ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι τακτικές σκέψεις του Αναστασίου για το ντέρμπι

Οι τακτικές σκέψεις του Αναστασίου για το ντέρμπι
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Αναστασίου επεξεργάζεται το πλάνο του για το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό και θα κληθεί να επιλέξει την τακτική η οποία θα οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη.

Αναμφίβολα, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, η νίκη στο ντέρμπι των δύο αιωνίων αντιπάλων θα κριθεί από τους ποδοσφαιριστές και την απόδοση τους. Όμως, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τακτική προετοιμασία κάθε ομάδας και ποιο εκ των προπονητικών επιτελείων θα έχει καλύτερο σχεδιασμό.

Ο Γιάννης Αναστασίου το γνωρίζει πολύ καλά και αφιερώνει αρκετό χρόνο με τους συνεργάτες του, προκειμένου να καταστρώσουν τα σχέδια τους για το κυριακάτικο παιχνίδι του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Το τεχνικό τιμ του Τριφυλλιού έχει παρακολουθήσει σε dvd τα πρόσφατα παιχνίδια που έχει δώσει ο Ολυμπιακός, ενώ θα παρακολουθήσει και το ματς του Europa League, στο οποίο θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Ντνίπρο.

Το συμπέρασμα είναι ότι ως οδηγός για τον Παναθηναϊκό πρέπει να λειτουργήσει ο τρόπος που παρατάχθηκε η ΑΕΚ στο ισόπαλο 1-1 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για το Κύπελλο: pressing στις δυο πρώτες ζώνες, ώστε να βγουν κλεψίματα στους αμυντικούς και στους μέσους του Ολυμπιακού που συνήθως υποδέχονται την πρώτη μπάλα.

Στον Παναθηναϊκό θεωρούν πως οι Πειραιώτες υποπίπτουν εύκολα στο λάθος, οι στόπερ τους δεν διαθέτουν ταχύτητα, δεν είναι και οι... καλύτεροι με τη μπάλα στα πόδια, ενώ επίσης δεν έχουν δοκιμαστεί συχνά σε συνθήκες πίεσης και πρέσινγκ. Στοιχεία τα οποία ο Παναθηναϊκός έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί με τους Καρέλη, Μπεργκ, Ατζαγκούν, Ζέκα.

Κοινώς, μία ποδοσφαιρική λογική την οποία ο Παναθηναϊκός είχε υπηρετήσει στο περσινό 0-3 με μεγάλο βαθμό επιτυχίας και η οποία μπορεί να καλύψει το έλλειμμα ποιότητας που υπάρχει σε σχέση με τον αντίπαλο του.

Το δίλημμα του Αναστασίου

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η τακτική δεν θα ήταν υπό συζήτηση για το ντέρμπι, αφού έχει προσφέρει εγγυημένα - όσο δύναται να ειπωθεί αυτό στο ποδόσφαιρο - αποτελέσματα. Όμως, προσκρούει στη φιλοσοφία που ακολουθεί ο Αναστασίου εδώ και αρκετό καιρό, αναφορικά με την ανάπτυξη της ομάδας.

Διότι στο σχήμα με ρόμβο (4-4-2) που χρησιμοποιεί ο Αναστασίου στη μεσαία γραμμή, πίσω από το επιθετικό δίδυμο αγωνίζεται ο Μλάντεν Πέτριτς, ένας ποδοσφαιριστής με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο Κροάτης προσφέρει ποιότητα, εμπειρία και προσωπικότητα, συμβάλλει στο κράτημα της μπάλας, περνάει πάσες και συνεισφέρει στο σκοράρισμα, αλλά και στο ψηλό παιχνίδι, αμυντικά και επιθετικά. Αυτά τα εκδηλώνει όταν ο Παναθηναϊκός έχει τη μπάλα, κυριαρχεί στο χορτάρι και δεν αναγκάζεται να κινείται σε μεγάλους χώρους.

Αντίθετα, όταν ο ρυθμός ανοίγει και η μπάλα παίζεται σε περισσότερα μέτρα, ο Πέτριτς δεν μπορεί να ακολουθήσει, αφού δεν έχει, πλέον, τις αντοχές και τα τρεξίματα. Συγχρόνως, χάνεται ένας παίκτης στη μεσαία γραμμή και ο αντίπαλος προωθεί με μεγαλύτερη άνεση τη μπάλα προς την περιοχή του Παναθηναϊκού, αφού δεν υπάρχει πίεση και μαρκάρισμα, όπως συνέβη στο πρώτο ημίχρονο του ματς με τον ΟΦΗ.

Καθίσταται σαφές ότι ο Αναστασίου υποχρεούται να κάνει μία στρατηγική επιλογή προσώπων στην ενδεκάδα, ανάλογα με το πώς θα παρατάξει τον Παναθηναϊκό. Ένα σχήμα με Πέτριτς και Πράνιτς βασικούς, δεν μπορεί να αποφέρει pressing, κλεψίματα και γρήγορες επιστροφές στην άμυνα. Από την άλλη, προσφέρει ποιότητα, καλύτερη κυκλοφορία και περισσότερες επιλογές στην ανάπτυξη.

Προστασία στους ακραίους μπακ

Άλλο ένα κομμάτι στο οποίο θα χρειαστεί ειδική προετοιμασία αφορά την προστασία των δύο ακραίων μπακ του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, στο αριστερό άκρο θα παραμείνει ο Χουχούμης και στο δεξιό θα προτιμηθεί ο Μπούρμπος αντί του Τριανταφυλλόπουλου (λόγω των εύκολων καρτών), αφού ο Ζέκα αναμένεται να επιστρέψει στη μεσαία γραμμή.

Ο Ολυμπιακός αναμένεται να παίξει αρκετά από τις πτέρυγες και ο Αναστασίου θα προσπαθήσει να τον αναχαιτίσει, παρέχοντας κάλυψη και δίνοντας βοήθειες στους πλάγιους μπακ του. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται είτε να δημιουργήσει δίδυμα στις πλευρές του με την επιλογή εξτρέμ, είτε οι χαφ του ρόμβου να έχουν τις αντοχές να βοηθήσουν σε αυτούς τους χώρους.

Επίσης, ως πρόσωπα, στο αριστερό άκρο ο Χουχούμης αναμένεται για πρώτη φορά να δεχτεί τόση πίεση στο χώρο ευθύνης του και είναι μία ευκαιρία να δείξει πόσα... ψάρια πιάνει, ενώ στο δεξί άκρο, κανείς εκ των Τριανταφυλλόπουλου και Μπούρμπου δεν έχει κάνει "δική του" τη θέση. Οπότε, και οι δύο επιλογές ενέχουν τα ρίσκα τους και απαιτείται η σωστή υποστήριξη για να μειωθούν οι κίνδυνοι.

Οι σίγουροι της ενδεκάδας

Στον σχεδιασμό του Αναστασίου για την ενδεκάδα και την τακτική, υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες. Για παράδειγμα, γκολκίπερ θα παίξει ο Στιλ, στο κέντρο της άμυνας οι Σίλντενφνελντ και Ταυλαρίδης, αμυντικός χαφ ο Λαγός, σίγουροι είναι οι Πράνιτς και Ζέκα (ανεξαρτήτου θέσης) και στην επίθεση το δίδυμο Μπεργκ - Καρέλη - λογικά, πάντα - δεν σπάει.

Συνεπώς, οι θέσεις οι οποίες διεκδικούνται είναι τρεις και θα ξεκαθαρίσουν τις ώρες πριν από τη σέντρα του ντέρμπι. Σε άλλες υπάρχουν φαβορί και σε άλλες, όχι, ενώ ρόλο στην τελική επιλογή θα παίξει η τακτική την οποία ο Αναστασίου θα προκρίνει ως την ενδεδειγμένη για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Για παράδειγμα, στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Χουχούμης φαντάζει ως το ακλόνητο φαβορί, αλλά κανένας δεν μπορεί να ξεγράψει τον Νάνο. Στο δεξί άκρο, ο Τριανταφυλλόπουλος έχει το προβάδισμα, αλλά και ο Μπούρμπος έχει αρκετές πιθανότητες.

Στη μεσαία γραμμή, η θέση θα κλειδώσει ανάλογα με το πως θα παίξει ο Παναθηναϊκός: ο Ατζαγκούν θα προτιμηθεί για ένα πιο physical game, ο Πέτριτς θα αρχίσει για μία φιλοσοφία οργανωμένου ποδοσφαίρου.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ