ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όταν ο Σαραβάκος πήγε στον Παναθηναϊκό

Όταν ο Σαραβάκος πήγε στον Παναθηναϊκό

Σαν σήμερα ο Δημήτρης Σαραβάκος πήρε μεταγραφή από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό με τη φανέλα του οποίου έγραψε τη δική του ιστορία και αγαπήθηκε όσο λίγοι (video)

Ήταν 20 Ιουνίου του 1984 όταν ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του Δημήτρη Σαραβάκου δαπανώντας 60.000.000 εκατομμύρια δραχμές. Η μεταγραφή του, βέβαια, έγινε στη σκιά της έλευσης του αρχηγού της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Βέλιμιρ Ζάετς, τον οποίον επίσης απόκτησαν εκείνο το καλοκαίρι οι πράσινοι σε μια μεταγραφή που είχε κάνει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη.

Την πρώτη του χρονιά στο Τριφύλλι ο Σαραβάκος είχε 23 συμμετοχές και σημείωσε 15 τέρματα. Αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Θωμά Μαύρο δείχνοντας δείγματα του πλούσιου ταλέντου του από τη πρώτη του κιόλας σεζόν στους πράσινους.

Η ταχύτητα του, η Ντρίπλα του, το πολύ καλό του σουτ και οι απίστευτες εκτελέσεις φάουλ ήταν τα πολύ δυνατά του στοιχεία τα οποία τον καθιέρωσαν αμέσως στη πράσινη ενδεκάδα και έχουν κάνει μέχρι και σήμερα τους φίλους του Παναθηναϊκού να τον μνημονεύουν. Ο Σαραβάκος τα επόμενα δέκα χρόνια που έπαιξε με το Τριφύλλι στο στήθος έγινε ο ηγέτης των πράσινων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο "Μητσάρας" αποχώρησε το καλοκαίρι του 1994 και πήγε στην ΑΕΚ και όλοι θυμούνται δυο πράγματα από τη καριέρα του στους κιτρινόμαυρους. Το πρώτο ότι οδήγησε την ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις κόντρα στη Ρεϊντζερς και το δεύτερο το πέναλτι που έχασε στον τελικό Κυπέλλου του 1995 κόντρα στον Παναθηναϊκό στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

Ο Σαραβάκος ξαναγύρισε το καλοκαίρι του 1997 για δυο σεζόν στον Παναθηναϊκό όπου και έκλεισε τη καριέρα του.

Συνολικά στα 12 χρόνια που έπαιξε στον Παναθηναϊκό ο "Μητσάρας" κέρδισε 3 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Είχε 254 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και βρίσκεται στη 16η θέση των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της Α' Εθνικής ενώ έχει πετύχει και 128 γκολ όντας στη 4η θέση της σχετικής λίστας των κορυφαίων σκόρερ.

Μεγάλες Ευρωπαϊκές στιγμές και... Γιουβέντους

Αξέχαστες φυσικά έχουν μείνει στην πράσινη εξέδρα οι ευρωπαϊκές νύχτες του Δημήτρη Σαραβάκου. Με αυτόν ηγέτη, ο Παναθηναϊκός πέτυχε ιστορικές νίκες και καθιερώθηκε στην ευρωπαϊκή “ελίτ”. Έφθασε μέχρι τους τέσσερις του Κυπέλλου πρωταθλητριών και τους οκτώ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ο "μικρός" έκανε πολλά μεγάλα παιχνίδια στην Ευρώπη αλλά σίγουρα όλοι θυμούνται τα ματς της περιόδου 1987-88 με αντίπαλο την Γιουβέντους. Ο Σαραβάκος έκανε όργια στα ματς με τους Ιταλούς, πέτυχε δύο τέρματα, και ανάγκασε εκείνο το καλοκαίρι τους Ιταλούς να κινηθούν για την απόκτηση του.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν ανένδοτος. Ο "καπετάνιος" ούτε που ήθελε να σκέπτεται το ενδεχόμενο αποχώρησής του και η πρόταση των Ιταλών απορρίφθηκε ασυζητητί.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές του παρουσίες έκανε το ντεμπούτο το 1984 στην Ολλανδία, στον αγώνα κόντρα στη Φέγενορντ (0-0). Το πρώτο του τέρμα στην Ευρώπη, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, το πέτυχε στη Β. Ιρλανδία στον αγώνα με την Λίνφιλντ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ