ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

The License Day

The License Day
INTIME SPORTS

Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων των ΠΑΕ στην Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ και το Sport24.gr εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Παναθηναϊκός αισιοδοξεί για την έγκριση της άδειας του.

Η τελευταία ημέρα του Μαρτίου άρχισε και τα μεσάνυχτα στις 31/3 λήγει η προθεσμία της υποβολής των φακέλων των ΠΑΕ της Superleague, στην Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ.

Τα μέλη της θα αποφανθούν σε πρώτο βαθμό εάν τα στοιχεία που θα προσκομιστούν από κάθε ομάδα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να την αδειοδοτήσουν ή θα υποχρεωθεί να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν με περιορισμούς σε όλα τα επίπεδα.

Στον Παναθηναϊκό όλο το προηγούμενο διάστημα αφιερώθηκε στην αναγκαία προεργασία, ώστε ο φάκελος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της UEFA.

Για αυτό υπήρχε συνεχής επικοινωνία με το Financial Control Panel αλλά και την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων, ώστε να διευκρινίζεται κάθε ζήτημα που προέκυπτε και να επιλύεται κάθε απορία.

Ο φάκελος με τα στοιχεία θα αποσταλεί εντός της ημέρας και υπάρχει περιθώριο δύο ημερών για τη συμπλήρωση του εάν κάποιο έγγραφο καθυστερήσει να παραληφθεί από την ομάδα (όχι όμως να συναφθεί συμφωνία πέραν της 31/3). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται από την ΕΠΟ με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, πριν την έναρξη των play off. Άλλωστε, εάν ο Παναθηναϊκός δεν αδειοδοτηθεί, δεν θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει.

Το ενεργητικό

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του φετινού φακέλου σε σχέση με τον περσινό είναι το ενεργητικό. Για πρώτη φορά, η UEFA λαμβάνει σοβαρά υπόψη της εάν ένα club έχει φροντίσει τα έξοδα για τη συνολική λειτουργία του να είναι λιγότερα από τα έσοδα του.

Ο Παναθηναϊκός έχει εναρμονιστεί απόλυτα σε αυτό τον τομέα και μάλιστα παρουσιάζει ενεργητικό. Συγκεκριμένα, τα έσοδα αγγίζουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος λειτουργίας της ΠΑΕ φτάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ, και κατά συνέπεια έχει 2 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα.

Προκειμένου να δείξει συνέπεια, η διοίκηση είχε προχωρήσει το προηγούμενο καλοκαίρι σε δραστικές μειώσεις στο μπάτζετ, ενώ όταν δέχτηκε συμφέρουσες προτάσεις, πούλησε ποδοσφαιριστές για να αποκομίσει χρηματικά οφέλη.

Οι διακανονισμοί

Η ΠΑΕ όφειλε μεγάλα ποσά σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, ομάδες και ατζέντηδες, αλλά με ένα «μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων κατάφερε να τα διακανονίσει και να εξασφαλίσει τις υπογεγραμμένες συμφωνίες, τις οποίες θα προσκομίσει στην Επιτροπή Αδειοδοτήσεων.

Το ζητούμενο είναι να κρίνει η Επιτροπή ότι με βάση τις προγραμματισμένες εισροές κεφαλαίων, η ΠΑΕ θα καταφέρει να πληρώσει εγκαίρως τις δόσεις και δεν θα αποδειχτεί αφερέγγυα.

Εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, τότε με τη συνδρομή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και με ενδεχόμενα κέρδη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός θα βελτιώσει κατά πολύ την οικονομική του θέση και θα προχωρήσει ταχύτερα προς την εξυγίανση.

Οι επενδύσεις και το οργανόγραμμα

Η UEFA αποδίδει μεγάλη σημασία στις επενδύσεις από μία ομάδα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και ο Παναθηναϊκός παίρνει άριστα σε αυτό τον τομέα.

Έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του «Απόστολος Νικολαΐδης», σχεδιάζει με κοινοτικά κονδύλια τη βελτίωση του «Γεώργιος Καλαφάτης», έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του προπονητικού επιτελείου της ακαδημίας και την πλειοψηφία του ρόστερ της πρώτης ομάδας αποτελούν ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής.

Ακόμα, στο οργανόγραμμα της η ΠΑΕ έχει οργανωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της UEFA, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τη λειτουργία της. Πρόκειται για λεπτομέρειες στα μάτια των απλών φιλάθλων, αλλά με ιδιαίτερη σημασία για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Η μετοχοποίηση του ομολογιακού

Ο Γιάννης Αλαφούζος καλύπτει σχεδόν μόνος τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είτε με την καταβολή μετρητών, είτε με προσωπικές εγγυήσεις για την αποπληρωμή των οφειλών. Μοναδικός συμπαραστάτης του ως ένα βαθμό είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita και τα μέλη της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».

Για την UEFA αυτό έχει δημιουργήσει ένα ζήτημα, αφού ο Αλαφούζος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει τα χρήματα του και να δημιουργηθεί νέο χρέος στην ΠΑΕ. Ωστόσο, με την κίνηση του να μετοχοποιήσει το ομολογιακό δάνειο των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού έδειξε ότι ενεργεί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και κέρδισε πόντους στην έδρα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Η λαϊκή βάση ως μορφή ιδιοκτησίας

Η UEFA έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ της λαϊκής βάσης και τη θεωρεί ως την ιδανική μορφή ιδιοκτησίας μίας ποδοσφαιρικής ομάδας. Συνεπώς, αντιμετωπίζει ευνοϊκά το εγχείρημα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» και έχει διαμηνύσει στους διοικούντες της ότι θα βοηθήσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Πλέον, στο δεύτερο χρόνο της η ΠΣ αναπτύσσεται με αργά αλλά σταθερά βήματα, έχει αποκτήσει μία βάση περίπου 9.000 μελών και τα χρήματα που συγκεντρώνει και εισφέρει, αυξάνονται. Γεγονός που πείθει το Financial Control Panel ότι μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ