ΠΑΟΚ

Η ανεκτίμητη προίκα της Ευρώπης

Η ανεκτίμητη προίκα της Ευρώπης
ΠΑΟΚ πανηγυρική INTIME SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει τα κέρδη του ΠΑΟΚ από την άκρως πετυχημένη πορεία του στο Europa League τα δύο τελευταία χρόνια

Συνολικά 24 παιχνίδια, 10 νίκες, 30 γκολ ενεργητικό, τρεις προκρίσεις που έγραψαν ιστορία, αξέχαστες "ασπρόμαυρες" εκδρομές και πολλές μεγάλες στιγμές.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια τα είχε όλα. Έντονες συγκινήσεις, χαρές αλλά και πίκρες, πάνω απ' όλα όμως το συναίσθημα της περηφάνειας να πλημμυρίζει τους πάντες.

Από τον απλό οπαδό μέχρι και τους Ζαγοράκη-Βρύζα που ηγήθηκαν της ΠΑΕ όλο αυτό το διάστημα. Περηφάνεια γιατί ο ΠΑΟΚ όχι μόνο επέστρεψε στα ευρωπαϊκά σαλόνια μετά την περιπέτεια που είχε βιώσει τη διετία 2006-2007, αλλά και επειδή κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό όλης της ποδοσφαιρικής Γηραιάς Ηπείρου. ΄Και το πέτυχε σε όλα τα επίπεδα, και αγωνιστικά και οπαδικά.

Οι εμφανίσεις κόντρα στην Τότεναμ, τον Άγιαξ και την ΤΣΣΚΑ, οι προκρίσεις επί της Φενέρμπαχτσε, της Ντιναμό και της Τότεναμ "ανάγκασαν" τους μεγάλους της Ευρώπης να δούνε με άλλο μάτι την ελληνική ομάδα με τα ασπρόμαυρα, τον τρελό κόσμο και την απίστευτη έδρα της.

Αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά στη θέση που είχε ο ΠΑΟΚ στην κατάταξη συλλόγων που δημοσιεύει στις αρχές κάθε μήνα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου στα τέλη της περιόδου 2009-2010 και το πως βελτιωνόταν με το πέρασμα των μηνών από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και σήμερα και θα καταλάβει πολλά. Στις αρχές Ιουνίου του 2010 βρισκόταν στη θέση Νο 160 και πλέον με το κλείσιμο του Φλεβάρη του 2012 βρίκσεται στη θέση Νο 39.

Πώς μεταφράζεται πρακτικά αυτό το κέρδος; Ο ΠΑΟΚ έχει συγκεντρώσει τόσους βαθμούς, όσοι χρειάζονται για να έχει το δικαίωμα να βρίσκεται στους ισχυρούς των κληρώσεων των προκριματικών του Europa League, ενώ παλεύει για μία θέση στους ισχυρούς στον τρίτο προκριματικό του Champions League, σε περίπτωση που καταφέρει να τερματίσει πρώτος στα πλέι οφ

Κατακόρυφη άνοδος στην αξία των παικτών

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το όφελος. Οι συνεχόμενες επιτυχίες του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά γήπεδα, έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την αξία των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ. και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Ουκ ολίγες προτάσεις (από Ζενίτ, Μπλάκμπερν και τελικά Βόλφσμουργκ που τον απέκτησε τον περασμένο Γενάρη) έφθασαν για τον Βιείρίνια, το όνομα του Αθανασιάδη ακούστηκε έντονα και η φήμη του ως ικανού σκόρερ έφθασε μέχρι το μακρινό Γκρόζνι της Τσετσενίας, ρωσικό ενδιαφέρον προέκυψε για τον Γεωργιάδη, η Φούλαμ και η Σικάγο Φάιρ εκδήλωσαν ενδιαφέρον, έτσω και ανεπίσημα, για τον Σαλπιγγίδη, ενώ και το όνομα του Στέλιου Μαλεζά απασχόλησε τουρκικούς συλλόγους.

Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ επέκτησε την εμπειρία και την ειδική γνώση της οργάνωσης αγώνων ευρωπαϊκού επιπέδου, βελτίωσε, όσο αυτό είναι εφικτό στην Τούμπα, τις γηπεδικές εγκαταστάσεις του και εκπαίδευσε αρκετά στελέχη του στις απαιτήσεις της UEFA.

Πάνω απ' όλα όμως, κέρδισε το σεβασμό της ποδοσφαιρικής Ευρώπης και αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί με κανένα δείκτη.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ