ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το σκεπτικό της λίστας του Champions League

Το σκεπτικό της λίστας του Champions League

Απορίες προκάλεσε η επιλογή του Μίτσελ να επιλέξει μόλις δύο εξτρέμ για την λίστα του Champions League, κόβοντας τους Ντοσεβί (κυρίως) και Γκαζαριάν. Η εξήγηση στην κίνηση του Ισπανού τεχνικού.

Αμπιντάλ, Αφελάι, Αυλωνίτης, Μπενίτες, Μποτία, Μπουχαλάκης, Διαμαντάκος, Ντομίνγκες, Ντουρμάζ, Ελαμπντελαουί, Φουστέρ, Γιαννούλης, Ρομπέρτο, Κασάμι, Μανιάτης, Μαζουακού, Μέγκιερι, Μιλιβόγιεβιτς, Μήτρογλου, Εντινγκά, Σαλίνο, Σιόβας, Βέργος (Β' λίστα) και Χουτεσιώτης (Β' λίστα).

Αυτοί είναι οι ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Μίτσελ για τον... πόλεμο των άστρων. Την Τρίτη (2/9) ο Ολυμπιακός έδωσε στην UEFA την λίστα με τα ονόματα που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην φάση των ομίλων του Champions League, όπου οι "ερυθρόλευκοι" συμμετέχουν στον 1ο γκρουπ μαζί με τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους και Μάλμε.

Απορίες προκάλεσε το γεγονός πως στην λίστα επί της ουσίας βρίσκονται μόλις δύο "κανονικοί" εξτρέμ. Ο Αφελάι με τον Ντουρμάζ. Αν λάβει κανείς υπόψιν το στυλ που αγωνίστηκε την περσινή σεζόν στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός, είναι φυσικό να προβληματίζεται από την απόφαση του Ισπανού τεχνικού να αφήσει εκτός τους Ντοσεβί (κυρίως αυτόν) και Γκαζαριάν.

Επί της ουσίας όμως δεν θα έπρεπε. Γιατί ο Μίτσελ έχει στο μυαλό του δύο εναλλακτικές μορφές διάταξης στον αγωνιστικό χώρο, όσον αφορά τον τρόπο που θα στήσει τους Πειραιώτες απέναντι στους ευρωπαϊκούς τους αντιπάλους.

Μετά το 4-2-3-1 (ή και 4-4-1-1) που χρησιμοποίησε κατά κανόνα την σεζόν 2013-14, ο 51χρονος προπονητής ετοιμάζει ένα πλάνο που θέλει 3 κεντρικούς μέσους πίσω από τον οργανωτή Ντομίνγκες, με 2 επιθετικούς και 4 στην άμυνα. Είναι μια μορφή ρόμβου, που δοκίμασε ο Μίτσελ στα φιλικά του Ολυμπιακού στην Αμερική και το International Champions Cup.

Πιστεύει ο Ισπανός τεχνικός πως μπορεί να κουμπώσει στην ομάδα του αυτή η διάταξη, καθώς η ύπαρξη των Ελαμπντελαουί και Μαζουακού στα δύο άκρα της άμυνας, δηλαδή παικτών που μπορούν να παίξουν όλη την πτέρυγα, του δίνει αυτή την δυνατότητα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε αποκτήθηκαν ο Νορβηγός και ο Γάλλος. Η ταχύτητα και η καλή τεχνική τους κατάρτιση τους επιτρέπουν να είναι αποτελεσματικοί στο δεύτερο μισό του γηπέδου προς την πλευρά που επιτίθεται η ομάδα. Με ακόμη ένα συν το νεαρό της ηλικίας τους (23 ο Ομάρ, 21 ο Αρτούρ) που προϋποθέτει και περισσότερες φυσικές δυνάμεις. Όλα αυτά στην θεωρία βέβαια καθώς μένει να αποδειχθούν και στο γήπεδο.

Ο Μίτσελ έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του και την πιθανότητα να παρατάξει τον Ολυμπιακό σε διάταξη με 3 στόπερ (3-5-2 ή παραλλαγές του, όπως 3-4-1-2, 3-5-1-1, 3-4-2-1 κτλ).

Αυτό μας είχε πει στην Αυστρία, όταν τον ρωτήσαμε αν σκέφτεται κάτι διαφορετικό φέτος για το Champions League. Και εδώ λοιπόν η παρουσία των Ελαμπντελαουί και Μαζουακού του λύνει τα χέρια για τους λόγους που εξηγήσαμε πιο πάνω.

Ακόμη όμως και αν ο Ισπανός τεχνικός θέλει να παίξει με δύο παίκτες στην πτέρυγα και του λείπει κάποιος από τους Αφελάι ή Ντουρμάζ, υπολογίζει σε Ελαμπντελαουί και Μαζουακού ως παίκτες που μπορούν να του δώσουν σημαντική βοήθεια αγωνιζόμενοι καθαρά σαν εξτρέμ.

Ο Νορβηγός το έπραξε σε ορισμένα παιχνίδια με την Μπράουνσβάιγκ και πολύ περισσότερο το "έχει" ο Γάλλος, που με την Βαλανσιέν την περσινή σεζόν έπαιξε 17 μας ως ακραίος κυνηγός, 1 ως δεύτερος επιθετικός και άλλα 9 σαν αριστερός μπακ.

Από εκεί και πέρα η επιλογή του Φουστέρ έχει να κάνει με την πείρα -πλέον- του Ισπανού με τον Ολυμπιακό στην διοργάνωση, τις πολλές θέσεις που μπορεί να προσφέρει και το γεγονός πως μέσα στο γήπεδο θα βγάλει τα... συκώτια του για όση ώρα αγωνιστεί.

Ο Φορτούνης δεν μπήκε γιατί ακόμη θέλει δουλειά και προφανώς ο Μίτσελ δεν μπορούσε να αφήσει έξω κάποιον από τους υπόλοιπους της μεσοεπιθετικής γραμμής. Στόπερ και ακραία μπακ πήρε όσους είχε διαθέσιμους στο ρόστερ, ενώ επέλεξε πέντε κεντρικούς μέσους διότι πρόκειται για την πλέον επίπονη θέση, όσον αφορά την κούραση και τις κάρτες.

Για τους τρεις γκολκίπερ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι, ενώ οι 4 φορ βρίσκουν εξήγηση στο γεγονός που αναφέραμε προηγουμένως και αφορά την σκέψη του Μίτσελ για χρησιμοποίηση δύο επιθετικών σε κάποια ματς.

Αναλυτικά οι 24 παίκτες της λίστας ανά θέση:

Τερματοφύλακες (3): Ρομπέρτο, Μέγκιερι, Χουτεσιώτης (Β' λίστα)

Στόπερ (4): Αυλωνίτης, Σιόβας, Αμπιντάλ, Μποτία

Ακραίοι αμυντικοί (4): Σαλίνο, Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Γιαννούλης

Κεντρικοί μέσοι (5): Μανιάτης, Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Μπουχαλάκης

Μεσοεπιθετικοί (4): Ντουρμάζ, Αφελάι, Ντομίνγκες, Φουστέρ

Επιθετικοί (4): Μήτρογλου, Διαμαντάκος, Μπενίτες, Βέργος (Β' λίστα)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ