ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το βάρος στην μεσαία γραμμή

Το βάρος στην μεσαία γραμμή
INTIME SPORTS

Από τους παίκτες της μεσαίας γραμμής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αμυντική και επιθετική συμπεριφορά του Ολυμπιακού και ο Μίτσελ θα ρίξει εκεί το βάρος ενόψει των αναμετρήσεων με ΟΦΗ και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Σάμαρης, Εντινγκά, Μανιάτης, Μασάντο, Ντομίνγκες. Αυτή ήταν η πεντάδα που χρησιμοποίησε περισσότερο στον άξονα της μεσαίας γραμμής ο Μίτσελ την περσινή αγωνιστική περίοδο.

Οι Σάμαρης και Εντινγκά "μοιράστηκαν" για ένα εξάμηνο την θέση του βασικού (το πρώτο μισό ο Έλληνας διεθνής μέσος και το δεύτερο ο Κονγκολέζος), οι Μανιάτης και Ντομίνγκες έπαιζαν πάντα όταν ήταν υγιείς, ενώ ο Μασάντο είχε συμπληρωματικό κυρίως ρόλο.

Το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου πριν την σεζόν 2014-15, βρήκε εκτός ρόστερ τους Σάμαρη και Μασάντο, οι οποίοι πουλήθηκαν σε Μπενφίκα και Ντίναμο Ζάγκρεμπ αντίστοιχα. Στην θέση τους ήρθαν ουσιαστικά τρεις παίκτες, οι Μπουχαλάκης, Μιλιβόγεβιτς και Κασάμι, αφού και ο Γιαταμπαρέ που ακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας εντέλει παραχωρήθηκε εκ νέου δανεικός, αυτή την φορά στην Γκινγκάμπ.

Επομένως ο Μίτσελ έχει τώρα την δύσκολη δουλειά να επιλέξει τους παίκτες του άξονα ανάλογα με τον αντίπαλο. Για παράδειγμα είναι άλλες οι ανάγκες που προκύπτουν από το παιχνίδι με τον ΟΦΗ (επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού στην Super League) και εντελώς διαφορετικές από αυτό με την Ατλέτικο Μαδρίτης στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League.

Ο Ολυμπιακός φέτος μοιάζει ποσοτικά ενισχυμένος στον άξονα, ωστόσο ο αριθμός δεν εξασφαλίζει και την ποιότητα, οπότε αυτό είναι κάτι που θα φανεί μέσω του αγωνιστικού χώρου. Σε πρώτη φάση ο Κασάμι δείχνει ένας ικανότατος μέσος, ο Μπουχαλάκης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Μίτσελ αλλά κουβαλάει την απειρία του, ενώ ο Μιλιβόγεβιτς είναι για την ώρα ερωτηματικό.

Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην κουλούρα και η κατάσταση δεν είναι ιδανική, όσον αφορά την χημεία που είναι ακόμη προς αναζήτηση. Φυσιολογικά οι συγκεκριμένοι παίκτες δεν έχουν μάθει ακόμη να λειτουργούν άρτια μεταξύ τους, όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος και οι επίσημες υποχρεώσεις ήδη σε εξέλιξη.

Επομένως ο Μίτσελ εκεί θα ρίξει αρκετό βάρος στις προπονήσεις της ερχόμενης εβδομάδας, με την ευχή να έχει στην διάθεση του γρήγορα και σε καλή κατάσταση όλους τους διεθνείς.

Διαφορετικό πλάνο και αστάθμητοι παράγοντες

Για την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ το βράδυ του Σαββάτου (13/9, 21:30), είναι επόμενο να προτιμήσει ο Μίτσελ ένα σχήμα πιο επιθετικό, σε διάταξη και πρόσωπα. Με 4-2-3-1 ή 4-4-2 θα δούμε τον Ολυμπιακό κόντρα στους Κρητικούς, με την απαίτηση του Ισπανού τεχνικού στην φιλοσοφία να μην αλλάζει, ζητώντας γρήγορο τρανζίσιον σε άμυνα και επίθεση από τους μέσους της ομάδας του.

Πρόβλημα συνοχής είναι φυσιολογικό να έχει και στην άμυνα ο Ολυμπιακός την συγκεκριμένη εποχή. Ο Μίτσελ στήνει πλέον μια ολοκαίνουργια γραμμή με 4 νέους παίκτες σε σχέση πέρσι. Και αν αυτό μπορεί να ξεπεραστεί κουτσά στραβά στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε αυτό με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Εκεί όπου ο Μίτσελ θα ψάξει την θωράκιση ανασταλτικά πρώτα μέσα από την μεσαία του γραμμή. Η απόδοση των "ροχιμπλάνκος" εξαρτάται άμεσα από τους παίκτες του άξονα και τον ρυθμό που δίνουν, οπότε εκεί καλείται να τους σταματήσει ο Ολυμπιακός.

Μέλημα λοιπόν του Ισπανού τεχνικού είναι να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Ρομπέρτο μαρκάροντας ασφυκτικά στο κέντρο. Να μην φτάνει η μπάλα στην περιοχή του Ολυμπιακού ή όταν γίνεται αυτό να είναι με κακές για την Ατλέτικο προϋποθέσεις.

Έτσι λοιπόν εκεί πιθανότατα να δούμε τους "ερυθρόλευκους" με τρεις κεντρικούς χαφ στον άξονα και τον Ντομίνγκες σε πιο ελεύθερο ρόλο μπροστά τους. Ο Αργεντίνος στα 33 του δεν γίνεται να επιφορτιστεί με αμυντική δουλειά σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς θα του λείπουν οι ανάσες όταν χρειαστεί να οργανώσει.

Στόχος του Ολυμπιακού θα είναι σε κάθε περίπτωση να αμύνεται με το λιγότερο 7 παίκτες (οι 4 της άμυνας και οι 3 κεντρικοί μέσοι) πίσω από την μπάλα, ενώ ο Κασάμι μπορεί να έχει έναν πιο σύνθετο ρόλο βοηθώντας στο οργανωτικό κομμάτι, κυρίως με μακρινές διαγώνιες μεταβιβάσεις στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.

Για την ώρα βεβαίως όλα είναι σε θεωρητικό επίπεδο, αφού υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να προκύψουν στην πορεία ή υφίστανται ήδη. Για παράδειγμα αν οι Φουστέρ και Μανιάτης καταφέρουν να βρεθούν σε ετοιμότητα 100%, ο Μίτσελ θα έχει δύο έξτρα λύσεις στα χέρια του για πριν ή κατά την διάρκεια του αγώνα.

Φυσικά τον Μανιάτη τον υπολογίζει για τον γνωστό του ρόλο, ενώ ο Φουστέρ μπορεί να προσφέρει ποικιλοτρόπως. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός είναι "κλειδί" και για την ομαλή επανένταξη του Μήτρογλου στην ομάδα, καθώς το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη της σεζόν 2013-14 που οργίασε με 16 γκολ ο Έλληνας στράικερ, τα 6 ήρθαν από ασίστ του Φουστέρ!

Ετοιμάζεται και ο Σιόβας, έχει δρόμο ο Ολαϊτάν

Πολύ σύντομα ο Μίτσελ θα μπορεί να υπολογίζει ξανά και στις υπηρεσίες του Σιόβα, με τον 26χρονο στόπερ να βρίσκεται κοντά στην επάνοδο του σε φουλ ρυθμούς προπόνησης. Εξάλλου μετά τις αποχωρήσεις των Μανωλά και Παπαδόπουλου, ο Ολυμπιακός έχει μείνει με τους Αυλωνίτη, Μποτία, Αμπιντάλ και Σιόβα στην τετράδα των κεντρικών αμυντικών και δεν υπάρχει η πολυτέλεια των πολλών λύσεων.

Εφόσον ο Σιόβας προπονηθεί κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι στην αποστολή κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης στις 16 Σεπτέμβρη.

Στην περίπτωση του Μάικλ Ολαϊτάν οι Πειραιώτες θα κάνουν κι άλλη υπομονή μέχρι να δουν τον Νιγηριανό έτοιμο να προσφέρει. Ο 21χρονος κυνηγός γυμνάζεται καθημερινά και να συνεχίσει να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υγεία του υπολογίζεται να είναι έτοιμος για δράση τον Νοέμβρη. Μέχρι τότε οι εξετάσεις θα συνεχιστούν, με το ιατρικό τιμ του Ολυμπιακού να έχει υπό συνεχή παρακολούθηση την πορεία της υγείας του ποδοσφαιριστή.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ