ΠΑΟΚ

Φλέβα... χρυσού για τον ΠΑΟΚ

Φλέβα... χρυσού για τον ΠΑΟΚ
ANDREA BONETTI

Το μεγάλο στοίχημα του Σαββίδη με την Gazprom και την επένδυση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων σε λιμάνι Θεσσαλονίκης - ΟΣΕ. Τo Sport24.gr αποκαλύπτει.

Μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν χθες στην Μόσχα ακολούθησε γεύμα στο οποίο πέρα από τα μέλη της ελληνικής και της ρωσικής πολιτικής αντιπροσωπείας έδωσαν το παρών επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν. Οι δύο αυτές παρουσίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ιβάν Σαββίδη, που λίγες ώρες αργότερα υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό με δώρο ένα ρωσικό ρολόι.

Τόσο η Gazprom όσοι και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι αποτελούν για τον ομογενή επιχειρηματία δύο επιχειρηματικά στοιχήματα που αν κερδηθούν θα φέρουν πακτωλό εκατομμυρίων στα ταμεία του ΠΑΟΚ.

ΟΙ λόγοι είναι και συγκεκριμένοι και το Sport24.gr τους αναλύει με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ:

Φαβορί ο ΠΑΟΚ για χορηγία της Gazprom

Η σχέση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου μτ τον επαγγελματικό αθλητισμό είναι γνωστή σε κάθε φίλαθλο. Της ανήκει η Ζενίτ την οποία έχει χρηματοδοτήσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ και ετοιμάζει το νέο γήπεδό της, την "Gazprom Arena". Είναι βασικός χορηγός της Σάλκε και του Champions League, ενώ έχει φροντίσει να ενισχύσει με περίπου 15 εκ. ευρώ ετησίως την Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Σε κάθε χώρα που αναπτύσσει επιχειρηματικά συμφέροντα, επιλέγει κάποιον σύλλογο για να διαφημιστεί. Κι αν ο ελληνικός αγωγός φυσικού αερίου που θα έρχεται από τη Ρωσία υλοποιηθεί και διασχίσει την ελληνική επικράτεια ο ΠΑΟΚ έχει προβάδισμα για να γίνει ο εκλεκτός, αφού ο Ιβάν Σαββίδης προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να βάλει πλάτη για να γίνει αυτό το deal.

Το παράδειγμα του "γειτονικού" Ερυθρού Αστέρα είναι απόλυτα κατατοπιστικό, αφού εδώ και μερικά χρόνια καρπώνεται 4 εκ. ευρώ ετησίως από την Gazprom.

Η στενή σχέση Σαββίδη - Γιακούνιν

Άκρως προσοδοφόρα για τον Ιβάν Σαββίδη θα είναι και η επένδυση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον ΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά την εκδήλωση πρόθεση από πλευράς Πούτιν χθες. Ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι, το έκανε, ωστόσο, κουβαλώντας μία στενή φιλία με τον πρόεδρο των Ρωσικών Σοδηροδρόμων, Βλάντιμιρ Γιακούνιν. ΟΙ δυο τους συνεργάζονται και ορθόδοξες θρησκευτικές οργανώσεις στην Ρωσία και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιακούνιν ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη γνωριμία του Ιβάν Σαββίδη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν που έφερε τον ομογενή επιχειρηματία μέχρι και στη ρωσική Δούμα.

Πούτιν και Γιακούνιν είχαν στενή συνεργασία από την εποχή που ο πρώτος απείχει ακόμη από το ανώτατο πολιτικό αξίωμα στη Ρωσία και είναι βέβαιο ότι αν γίνει η συμφωνία με την Ελλάδα, ο Σαββίδης θα ανταμειφθεί.

Είχε αποκαλύψει την... μεγάλη ιδέα του

Ως επίλογο, ας θυμίσουμε τι έλεγε ο Ιβάν Σαββίδης τον Οκτώβριο του 2012, τόσο για το ενδεχόμενο ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και για την προοπτική χορηγία της Gazprom στον ΠΑΟΚ:

Δήλωσε συγκεκριμένα:

Για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα: "Πιστέψτε με ότι υπάρχουν πολλά λεφτά. Δείτε σε ποια κατάσταση είναι ο ΟΣΕ: Χάνει κάθε μέρα, είναι κακό το δίκτυο ντρέπομαι να το πω. Δεν είναι σιδηρόδρομος μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ποιος μπορεί να βοηθήσει; Ας έρθουν οι Ρώσοι να επενδύσουν... Αν τα ρωσικά χρήματα έρθουν θα κάνουν τα πάντα οι Ρώσοι να μην χάσουν τα χρήματά τους. Αυτά τα λεφτά θα φέρουν κι άλλα. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τα ρωσικά χρήματα. Είχα πει ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης είναι σημαντικός. Μου έλεγαν ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται, το ψάρι θα πάει αλλού. Όμως δεν έφυγε".

(σ.σ. Στην ίδια δημόσια παρουσία του, λίγα λεπτά αργότερα, είχε αποκαλύψει πως υπάρχουν 500 ρωσικά δις ευρώ που περιμένουν να επενδυθούν στην Ελλάδα).

Για την προοπτική χορηγίας από την Gazprom στον ΠΑΟΚ: "Δεν θέλω να μιλάω για κάποια θέματα που δεν πρέπει να τα κάνουμε φωναχτά. Οι μεγάλες ιδέες αγαπούν τη μεγάλη σιωπή. Μάλλον κακώς το ανέφερα. Αφού έχω παραβιάσει αυτήν τη σιωπή, ας πω ότι δεν υπάρχει ούτε μία ποδοσφαιρική ομάδα που να μην ονειρεύεται να έχει σπόνσορα της Gazprom".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ