ΠΑΟΚ

Σαββίδης: "Θα καλύψουμε ό,τι έξοδα υπάρχουν"

Σαββίδης: "Θα καλύψουμε ό,τι έξοδα υπάρχουν"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε την Παρασκευή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου μίλησε για την δημιουργία τμήματος ποντιακών σπουδών.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρέθηκε την Παρασκευή ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος μέσω του ιδρύματός του θα χρηματοδοτήσει την δημιουργία τμήματος ποντιακών σπουδών στο ΑΠΘ. Συγκεκριμένα είπε: "Πάντα ήθελα το ίδρυμα μας να συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος μας είναι πολύ απλός και αυτός είναι να πληρώνουμε εγκαίρως τα έξοδα.

Ο προϋπολογισμός μας είναι ανοιχτός και θα καλύψουμε ό,τι έξοδα υπάρχουν. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια ωστόσο υπήρχε μεγάλη ανάγκη οικονομικής συνεργασίας. Γι' αυτό, ορίζουμε αυτές τις έδρες. Όσοι περισσότεροι Έλληνες γίνουν ποιοτικοί φορείς της ρωσικής γλώσσας τόσες περισσότερες ευκαιρίες θα έχουν. Το ίδιο κάνουμε και στη Ρωσία, στο Πανεπιστήμιο του Ροστόφ με το οποίο υπογράψαμε πρόσφατα νέα συνεργασία με έδρες που αφορούν την ελληνική γλώσσα".

Η κίτρινη γραβάτα και η αναφορά... ελέω Ολυμπιακού

Κεφάτος ήταν ο Σαββίδης στο ΑΠΘ και με αφορμή την κίτρινη γραβάτα που φορούσε ο Πρύτανης, Περικλής Μήτκας είπε: "Η κίτρινη γραβάτα σχετίζεται με τον ποντιακό ελληνισμό. Ήθελα να φορέσω κίτρινη γραβάτα ως σήμα του ποντιακού ελληνισμού και μετά σκέφτηκα πως δεν θα με καταλάβουν οι ΠΑΟΚτσήδες".

Ακόμη με αφορμή την στήριξή του για την δημιουργία τμήματος ποντιακών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόνισε: "Παρά το ότι είμαι φιλοξενούμενος στη χώρα, προωθώ αυτές τις ενέργειες. Απλά μου θύμισαν πως είμαι Ρωσοπόντιος και έτσι το είπα. Αυτό είναι τιμή μου και καμάρι μου".

Το τελευταίο κομμάτι, βέβαια, και η σχετική αναφορά του έχει να κάνει με όσα έλεγε η πλευρά του Ολυμπιακού για τον ίδιο καθώς είχε αναφερθεί από τους "ερυθρόλευκους" πως ο Σαββίδης είναι... "φιλοξενούμενος στη χώρα μας".

Για τον ανοιχτό προϋπολογισμό που θα υπάρχει σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση για την δημιουργία τμήματος ποντιακών σπουδών στο ΑΠΘ, υπογράμμισε: " Για εμάς δεν είναι νέα δραστηριότητα. Χρηματοδοτούμε διάφορες παρόμοιες δραστηριότητες. Πέρυσι υπογράψαμε με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η κύρια δράση είναι η ρωσική γλώσσα. Και είναι μια πετυχημένη δραστηριότητα. Είναι πάνω από 400 φοιτητές εκεί και πάνω από 15 καθηγητές σε αυτή την έδρα.

Εκρινα πως ήρθε η στιγμή να κάνουμε αντίστοιχη δραστηριότητα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Καταρχήν γιατί είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φοιτούν παιδιά και εγγόνια από πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ενωση και δεύτερον γιατί το Πανεπιστήμιο είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Η δραστηριότητά μου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έχει να κάνει με το όνομα του Καποδίστρια. Στο δικό μου γραφείο πάντα είχα το πορτρέτο του Καποδίστρια τον οποίο θεωρώ σύμβολο της νέας ελληνικής ιστορίας. Και ενδεχομένως τελείωσε την ζωή του κάνοντας αυτές τις παρόμοιες δραστηριότητες που κάνω".

Photo Credits: Action Images

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ