ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αυτά που είδε ο Βαλβέρδε στο Ίντερ-Ολυμπιακός

Αυτά που είδε ο Βαλβέρδε στο Ίντερ-Ολυμπιακός
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr παρουσιάζει αυτά που είδε ο Βαλβέρδε στο φιλικό με την Ίντερ. Ποια τα ερυθρόλευκα κέρδη που μετέτρεψαν τον αρχικό του εκνευρισμό για την αποβολή Μέλμπεργκ σε ικανοποίηση!

Ο θυμόσοφος λαός λέει "κάθε εμπόδιο για καλό" και μπορεί ο Ερνέστο Βαλβέρδε να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτή της παροιμίας, ωστόσο έγινε μάρτυρας της εφαρμογής της στο χθεσινό φιλικό 2-2 του Ολυμπιακού με την Ίντερ. Όπου "εμπόδιο" βάλτε την αποβολή του Μέλμπεργκ μόλις στο 28' που καταστρέφει τις δοκιμές που θέλει να κάνει κάθε προπονητής σε παρόμοια ματς. Γι' αυτό και ο Ισπανός τεχνικός πήγε... σκασμένος στα αποδυτήρια για το ημίχρονο.

Είπαμε όμως έχουμε και καλό. Για να ακριβολογούμε πολλά... καλά που προέκυψαν από την παρουσία των ερυθρολεύκων με 10 παίκτες για περισσότερη από μία ώρα στο χορτάρι του Stade de Genève. Κέρδη που κάνουν τον Βαλβέρδε να επιστρέφει στην Ελλάδα ικανοποιημένος και που δεν σβήνονται φυσικά από το γεγονός ότι η ομάδα του έχασε τη νίκη στο 89'.

Να μιλήσουμε για μέταλλο ομάδας που παίζει για τη νίκη ανεξάρτητα σε ποια θέση βρίσκεται και με ποιον αντίπαλο; Για την ομαδικότητα που επέδειξαν οι ποδοσφαιριστές, την αλληλοκάλυψη, την σωστή ανάπτυξη παρά το γεγονός ότι είχαν αριθμητικό μειονέκτημα;

Σίγουρα τα παραπάνω φάνηκαν σε αρκετά ικανοποιητικό σε ένα φιλικό που μετά το 0-2 οι νερατζούρι το πήραν προσωπικά, κάτω και από τις αποδοκιμασίες των οπαδών τους, και υπέβαλαν τον Ολυμπιακό σε.. αληθινό τεστ Champions League!

Και μην βιαστείτε να πείτε ότι οι πρωταθλητές κόπηκαν στο τεστ αφού ισοφαρίστηκαν σε 2-2. Γιατί πολύ απλά ενδεκάδα στο 1/3 του ματς με σέντερ μπακ τους Παπάζογλου-Ουρτάδο αρχικά και Παπάζογλου-Ποτουρίδη στη συνέχεια, δεν θα δούμε ούτε στο... Κύπελλο Ελλάδας.

Οι διακριθέντες και ο "μοιραίος"

Για τους Γέστε και Φέισα θα τα πούμε παρακάτω. Αυτός που σίγουρα έκανε την έκπληξη ήταν ο Ουρτάδο. Χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για να τον δουν οι Ελβετοί και λογικά θα έμειναν ικανοποιημένοι. Είχε διάθεση, τα πήγε αρκετά καλά στα χαφ που έπαιξε μέχρι το 30' και συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και σαν σέντερ μπακ μέχρι να μπει ο Πουτουρίδης (76'). Μάλλον αργά έδειξε ένα καλό πρόσωπο...

Εξαιρετική και η παρουσία του Μαρκάνο που σχεδόν σε όλο το ημίχρονο έπαιξε φουλ-μπακ από αριστερά αφού ο Φουστέρ δεν μπορούσε να παίξει τον ρόλο του Ριέρα. Σταθερή αξία για άλλη μια φορά ο Αβραάμ Παπαδόπουλος σε αντίθεση με τον Μέλμπεργκ. Αφού πήρε μια κάρτα για αχρείαστο μαρκάρισμα (24'), αμέσως μετά χάνει μόνος την μπάλα και ρίχνει κάτω τον αντίπαλο του. Ίσως θεώρησε ότι δεν θα αποβληθεί επειδή ήταν φιλικό; Να όμως που στο 28' είπε... αντίο!

Ο βαθμός ικανοποίησης του Ερνέστο

Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά τα 10 πράγματα τα οποία ήθελε να δει ο Βαλβέρδε στο φιλικό. Με πλάγια γράμματα είναι αυτά που γράψαμε χθες το πρωί, ενώ μετά την ανάλυση βαθμολογούμε και την... ικανοποίηση του.

1. Όχι άλλους τραυματισμούς

Πριν: Αυτό που... δεν θέλει είναι και το πιο σημαντικό από το σημερινό ματς. Έχοντας χάσει Τζεμπούρ, Τοροσίδη και τους Ιμπαγάσα, Ριέρα στα δύο τελευταία φιλικά, δεν θα αντέξει να δει και άλλο βασικό στέλεχος να βγαίνει νοκ-άουτ. Γιατί μπορεί οι περισσότεροι τραυματίες ως τώρα να χάσουν μόνο την πρεμιέρα με Καβάλα, ωστόσο τα περιθώρια για νέες απώλειες στενεύουν! Στις 13 ή 14 Σεπτέμβρη έχει Ευρώπη....

Μετά: Απόλυτη ικανοποίηση για τον Ισπανό τεχνικό. Κανένα πρόβλημα τραυματισμού παρά το γεγονός ότι υπήρχε καταπόνηση στους παίκτες από την προσπάθεια που κατέβαλαν με αριθμητικό μειονέκτημα αλλά και από τους 35 βαθμούς στην... Ελβετία!

(Βαθμός ικανοποίησης: 10/10)

2. Αμυντική λειτουργία

Πριν: Η περασμένη σεζόν στο Λιμάνι βγήκε... εύκολα με τις εγχώριες υποχρεώσεις όπου ο Ολυμπιακός επί το πλείστον είχε την κατοχή της μπάλας στα πόδια του. Φέτος όμως με Champions League η πίεση στην εστία των πρωταθλητών θα είναι αναπόφευκτη, συνεπώς στο αποψινό δυνατό τεστ περιμένει τους παίκτες του να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με τα φιλικά της Ολλανδίας...

Μετά: Και το παρουσίασε! Μέχρι την αποβολή δεν είχε απειληθεί ιδιαίτερα, μόνο κάποια προβλήματα από δεξιά όπου ο Μοδέστο είχε... ξεχάσει τη θέση και σύγκλινε προς το κέντρο. Αλλά και με 10 για ένα μεγάλο διάστημα δεν ένιωσε την Ίντερ. Τελικά λύγισε με... πειραματικά δίδυμα στα σέντερ μπακ.

(Βαθμός ικανοποίησης: 7,5/10)

3. Πρέσινγκ

Πριν: Το παιχνίδι του Βαλβέρδε στηρίζεται πάρα πολύ σε αυτό. Σύμφωνοι, το ασφυκτικό πρέσινγκ θέλει... πνευμόνια και οι καλοκαιρινές εποχές είναι δύσκολες. Ωστόσο μια εβδομάδα πριν την πρεμιέρα στην Ελλάδα οι παίκτες έχουν άλλες αντοχές σε σχέση με τον Ιούλη και ο Ισπανός θέλει να τiς δει στο γήπεδο, μέσω της πίεσης ψηλά, απέναντι σε ένα μεγαθήριο. Και όχι μόνο για 15 με 20 λεπτά...

Μετά: Και εδώ χωρίζουμε το παιχνίδι σε πριν την αποβολή και μετά. Μέχρι το 30' οι παίκτες της Ίντερ ένιωθαν τον αντίπαλο τους πριν καλά καλά φτάσουν στο κέντρο. Δεν είχαμε ασφυκτικό πρέσινγκ, αλλά αρκετά ικανοποιητικό. Στη συνέχεια ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί με 10, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι παίκτες του Ερνέστο το κατάφεραν.

(Βαθμός ικανοποίησης: 7,5/10)

4. Επιθετική συνέπεια και εκτός

Πριν: Ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη μπαίνει με το πόδι στο γκάζι έτοιμος να "φάει" τον αντίπαλο. Το είδαμε πέρσι, το είδαμε και στα φετινά φιλικά. Πέρσι επίσης τον είδαμε στα εκτός (και ειδικά στα ντέρμπι) πιο... άτολμο. Και το ματς λοιπόν σήμερα μπορεί να γίνεται σε ουδέτερο, αλλά μοιάζει περισσότερο με εκτός. Ο προπονητής βέβαια δεν περιμένει την ομάδα να μπει χωρίς φρένα. Τουλάχιστον όμως να έχει μια επιθετική συνέπεια στον βαθμό που γίνεται κόντρα στην Ίντερ...

Μετά: Άτολμος ο Ολυμπιακός δεν ήταν. Απλά στο πρώτο με Φουστέρ αριστερά και άφαντο τον Φέτφα δεξιά, ήθελε μεν αλλά δεν μπορούσε. Στην επανάληψη έπαιξε σωστά το παιχνίδι των αντεπιθέσεων και αν ο Χαβίτο έβλεπε τον Μιραλάς (63') ή ο Πάντελις (86') δεν έχανε το τετ-α-τετ, θα έφευγε πιθανότατα με τη νίκη.

(Βαθμός ικανοποίησης: 7,0/10)

5. Νοοτροπία επίσημου

Πριν: Για όλα τα... στραβά που γίνονται σε φιλικές αναμετρήσεις (απόδοση, διάθεση κτλ), η δικαιολογία είναι έτοιμη: "Πρόκειται για φιλικό". Δεν αντιλέγουμε, και σήμερα φιλικό θα δούμε. Ωστόσο έξι μέρες πριν την έναρξη των επίσημων και με αντίπαλο την Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2010, ο Βαλβέρδε θέλει να δει τους παίκτες του να το αντιμετωπίζουν σαν επίσημο. Αν όχι αυτό, τότε ποιο;

Μετά: Δέκα με τόνο! Οι παίκτες πριν το ματς δήλωναν πως το περίμεναν πως και πως και το έδειξαν στην πράξη. Όχι μόνο δεν τα παράτησαν με 10 (φιλικό, ζέστη, δεν βαριέσαι βρε αδελφέ;), αλλά τα έδωσαν όλα για τη νίκη. Χαρακτηριστική φάση όταν στο 93' ο Πατσίνι έχασε σπουδαία ευκαιρία και ο Μανιάτης πήγε να "φάει" τον επόπτη που δεν είδε το οφσάιντ!

(Βαθμός ικανοποίησης: 10/10)

6. Η ζωή χωρίς τον Ριέρα Νο1

Πριν: Το έργο το είδαμε και πέρσι, ωστόσο φέτος κάνει πρεμιέρα στις καλοκαιρινές αίθουσες. Πρώτο ματς χωρίς τον Άλμπερτ και ο Βαλβέρδε ετοιμάζεται για πειράματα. Θα παίξει εκεί ο Μιραλάς, ο Φετφατζίδης ή θα δοκιμαστεί και ο Κάταϊ; Μην ξεχνάμε πέρσι πως σε ματς που ο Ολυμπιακός ήθελε να κρατήσει το σκορ, ο Ριέρα έβγαινε και την θέση του στο γήπεδο έπαιρνε ο Χολέμπας. Όπως και με την Γαλατά.

Μετά: Στο μυαλό του Βαλβέρδε πιθανότατα να μην μπορεί να μπει ούτε ο ίδιος! Φουστέρ λοιπόν εκεί και αμφιβάλλουμε αν μπορεί να παίξει στα άκρα, έστω στα δεξιά. Σύγκλινε συνέχεια στο κέντρο, ενώ σε αντεπίθεση, από μπαλιά του Γέστε, μέχρι να στοπάρει την μπάλα και να την φέρει στο δεξί, το πουλάκι πέταξε! Στην επανάληψη, και με 10, είδαμε εκεί φυσιολογικά τον Χολέμπας.

(Βαθμός ικανοποίησης: 2/10)

7. Η ζωή χωρίς τον Ιμπαγάσα Νο2

Πριν: Ο τραυματισμός του Αριέλ είναι ο πιο σοβαρός και ίσως χάσει και την πρεμιέρα του Champions League. Αυτό είναι το δεύτερο ματς που ο Βαλβέρδε ψάχνει τον αντί-Ιμπαγάσα. Με Γαλατά έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο Φέισα και στο δεύτερο ο Μοδέστο. Θα έχουμε τα ίδια πρόσωπα ή ο προπονητής θα θελήσει να δει και τον Γέστε εκεί; Απαντήσεις το απόγευμα...

Μετά: Στο ρόλο ξεκίνησε ο Φέισα, αλλά είδαμε πολλές φορές τον Γέστε (που έπαιζε πίσω από τον Μιραλάς) να γυρίζει πολύ πίσω και να παίρνει την μπάλα για να την μοιράσει όπως ο "Ίμπα". Στα αμυντικά καθήκοντα πάντως ο Σέρβος τα πήγε καλά, με εξαίρεση ένα "τσαφ" στο 3'. Στο β' βρέθηκε εκεί ο Μοδέστο σε πολλά σημεία του αγώνα (ήταν καλύτερος από δεξί μπακ) και σκόραρε με γκολ που θυμίζει τον Αριέλ.

(Βαθμός ικανοποίησης: 6/10)

8. Η πρόοδος του Φέισα

Πριν: Ο Σέρβος ξεκίνησε βασικός με Γαλατά και κάθε μέρα ανεβάζει συνεχώς στροφές. Στα παιχνίδια όμως φαίνεται ακριβώς το πόσο απέχει από το να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης. Έτσι ο Ισπανός κόουτς ανυπομονεί να δει τον Φέισα σε ένα τόσο σημαντικό ματς έχοντας δηλώσει πως είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να προσφέρει πολλά στην ομάδα...

Μετά: Ξεκίνησε με λάθος στο κέντρο (3') που διόρθωσε τελευταία στιγμή ο Μαρκάνο. Ανέβασε σταδιακά την απόδοσή του. Κουραστικό να το λέμε ότι το παιδί... το' χει, αλλά θέλει προσοχή στη διαχείριση του. Γι' αυτό και ο Βαλβέρδε τον άλλαξε αν και ο ίδιος δεν ήθελε. Του χρόνου μπορεί και να ξεκινάει η 11αδα από αυτόν. Το γκολ πάντως θα τον βοηθήσει ψυχολογικά από τώρα!

(Βαθμός ικανοποίησης: 7,5/10)

9. Τα πρώτα δείγματα γραφής του Γέστε

Πριν: Στα Γιάννενα δεν φάνηκε, με την Γαλατά μπήκε στην επανάληψη όταν το ματς έχει γίνει ροντεό. Αναζητούνται λοιπόν τα πρώτα δείγματα γραφής του Ισπανού καθώς υπάρχει ανησυχία στον κόσμο ότι... ξέχασε την όρεξη για μπάλα στην Σαουδική Αραβία. Ο Βαλβέρδε φυσικά δεν είναι το ίδιο ανυπόμονος, ωστόσο περιμένει ένα βήμα μπροστά απόψε από τον συμπατριώτη του...

Μετά: Κάτι ξέρει ο Ερνέστο και κάνει υπομονή. Ο Γέστε ήταν από τους κορυφαίους με διάθεση να κάνει παιχνίδι και με ένα αριστερό πόδι "φαρμάκι" στα στημένα. Έτσι ήρθε και το πρώτο γκολ στο 47΄. Έχει αδιαμφισβήτητη ποιότητα να βοηθήσει και με τον καιρό θα το κάνει ακόμα περισσότερο.

(Βαθμός ικανοποίησης: 8/10)

10. Η παρουσία του Κοστάνσο

Πριν: Η θέση του τερματοφύλακα είναι πάνω από όλα θέση... ψυχολογίας. Ο Κοστάνσο ξεκίνησε νευρικά και αυτό όχι μόνο φαίνεται, αλλά μεταδίδεται στην αμυντική γραμμή της ομάδας. Με την Γαλατά ο Αργεντίνος έφυγε για πρώτη φορά από το γήπεδο με θετικό πρόσημο. Άλλη μια καλή εμφάνιση με την Ίντερ απόψε και το νερό θα μπει στο αυλάκι, θεωρεί ο Ισπανός προπονητής...

Μετά: Βγήκε έγκαιρα στο 16' και πρόλαβε τον Καστένιος, βγήκε βόλτα στο... Μεσολόγγι στο 85' σε στημένη φάση και από θαύμα γλίτωσε ο Ολυμπιακός. Στα γκολ δεν έχει ευθύνη, αν και περιμένεις μια μεγάλη απόκρουση από τον τερματοφύλακα σου. Το θέμα είναι ότι και σε αυτό το ματς η εμπιστοσύνη που ενέπνεε ήταν επιπέδου... Πάρντο.

(Βαθμός ικανοποίησης: 5/10)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ