ΠΑΟΚ

Όταν ο Λόραντ έσβησε στην Τούμπα

Όταν ο Λόραντ έσβησε στην Τούμπα
Λόραντ

Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Ούγγρου προπονητή, Γκιούλα Λόραντ με τον οποίο ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα ο χρόνος γυρίζει 33 χρόνια πίσω. Ήταν 31 Μαΐου του 1981 όταν ο Γκιούλα Λόραντ έπεφτε μπορστά στον πάγκο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ήταν το 15ο λεπτό του ντέρμπι όταν ο Κούδας έστελνε με κεφαλιά τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων της εστίας του Ολυμπιακού και ο Λόραντ "έγερνε" δίπλα στους ποδοσφαιριστές Βασίλη Βασιλάκο και Στάθη Τριανταφυλλίδη.

"Είδα ότι ο Λόραντ έπεσε μπροστά στον πάγκο και του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες. Δεν τον εία να σηκώνεται ξανά, μου κόπηκαν τα πόδια" δήλωσε μετά το ματς, ο Γιώργος Κούδας.

Άμεσα τρεις γιατροί (Γιγής, Βρεφίδης, Μοσχοβίτης) έπεσαν πάνω του προσπαθώντας να τον επαναφέρουν στη ζωή. Δεν τα κατάφεραν. Στην ανάπαυλα, ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης κατέβηκε στα αποδυτήρια, είπε στους παίκτες τους: “Σήμερα πρέπει να νικήσετε”, χωρίς να τους αποκαλύψει ότι ο Λόραντ απεβίωσε. Ο ΠΑΟΚ το πέτυχε με γκολ του Βασιλάκου που ήρθε από τον πάγκο (και ενώ ο Κωστίκος είχε χάσει πέναλτι) και μετά, στα αποδυτήρια, επί μία ώρα όλοι οι παίκτες παρέμειναν σιωπηλοί προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί.

Ο μεγάλος Οϋγρος τεχνικός είχε διακομιστεί στο μεταξύ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου ο καρδιοχειρούργος Βασίλης Χαλβατζούλης διαπίστωσε το θάνατό του. “Η καρδιά του ήταν σμπαραλιασμένη, πρέπει να είχε καρδιοπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια”, σημείωσε.

Κι όντως, υπήρχαν σημάδια στα οποία ο 58χρονος τεχνικός αρνιόταν να πάρει σοβαρά. Συγκεκριμένα, οκτώ ημέρες πριν το θάνατό του είχε νιώσει έντονη αδιαθεσία. Στις 27 Μαΐου, στο ημίχρονο του αγώνα Κυπέλλου με τον Εθνικό Αστέρα ξάπλωσε μέσα στα αποδυτήρια προκειμένου να ηρεμήσει από τους έντονους πόνους στο στήθος και στο στομάχι. “Δεν είναι τίποτα. Μάλλον πρέπει να κάνω δίαιτα”, είπε στους παίκτες του

Η καριέρα του Λόραντ και η έλευση του στον ΠΑΟΚ

Ο Γκιούλα Λόραντ γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1923 και υπήρξε μέλος της καταπληκτικής εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του '50. Δύο χρόνια μετά την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954, βρέθηκε στη Γερμανία. Εκεί πέρασε και τα περισσότερα χρόνια της προπονητικής του καριέρας, περνώντας από τους πάγκους ομάδων όπως η Αϊντραχτ, η Μπάγερν Μονάχου και η Σάλκε.

Ο λόγος που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη χώρα μας ήταν ο... ήλιος! Μια δερματική ασθένεια, η συμβουλή του γιατρού να πάει σε μια χώρα με πιο θερμό κλίμα και η πρόταση του ΠΑΟΚ, έπλεξαν το ιδανικό σενάριο για να πειστεί ο Λόραντ.

Ο "Δικέφαλος" επί ημερών του τερμάτισε πρώτος την σεζόν 75'-76' πανηγυρίζοντας το πρώτο του πρωτάθλημα. Η αποχώρησή του το καλοκαίρι του '76 δεν άρεσε στον κόσμο, αλλά ο Γιώργος Παντελάκης δεν μπορούσε να καλύψει τις υψηλές απαιτήσεις του.

Σε οργάνωση, αλλά και σε χρήμα, καθώς ζητούσε την ενίσχυση της ομάδας με σπουδαίους παίκτες. Επέστρεψε, όμως, στην ομάδα το 1980. Στην Ευρώπη πολλοί θα θυμούνται τη μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 1-0 στην Τούμπα και τη συντριβή με 6-1 στο δεύτερο αγώνα του Καμπ Νου.

Στην τελευταία του χρονιά, τα πάντα σταμάτησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες του τα έδωσαν όλα στη συνέχεια για να τιμήσουν τη μνήμη του, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάτι περισσότερο από την τέταρτη θέση, ούτε και τον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ