ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Λεωφόρος... San Mamés Barria"

"Λεωφόρος... San Mamés Barria"
STOLISV

Το ΠΑΝ.ΚΙ. παρουσίασε την πρόταση του για την κατασκευή νέου γηπέδου στον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το πλάνο προβλέπει γήπεδο χωρητικότητας 44 χιλιάδων θέσεων, με το κόστος να ανέρχεται στα 75 εκ. ευρώ. Οι άνθρωποι του Κινήματος τόνισαν ότι έχουν σαν πρότυπο το νέο γήπεδο της Μπιλμπάο.

Η εκδήλωση άρχισε 20 λεπτά πριν από τις 9 με τον Γενικό Γραμματέα του Παναθηναϊκού Κινήματος κ. Αβραμίδη να παίρνει τον λόγο ενώ η παρουσίαση κράτησε περίπου μια ώρα.

Αρχικά ευχαρίστησε τους ανθρώπους των τμημάτων του συλλόγου που ήταν παρόντες:

"Καλησπέρα σας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της ΠΑΕ που βρίσκονται εδώ, τα στελέχη της ΚΑΕ, τον κ. Αναστασίου, τους εκπροσώπους των Παλαιμάχων και φυσικά τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη κ. Μιχαλαριά που είναι εδώ και στηρίζουν την παρουσίαση μας. Το πρώτο βήμα για το όνειρο και την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο θα γίνει σήμερα", είπε αρχικά και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με την ιστορική αναδρομή για το ''Απόστολος Νικολαΐδης''.

"Λεωφόρος... San Mamés Barria"
STOLISV

Μαραγκουδάκης: "Είναι όνειρο, όχι ουτοπία"

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Κινήματος, Θεόδωρος Μαραγκουδάκης.

"Πριν λίγο καιρό το θέμα με το γήπεδο φαινόταν να είναι σε τέλμα και η κατάσταση να είναι απελπιστική. Οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η αρχική μορφή της Διπλής Ανάπλασης για την δημιουργία ενός ενιαίου αθλητικού κέντρου για τον σύλλογο είχαν εξανεμιστεί. Ακόμα και στην κουτσουρεμένη της μορφή που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες μας η προοπτική κατασκευής γηπέδου μέσω της Διπλής Ανάπλασης είχε πάψει να υπάρχει καθώς η οικονομική κρίση δημιούργησε νέα πολύ πιο δυσμενή δεδομένα.

Η ποδοσφαιρική ομάδα βολόδερνε στο ψυχρό και ακατάλληλο ΟΑΚΑ όπου μάλιστα γινόταν θύμα εξευτιλισμών και εκβιασμών από την διοίκηση του. Με απειλή έξωσης και από εκεί. Η καρδιά του συλλόγου, το γήπεδο της Λεωφόρου ρήμαζε και ευτυχώς που υπήρχε το γυναικείο μπάσκετ στον "Τάφο του Ινδού" και όσα τμήματα του Ερασιτέχνη το χρησιμοποιούσαν για να το κρατούν ζωντανό.

Και το χειρότερο με τον νόμο Μπιρμπίλη υπήρχε η απειλή άμεσης κατεδάφισης του γηπέδου, του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου του συλλόγου χωρίς ουσιαστικά κανένα αντάλλαγμα κάτι το οποίο θα σήμαινε την καταστροφή του Παναθηναϊκού μας.

Αυτά όλα και το γεγονός ότι συνηδειτοποιήσαμε ότι δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα από τους πολιτικούς και το κράτος αν κάθεσαι μοιραίος, άβουλος και αδρανής και δεν προσπαθήσεις να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου οδήγησαν μεταξύ άλλων και στην ίδρυση του ΠΑΝ.ΚΙ. και είμαστε περήφανοι γιατί διαπιστώνουμε ότι από τότε μέχρι σήμερα η ύπαρξη μας και η παρέμβαση μας στα γεγονότα μαζί βέβαια με τις προσπάθειες των διοικήσεων όλων των τμημάτων τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά.

Και εκεί που υπήρχε ένας βάλτος δημιούργησαν ένα ρυάκι αισιοδοξίας. Οι ψήφοι που πήρε το Παναθηναϊκό Κίνημα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 που έδειξαν τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν με μια σωστή οργάνωση και μαζικότητα. Η εξαγγελία μας για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας. Οι αθόρυβες αλλά συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Το πέρασμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού ομίλου στα χέρια των οπαδών του αλλά πάνω από όλα η ενότητα του κόσμου του Παναθηναϊκού έφεραν τα αποτελέσματα τους.

"Λεωφόρος... San Mamés Barria"
STOLISV

Η κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου αποσοβήθηκε για τουλάχιστον μια πενταετία και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι τουλάχιστον η αρχή. Η ποδοσφαιρική ομάδα γύρισε στην Λεωφόρο και ήδη φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα. Προγραμματίζονται ήδη έργα βελτίωσης του υπάρχοντος γηπέδου τα οποία είναι και αυτά μια θετική εξέλιξη σε αυτό το μεταβατικό στάδιο γιατί κατοχυρώνουν την παραμονή της ομάδας στην Λεωφόρο. Και με την εξαγγελία της Περιφέρειας Αττικής για οικονομική ενίσχυση αυτών των έργων έχουμε την πρώτη επίσημη θεσμική παραδοχή ότι η θέση της ομάδας είναι στην φυσική της έδρας όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και της χώρας.

Μόνη παραφωνία εξακολουθεί να είναι ο δήμος Αθηναίων του κ. Καμίνη ο οποίος για πρώτη φορά έθεσε θέμα ιδιοκτησίας της Λεωφόρου από τον Παναθηναϊκό. Αλλά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πιστεύουμε ότι και αυτό το θέμα θα λήξει οριστικά και ευνοϊκά για τον σύλλογο. Βέβαια το υπάρχον γήπεδο της Λεωφόρου όσο και αν βελτιωθεί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας όπως αδιαπραγμάτευτα πρέπει να είναι ο Παναθηναϊκός.

Έτσι εμείς σήμερα παρεμβαίνουμε με την πρόταση μας ώστε αυτό το ρυάκι αισιοδοξίας να μετατραπεί σε ποτάμι. Είναι πρόταση που μελετήθηκε και σχεδιάστηκε από Παναθηναϊκούς για τον Παναθηναϊκό".

Είπε αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση του Παναθηναϊκού Κινήματος για την δημιουργία νέου γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας .

"Προβλέπει την δημιουργία ενός σύγχρονου γηπέδου με πάνω από 40.000 θέσεις με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και ανέσεις, με εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη. Ενός γηπέδου που δεν θα εξυπηρετεί ξένες εμπορικές χρήσεις αλλά θα έχει εμπορικές χρήσεις που θα υπηρετούν το γήπεδο, τον σύλλογο αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Φέρνοντας κόσμο και πελατεία και στις υπάρχουσες επιχειρήσεις όπως έχει ήδη συμβεί και με την επιστροφή του Παναθηναϊκού στο γήπεδο. Η οποία αναβάθμισε την οικονομική δραστηριότητα γύρω από την Λεωφόρο δίνοντας ζωή στα υπάρχοντα μαγαζιά και προκαλώντας το άνοιγμα πολλών καινούριων. Να επισημάνουμε τις θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν για την κατασκευή του γηπέδου όσο και μετά.

Η πρόταση μας σέβεται απόλυτα περιβάλλον που όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί αλλά θα είναι ένα παράδειγμα αναβάθμισης και λύσης χρόνιων προβλημάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αυτό άλλωστε σημαίνει σωστή οικολογική αντίληψη, γιατί περιβάλλον είναι εκεί όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, διασκεδάζουν, αθλούνται και κοινοικοποιούνται και καλύτερο παράδειγμα από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο όταν είναι σωστά ενταγμένο στον αστικό ιστό δεν μπορεί να υπάρξει. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

"Λεωφόρος... San Mamés Barria"
STOLISV

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Η πρόταση μας μπορεί να είναι ένα όνειρο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ουτοπία. Είναι ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη. Άλλωστε τα όνειρα γίνονται πράξη όταν είναι δίκαια και όταν εκείνη που τα έχουνε ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τα υλοποιήσουν.

Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και με την είσοδο μας στον Δήμο Αθηναίων για την οποία ζητάμε την στήριξη σας. Η ενότητα που έχει επιτευχθεί και σφυρηλατείται μέρα με την μέρα στον Παναθηναϊκό είναι ακατανίκητη δύναμη. Και μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι πολύ πιο γρήγορα από ότι μπορεί να φανταστούμε σήμερα θα είμαστε μέσα στο γήπεδο μας για τραγουδήσουμε "είναι ένα χόρτο μαγικό".

Κίμων Βενέρης: "Έχουμε πρότυπο το γήπεδο της Μπιλμπάο"

Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τοποθέτησης του κ. Μαραγκουδάκη, ήταν η σειρά του αρχιτέκτονα και εμπνευστή του έργου κ. Κίμωνα Βενέρη να αναφερθεί στην πρόταση του Παναθηναϊκού Κινήματος για νέο γήπεδο και να παρουσιάσει τα τεχνικά του χαρακτηριστικά:

"Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η κατάσταση στο θέμα του γηπεδικού φαινόταν να έχει φτάσει σε οριστικό αδιέξοδο. Παράλληλα ήταν ορατός ο κίνδυνος άμεσης κατεδάφισης της Λεωφόρου. Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα του γηπέδου στην θέση αυτή αρχικά σε θεωρητικό επίπεδο ερευνώντας και αναλύοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και εξετάζοντας παράλληλα τις πιθανές δυσκολίες ενός τέτοιου ζητήματος.

Προχωρήσαμε σε μια προμελέτη για να βεβαιωθούμε ότι είναι υλοποιήσιμο ένα τέτοιο έργο στην συγκεκριμένη περιοχή και είναι υλοποιήσιμο. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του ΠΑΝ.ΚΙ. και τους αναπτύψαμε τις ιδέες μας και αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί. Θέσαμε σαν δεδομένο κάποιες στάνταρ απαιτήσεις που θα κάλυπταν τις ανάγκες του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού καθώς και του ποδοσφαιρικού τμήματος όπως αρμόζει στο μέγεθος και στο όνομα του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ελλάδα. Αυτό μεταφράζεται σε ένα γήπεδο με περισσότερες από 40.000 θέσεις.

Εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη με κάλυψη του συνόλου των τμημάτων του και σημαντικές εμπορικές χρήσεις που θα αποτελέσουν σημαντική πηγή εσόδων καθιστώντας τον σύλλογο οικονομικά εύρωστο καθώς το γήπεδο βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους της Ελλάδας.

Αναλύοντας τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής γύρω από το υπάρχον γήπεδο και έχοντας σαν βάσει τις απαιτήσεις που είχαμε θέσει εξαρχής θεωρήσαμε ότι η καλύτερη δυνατή λύση είναι να γίνει στρέψη του γηπέδου κατά 90 μοίρες. Όπου σήμερα βρίσκονται ανοιχτά γήπεδα, ένα χτίσμα που στεγάζει νυχτερινό κέντρο και σχολικές εγκαταστάσεις που μπορούν να μετακινηθούν σε νέα θέση.

Η εύκολη λύση και η πιο απλή είναι να γίνει μια μεταφορά σε όμορη έκταση 14 στρεμμάτων που βρίσκεται εδώ. Στο γενικότερο πλαίσιο αναμόρφωσης της περιοχής η πρόταση μας περιλαμβάνει μετεγκατάσταση των σχολικών κτιρίων στο χώρο των προσφυγικών απέναντι ακριβώς από το σημείο που βρίσκεται το σημερινό γήπεδο καταλαμβάνοντας τα έξι από τα οκτώ συγκροτήματα κτηρίων.

Σεβόμενοι απόλυτα ότι είναι σημαντικά δείγματα αρχιτεκτονικής αποτελώντας ταυτόχρονα και κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας με την ένταξη των σχολικών εγκαταστάσεων σε αυτά διατηρούνται αυτούσια τα εξωτερικά κελύφη τους που επανέρχονται στην αρχική τους μορφή.

"Λεωφόρος... San Mamés Barria"
STOLISV

Για να προβλεφθεί η όχληση των προαυλίων χώρων θα τοποθετηθούν ισχυρά τοιχοπετάσματα. Στο σχέδιο μας προβλέπεται και να προστατευτεί έτσι και η ιστορική τους σημασία για την χώρα μας. Στο σχέδιο μας προβλέπεται αναμόρφωση των υπόγειων διαβάσεων και μελλοντική κατασκευή πεζογέφυρας αν αυτό θεωρηθεί σκόπιμο.

Η κίνηση των οχημάτων στην οδό Τσόχα που διακόπτεται λόγω της κατασκευής του νέου γηπέδου από την γωνία της οδού Παναθηναϊκού μέχρι την γωνία της οδού Κυριακού συνεχίζεται ομαλά σε νέα οδό περιφερειακά του γηπέδου και μέσω της οδού Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου καταλήγει και πάλι στην οδό Τσόχα. Το γήπεδο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και για αυτό το λόγο η σχεδίαση του έπρεπε να κρατηθεί απλή, καθαρή και να μην επιβάλλεται σε αυτή με τον όγκο του.

Ταυτόχρονα όμως σχεδιάστηκε με γνώμονα τον Παναθηναϊκό οπότε επιβαλλόταν να είναι επιβλητικό, σύγχρονο και πρωτοποριακό όπως ήταν πάντα και οφείλει να είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα της Αθήνας, που στον ορίζοντα της έχει τον Παρθενώνα. Κατεξοχήν σύμβολό απλότητας, επιβλητικότητας και πολιτισμού έτσι και το γήπεδο αυτό έπρεπε να κινηθεί σχετικά αλλά και συμβολικά στο αντίστοιχο μοτίβο.

Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι το λευκό και το πράσινο επίσημο χρώμα του συλλόγου και του συμβόλου του, το τριφύλλι, που ξεχωρίζει πάνω στις καθαρές εξωτερικές επιφάνειες. Το κέλυφος του γηπέδου έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εντείνει την ατμόσφαιρα εσωτερικά και να αποτρέπει την όχληση. Στην όψη του γηπέδου και περιμετρικά φέρει μια σειρά από ανοίγματα που πρακτικά εξυπηρετούν τον εξαερισμό του γηπέδου αλλά παράλληλα σχηματίζουν με την γραφή μπράιτ τον ύμνο του συλλόγου μας.

"Λεωφόρος... San Mamés Barria"
STOLISV

Το καινούριο γήπεδο κατηγορίας Elite της UEFA θα είναι χωρητικότητας 44.000 θέσεων που σημαίνει ότι θα μπορεί να φιλοξενεί ένα τελικό Europa League καθώς υπάρχει μια μίνιμουμ απαίτηση 40.000 για ένα τέτοιο event.

Και θα περιλαμβάνει 42 σουίτες, 1300 τετραγωνικά εστιατόριο, χωρητικότητας 120 ατόμων και μουσείο. 5 τηλεοπτικά στούντιο, αίθουσα VIP 600 ατόμων. Κόνφερενς ρούμ 160 θέσεων, 7.000 τετραγωνικά εμπορικών χρήσεων, 3 κόρνερ μπουτίκ, 10 καντίνες, 1000 θέσεις πάρκινγκ και εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό που περιλαμβάνουν κλειστό γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ 3.000 θέσεων, αίθουσες για τα αθλήματα της Πάλης, της Ξιφασκίας, της Άρσης Βαρών, Πυγμαχίας, Σκοποβολής. Αίθουσες για τα γραφεία του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ.

Η μετάβαση από και προς το γήπεδο γίνεται κυρίως με την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως το μετρό όπου βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων και με τη χρήση οχημάτων. Το πάρκινγκ του γηπέδου μπορεί να φιλοξενήσει 1000 οχήματα ενώ σε ακτίνα 300 μέτρων άλλα είκοσι πάρκινγκ μπορούν να φιλοξενήσουν άλλα 1000 οχήματα επίσης.

Η βασική πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο γίνεται από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από την οδό Έλενας Βενιζέλου. Στα σημεία αυτά και μέσα στον περιβάλλοντα χώρο θα βρίσκονται τα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Η είσοδος εντός του γηπέδου θα γίνεται από 24 θύρες στο επίπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας . Το γήπεδο αναπτύσσεται σε δυο διαζώματα ενώ ο αγωνιστικός χώρος έχει βυθιστεί 8,5 μέτρα για να μην ξεπεραστεί το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Το ύψος του γηπέδου από το επίπεδο μηδέν όπου ορίζουμε το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι 23 μέτρα.

Η κάθε θύρα χωρίζεται σε δυο τμήματα προωθώντας το κοινό προς τρεις κατευθύνσεις. Μπροστά και κάτω για το χαμηλότερο διάζωμα και αριστερά και δεξιά προς τις σκάλες που οδηγούν στο ανώτερο διάζωμα. Σε συνδυασμό δε με το εύρος των θυρών πλάτος 4 μέτρων αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα άτομα με ειδικές ανάγκες το γήπεδο μπορεί να φιλοξενήσει αμαξίδια σε όλη την περίμετρό του.

"Λεωφόρος... San Mamés Barria"
STOLISV

Στην διοικητική πλευρά του γηπέδου αναπτύσσεται ένας πύργος τεσσάρων επιπέδων. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται 25 μπουθ και 5 τηλεοπτικά στούντιο. Στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο υπάρχουν οι σουίτες των 12 ατόμων η κάθε μια.

Στο τέταρτο επίπεδο βρίσκεται το εστιατόριο και το μουσείο. Η κίνηση μέσα στο μουσείο γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάζει τον επισκέπτη να είναι σε μόνιμη οπτική επαφή με το πέταλο όπου βρίσκεται η Θύρα 13 για να του θυμίζει ότι είναι κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του Παναθηναϊκού.

Στην ανατολική πλευρά στα επίπεδα -1 και -2 βρίσκονται οι εμπορικοί χώροι. Η υψομετρική διαφορά 5,5 μέτρων που υπάρχει στην οδό Κυριακού από το επίπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επιτρέπει στο πρώτο επίπεδο των εμπορικών χώρων να έχει θεά προς το εξωτερικό του κτιρίου και φυσικό φωτισμό. Οι εμπορικοί χώροι θα απαρτίζονται από χώρους εστίασης, μια μεγάλη μπουτίκ και γενικές εμπορικές χρήσεις.

Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη που καταλαμβάνουν τον υπόγειο χώρο κάτω από το πέταλο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, φωτίζονται με την χρήση οπτικών ινών και μεθόδων ανάκλασης φυσικού φωτισμού. Το κέλυφος του γηπέδου είναι κατασκευασμένο από πάνελ σκυροδέματος 12 χιλιοστών που περιέχουν ιαλονύματα, υλικό που είναι αντιπυρικό 100% ανακυκλώσιμο λόγω των φυσικών στοιχείων του. Και έχει εξαιρετικές θερμομονωτικές ικανότητες. Η οροφή του γηπέδου καλύπτεται από 7.000 τετραγωνικά φωτοβολταϊκών τα οποία θα είναι ικανά τις ημέρες που το γήπεδο δεν θα χρησιμοποιείται να παρέχουν ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή για κοινωφελής σκοπούς.

Τέλος όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής του γηπέδου χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα το νέο γήπεδο της Μπιλμπάο Σαν Μαμές. Θέλοντας να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε να χτίζουμε το μισό γήπεδο διατηρώντας το παλαιό και εν συνεχεία έχοντας κατοχυρώσει το έργο να ολοκληρώσουμε το έργο".

"Λεωφόρος... San Mamés Barria"
STOLISV

Καρανάσος: "Το κόστος είναι 75 εκ. ευρώ"

Στη συνέχεια ο Γιώργος Καρανάσος αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του νέου γηπέδου:

"Το κόστος κατασκευής του γηπέδου βάσει σημερινών τιμών υπολογίζεται γύρω στα 75 εκ. ευρώ. Αν θέλουμε να έχουμε μια γενικότερη εκτίμηση ολόκληρου του πλάνου πρέπει να προσθέσουμε και ένα 30% περίπου για τις απαλλοτριώσεις και τις αναπλάσεις που θα χρειαστούν.

Βάσεις της οικονομικής μελέτης που έχει γίνει και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη γιατί καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία υπολογίζεται ότι ο τζίρος του γηπέδου θα ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ ετησίως. Έχοντας ως κύριες πηγές εσόδων τα εισιτήρια, τις εμπορικές χρήσεις αλλά και το πάρκινγκ που θα λειτουργεί καθημερινά συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του πιο πολυσύχναστου κόμβου της χώρας. Και δευτερεύουσες το μουσείο του συλλόγου, το εστιατόριο, τις σουίτες και τον διαφημιστικό χώρο.

Θα πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως αυτό το έργο θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίες στην φάση της κατασκευής του και άλλες τόσες μετά την ολοκλήρωση του. Ενώ θα τονώσει σημαντικά σε οικονομικό επίπεδο και όλες τις τοπικές επιχειρήσεις καθώς θα προσελκύει κατά μέσο όρο 100.000 κόσμο εβδομαδιαίως. Εάν σε όλα συνυπολογίσουμε και την δημιουργία χώρων πρασίνου πέριξ της εγκατάστασης και προς την μεριά του Λυκαβηττού εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην περιοχή θα παρουσιάσουν σημαντικότατη άνοδο.

Όσον αφορά τους τρόπους χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος εμείς έχουμε κάποιες προτάσεις. Σε τελική ανάλυση όμως αυτό είναι κάτι που αφορά τον φορέα που θα υιοθετήσει την πρόταση και θα θελήσει να την υλοποιήσει. Επιγραμματικά ένας τρόπος χρηματοδότησης ευρέως χρησιμοποιημένος σε ανάλογα έργα παγκοσμίως είναι το ομολογιακό δάνειο. Ένας τρόπος άλλωστε που συνάδει και με το τωρινό μοντέλο διοίκησης της πράσινης ΠΑΕ, που βασίζεται στην λαϊκή βάση. Ο φορέας υλοποίησης του έργου θα μπορεί να εκδώσει και να διαθέσει ομολογίες στον οποιοδήποτε εξασφαλίζοντας του και έναν καλό τόκο μελλοντικά.

Ένας άλλος τρόπος είναι να βρεθεί ένας επενδυτής κάποια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία για παράδειγμα που θα αναλάβει εξ' ολοκλήρου την υλοποίηση του έργου εξασφαλίζοντας απόσβεση της επένδυσης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ένας τρίτος τρόπος συμβολής στην χρηματοδότηση θα ήταν η ονοματοδοσία του γηπέδου έναντι του ανάλογου τιμήματος ή η προαγορά των θέσεων του γηπέδου από τους οπαδούς για 5 ή 10 χρόνια. Όλοι αυτοί οι τρόποι βέβαια θα μπορούσαν να ισχύσουν και συνδυαστικά με πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Καλύτερα όμως να περάσουμε στην εικόνα που είναι πολύ πιο δυνατή από τα λόγια".

"Τίποτα δεν είναι αδύνατο για αυτούς που προσπαθούν"

Μετά την προβολή του βίντεο, ο κ. Καρανάσος τόνισε:

"Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει πολύς λόγος για τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος για αυτό θέλουμε να δηλώσουμε πως η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Και ακλόνητη πεποίθηση μας είναι ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για αυτούς που προσπαθούν.

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, γνωρίζουμε και εμείς οι ίδιοι τις δυσκολίες που υπάρχουν και αυτές που θα παρουσιαστούν όμως είμαστε σίγουροι πως αυτή η πρόταση είναι όχι μόνο είναι ανάλογη του μεγέθους και του μεγαλείου του Παναθηναϊκού αλλά και προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της καθώς θα αναβαθμίσει προς το καλύτερο ένα κεντρικό κομμάτι της πρωτεύουσας. Για αυτό αλλά και γιατί έχουμε δίπλα μας τον κόσμο του Παναθηναϊκού θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Και όσοι τυχόν αναφερθούν στην πολιτική βούληση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολιτική βούληση υπάρχει, γιατί η λέξη πολιτική προέρχεται από τη λέξη πολίτης. Η βούληση λοιπόν της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και οπαδών του Παναθηναϊκού πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί αυτής της χώρας να κατανοήσουν ότι είναι αντιπρόσωποι του λαού και δεν μπορούν να δρουν αυτόνομα η εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων ενάντια στην βούληση της πλειοψηφίας.

Και επειδή θεωρούμε ότι το τέλος των επαγγελματιών πολιτικών πλησιάζει σύντομα θα παρουσιάσουμε και τις προτάσεις μας για τις δημοτικές εκλογές. Και αναλυτικά για το κάθε διαμέρισμα της Αθήνας αλλά και όποιου άλλου δήμου κσθώς και για τις Ευρωεκλογές. Σε μια εποχή όπου ιστορικά μετά από πάρα πολλά χρόνια το Παναθηναϊκός ενιαίος και αδιαίρετος υπάρχει στην πράξη είναι τεράστια ευκαιρία και ιστορικό χρέος όλων των δυνάμεων του Παναθηναϊκού κόσμου να επαναφέρουν τον σύλλογο στην κορυφή σε όλα τα επίπεδα. Ας αφήσουμε όλη στην άκρη την μιζέρια, την γκρίνια, τους καναπέδες και τα πληκτρολόγια και ας ενώσουμε τις προσδοκίες μας και τα όνειρα μας για το μεγαλείο του Παναθηναϊκού.

Τέλος θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά τα τεράστια πλεονεκτήματα της πρότασης του Παναθηναϊκού Κινήματος

1) Πλήρης ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής με δημιουργία και χώρων πρασίνου.

2) Δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους της χώρας με την δυνατότητα προνομιακής εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής.

3) Τόνωση της επαγγελματικής και οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας και

4) Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων με την χρήση των φωτοβολταϊκών".

Ο Γενικός Γραμματέας του Παναθηναϊκού κινήματος Νίκος Αβραμίδης μετά το βίντεο έκλεισε την εκδήλωση-παρουσίαση με μια σύντομη φράση λέγοντας:

"Το ταξίδι για την κατασκευή του νέου γηπέδου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας ξεκίνησε σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας".

Δείτε εδώ το LIVE:

20:14

20:15
Καλησπέρα σας από την εκδήλωση του Παναθηναϊκού Κινήματος. Εδώ όπου σε λίγη ώρα τα στελέχη του ΠΑΝ.ΚΙ. θα ανακοινώσουν τα σχέδια τους για κατασκευή γηπέδου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 
20:17
Η εκδήλωση γίνεται στο ξενοδοχείο Radison Blu Park Hotel και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα δώσουν το παρών οι Γιάννης Αλαφούζος και Δημήτρης Γιαννακόπουλος που έχουν δεχτεί επίσημη πρόσκληση. 
20:17
Θυμίζουμε ότι τα στελέχη του Παναθηναϊκού Κινήματος δήλωναν τις προηγούμενες μέρες ότι στόχος τους είναι ένα γήπεδο 35.000 θέσεων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
20:19
Αυτή την ώρα περίπου 100 φίλοι του Παναθηναϊκού βρίσκονται στον χώρο της εκδήλωσης. 
20:23
Από την ΠΑΕ το παρών δίνουν οι Σωπήλης, Βονόρτας, Τουμαζάτος, Μπαλομένου. Επίσης μέχρι στιγμής το παρών έχει δώσει η Μαρία Λοβάρδου, ο Ζαχαρίας Πυτιχούτης, ενώ στο χώρο φυσικά βρίσκονται και πάρα πολλοί εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη και φυσικά ο πρόεδρος Ηλίας Μιχαλαριάς
20:28
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι Γιάννης Αλαφούζος και Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν θα δώσουν τελικά το παρών... Ίσως όμως αυτό να έγινε ώστε να μην υπάρχουν και σχετικές ερωτήσεις για την επικείμενη διαπραγμάτευση για την ΠΑΕ. 
20:29
Μόλις τώρα ενημέρωσαν οι άνθρωποι του ΠΑΝ.ΚΙ. ότι θα υπάρξει μια πεντάλεπτη-δεκάλεπτη καθυστέρηση ώστε να είναι όλα στην εντέλεια. 
20:33
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού όλο και αυξάνονται με την αίθουσα να γεμίζει ενώ το πάνελ είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους ανθρώπους του ΠΑΝ.ΚΙ. που θα μιλήσουν στην εκδήλωση. 
20:34
Το παρών στην εκδήλωση δίνει και ο Αντώνης Αντωνιάδης. 
20:37
Τα στελέχη του ΠΑΝ.ΚΙ. παίρνουν τις θέσεις τους στο πάνελ. 
20:38
Όλα είναι έτοιμα και σε 1-2 λεπτά αναμένεται να ξεκινήσει η παρουσίαση. 
20:40
Ο Νίκος Αβραμίδης παίρνει τον λόγο: "Καλησπέρα σας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της ΠΑΕ που βρίσκονται εδώ, τα στελέχη της ΚΑΕ, τον κ. Αναστασίου, τους εκπροσώπους των Παλαιμάχων και φυσικά τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη κ. Μιχαλαριά που είναι εδώ και στηρίζουν την παρουσίαση μας". 
20:40
¨Το πρώτο βήμα για το όνειρο για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο θα γίνει σήμερα". 
20:41
Βίντεο με ιστορική αναδρομή στη Λεωφόρου με τον προτζέκτορα να δείχνει κάποιες χαρακτηριστικές εικόνες από το "Απόστολος Νικολαίδης" στην πορεία των ετών που έχουν περάσει. 
20:44
Το βίντεο συνεχίζεται με εικόνες και από τον "Τάφο του Ινδού" αλλά και με μεγάλες νίκες του Παναθηναϊκού στο Απόστολος Νικολαϊδης και φυσικά εικόνες από την Θύρα 13. 
20:44
Ολοκληρώθηκε το βίντεο. 
20:45
Αβραμίδης: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δημιουργώ αυτού του βίντεο, τον Μιχάλη από την Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα παλικάρι 30 χρονών που σήμερα αντίκρισε για πρώτη φορά την Λεωφόρο αλλά η αγάπη του για τον σύλλογο τον έχει κάνει να φτιάξει πολλά βίντεο". 
20:45
Ο πρόεδρος του ΠΑΝ.ΚΙ. κ. Μαραγκουδάκης στο βήμα για να ξεκινήσει η παρουσίαση. 
20:48
Μαραγκουδάκης: "Πριν όχι πολύ καιρό το θέμα με το γήπεδο φαινόταν να είναι σε τέλμα. Οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η διπλή ανάπλαση είχαν εξανεμιστεί. Καθώς η οικονομική κρίση δημιούργεισαι νέα δεδομένα. Η ποδοσφαιρική ομάδα βολόδερνε στο άψυχο ΟΑΚΑ και η καρδιά του συλλόγου, το γήπεδο της Λεωφόρου ρίμαζε. Μόνο η ομάδα γυναικών του μπάσκετ και κάποια τμήματα του Ερασιτέχνη φρόντιζαν να υπάρχει το γήπεδο. Και με τον νόμο Μπιρμπίλη υπήρχε η απειλή άμεσης κατεδάφισης του γηπέδου. Αυτά οδήγησαν μεταξύ άλλων στην ίδρυση του ΠΑΝ.ΚΙ". 
20:49
"Πλέον όμως η ομάδα γύρισε στην Λεωφόρο. Ο νόμος Μπιρμπίλη τέθηκε εκτός ισχύς για πέντε χρόνια και από την Περιφέρεια είχαμε την πρόταση ότι θα διατεθούν κάποια χρήματα για την ανακατασκευή και την πρώτη παραδοχή ότι η Λεωφόρος ανήκει στον Παναθηναϊκό". 

20:52
"Η πρόταση μας προβλέπει την δημιουργία ενός γηπέδου με πάνω από 40.000 θέσεις και με εμπορικές χρήσεις που θα φέρουν έσοδα και στον σύλλογο αλλά και φυσικά στα υπάρχοντα μαγαζιά. Να επισημάνουμε τις θέσεις εργασίες που θα υπάρξουν για την κατασκευή του γηπέδου όσο και μετά. Η πρόταση μας σέβεται το περιβάλλον που όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί αλλά θα προστατευθεί. Δεν θα σας κουράσω άλλο. Η πρόταση μας μπορεί να είναι ένα όνειρο αλλά όχι ουτοπία. Είναι ρεαλιστική και πραγματοποιήσημη. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και μπαίνοντας στον Δήμο για αυτή την προσπάθεια και ευελπιστούμε ότι θα μπούμε στο νέο μας γήπεδο για να καμαρώσουμε την ομάδα μας και να τραγουδήσουμε είναι ένα χόρτο μαγικό".

20:52
Ο αρχιτέκτωνας κ. Βενέρης στο βήμα: 
20:56
"Ερευνήσαμε και αναλύσαμε τις συνθήκες και εξετάσαμε. Προχωρήσαμε σε μια προμελέτη για να βεβαιωθούμε ότι είναι υλοποιήσιμο και είναι. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του ΠΑΝ.ΚΙ και τους εκφράσαμε τις απόψεις μας για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. 
Ένα γήπεδο που πρέπει να έχει πάνω από 40.000 θέσεις και να καλύπτει όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη.
Η πρόταση μας προβλέπει στρέψη του γηπέδου κατά 90 μοίρες. Η εύκολη λύση και η πιο απλή είναι να γίνει μια μεταφορά σε όμορη θέση 14 στρεμμάτων. Να γίνει μεταγκατάση των σχολικών κτηρίων στα προσφυγικά. Με την ένταξη διατηρούνται τα εξωτερικά κελύφη τους. Στο σχέδιο μας προβλέπεται μελλοντική κατασκευή πεζογέφυρας αν χρειαστεί¨".
20:58

."Θα είναι 44.000 θέσεων με 42 σουίτες, 1000 θέσεις πάρκινγκ, αίθουσες για όλα τα τμήματα του ερασιτέχνη. Αίθουσες για τα γραφεία του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ". 
20:59
"Η είσοδος εντός του γηπέδου γίνεται από 24 θύρες. Το γήπεδο είναι σε δυο διαζώματα ενώ ο αγωνιστικός χώρος έχει βυθιστεί 8.5 μέτρα για να μην επιβαρυνθεί. Η κάθε θύρα χωρίζεται σε δυο διαζώματα"
21:00
"Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στα άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Θα υπάρχει και μουσείο μέσα στο γήπεδο. Το οποίο θα είναι σε άμεση επαφή με το πέταλο της Θύρας 13 για να του υπενθυμίζει ότι είναι κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του Παναθηναϊκού". 
21:01
"Εχουμε ως πρότυπο το γήπεδο της Μπιλμπάο. Θέλοντας να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε χτίζοντας το μισό και να συνεχίσουμε έχοντας κατοχυρώσει το έργο". 
21:04
Καρανάσος: "Το κόστος κοντά στα 75 εκ. ευρώ και ένα 30% για τις απολοτριώσεις και αναπλάσεις που θα χρειαστούν. Ο τζίρος του γηπέδου στα 30 εκ. ευρώ ετησίως. Που θα προέρχονται από τα εισιτήρια, το μουσείο του συλλόγου, το εστιατόριο και τον διαφημιστικό χώρο. Θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίες κατά την κατασκευή του αλλά και μετά. Αν σε όλα αυτά συνηπολογίσουμε και τους χώρους πρασίνου. Όσο για τους τρόπους χρηματοδότησης εμείς έχουμε κάποιες προτάσεις αλλά αυτό αφορά τον φορέα που θα το φέρει εις πέρας. Ένας τρόπος είναι το ομολογειακό δάνειο. Ένας άλλος τρόπος είναι να βρεθεί ένας επενδυτής που θα αναλάβει εξ' όλοκληρου την επένδυση. Ένας τρίτος τρόπος θα ήταν η ονοματοδοσία ή το κλείσιμο θέσεων για 5 ή 10 χρόνια".
21:05
Παίζει ένα νέο βίντεο τώρα... 
21:07
Το νέο βίντεο έχει εικόνες και πάλι από την Λεωφόρο εντός και εκτός και από παλιά παιχνίδια του Παναθηναϊκού. 
21:09
Τώρα παίζουν και τα σχέδια από το νέο γήπεδο στον προτζέκτορα

21:10
Και βίντεο με το πως θα γίνει η Λεωφόρος στο ένα πέταλο υπάρχει το 1908 στο άλλο το 1966, ημερομηνία που "γεννήθηκε" η θύρα 13 και στο κέντρο το όνομα Παναθηναϊκός.
21:11
Εικόνες και από το εσωτερικό του γηπέδου για τα τμήματα του Ερασιτέχνη

21:13
Ολοκληρώθηκε βίντεο... και αυτή την ώρα οι φίλοι του Παναθηναϊκού φωνάζουν σύνθημα "Στην Λεωφόρο γήπεδο Παναθηναϊκέ".
21:14
Θερμό χειροκρότημα απο όλους όσους είναι στην αίθουσα. 
21:15
Καρανάσος: "Θέλουμε να δηλώσουμε πως η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Τίποτα δεν είναι αδύνατο για αυτούς που προσπαθούν. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν αλλά είμαστε σίγουροι πως αυτή η πρόταση είναι πολύ καλή και για τον Παναθηναϊκό αλλά και τον κόσμο. Και θα παλέψουμε έχοντας στο πλευρό μας και τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Όσο για την πολιτική βούληση θεωρούμε ότι υπάρχει γιατί η λέξη πολιτική προέρχεται από τη λέξη πολίτης. Και ο πολίτης, οπαδός του Παναθηναϊκού θέλει να γίνει αυτό το γήπεδο". 
21:17
"Τέλος θέλω να τονίσω τα τεράστια πλεονεκτήματα. 1) Πλήρης ανάπλαση της περιοχής. 2) Χώρο στάθμευσης σε μια κομβική περιοχή της χώρας". 
21:17
Ερωτήσεις από δημοσιογράφους... 
21:19
Ο γεν. γραμματέας του ΠΑΝ.ΚΙ. ευχαρίστησε επίσης τον κ. Βονόρτα, τον κ. Πιτυχούτη, τον κ. Πολέμη και τον κ. Στεφάνου για την παρουσία τους στην εκδήλωση...
21:20
Αυτή την ώρα παίζει ξανά το βίντεο από την ιστορική αναδρομή στην Λεωφόρο ενώ οι δημοσιογράφοι που έδωσαν το παρών δεν είχαν να κάνουν κάποια ερώτηση έχοντας καλυφθεί από την παρουσίαση. 
21:23
Να συνοψίσουμε λίγο στα πιο σημαντικά από την παρουσίαση: 

"Στροφή του γηπέδου 90 μοίρες, όπως έγινε με το Σαν Μεμές 
Κατεδάφιση του σχολείου στην οδό Τσόχα και των ανοιχτών γηπέδων και μετεγκατάσταση τους στα προσφυγικά. 
44.000 θέσεων με 42 σουίτες και 1000 θέσεις πάρκινγκ καθημερινής λειτουργίας
Βύθιση του γηπέδου κατά 8.5 μέτρα.
Κόστος κατασκευής στα 75 εκ. ευρώ συν 30% οι απολλοτριώσεις. 
Ετήσια κέρδη κοντά στα 30 εκ. ευρώ τον χρόνο". 
21:24
Αβραμίδης: "Το ταξίδι για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού ξεκίνησε..."
21:25
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε και τα οι φίλοι του Παναθηναϊκού και τα στελέχη του ΠΑΝ.ΚΙ. αλλά και οι φίλοι του Τριφυλλιού αποχωρούν....
21:26
Καλό σας βράδυ και ας ελπίσουμε αυτή τη φορά το όνειρο κάθε φίλου του Παναθηναϊκού να γίνει πραγματικότητα... 
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ