ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Αλμπέρτο ντε λα Μπέγια και το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ και την μέχρι σήμερα καριέρα του Ισπανού αμυντικού (pics & videos)

Η διοίκηση του Ολυμπιακού συνεχίζει την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής της ομάδας με μια ακόμα σημαντική προσθήκη, αυτή του Αλμπέρτο ντε λα Μπέγια. Ο 30χρονος αριστερός μπακ που τα τελευταία επτά χρόνια αγωνίστηκε στη Ρεάλ Σοθιεδάδ, υπήρξε προσωπική εισήγηση του Βίκτορ Σάντσεθ και αποκτήθηκε με διετές συμβόλαιο από τους "ερυθρόλευκους". Με αυτόν τον τρόπο, "καλύφθηκαν" τα δυο άκρα της άμυνας, το δεξί με τον Ντιόγκο Φιγκέιρας και το αριστερό με τον νεοαποκτηθέντα Ισπανό.

Το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ, αγωνιστικό και όχι μόνο, του Ντε λα Μπέγια, κάνοντας μια αναδρομή στην μέχρι σήμερα καριέρα του μέσα από πληροφορίες, αριθμούς, φωτογραφίες και βίντεο. Από το ξεκίνημα στην Γκραμενέτ μέχρι την καταξίωση στους "τσούρι ούρντιν" του Σαν Σεμπαστιάν.

Α. Η "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΤΕ ΛΑ ΜΠΕΓΙΑ

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Ο Αλμπέρτο ντε λα Μπέγια με τη φανέλα της Εσπανιόλ Β (27/3/2005)

Ο Ντε λα Μπέγια, όπως είπαμε, αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της άμυνας και είναι επιθετικογενής παίκτης. Του αρέσει να προωθείται και είναι αρκετά καλός χειριστής της μπάλας, ενώ έχει και την αίσθηση του γκολ. Μπορεί να ξεκινήσει την επίθεση της ομάδας από τη μεριά του και έχει καλές μπαλιές τόσο σε κοντινή όσο και σε μέση απόσταση. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αμύνεται. Κάποιες φορές "ξεχνάει" να επιστρέψει, ενώ δυσκολεύεται στο ένας εναντίον ενός, παρά το γεγονός ότι είναι γρήγορος. Είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι, είναι δυνατός και πολύ ομαδικός. Έχει ύψος 1.82 και ζυγίζει 78 κιλά, το καλό του πόδι είναι το αριστερό. Έχει τρόπους να βγάλει τεχνικά τη μπάλα από την άμυνα όταν την έχει στην κατοχή του.

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Ο Ντε λα Μπέγια με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ σε φιλικό παιχνίδι της πρώτης ομάδας στη διάρκεια της προετοιμασίας (10/8/2007)

Γνωρίζοντας τις αδυναμίες του, αποφεύγει τα ρίσκα και σπάνια κάνει "τραγικά" λάθη στην άμυνα. Πάντως, σύμφωνα με τους Ισπανούς δημοσιογράφους στο Σαν Σεμπαστιάν, πιο εύκολα συνεργάζεται με τους χαφ, παρά με τους στόπερ της ομάδας. Στο επιθετικό κομμάτι, είναι τακτικά καλός και με αντίληψη του χώρου, χρειάζεται όμως βοήθειες, ειδικά όταν το εξτρέμ του αντίπαλου είναι καλός παίκτης. Είναι ευάλωτος στις ντρίπλες και τις προσποιήσεις, αλλά παίρνει έξυπνες τοποθετήσεις και σταματάει με σημαντικό ποσοστό επιτυχίας τις συνδυασμένες επιθετικές προσπάθειες των αντιπάλων. Είναι εξαιρετικός στα τάκλιν και "καθαρός" παίκτης. Στα αποδυτήρια είναι η χαρά των συμπαικτών του, αφού του αρέσει να κάνει πλάκες και γενικότερα να φτιάχνει ωραίο κλίμα.

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Ο Ντε λα Μπέγια (αριστερά) με τη φανέλα της Σεβίγια Ατλέτικο σε αγώνα με την Ράγιο Βαγεκάνο (20/9/2008)

Μαζεύει μανιωδώς τα χάρτινα φακελάκια με ζάχαρη από μπαρ και καφετέριες. Έχει περίπου 1.500 διαφορετικά στη συλλογή του! Επίσης του αρέσει να αλλάζει φανέλες, κυρίως με γνωστούς παίκτες αλλά και πρώην συμπαίκτες του. Το έχει κάνει ήδη και με τον Μέσι και με τον Ρονάλντο. Συνηθίζει να μπαίνει στο γήπεδο για ζέσταμα, τρώγοντας μια μπάρα δημητριακών. Στις επικαλαμίδες του έχει γραμμένη τη φράση "με θυσίες και προσπάθεια, έκανα πραγματικότητα το όνειρό μου". Πριν πάει στο Σαν Σεμπαστιάν είχε εργαστεί και ως μοντέλο (κυρίως εσωρούχων), όμως όταν υπέγραψε στη Σοθιεδάδ, οι άνθρωποι του συλλόγου, του ζήτησαν να σταματήσει τις φωτογραφήσεις, γιατί δεν ταίριαζαν με την ποδοσφαιρική του ιδιότητα. Συζεί με την Μάρτα, ένα μοντέλο από το Μπιλμπάο, με την οποία έχει αποκτήσει ένα αγοράκι. Στις ελεύθερες ώρες του, τού αρέσει να κάνει περιπάτους και να πηγαίνει για φαγητό με την οικογένειά του ή με τους φίλους του. Αγαπημένο του πιάτο είναι τα παϊδάκια και γενικότερα προτιμάει το κρέας.

Β. Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΤΕ ΛΑ ΜΠΕΓΙΑ

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Με αντίπαλο τον πρώην συμπαίκτη του, Αντουάν Γκριεζμάν, σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Ρεάλ Σοθιεδάδ (1/3/2016)

Ο Alberto de la Bella Madueño γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1985 στην Σάντα Κολόμα δε Γκραμενέτ, ένα προάστιο της Βαρκελώνης, 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της καταλανικής πρωτεύουσας. Από πολύ μικρός ξεκίνησε τη μπάλα, αγωνιζόμενος πρώτα στην κατηγορία "βενιαμίν" της τοπικής ομάδας Torre Baldovina, όπου έπαιξε τα πρώτα του παιχνίδια στο ποδόσφαιρο σάλας. Πολύ γρήγορα γράφτηκε στις ακαδημίες του συλλόγου της πόλης, UDA Gramenet, όπου πέρασε από όλες τις κατηγορίες, φτάνοντας μέχρι την ομάδα των Νέων.

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Στο περσινό φιλικό της Ρεάλ Σοθιεδάδ με τον Παναθηναϊκό στο "Ανοέτα", με αντίπαλο τον Νίκο Καλτσά (12/8/2015)

Το καλοκαίρι του 2004, σε ηλικία 18 ετών, ο Αλμπέρτο δόθηκε δανεικός στην Εσπανιόλ Β και αγωνίστηκε με τους "περίκος" για μια σεζόν (2004/05) στην Σεγούντα Β. Αμέσως μετά επέστρεψε στην Γκραμενέτ, παίζοντας πλέον με την πρώτη ομάδα, και πάλι στην Σεγούντα Β. Έκανε μια πολύ καλή σεζόν με τους "grama", οι οποίοι πήραν μέρος στα πλέι οφ για την άνοδο, όπου όμως αποκλείστηκαν από την Σαλαμάνκα. Το καλοκαίρι του 2006, το "κίτρινο υποβρύχιο" του έκανε πρόταση για να τον εντάξει στην δεύτερη ομάδα του και έτσι τα δυο επόμενα χρόνια ο Ντε λα Μπέγια αγωνίστηκε στην Βιγιαρεάλ Β.

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Με αντίπαλο τον Σουσαέτα (αριστερά), στο βασκικό ντέρμπι ανάμεσα στην Αθλέτικ και την Σοθιεδάδ στο Μπιλμπάο (28/4/2015)

Την πρώτη σεζόν (2006/07), η ομάδα του ανέβηκε από την Tercera στην Segunda B, ενώ ο ίδιος έπαιξε και στα 42 ματς της σεζόν, πετυχαίνοντας και το πρώτο γκολ της επαγγελματικής του καριέρας. Την επόμενη (2007/08), συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις, η Βιγιαρεάλ Β θέλησε να του ανανεώσει το συμβόλαιο, όμως ο ίδιος προτίμησε να πάρει μεταγραφή στην Σεβίγια Ατλέτικο, για να ανέβει κατηγορία, αφού η Β' ομάδα της Σεβίλλης αγωνιζόταν στην Σεγούντα Ντιβισιόν. Ο Ντε λα Μπέγια έφτασε τις 28 συμμετοχές (ένα γκολ) με τους Νερβιονένσες, όμως μετά από μια κακή σεζόν η ομάδα υποβιβάστηκε στην Σεγούντα Β.

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Μονομαχία με τον Αλέξις Σάντσες σε ματς της Σοθιεδάδ με την Μπαρτσελόνα στο "Καμπ Νόου" (24/9/2013)

Ο Καταλανός, γνωρίζοντας ότι δεν είχε καμία ελπίδα να παίξει με την πρώτη ομάδα της Σεβίλλης, έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε συμβόλαιο με την Ρεάλ Σοθιεδάδ, η οποία θα έκανε την τρίτη σερί προσπάθεια να επιστρέψει στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Ο Ντε λα Μπέγια δεν άργησε να καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα των "τσούρι ούρντιν" και στην πρώτη του σεζόν στο Σαν Σεμπαστιάν (30 συμμετοχές και 1 γκολ), η ομάδα του αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Σεγούντα και ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία. Στις 29 Αυγούστου του 2010 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα, στη νίκη της Σοθιεδάδ με 1-0 επί της Βιγιαρεάλ μέσα στο "Ανοέτα".

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Έχοντας σκοράρει απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο "Καμπ Νόου" (24/9/2013)

Σε εκείνη τη σεζόν (2010/11), την πρώτη του στην Πριμέρα, ο Ντε λα Μπέγια συμπλήρωσε και πάλι 30 συμμετοχές, έχοντας μπει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Ήταν και η πρώτη φορά που είδε τη θέση του στη βασική ενδεκάδα να μην είναι πλέον δεδομένη, αφού μοιράστηκε το αριστερό άκρο της άμυνας με τον Μίκελ Γκονθάλεθ, έναν παίκτη προερχόμενο από τις ακαδημίες της Σοθιεδάδ. Τελικά τον Ιανουάριο του 2011, η Ρεάλ του ανανέωσε το συμβόλαιο για 4 χρόνια ακόμα, μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Με τον ερχομό του Φιλίπ Μοντανιέ στον πάγκο, ο Ντε λα Μπέγια έγινε και πάλι βασικός, αν και έχασε πολλά παιχνίδια λόγω τραυματισμού (21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 4 στο Κύπελλο).

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Με τον Γκριεζμάν σε προπόνηση της Ρεάλ Σοθιεδάδ (28/5/2013)

Η σεζόν 2012/13 ήταν η καλύτερη μέχρι σήμερα στην καριέρα του. Υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης πορείας της Ρεάλ Σοθιεδάδ, η οποία τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος (πίσω από Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο), κερδίζοντας το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ντε λα Μπέγια αγωνίστηκε στα 36 από τα 38 παιχνίδια και σκόραρε τρεις φορές. Το τέρμα που πέτυχε την 1η Δεκεμβρίου του 2012 μέσα στο "Μεστάγια" επί της Βαλένθια, στην εκτός έδρας νίκη της Σοθιεδάδ με το εντυπωσιακό 2-5, ήταν και το παρθενικό του στην Πριμέρα. Ένα πραγματικά πανέμορφο γκολ που μπορείτε να απολαύσετε σε βίντεο στο τέλος του κειμένου.

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Παρουσίαση της νέας εμφάνισης της Ρεάλ Σοθιεδάδ για τη σεζόν 2010/11. Από αριστερά, Αλμπέρτο ντε λα Μπέγια, Γιοσέμπα Γιορέντε, Τσάμπι Πριέτο, Γκόρκα Ελουστόντο (29/7/2010)

Η σεζόν 2013/14 ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον Ντε λα Μπέγια και την Σοθιεδάδ, αφού οι "τσούρι ούρντιν" απέκλεισαν την Λιόν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ με ισάριθμες νίκες μέσα-έξω (0-2 & 2-0), παίρνοντας το εισιτήριο για τους ομίλους. Εκεί οι Βάσκοι κληρώθηκαν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Μπάγερ Λεβερκούζεν και την Σαχτάρ Ντονέτσκ, τερματίζοντας στην τελευταία θέση με μια ισοπαλία και πέντε ήττες. Ο Ντε λα Μπέγια αγωνίστηκε ως βασικός στα πέντε πρώτα παιχνίδια, χάνοντας το τελευταίο λόγω ενός τραυματισμού που τον κράτησε περίπου ενάμιση μήνα εκτός γηπέδων. Συμπλήρωσε μόνο 17 συμμετοχές στην Λίγκα (7 στο Τσάμπιονς Λιγκ) και παρουσίασε για πρώτη φορά μια μικρή αγωνιστική πτώση στην απόδοσή του. Παρόλα αυτά, τον Μάιο του 2014, η διοίκηση ανανέωσε το συμβόλαιό του για 4 ακόμα χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Σε αγώνα της Ρεάλ Σοθιεδάδ με την Εσπανιόλ (4/11/2012)

Η επόμενη σεζόν (2014/15) τον βρήκε και πάλι βασικό στα σχήματα του Αράσατε. Είχε και ένα αστείο περιστατικό, όταν στο παιχνίδι της Σοθιεδάδ με την Εσπανιόλ στη Βαρκελώνη, ενώ ο προπονητής τού είχε πει στο ημίχρονο ότι θα γίνει αλλαγή, εκείνος δεν το κατάλαβε και μπήκε κανονικά στο γήπεδο. Οι συμπαίκτες του προσπάθησαν να του εξηγήσουν ότι έπρεπε να βγει και τελικά μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο ίδιος ο Αράσατε για να του εξηγήσει τί είχε συμβεί! Με τον ερχομό του Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο της ομάδας, άρχισε να εναλλάσσεται στην ενδεκάδα με τον Γιούρι Μπερτσίτσε, συμπληρώνοντας στο τέλος της σεζόν 23 συμμετοχές και 1 γκολ, το οποίο σημείωσε στο βασκικό ντέρμπι, μέσα στο καινούργιο "Σαν Μαμές", στο ισόπαλο 1-1 ανάμεσα στην Σοθιεδάδ και την Αθλέτικ του Βαλβέρδε. Και αυτό εντυπωσιακό, θα το δείτε επίσης σε βίντεο στο τέλος.

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Ανοέτα" (5/11/2013)

Στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν (2015/16), ο Ντε λα Μπέγια ξεκίνησε και πάλι ως βασικός στην ενδεκάδα της Σοθιεδάδ, όμως μετά την απόλυση του Μόγιες, ο Εουσέμπιο Σακριστάν που τον διαδέχτηκε, προτίμησε τον Μπερτσίτσε, αφού η απόδοση του Καταλανού είχε πέσει αισθητά. Τελικά συμπλήρωσε μόλις 15 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Ο Εουσέμπιο στον σχεδιασμό της Σοθιεδάδ για την νέα σεζόν, κατέστησε σαφές ότι δεν τον υπολόγιζε για τη συνέχεια, αφού πέρα από τον Μπερτσίτσε, ανανέωσε τον Έκτορ Ερνάντεθ (που είχε ανέβει πέρυσι στην πρώτη ομάδα από την Σοθιεδάδ Β), δείχνοντας ουσιαστικά στον Ντε λα Μπέγια την πόρτα της εξόδου. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ο Βίκτορ Σάντσεθ ζήτησε την απόκτησή του από τη διοίκηση του Ολυμπιακού και ο Καταλανός αμυντικός θα αγωνίζεται τελικά στους "ερυθρόλευκους" για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

Σε αγώνα της Ρεάλ Σοθιεδάδ με τη Σεβίλλη (17/9/2011)

Γ. Ο ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΤΕ ΛΑ ΜΠΕΓΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Το προφίλ και η καριέρα του Ντε λα Μπέγια

- Ο Αλμπέρτο ντε λα Μπέγια είναι 30 ετών, έχει ύψος 1.82 και το καλό του πόδι είναι το αριστερό.

- Έχει αγωνιστεί σε 5 ομάδες: Γκραμενέτ, Εσπανιόλ Β, Βιγιαρεάλ Β, Σεβίγια Β και Ρεάλ Σοθιεδάδ.

- Έχει αγωνιστεί σε 4 κατηγορίες στην Ισπανία: στην Tercera (Βιγιαρεάλ Β), στην Segunda B (Γκραμενέτ, Εσπανιόλ Β, Βιγιαρεάλ Β), στην Segunda (Σεβίγια Β, Ρεάλ Σοθιεδάδ) και στην Primera (Ρεάλ Σοθιεδάδ).

- Έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα στις 29 Αυγούστου του 2010 με την Ρεάλ Σοθιεδάδ, στην πρώτη αγωνιστική της σεζόν 2010/11, με αντίπαλο την Βιγιαρεάλ.

- Πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Πριμέρα Ντιβισιόν την 1η Δεκεμβρίου του 2012 με τη φανέλα της Ρεάλ Σοθιεδάδ, εναντίον της Βαλένθια.

- Έχει αγωνιστεί σε 334 επίσημα παιχνίδια: 143 στην Πριμέρα Ντιβισιόν, 58 στην Σεγούντα Ντιβισιόν, 71 στην Σεγούντα Β, 42 στην Τερθέρα Ντιβισιόν. Επίσης, 9 στο Κύπελλο Ισπανίας, 7 στο Τσάμπιονς Λιγκ και 4 στο Europa League.

- Στην Πριμέρα Ντιβισιόν έχει 12.240 αγωνιστικά λεπτά, στην Σεγούντα 4.959 και στο ισπανικό Κύπελλο 774.

- Έχει πετύχει 8 γκολ στην καριέρα του: 1 με την Βιγιαρεάλ Β στην Τερθέρα, 1 με την Σεβίγια Β στην Σεγούντα, 1 με την Ρεάλ Σοθιεδάδ Β στην Σεγούντα και 5 με την Ρεάλ Σοθιεδάδ στην Πριμέρα.

- Στην διάρκεια της καριέρας του (δεν υπολογίζουμε τις ημι-επαγγελματικές Τερθέρα και Σεγούντα Β) έχει δεχτεί 45 κίτρινες κάρτες, ενώ δεν έχει αποβληθεί ποτέ.

- Ο Ντε λα Μπέγια έχει αγωνιστεί 3 φορές με την εθνική ομάδα της Καταλονίας.

- Έχει κατακτήσει έναν τίτλο στην καριέρα του, το πρωτάθλημα της Σεγούντα Ντιβισιόν της σεζόν 2009/10.

Footshirts και ξεχωριστά ερυθρόλευκα μπλουζάκια

Πηγές: As, Mundo Deportivo, Diario de Noticias, eitb.eus, wiki

Βίντεο: Το παρθενικό γκολ του Ντε λα Μπέγια στην Πριμέρα, εναντίον της Βαλένθια (1/12/2012)

Βίντεο: Ο Ντε λα Μπέγια σκοράρει στο βασκικό ντέρμπι, εναντίον της Αθλέτικ μέσα στο "Σαν Μαμές". Το γκολ στο 3:12 (28/4/2015)

Βίντεο: Ο Ντε λα Μπέγια σκοράρει απέναντι στη Μάλαγα

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ