ΠΑΟΚ

Σαλπιγγίδης: "Εμπνέει σεβασμό ο Στέφενς"

GEPA-10071363080 - ST.VEIT AM VOGAU,AUSTRIA,10.JUL.13 - FUSSBALL - Superliga, Superleague, FC Kopenhagen vs PAOK Saloniki, IFCS Trainingslager, Vorbereitungsspiel. Bild zeigt den Jubel von Dimitris Salpingidis (PAOK). Foto: GEPA pictures/ Patrick Leuk
Σαλπιγγίδης φάσα INTIME SPORTS

Για πολλά ζητήματα και μεταξύ άλλων τον Χουμπ Στέφενς, τον Ιβάν Σαββίδη αλλά και τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν μίλησε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης (videos)

Για τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν, την περσινή χρονιά, τον Χουμπ Στέφενς αλλά και τον Ιβάν Σαββίδη μίλησε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Συγκεκριμένα είπε:

Ενημερώσου για τα νέα από την προετοιμασία του ΠΑΟΚ μέσα από το ολοκαίνουριο SPORT 24 app για iPhone και Android. Αν δεν το έχεις "κατεβάσει", μπορείς να το κάνεις ανά πάσα στιγμή από τα App Store και Google Play.

Αποστολή στην Αυστρία: Στέργιος Αναστασιάδης

Για την μέχρι τώρα προετοιμασία:

"Όταν ξεκινάμε τη χρονιά υπάρχει ενθουσιασμός, όρεξη για δουλειά. Είμαστε πολλές ώρες μαζί και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να κυλάει η μέρα ευχάριστα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου".

Για το νέο ξεκίνημα του ΠΑΟΚ με νέο προπονητή και πλέον με έναν ισχυρό μεγαλομέτοχο:

"Σε κάθε ξεκίνημα υπάρχει ενθουσιασμός και σχέδια για τη χρονιά που θα ξεκινήσει. Υπάρχει αισιοδοξία και φιλοδοξία, που στηρίζονται στο κάθε χρόνο βλέπουμε πως αλλάζουν πολλά πράγματα. Υπάρχει στην ομάδα η οικονομική ευχέρεια. Έχει έρθει στην ομάδα ένας άνθρωπος με επιφάνεια και όρεξη να βοηθήσει ώστε να γίνει αυτή η αλλαγή. Με την παρουσία της ομάδας από εκεί και πέρα, με την παρουσία της ομάδας στην προπόνηση και στα παιχνίδια. Μπορεί βέβαια η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) εικόνα να μην ήταν αυτή που περιμέναμε όλοι. Είναι φυσιολογικό όμως στην περίοδο της προετοιμασίας να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Το θέμα είναι την καλή εικόνα να μπορείς να την βελτιώσεις και την άσχημη όσο μπορείς να την μετριάσεις, γιατί στο ποδόσφαιρο δεν μπορούν όλα να πηγαίνουν όλα θετικά".

Για το αν είναι μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να βρεθεί ένα βήμα πριν την είσοδό του στο Τσάμπιονς Λιγκ:

"Δεν ξέρω αν είναι μεγάλη ευκαιρία, την ευκαιρία πάντως την έχουμε σίγουρα. Δεν νομίζω το να λέμε είναι μεγάλη ευκαιρία αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Σίγουρα, συγκριτικά με την προηγούμενη κατάσταση, θεωρητικά μπορείς να πεις πως τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Όχι όμως απλά εύκολα. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες οι οποίες θα έχουν σίγουρα μια Α ποιότητα και θα πρέπει να έχεις έναν συνδυασμό πραγμάτων για να περάσεις την πρώτη ομάδα και να διεκδικήσεις την είσοδό σου την είσοδό σου στους Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι νομίζω εφικτό, αλλά όχι μεγάλη ευκαιρία κατά την άποψή μου".

Για το αν θα ήταν καλύτερο ο ΠΑΟΚ να ήταν στους ανίσχυρους του τρίτου προκριματικού γύρου καθώς τις περισσότερες φορές η ομάδα έχει καλύτερα αποτελέσματα ή καλύτερη εικόνα όταν αντιμετωπίζει έναν ισχυρό αντίπαλο:

"Έχει εξήγηση. Η μοναδική λογική ποδοσφαιρική απάντηση που μπορώ να δώσω είναι πως αν παίζεις με μία τοπ ομάδα, αυτή θα παίξει ποδόσφαιρο, θα προσπαθήσει να σε κερδίσει με κάθε τρόπο. Αυτό αυτόματα σε δίνει περισσότερους χώρους και να την δυνατότητα να την χτυπήσεις στις αδυναμίες της. Θεωρώ πως έχουμε μια καλή ομάδα με ποιότητα και ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Με μια σωστή αγωνιστική παρουσία, μπορείς να την χτυπήσεις και να την περάσεις. Με μια ομάδα κατώτερου επιπέδου ή του ίδιου επιπέδου, οι πιθανότητες είναι 50-50. Θα προσέχει περισσότερο η πιο αδύναμη ομάδα και έτσι ίσως υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι γιατί θα πρέπει εσύ να δημιουργήσεις. Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά, γιατί πολλές φορές τα πράγματα δεν βγαίνουν έτσι στην πράξη".

Για το αν μπορεί ο ΠΑΟΚ να πλησιάσει σιγά-σιγά τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης:

"Δυστυχώς λυπάμαι για αυτό και δεν έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ σαν ομάδα που κάνει βήματα προόδου. Νομίζω πως καμία ελληνική ομάδα δεν θα φτάσει ποτέ σε ένα τέτοιο επίπεδο, αυτό μας έχει διδάξει το παρελθόν. Μακάρι να συμβεί. Τουλάχιστον εγώ είμαι αισιόδοξος στο να πλησιάσουμε τις τοπ ομάδες, που διεκδικούν κάθε χρόνο τίτλους σε προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Καλό θα είναι να έχουμε στόχο να κάνουμε ένα βήμα προς τα εκεί και μετά να βάλουμε ως στόχο να τις πλησιάσουμε Έχει να κάνει γενικότερα με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπορεί να έχεις ανθρώπους να θέλουν να βοηθήσουν να φτάσεις εκεί, αλλά να μην είναι πραγματικά εφικτό για άλλους παράγοντες, που δεν ξέρω αν μπορούν να αναλυθούν στην Ελλάδα. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι η επέκταση της κοινωνίας, της πολιτικής κτλ".

Για το ότι πλέον όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν να έρθουν στον ΠΑΟΚ:

"Την προηγούμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ είχε διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ήταν πολύ κοντά μέχρι το τέλος. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το πόσο ανταγωνιστικό είναι το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ είναι πλέον σε μια φάση που ο καθένας θέλει να παίξει σε αυτόν. Προσφέρει ασφάλεια και έχει υψηλούς στόχους. Τότε φανταζόμουν πως θα συνέβαινε αυτό εδώ, αλλά με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Δεν συνέβη. Υπάρχουν καλές ομάδες αλλά σε σημείο που να διεκδικούν το πρωτάθλημα βρίσκονται μόνο ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Όλα αυτά θεωρητικά. Μπορεί στην πράξη να υπάρξει κάποια έκπληξη και μακάρι να υπάρξει, γιατί το πρωτάθλημα θα γίνει πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό. Σε ότι αφορά τώρα αν δικαιώθηκα, ήταν μια συνειδητή επιλογή και δεν σκεφτόμουν τόσο μακροπρόθεσμα. Απλά προέκυψε και χαίρομαι που έχω κάποιους φίλους από τα παλιά μαζί μου σήμερα".

Για την συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη προς το πρόσωπό του:

"Υποχρέωση έχουμε όλοι να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να παίζουμε για την ομάδα. Πάνω απ΄ όλα στο ποδόσφαιρο είναι η ομάδα, αυτή που σε πληρώνει και σου προσφέρει ότι είναι δυνατόν για να νιώθεις καλά. Όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και τριγμοί, υπάρχει μια αστάθεια και δεν υπάρχει υγεία. Από τη στιγμή που ήρθε ο κ. Σαββίδης και προσφέρει μία ασφάλεια στον ποδοσφαιριστή, στους φιλάθλους και στους διοικητικούς παράγοντες, είσαι υποχρεωμένος να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Όπως και πριν φυσικά απλά τέτοιου είδους συμπεριφορά σε κάνουν να νιώθεις ακόμα πιο ωραία και πιο δυνατός. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υγεία και στήριξη σε μια ομάδα. Σου δίνει την αίσθηση πως υπάρχει πραγματικά κοινός στόχος".

Για την άποψή του για τον Χουμπ Στέφενς:

"Η περίοδος της προετοιμασίας είναι μία περίοδος που όλοι θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση και την εκτίμηση του προπονητή και του τεχνικού τιμ. Είναι ένας προπονητής που τον γνωρίζει όλη η Ευρώπη, έχει ένα βιογραφικό πολύ σημαντικό. Αυτό που νιώθω αυτές τις λίγες ημέρες που είμαστε όλοι εδώ μαζί, εμπνέει έναν σεβασμό προς τους ποδοσφαιριστές. Δεν μπορώ να πω περισσότερα ούτε να είμαι και τόσο αντικειμενικός αυτή τη στιγμή. Έχουν μιλήσει γι΄ αυτόν άλλοι άνθρωποι που τον έχουν ζήσει πολύ μεγαλύτερο διάστημα".

Για το αν έχει μετανιώσει που δεν αγωνίστηκε ποτέ στο εξωτερικό:

"Δεν προέκυψε, ίσως δεν το ήθελα και πραγματικά τόσο πολύ. Κάποιες φορές υπήρχε η ευκαιρία αλλά δεν «κόλλησε» η όλη διαδικασία. Πριν έρθει ο κ. Σαββίδης στην ομάδα ή και παλαιότερα, ήμουν με το ενάμισι πόδι να φύγω. Αν πήγαινα στο εξωτερικό σίγουρα θα ζούσα καταστάσεις όμορφες που έχουν νιώσει άλλοι συνάδελφοί μου. Δεν το έχω μετανιώσει μέχρι σήμερα, ήταν αποφάσεις συνειδητές. Πέρασα και δύσκολες καταστάσεις. Πολλές φορές είπα «δεν αντέχω άλλο, θέλω να φύγω». Έτσι είναι η ζωή, μπορεί να συμβεί στον καθένα. Είναι οι εύκολες και οι δύσκολες στιγμές, που βιώνουν πολλοί άνθρωποι το διάστημα αυτό".

Για το τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ ούτως ώστε να κοντράρει τον Ολυμπιακό:

"Και στατιστικά να το δεις, ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια και έτσι μπορείς να πεις πως έχει ένα προβάδισμα στο ξεκίνημα της χρονιάς. Το σημαντικό για εμάς θα είναι να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας, να μην να χάνουμε βαθμούς και να μην να μπούμε σε μια διαδικασία σύγκρισης με τον Ολυμπιακό. Πρέπει να μην σπαταλάμε βαθμούς εκτός. Μπορείς να κάνεις τριάντα νίκες; Συγγνώμη, τριάντα τέσσερις (γέλια). Το σημαντικό είναι να μη σπαταλάς βαθμούς, γιατί θα βρεθείς και σε κακή ημέρα, θα χάσεις και κάποιους αγώνες. Πέρσι δεν χάσαμε από τον Ολυμπιακό ούτε εντός ούτε εκτός, αλλά δεν τον κερδίσαμε κιόλας. Επομένως χάσαμε το πρωτάθλημα λόγω βαθμών που σπαταλήσαμε".

Για το τι δεν πήγε καλά την περσινή χρονιά:

"Δεν μου αρέσει έτσι όπως τα ακούω. Πρέπει να ζυγίζουμε σωστά τα πράγματα. Δεν πήγαν καλά τα πράγματα στην Ευρώπη, γιατί δεν προκριθήκαμε στους ομίλους, αποκλειστήκαμε από μία κατώτερη ομάδα σε σχέση με εμάς. Δεν πήγαμε στον τελικό του κυπέλλου γιατί ήμασταν κακοί στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς μέχρι εκείνο το σημείο. Στο πρωτάθλημα δεν θεωρώ πως δεν πήγαμε καλά. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με πολλά οικονομικά προβλήματα, χωρίς έναν πρόεδρο με οικονομική επιφάνεια για να βάλει τις βάσεις και να προσφέρει υγεία. Η ομάδα βγήκε δεύτερη και το θεωρώ επιτυχία. Είμαστε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Είχαμε σκαμπανεβάσματα, αλλά θεωρώ πως κάναμε μια καλή χρονιά. Δεν ήμασταν έτοιμοι να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα, ίσως θα μπορούσαμε να είμαστε πιο κοντά και να πιέζουμε. Αυτό που δεν πήγε καλά είναι πως σε κρίσιμα παιχνίδια νοκ άουτ δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Δεν είναι καλό όμως να βγάζουμε προς τα έξω το τι έφταιξε γιατί είναι ποδοσφαιρικά θέματα και όλοι κάνουμε λάθη. Σίγουρα όμως ένα μεγάλο μερίδιο έχουμε εμείς γιατί παίζουμε ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται στις επιτυχίες να είμαστε μπροστά, να δεχόμαστε τις επευφημίες και τα κομπλιμέντα και στις αποτυχίες να φταίει ο προπονητής, ο παράγοντας, ο φίλαθλος. Όλοι έχουμε ευθύνες. Ήταν μία χρονιά που τελείωσε δύσκολα αλλά θετικά και μία άσχημη χρονιά στην Ευρώπη και στο κύπελλο μπορούσαμε να πάμε στον τελικό, αλλά δίκαια πήγε ο Αστέρας Τρίπολης".

Για το αν η πίεση που ασκήθηκε στην ομάδα ήταν λίγο άδικη, από τη στιγμή που η χρονιά ξεκίνησε με άλλα δεδομένα:

"Είναι μια κατάσταση που πλανάται στην Τούμπα όλα τα χρόνια, όσα είμαι εγώ τουλάχιστον. Γενικά προσπαθεί η ομάδα να το διαχειριστεί όσο γίνεται καλύτερα. Προσπαθούμε να βελτιωθούμε, αλλά είναι κάτι εντελώς έξω από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια, είναι κάτι που κανένας δεν το θέλει. Υπάρχει κόσμος που εκδηλώνει την απογοήτευσή του με τον δικό του τρόπο.

Όμορφα; Άσχημα; Με αδιαφορία; Απλά αυτή η πίεση, στον βαθμό που υπάρχει γιατί πίεση θα υπάρχει πάντα όταν παίζεις σε μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ, δεν βοηθάει από τον πλέον έμπειρο μέχρι τον πλέον άπειρο ποδοσφαιριστή. Στα πλέι οφ ζήσαμε καταστάσεις που δεν μας βοήθησαν. Εγώ εξέφρασα στο τέλος την άποψή μου, άλλοι συμφώνησαν μαζί μου άλλοι με κατηγόρησαν. Δεν είναι κακό να εκφράζεις το πώς αισθάνεσαι γιατί είναι μέρος της καθημερινότητας και πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος πως ζούμε εμείς την όλη κατάσταση.

Στενοχωριόμαστε, έχουμε τις δικές μας αγωνίες, όπως και ο κόσμος γιατί η εποχή είναι δύσκολη. Η εκδήλωση της απογοήτευσης σε τέτοιο βαθμό δεν βοηθάει. Πλέον η ομάδα έχει μία βάση, ένα πλάνο, ένα σκεπτικό και σιγά – σιγά θα το μετριάσει αυτό, γιατί μια ζωή θα υπάρχει. Ο ΠΑΟΚ είναι μία μεγάλη ομάδα με απαιτήσεις και κόσμο και αυτός ο κόσμος θα εκδηλώνει πάντα τις απαιτήσεις του. Αρκεί αυτό να μη γίνεται σε βαθμό που να είναι επικίνδυνο για τον αθλητή".

Για το ποιον πρώην συμπαίκτη του θα ήθελε τώρα στον ΠΑΟΚ:

"Δεν θα απαντήσω με ονόματα. Πλέον η ομάδα έχει κάνει σε πράξη το στόχο να φτιάξει έναν ελληνικό κορμό με καλούς ξένους ποδοσφαιριστές. Αυτό νομίζω είναι σωστό, το κάνουν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό, μια ομάδα να έχει στόχους, βάσεις, θεμέλια. Να είναι ένας σύλλογος όχι με χάρτινα πόδια. Το ελληνικό στοιχείο είναι σημαντικό, φυσικά με πολύ καλούς και ποιοτικούς ξένους, Νομίζω πως σε κανέναν δεν θα άρεσε να βλέπει τον ΠΑΟΚ με 15 ξένους και 8 Έλληνες".

Για το ότι τις περισσότερες φορές οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που τα "ακούνε" και όχι οι ξένοι:

"Μεγάλη πληγή... Τον Έλληνα επειδή καταλαβαίνει και έχει το φιλότιμο, αν είναι να σου δώσει το επτά, αν τον πάρεις με το καλό θα σου δώσει το κάτι παραπάνω. Όχι γιατί δεν τον βρίζεις, αλλά γιατί νιώθει την πίεση. Θεωρώ είναι μια νοοτροπία, κάτι το οποίο το βγάζει ο Έλληνας. Όχι ο ΠΑΟΚτσής, ο Έλληνας. Δεν λέω πως εμάς θα πρέπει να μας έχουν στα ψηλά και τους ξένους στα χαμηλά. Μια ισορροπία θα βοηθούσε στο να βγει το κάτι καλύτερο. Όχι φυσικά να είμαστε στα πούπουλα. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, εφυσυχαζόμαστε. Θεωρώ ότι είμαστε των άκρων, ή άσπρο ή μαύρο".

Για τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν:

"Φαντάζομαι πως θα δούμε έναν ΠΑΟΚ επιθετικό, που θα διεκδικεί όλα τα παιχνίδια, θα διεκδικεί νίκες, θα διεκδικεί στόχους. Είναι κάτι που υπήρχε και πέρσι, παρότι δεν υπήρχε η αισιοδοξία που υπάρχει φέτος. Θεωρώ πως θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρσι".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ