ευρώ, με έγκριση διοικητικού συμβουλίου, πήγαν για μεταγραφικές ανάγκες της ομάδας και οι υπόλοιπες 120.000 ευρώ δόθηκαν χωρίς έγκριση.

Τονίστηκε πως γι' αυτό το ποσό δεν υπάρχουν παραστατικά και μάλιστα ο Βρύζας έθεσε ως πρόταση της διοίκησης να εγκριθούν αυτά τα χρήματα ως αναδρομική αμοιβή στον Θόδωρο Ζαγοράκη για την συνολική θητεία του αφού ούτως ή άλλως πρόκειται να τεθεί ως θέμα για τον πρόεδρο του Δ.Σ. και ένα μέλος που έχει ρόλο τεχνικού διευθυντή, οι θέσεις τους να είναι έμμισθες.

Υπήρξαν πολλές αυστηρά διατυπωμένες ερωτήσεις από τους μικρομετόχους για το αν συντρέχουν λόγοι για να κινηθεί νομικά η ΠΑΕ σε βάρος του Ζαγοράκη και ο Βρύζας συνεχώς απαντούσε ότι γι' αυτό το ποσό δεν μπορούν να υπάρχουν παραστατικά γιατί, έχουν γνώση πώς λειτουργούν οι ΠΑΕ, γνωρίζουν πως υπάρχουν και κάποια έξοδα που δεν δικαιολογούνται με έγγραφα.

Ο Βρύζας, σε ό,τι έχει να κάνει με το συνολικό άνοιγμα της περιόδου της προηγούμενης διοίκησης, έδωσε ελαφρυντικά τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα προέκυψε η αλλαγή φορολόγησης στα συμβόλαια των παικτών από το 30 στο 45% το οποίο επιβαρύνθηκαν οι ομάδες και ότι η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τα έσοδα της ΠΑΕ.

Ξεκαθάρισε, όμως: "Όταν το καλοκαίρι συζητούσαμε με τον Θόδωρο για να επιστρέψω στην ομάδα του είπα ότι ήταν λάθος ο τρόπος που γινόταν η διαχείριση και έπρεπε να αλλάξει. Δεν είναι δυνατό να διαχειρίζεσαι 25, 26 εκ. ευρώ έσοδα χωρίς οικονομικό διευθυντή. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να πάμε σε κινήσεις όπως η πρόσκληση οικονομικού διευθυντή".

Το θέμα Βιολίδη

Όσον αφορά στην χρεωμένη καρτέλα του Ηλία Βιολίδη, το συνολικό ποσό φτάνει τις 318.000 ευρώ συν ένα ποσό 100.000 ευρώ που ο ίδιος έχει διακανονίσει απ' ευθείας με τρίτους στους οποίους οφείλονται.

Ο Βρύζας τόνισε: "Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ένα διακανονισμός του Βιολίδη με την ΠΑΕ με ημερομηνία καταβολής έως 30/6. Συναντήθηκα μαζί του και μου ζήτησε να γίνει νέος διακανονισμός και να πάει μετά τις 1/7. Του ξεκαθάρισα πως αυτά τα χρήματα πρέπει να δοθούν μέχρι τις 30/6 γιατί η ΠΑΕ τα έχει ανάγκη. Υποσχέθηκε πως θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα φέρει". Μάλιστα, εξήγησε ότι σε περίπτωση που δεν δοθούν αυτά τα χρήματα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Ηλία Βιολίδη, ο Ζήσης Βρύζας έβγαλε προσωπικό παράπονο για την προηγούμενη περίοδο που είχε αναλάβει χρέη προέδρου, στα τέλη του 2009. "Τότε είχα αναλάβει... υπηρεσιακός πρόεδρος για να ξεπεράσει ο Θόδωρος κάποια προσωπικά προβλήματα που είχε. Ο Βιολίδης ήταν υπεύθυνος στα οικονομικά και εγώ ελλιπή ενημέρωση", τόνισε χαρακτηριστικά.

Εγκρίθηκαν οι αμοιβές Βρύζα-Κωνσταντινίδη

Αφού η κουβέντα ολοκληρώθηκε με πάρα πολλούς διαλόγους μεταξύ μικρομετόχων και διοικούντων για τα οικονομικά της ΚΑΕ, τέθηκε το θέμα της έγκρισης αμοιβών για την θέση του προέδρου του Δ.Σ. και του μέλους της διοίκησης-τεχνικού διευθυντή. Συγκεκριμένα η πρόταση ήταν ο Βρύζας να αμείβεται με 7.000 ευρώ μηνιαίως (καθαρό ποσό) και ο Κωνσταντινίδης με 3.500 ευρώ (καθαρό ποσό). Εγκρίθηκε με ελάχιστες αρνητικές ψήφους.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ