ΠΑΟΚ

Γιατί έρχεται λύση στα χρέη του ΠΑΟΚ

Γιατί έρχεται λύση στα χρέη του ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

Πώς δικαιολογείται η αισιοδοξία των ανθρώπων του ΠΑΟΚ ότι το νέο ποινολόγιο της εφορίας δίνει στον Σαββίδη τη δυνατότητα να απαλλάξει το σύλλογο από τις αμαρτίες του παρελθόντος

Από την ώρα που έγινε γνωστό το νέο ποινολόγιο που κοινοποιήθηκε στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και σε ανθρώπους που βρίσκονται γύρω της και γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα των χρεών προς το δημόσιο δημιουργήθηκε η αισιοδοξία ότι η λύση στο πιο καυτό πρόβλημα του συλλόγου βρίσκεται προ των πυλών.

Καταρχήν, πρέπει να υπογραμμίσουμε πώς η εγκύκλιος που έγινε γνωστή χθες αποτελεί ουσιαστικά ένα διευκρινιστικό οδηγό για τα άρθρα 55 και 66 του νόμου 4174 "περί Φορολογικών και άλλων διατάξεων" που ψηφίστηκε στις 26 Ιουλίου 2013.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πώς έχει την έγκριση της τρόικας που ήταν και το βασικό εμπόδιο σε όποια συζήτηση είχε γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ Σαββίδη και κυβέρνησης. Πρόκειται για νόμο, χρήση του οποίου αναμένεται να κάνουν πολλές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και ο ΠΑΟΚ.

Γιατί, όμως, δικαιολογείται τόση αισιοδοξία ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να φέρει τη λύση για τα χρέη του ΠΑΟΚ, που δεν έφερε, για παράδειγμα, ο νόμος Ορφανού πριν λίγα χρόνια;Το... μυστικό του νέου νόμου είναι ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πετύχει μείωση του πρωτογενούς χρέους, μέσω της δυνατότητας που δίνει σε εταιρίες για καταβολή μικρότερων ποσών (έως και 50%) για πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για εικονικά τιμολόγια, μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων σε υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί ας φέρουμε ένα παράδειγμα μέσα από τον ΠΑΟΚ. Στην ΠΑΕ είχε επιβληθεί πρόστιμο 5 εκ. ευρώ για την υπόθεση Σικαμπάλα και το γεγονός ότι είχε εκδοθεί εικονικό τιμολόγιο από τη Ζάμαλεκ για τη μεταγραφή του.

Το συγκεκριμένο ποσό, επειδή ακριβώς δεν υπήρχε η έννοια αρχικό κεφάλαιο, λογίζονταν στο πρωτογενές χρέος.Όμως με το νέο νόμο μπορεί να πέσει κάτω από το μισό και άρα να μειωθεί και το πρωτογενές χρέος.

Με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν γίνει, ο ΠΑΟΚ πιθανόν, μέσα από το νέο ποινολόγιο, θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει την υπόθεση "χρέη προς το δημόσιο" με λιγότερα από 11 εκ. ευρώ που ήθελε να δώσει εφάπαξ ο Σαββίδης (κάποιοι υπολογίζουν το ποσό στα 5 με 10 εκ. ευρώ)..

Ο Σαββίδης, βέβαια, έχει βάλει το επιτελείο του να αναλύσει τα νέα δεδομένα για να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς ισχύει.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ