ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ταξίδια (του Ολυμπιακού) μέχρι τα αστέρια!

Ταξίδια (του Ολυμπιακού) μέχρι τα αστέρια!
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός διεκδικεί για έκτη φορά ευρωπαϊκό εισιτήριο σε φινάλε ομίλων Champions League και το Sport24.gr ταξιδεύει στο χρόνο κάνοντας στάσεις σε σημαντικές στιγμές των "ερυθρολεύκων".

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά συνολικα πέντε είναι οι φορές στο πρόσφατο παρελθόν που η ελληνική ομάδα έχει κυνηγήσει πρόκριση παίρνοντας μέρος στους ομίλους του Champions League, με το αποψινό μπρα ντε φερ με τη φημισμένη Άρσεναλ να συνιστά τον 6ο "τελικό" της στις 13 συμμετοχές της στον θεσμό-γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Θα καταφέρει ο Ολυμπιακός για τέταρτη συνολικά φορά και τρίτη συνεχόμενη να περάσει στα νοκ-άουτ ματς του Champions League, θα περάσει για τρίτη φορά στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση ή θα αποχαιρετήσει μέσα στην καρδιά του χειμώνα την Ευρώπη;

Το αν το σχοινί αντέξει τον Ολυμπιακό θα φανεί στο... χειροκρότημα (από τους φίλους του λίγο πριν τα μεσάνυχτα), με το Sport24.gr να σας παρουσιάζει ως πρελούδιο τις πέντε προηγούμενες συμμετοχές του Ολυμπιακού στο θεσμό όπου κυνήγησε πρόκριση λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους στον όμιλο. Αυτές είναι:

Ταξίδια (του Ολυμπιακού) μέχρι τα αστέρια!

Σεζόν 1998-99: Η πρώτη παρουσία του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League αποδείχτηκε τραυματική, καθώς δέχτηκε δύο εκτός έδρας "πεντάρες" από Ρόζενμποργκ και Ρεάλ Μαδρίτης (5-1 το σκορ και στα δύο ματς), όμως η ομάδα του Πειραιά έδειξε την επόμενη σεζόν ότι διδάχτηκε από τα λάθη της.

Και όχι μόνο αυτό αλλά πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή πορεία που την έφερε μία ανάσα από τα ημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και χρειάστηκε ένα γκολ του Αντόνιο Κόντε στο 85' για να τον ξυπνήσει από το τρελό όνειρο που ζούσε για οκτώ περίπου μήνες.

Στη φάση των ομίλων, ο Ολυμπιακός μετέτρεψε σε φρούριο το ΟΑΚΑ νικώντας και τους τρεις αντιπάλους του (2-0 την Κροάσια, 1-0 τον Άγιαξ, 2-1 την Πόρτο), και με συγκομιδή 10 βαθμών μετά από πέντε αγωνιστικές πήγε να παίξει την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League στο παγωμένο Ζάγκρεμπ.

Η Κροάσια ήθελε νίκη με δύο γκολ διαφορά για να πάρει εκείνη την πρόκριση, όμως το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου (μετά από σουτ του Αντρέα Νινιάδη οριζοντιώθηκε σχεδόν με το έδαφος για να πιάσει την κεφαλιά) έγραψε το τελικό 1-1 και έστειλε την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον έβδομο ουρανό.

Camera:   EOS D2000C
Serial #: C520C-02198
Width:    1728
Height:   1152
Date:  8-11-00
Time:   03:37:55
DCS5XX Image
FW Ver:   2.0.3
TIFF Image
Look:   Product
Antialiasing Filter:  Removed
Counter:    [85466]
ISO Speed:  800
Aperture:  f2.8
Shutter:  1/400
Max Aperture:  f2.8
Min Aperture:  f32
Exposure Mode:  Manual (M)
Compensation:  +0.0
Flash Compensation:  +0.0
Meter Mode:  Evaluative
Flash Mode:  No flash
Drive Mode:  Continuous
Focus Mode:  AI Servo
Focus Point:  --o--
Focal Length (mm):  300
White balance: Auto (Daylight)
Time: 03:37:55.499
Camera: EOS D2000C Serial #: C520C-02198 Width: 1728 Height: 1152 Date: 8-11-00 Time: 03:37:55 DCS5XX Image FW Ver: 2.0.3 TIFF Image Look: Product Antialiasing Filter: Removed Counter: [85466] ISO Speed: 800 Aperture: f2.8 Shutter: 1/400 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f32 Exposure Mode: Manual (M) Compensation: +0.0 Flash Compensation: +0.0 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: No flash Drive Mode: Continuous Focus Mode: AI Servo Focus Point: --o-- Focal Length (mm): 300 White balance: Auto (Daylight) Time: 03:37:55.499 CAMERA: EOS D2000C SERIAL #: C520C-02198 WIDTH: 1728 HEIGHT: 1152 DATE: 8-11-00 TIME: 03:37:55 DCS5XX IMAGE FW VER: 2.0.3 TIFF IMAGE LOOK: PRODUCT ANTIALIASING FILTER: REMOVED COUNTER: [85466] ISO SPEED: 800 APERTURE: F2.8 SHUTTER: 1/400 MAX APERTURE: F2.8 MIN APERTURE: F32 EXPOSURE MODE: MANUAL (M) COMPENSATION: +0.0 FLASH COMPENSATION: +0.0 METER MODE: EVALUATIVE FLASH MODE: NO FLASH DRIVE MODE: CONTINUOUS FOCUS MODE: AI SERVO FOCUS POINT: --O-- FOCAL LENGTH (MM): 300 WHITE BALANCE: AUTO (DAYLIGHT) TIME: 03:37:55.499

Σεζόν 2000-2001: Με όπλο την πανίσχυρη έδρα του για μία ακόμα φορά στην οποία λύγισαν και οι τρεις αντίπαλοί του στον όμιλο (2-1 τη Λιόν, 2-0 τη Χέρενφεν, 1-0 τη Βαλενθια), ο Ολυμπιακός έφτασε στους 9 βαθμούς στον όμιλο, όμως η ήττα στο "Άμπε Λένστρα" την 5η αγωνιστική (0-1 από τη Χέρενφεν) τον υποχρέωσε να διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League σε ματς-τελικό στο "Ζερλάν".

Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη έπαιζε ουσιαστικά για δύο αποτελέσματα (η ισοπαλία την ευνοούσε), όμως βρέθηκε από το 2ο κιόλας λεπτό στα σχοινιά, με το 1-0 υπέρ της Λιόν να μένει μέχρι το τέλος και έτσι η πορεία στην Ευρώπη να συνεχίζεται μέσω Κυπέλλου UEFA.

Φυσικα το σενάριο θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά αν η ελληνική ομάδα δεν είχε τέτοια εχθρική αντιμετώπιση από τον Γκίντερ Μπένκο, με τον Αυστριακό διαιτητή εκείνης της αναμέτρησης να "κλείνει τα μάτια" σε δύο περιπτώσεις πέναλτι (πρωταγωνιστής σε αμφότερες τις φάσεις ο Γκάμπριελ Άλβες) αλλά και να σταματάει -λανθασμένα- με οφσάιντ τον Ζιοβάνι, λίγο πριν ο "μάγος" στείλει τη μπάλα στα δίχτυα των "λιονέ".

×Copyright:
GEPA pictures
×Photographer:
Fotosports
×Name:
Rivaldo
×Rubric:
Sport
×Type:
Fussball
×Event:
UEFA Champions League, FC Liverpool vs Olympiakos Piraeus
×Site:
Liverpool, England
×Date:
08/12/04
×Description:
Rivaldo (Olympiakos)
×Archive:
DCSFS-0812042600
×RegDate:
08.12.2004
×Note:
10 MB - BG/BG - Achtung - Nutzungsrechte nur fuer oesterreichische Kunden! ATTENTION - COPYRIGHT ONLY FOR AUSTRIAN CLIENTS
×Copyright: GEPA pictures ×Photographer: Fotosports ×Name: Rivaldo ×Rubric: Sport ×Type: Fussball ×Event: UEFA Champions League, FC Liverpool vs Olympiakos Piraeus ×Site: Liverpool, England ×Date: 08/12/04 ×Description: Rivaldo (Olympiakos) ×Archive: DCSFS-0812042600 ×RegDate: 08.12.2004 ×Note: 10 MB - BG/BG - Achtung - Nutzungsrechte nur fuer oesterreichische Kunden! ATTENTION - COPYRIGHT ONLY FOR AUSTRIAN CLIENTS GEPA PICTURES

Σεζόν 2004-05: Ο Ολυμπιακός είχε εγκαταλείψει το ΟΑΚΑ και μετά από δύο χρόνια προσωρινής παραμονής στη Ριζούπολη μπήκε στο νέο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", το οποίο αποδείχτηκε φλεγόμενο. Λίβερπουλ (1-0), Μονακό (1-0) και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (1-0) έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι από το Φάληρο αλλά παρά το το "3 στα 3" εντός και τον βαθμό στην πρεμιέρα στο "Ριαθόρ" η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρόκριση.

Με την εντυπωσιακή συγκομιδή των 10 βαθμών μετά τις πρώτες πέντε αγωνιστικές, οι "ερυθρόλευκοι" πήγαν στο "Άνφιλντ" για τη μάχη με τη Λίβερπουλ, ξέροντας ότι περνούν στους "16" του Champions League με νίκη, ισοπαλία ή ακόμα και με ήττα με ένα γκολ διαφορά.

Τα πράγματα μάλιστα πήγαν κατ'ευχήν στο πρώτο μέρος, με την ελληνική ομάδα να αντέχει στο σφυροκόπημα των Άγγλων στο πρώτο 20λεπτο και να προηγείται στο ημίχρονο με το υπέροχο γκολ-φάουλ του Ριβάλντο. Δυστυχώς το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη στο δεύτερο ημίχρονο, με τη Λίβερπουλ να θέλει τρία γκολ και να τα πετυχαίνει, με το τελευταίο να είναι η "φωτοβολίδα" του Στίβεν Τζέραρντ στο 86ο λεπτό.

Έτσι, οι "κόκκινοι" του Μέρσεϊσαϊντ πήραν το εισιτήριο για το Champions League όπου έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει στο Κύπελλο UEFA και αφού πέρασε τη Σοσό στους "32" (2 νίκες) να αποκλείεται στους "16" από τη Νιούκαστλ (2 ήττες).

Ταξίδια (του Ολυμπιακού) μέχρι τα αστέρια!
INTIME SPORTS

Σεζόν 2007-08: Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός δεν έκανε το απόλυτο στην έδρα του, όμως με τα δύο ονειρεμένα "διπλά" σε Βρέμη (3-1 τη Βέρντερ) και Ρώμη (2-1 τη Λάτσιο), με τα οποία έσπασε παράλληλα το ταμπού των εκτός έδρας αγώνων, έφτασε να διεκδικεί πρόκριση στο φινάλε των ομίλων.

Αντίπαλος την τελευταία αγωνιστική ήταν η Βέρντερ Βρέμης, όμως εκείνο το βράδυ η ομάδα του Τάκη Λεμονή κατέθεσε τέχνη, πάθος, ψυχή και καρδιά στο γήπεδο και με τον Ιεροκλή Στολτίδη στο κορυφαίο ματς της ευρωπαϊκής καριέρας του (2 γκολ), θριάμβευσε με 3-0 επί των Γερμανών και πήρε το εισιτήριο για τις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Το εμπόδιο της Τσέλσι στα νοκ-άουτ ματς αποδείχτηκε ανυπέρβλητο για τους πρωταθλητές Ελλάδας, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι είχε φτάσει εκεί αφήνοντας εκτός μία γερμανική και μία ιταλική ομάδα ήταν τεράστια επιτυχία.

Ταξίδια (του Ολυμπιακού) μέχρι τα αστέρια!
INTIME SPORTS

Σεζόν 2009-2010: Σε μία άκρως προβληματική χρονιά που ξεκίνησε με αλλαγή στην τεχνική ηγεσία (Ζίκο αντί Κετσπάγια) και κατέληξε με απώλεια των εγχώριων σκήπτρων από τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός έφτασε παραδόξως να κυνηγάει πρόκριση στους "16" του Champions League.

Οι εντός έδρας επιτυχίες με Άλκμααρ (1-0) και Σταντάρ Λιέγης (2-1) και η ισοπαλία στην Ολλανδία (0-0 με Άλκμααρ) έφεραν σε πλεονεκτική θέση τους "ερυθρόλευκους" που ήθελαν μία νίκη με την αδιάφορη Άρσεναλ στο φινάλε (σας θυμίζει κάτι αυτό;) για να συνεχίσουν να κουνούν σεντόνι και την άνοιξη του 2010.

Ένας βαθμός ήταν αρκετός για την ομάδα του Ζίκο, η οποία όμως πήρε το "τρίποντο" με γκολ του Λεονάρντο στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και προκρίθηκε πανηγυρικά στην επόμενη φάση της κορυφαίας διοργάνωσης.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πρόκριση στους "16" του Champions League και όλοι φυσικά οι φίλοι της ομάδας ευελπιστούν πως απόψε το βράδυ θα τριτώσει το καλό κόντρα στους "κανονιέρηδες" του Αρσέν Βενγκέρ.

Η συνέχεια της (ευρωπαϊκής) ιστορίας (του Ολυμπιακού) σε λίγες ώρες από τώρα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ