ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Mubarak Wakaso ήρθε στον Παναθηναϊκό για να ηρεμήσει

Ο Mubarak Wakaso ήρθε στον Παναθηναϊκό για να ηρεμήσει

Έχει δεχθεί επίθεση από ενόπλους. Έχει "χάσει" παιδί. Έχει χάσει και ευκαιρίες, γιατί ήταν παρορμητικός. Την τελευταία διετία ο Mubarak Wakaso έχει αλλάξει. Λέει ότι "ξέρω πια πώς να αποφεύγω τα προβλήματα", πώς να κάνει focus στη δουλειά του.

Ο Mubarak Wakaso δεν είχε ουσιαστικά προβλήματα, ως παιδί. " Είχα να φάω, είχα ποδοσφαιρικά παπούτσια". Ο προβληματισμός του ήταν άλλος: " Έπρεπε να βρω τον τρόπο να ξεχωρίσω, να φύγω από το Tamale". Έφυγε, για την Ισπανία. Εκεί έκανε μια επίδειξη τεχνικών... αυτοχειρίας, μέχρι που ήλθε αντιμέτωπος με ουσιαστικά προβλήματα και τελικά με τον εαυτό του. Για αυτό και βρήκε τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο να συστηθεί στους Έλληνες, ως νέος παίκτης του Παναθηναϊκού .

Ο Αdams τον πήγε στην Ισπανία

Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, γιατί ήθελε να είναι μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του -που ασχολείτο με το σπορ. Η πρώτη του ομάδα ήταν η Ashanti Ghanaian Gold, ένας μικρός σύλλογος που εδρεύει στην πόλη Obuasi. " Εκεί σοβαρεύτηκα σε ό,τι αφορούσε το ποδόσφαιρο", εκεί τον εντόπισαν οι προπονητές των μικρών εθνικών και τον κάλεσαν μόλις "έκλεισε" τα 15, να παίξει για την U17 στο World Cup του Peru. Το έθνος αποκλείστηκε στην πρώτη φάση, αλλά εκείνος είχε κάνει αισθητή την παρουσία του. Πράγμα που συνέβη και όταν έπαιξε για την U19 και την U20. Παράλληλα, έκανε ντεμπούτο και στη λίγκα της Ghana, με την SC Adelaide.

Ο Mubarak Wakaso ήρθε στον Παναθηναϊκό για να ηρεμήσει

Η πρώτη ομάδα που τον εντόπισε, που ασχολήθηκε επισταμένως μαζί του, ήταν η ισπανική Elche. Αυτό έγινε αφότου ο Sadick Adams -o οποίος είχε πάει το 2007 στην Atlético Madrid- του σύστησε τον εκπρόσωπο του. Του είπε πως "ξέρω έναν εκπληκτικό παίκτη, με τον οποίον παίζαμε μαζί στην πατρίδα μου και θέλω να τον δεις".

Εκείνος τον είδε, αλλά δεν είδε κάτι ιδιαίτερο. Ο Adams του είπε "περίμενε λίγο και θα δεις ότι αξίζει τον κόπο". Περίμενε και δυο εβδομάδες μετά τον έκανε πελάτη του, του έβγαλε visa και τον πήγε στην Ισπανία. Είχε αναλάβει τις συζητήσεις με την Elche που τον τσέκαρε το καλοκαίρι του 2008 και από τότε παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη του.

Αρνήθηκε να μετακομίσει για τη Elche B

" Αρχικά οι άνθρωποι της Elche μου είπαν πως θα με έβαζαν στη δεύτερη ομάδα. Τους απάντησα ότι αν αυτό ήταν που είχαν να μου προσφέρουν, προτιμούσα να γυρίσω στη χώρα μου. Εξεπλάγησαν. Δεν είχαν δει άλλον Αφρικανό να λέει την άποψη του. Να προτιμά να γυρίσει στη Ghana από το μείνει στην Ισπανία. Τους είπα "δεν θέλω να παίξω στη δεύτερη ομάδα, γιατί δεν είναι του επιπέδου μου". Μου απάντησαν ότι δεν είμαι και του επιπέδου της πρώτης ομάδας. Τους εξήγησα όντως, δεν είμαι αυτού του επιπέδου, αλλά είμαι καλύτερος! Επέμειναν ότι δεν μπορούσαν να μου δώσουν την ευκαιρία και τους αποχαιρέτησα".

Την επομένη ήταν στο ξενοδοχείο, όταν ειδοποιήθηκε να πάει στο γήπεδο για να παίξει σε "οικογενειακό" διπλό της πρώτης ομάδας. " Το απόγευμα ήλθαν, με πήραν, πήγα στην προπόνηση, τα πήγα καλά και μετά μου πρόσφεραν συμβόλαιο" πενταετούς διάρκειας. "Αργότερα μου εξήγησαν ότι ο προπονητής δεν είχε δώσει ποτέ ευκαιρία σε νεαρό παίκτη, πριν από εμένα. Εσένα... σε ερωτεύτηκε και μας ζήτησε να σου δώσουμε συμβόλαιο, για να μη φύγεις. Βλέπετε, είχα visa μιας εβδομάδας".

Ο Mubarak Wakaso ήρθε στον Παναθηναϊκό για να ηρεμήσει

Έφυγε (εκδιώχθηκε) από την Elche στις 31/1 του 2011 γιατί τσακώθηκε με τον πρόεδρο Jose Sepulchre. Αφορμή στάθηκε το " δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και δημιουργούσε προβλήματα στην ομάδα" του τελευταίου. Ο Wakaso ενημέρωσε ότι " με έδιωξαν όταν διαμαρτυρήθηκα για τους μισθούς που μου χρωστούσαν. Ρωτήστε τους συμπαίκτες μου και τον προπονητή μου, αν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στα αποδυτήρια".

Είναι γεγονός πως σε 500 λεπτά συμμετοχής, την πρώτη σεζόν (2008-09), είχε δεχθεί 5 κίτρινες κάρτες, ενώ είχε αποβληθεί τρεις φορές. Στα highlights του ήταν η επίθεση σε παίκτη της Tenerife, όπως και ότι είχε πιαστεί στα χέρια με τον προπονητή του, David Vidal. Όχι. Δεν θα τον έλεγες ψύχραιμο. Τη δεύτερη χρονιά, στον πάγκο καθόταν ο José Bordalás, ο οποίος φρόντισε να τον ενημερώσει ότι " θα σου δώσω όλες τις ευκαιρίες, αν αλλάξεις συμπεριφορά και συνεχίσεις τη δουλειά".

Εκείνος ηρέμησε, φάνηκε να ελέγχει όσα κάνει στο γήπεδο και εκτός αυτού, μέχρι που επέστρεψε στη χώρα του και όταν γύρισε στην Ισπανία ήταν σαν να είχε γυρίσει πίσω ο χρόνος. Εν πάση περιπτώσει, τον τρίτο χρόνο ήταν πια ξεκάθαρο ότι συνδυάζει πολλά σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού, ποιότητα και την ικανότητα να κάνει τη διαφορά. Για αυτό και μπήκε στις λίστες με τα "θέλω" διαφόρων ομάδων της Liga και έμεινε εκεί, μολονότι τον έδιωξε η Elche. Είχε γίνει γνωστός ως " ο παίκτης που είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο".

"Οι διαιτητές στην Ισπανία είναι ρατσιστές"

Ακολούθησε η Villarreal και μετά η Espanyol. Η Villarreal τον δέχθηκε, τον έκανε μέλος της Β ομάδας, εκείνος βρήκε το δρόμο για την πρώτη (είχε και 4 συμμετοχές στο Champions League, συνολικής διάρκειας 199 λεπτών) και μετά για την Espanyol, όπου όταν ήταν εντός των τεσσάρων γραμμών άκουγε τα καλύτερα και όταν έβγαινε από εκεί, όλοι εστίαζαν στο οξύθυμο του χαρακτήρα του και την ανύπαρκτη πειθαρχία του. Σε 26 ματς... είχε καταφέρει να "δει" 15 κίτρινες κάρτες και δυο κόκκινες και κάπως έτσι να επιβεβαιώσει το δίκαιο των επικριτών του.

Μετά το African Cup Nations (θα σου πω και για αυτό) δεν επέστρεψε στη Βαρκελώνη την ημερομηνία που του είχε πει η ομάδα. Οι διοικούντες του επέβαλαν πρόστιμο, αυτός δεν το δέχθηκε και υποστήριξε πως η καθυστέρηση οφειλόταν στον πυρετό που είχε. Όταν πια έκανε... κήρυγμα στον διαιτητή του αγώνα με την Barcelona (εξυπακούεται πως αποβλήθηκε), είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου για την έξοδο του από την ομάδα. Ο πρόεδρος Javier Aguirre δήλωσε " είναι καλό παιδί, αλλά πρέπει να μάθει να ελέγχει τις παρορμήσεις του".

Ο Wakaso κατηγόρησε τον ρεφ για ρατσισμό, δηλώνοντας σε μέσο της χώρας του " οι διαιτητές δείχνουν κάρτες βάσει του χρώματος που έχει το δέρμα σου. Σέβονται κάποιους παίκτες. Όχι όλους". Μετά, ζήτησε συγγνώμη και πήγε στη Rubin.

Θύμα ένοπλων ληστών

Από το 2010 έως και το καλοκαίρι του 2013 , το όνομα του συνδέθηκε (στα ΜΜΕ) με την Barcelona, την Inter Milan, τη Swansea και τη Genoa. Θα έλεγες πως δεν εξεπλάγη κάποιος όταν έγινε ο ηγέτης της Ghana στο Africa Cup of Nations του 2013 και αμέσως μετά πήρε τη μεταγραφή των 7 εκατ. ευρώ για τη Rubin Kazan. " Τα λεφτά είναι μέρος της δουλειάς. Όταν κάνεις μια δουλειά, κοιτάς να κερδίσεις χρήματα που θα βοηθήσουν την οικογένεια σου και θα εξασφαλίσουν το μέλλον σου. Δεν πήγα όμως, στη Ρωσία μόνο για τα χρήματα". Ανοίγω μια παρένθεση.

Στις 5 Ιουλίου, μόλις τελείωσαν οι υποχρεώσεις του με την Espanyol, επέστρεψε στην πατρίδα του και δέχθηκε επίθεση από ενόπλους ληστές σε κεντρικό δρόμο της πόλης του και ενώ οδηγούσε προς το σπίτι του. Οι ληστές έσπασαν το παρπρίζ και προσπάθησαν να αφαιρέσουν ό,τι πολύτιμο είχε ο Wakaso, αλλά δεν τα κατάφεραν και εκείνος πρόλαβε να διαφύγει. Να σημειωθεί κάπου εδώ πως εν αντιθέσει με τους περισσότερους συναδέλφους του, που μετακόμισαν στην πόλη Accra, εκείνος είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει το επικίνδυνο Tamale, όταν έγινε γνωστός και απέκτησε χρήματα.

Στις αρχές του 2014, ο 23χρονος -πατέρας τριών παιδιών- έζησε μια πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή: ο μόλις τεσσάρων μηνών, γιος του, Wakaso Mubarak Jnr. πέθανε στο σπίτι της οικογένειας στη Ghana, όπου είχε πάει η οικογένεια στη διακοπή του ρωσικού πρωταθλήματος, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. " Μόλις φτάσαμε, αρρώστησε, άρχισε να κάνει εμετό, είχε πυρετό και τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Εκεί μας είπαν πως δεν έχει κάτι. Παρουσίασε μια βελτίωση και ενώ παίζαμε χειροτέρεψε. Επικοινώνησα με τη μητέρα μου για να μου πει τι να κάνω, ξαναπήγα το παιδί στο νοσοκομείο και καθ' οδόν διαπίστωσα πως είχε πεθάνει" αποκάλυψε επτά μήνες μετά, όταν πια είχε δοθεί ως δανεικός στη Celtic, από τη Rubin.

Πρόσθεσε και ότι " έκτοτε ο αδικοχαμένος γιος μου είναι η έμπνευση μου. Είμαι δυνατός τύπος, αλλά το να χάσεις κάποιον που σημαίνει τόσα πολλά για εσένα σε "ρίχνει", σε "γκρεμίζει". Στη ζωή όλα μπορούν να συμβούν και εσύ δεν έχεις παρά να δεχθείς ό,τι γίνεται, ώστε να μπορείς να προχωρήσεις. Τώρα είμαι καλά και χρησιμοποιώ τον πόνο μου, ως κίνητρο για να δουλέψω περισσότερο, να γίνω ο καλύτερος που μπορώ να γίνω για εκείνον".

Ο Εssien τον έπεισε να πάει στη Celtic

Η χρονιά που είχε περάσει στη Rubin τον είχε πείσει πως... δεν ήθελε να συνεχίσει τη διαδρομή του στη ρωσική λίγκα. " Είχε απολυθεί και ο προπονητής που με πήγε εκεί, δεν μπορούσα να συνεννοηθώ, είχε πολύ κρύο, όλα ήταν δύσκολα. Δεν θα έλεγα πως οι Ρώσοι είναι ρατσιστές, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελα και χρειαζόμουν μια αλλαγή" είχε σχολιάσει. Πήγε λοιπόν, και ανέλυσε τη σκέψη του στους ιθύνοντες του συλλόγου, ολοκληρώνοντας με το "θέλω να φύγω, γιατί δεν θέλω πια να παίζω εδώ. Και δεν θέλω να παίζω εδώ, γιατί ο προπονητής δεν μου δίνει αυτά που χρειάζομαι".

Αποφάσισαν να μην τον κρατήσουν με το ζόρι -έτσι κι αλλιώς δεν τον χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα- και τον Αύγουστο του 2014 τον έστειλαν στην Σκωτία. " Στο τελευταίο World Cup ήμουν με τον Essien, τον Gyan, τον Boateng, με παιδιά που μου έμαθαν πολλά. Τους συμβουλεύτηκα για την επόμενη κίνηση μου. Ειδικά ο Essien που είπε πως η Celtic είναι εκπληκτική ομάδα, με φανταστική ιστορία και ότι μπορώ να τα καταφέρω εδώ. Μου ξεκαθάρισε ότι δεν έπρεπε να προσπεράσω αυτήν την ευκαιρία".

Ομάδα Παιχνίδια Γκολ Ασίστ Κίτρινες Κόκκινες Χρόνος
Elche 60 2 - 29 4 3.727''
Espanyol 27 3 6 14 - 1.916''
Villarreal 28 - 1 8 - 808'
Las Palmas 24 2 2 13 - 1.204''
Rubin 20 2 2 7 - 950'
Celtic 11 1 1 3 - 727'

*Στο Europa League έχει σκοράρει 1 γκολ, σε 13 συμμετοχές (με Celtic, Rubin Kazan και Villarreal), με τη Celtic.
Όταν οι δημοσιογράφοι στάθηκαν στις... φήμες για το έκρυθμο του χαρακτήρα του, είπε πως " είμαι μαχητής στο γήπεδο και θέλω πάντα να κερδίζω, να προσφέρω, να κάνω καλά πράγματα. Ο χαρακτήρας μου είναι άρδην διαφορετικός, όταν είμαι εκτός αγωνιστικού χώρου. Κάπου εδώ, θέλω να θυμίσω ότι πέρυσι πήρα μόνο 2-3 κίτρινες και καμία κόκκινη κάρτα, οπότε θα λέγατε ότι βελτιώνομαι, πως μαθαίνω και αποφεύγω τα προβλήματα. Δεν είμαι όσο κακός ήμουν". Ενημέρωσε και ότι αυτό που θα ήθελε -ιδανικά- ήταν να γίνει σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων.

Το θέμα είναι ότι έπρεπε να αφήσει την ομάδα του για το African Cup Nations " και όταν γύρισα, δεν είχα θέση. Και πάλι δεν πήρα ό,τι περίμενα, οπότε έφυγα". Για την Las Palmas, όπου απέκτησε το πρώτο fan club!

Δες λίγο το video από πάνω. Όταν επέστρεψε στην Ισπανία προέκυψαν και νέα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος από ομάδες της Αγγλίας και της Ιταλίας. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, είχε ενημερώσει πως θέλει να μείνει στην Ισπανία (τα παιδιά του είχαν ξεκινήσει σχολείο εκεί), η Las Palmas τον ήθελε, ομοίως και η Elche " αλλά η Rubin με θέλει κοντά της, αφού άλλαξε προπονητή και ήλθε ένας Ισπανός" εξήγησε στο Citi 97.3 FM της χώρας του, στις 31/5. " Επικοινωνήσαμε πριν δυο εβδομάδες και μου είπαν πως ξέρουμε ότι δεν θέλεις να έλθεις, όμως σε χρειαζόμαστε. Δεν θέλω να γυρίσω. Θέλω να μείνω όπου είμαι. Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ακόμα". Τη συνέχεια τη ξέρεις.

Είναι θρήσκος

Το Δεκέμβριο του 2013, μπήκε στη θέση του Asamoah Gyan (ο αρχηγός είχε ενημερώσει πως δεν επρόκειτο να εκτελέσει πέναλτι, έπειτα από σειρά άστοχων προσπαθειών) για να ευστοχήσει από την άσπρη βούλα, στο 38ο λεπτό του αγώνα με το Mali. Χάριν αυτού του γκολ, η Ghana επικράτησε 1-0 στο African Cup of Nations και απέκτησε βάσιμες ελπίδες, σχετικά με τον τίτλο του τουρνουά. Το αριστερό πόδι του σκόρερ είχε κάνει τη δουλειά του. Εκείνος... έκανε κάτι άλλο.

Σήκωσε τη φανέλα και από κάτω εμφανίστηκε το "Allah is Great". Δηλαδή, ένα μήνυμα θρησκευτικού περιεχομένου, που βάσει των κανονισμών της FIFA είναι κάτι που απαγορεύεται. Προηγουμένως είχε δει και τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, στη φάση των ομίλων, πράγμα που σήμαινε πως ούτως ή άλλως θα έχανε το επόμενο παιχνίδι. Έμενε να μάθει πόσα ακόμα θα χάσει.

Ο Mubarak Wakaso ήρθε στον Παναθηναϊκό για να ηρεμήσει

Τελικά, δεν του επιβλήθηκε ποινή, γιατί ναι μεν, ο κανονισμός απαγόρευε πολιτικά ή/και θρησκευτικά μηνύματα σε αγωνιστικούς χώρους, αλλά δεν έλεγε κάτι για T-shirts κάτω από τις εμφανίσεις. Αυτός ο όρος προστέθηκε πριν το World Cup της Βραζιλίας. Έκτοτε, ουδείς μπορεί να γράψει οτιδήποτε (ακόμα και το Why me? του Balotelli) σε μπλούζα που φορά κάτω από τη φανέλα της χώρας του. Σημειωτέον, οι Black Stars προκρίθηκαν στο World Cup του 2014, όπου έπαιξε και εκείνος.

" H ουσία της ζωής είναι να βελτιωνόμαστε" λέει πια και δεν εννοεί μόνο τη δουλειά του, αλλά όλη την ύπαρξη του.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ