ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

Η ισπανική διετία του Μπόατενγκ. Διαβάστε τι είχε πει ο ίδιος τον Μάρτιο του 2010 στο Sport24.gr για τον Μίτσελ και τη θέση του αμυντικού χαφ. Τα δυο χρόνια του Γκανέζου στη Χετάφε μέσα από 24 κλικ (φωτογραφίες & videos)

Το ισπανικό πέρασμα του Μπόατενγκ και η διετία του στη Χετάφε με προπονητή τον Μίτσελ μέσα από 24 κλικ.

Διαβάστε τι είχε πει ο Γκανέζος πριν 3 χρόνια στο Sport24.gr για την εμπειρία του στην Πριμέρα και τον Μίτσελ.

Ο Ολυμπιακός συμφώνησε με τον Ντέρεκ Μπόατενγκ για συμβόλαιο 3 μηνών (μέχρι την ολοκλήρωση δηλαδή της φετινής σεζόν) και δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης για δυο ακόμα χρόνια. Είναι προφανές ότι η απόκτησή του πρόκειται για εισήγηση του Μίτσελ, ο οποίος τον είχε παίκτη τη διετία 2009-2011 στη Χετάφε. Ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» ήταν αυτός που είχε αλλάξει την αγωνιστική ταυτότητα του Γκανέζου, τραβώντας τον πιο πίσω, στη θέση του αμυντικού χαφ, εκεί δηλαδή που διέπρεψε στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Το Sport24.gr θυμάται το πέρασμα του Ντέρεκ από τη Χετάφε και τη συνεργασία του με τον Μίτσελ, μέσα από 24 φωτογραφικά κλικ. Μαζί και όσα μας είχε πει ο Μπόατενγκ πριν 3 χρόνια, τον Μάρτιο του 2010, σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει, σχετικά με την ομάδα και τον προπονητή του.

Ο Γκανέζος Ντέρεκ Μπόατενγκ ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια την καριέρα του στη χώρα μας φορώντας διαδοχικά τις φανέλες της Καλαμάτας, του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ, πριν συνεχίσει την περιπλάνησή του στα γήπεδα της Σουηδίας (ΑΙΚ), του Ισραήλ (Μπεϊτάρ) και της Γερμανίας (Κολωνία), για να καταλήξει τελικά το καλοκαίρι του 2009 στην Πριμέρα Ντιβισιόν και την ομάδα της Χετάφε. Εκεί έπαιξε δυο χρόνια σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων, όπως η Σεβίγια, η Τότεναμ και η Βαλένθια, η οποία θέλησε να τον εντάξει στο δυναμικό της ως αντικαταστάτη του Ρουμπέν Μπαράχα.

Το πέρασμα από την Ελλάδα

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

Ο Μπόατενγκ μαζί με τους Λυμπερόπουλο και Νικοπολίδη, την εποχή που αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό (2001)

Ο Derek Owusu Boateng γεννήθηκε το 1983 στην Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας και στα 10 του χρόνια μπήκε στις ακαδημίες της τοπικής Liberty Professionals. Το ταλέντο του τον έφερε από νωρίς στις μικρές Εθνικές και το 1999, σε ηλικία 16 ετών, πήρε μεταγραφή για την Καλαμάτα που εκείνη την εποχή – επί προεδρίας Σταύρου Παπαδόπουλου – ήταν μια μικρή αποικία της Γκάνας (Ντούντου, Τζάκσον, Οφορίκουε, Χάγκαν). Μετά από 27 παιχνίδια και 9 γκολ, τον Ιανουάριο του 2001 ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό και η μετακίνηση του Μπόατενγκ στην Παιανία.

Με το «τριφύλλι» ο Μπόατενγκ – ο οποίος τότε αγωνιζόταν ως επιθετικός – έκανε καλές εμφανίσεις, κυρίως στην ευρωπαϊκή πορεία στο Champions League του 2001-02, όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τους «8» και αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2000-01, όπου οι «πράσινοι» είχαν αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Στιβ Μακ Λάρεν, βοηθός του σερ Άλεξ, εντυπωσιάστηκε από τον νεαρό Γκανέζο και όταν ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε την Middlesbrough, προσπάθησε να τον φέρει στην ομάδα του, χωρίς όμως να το καταφέρει, αφού ο Μπόατενγκ δεν ήταν σταθερό μέλος της Εθνικής Γκάνας, με αποτέλεσμα να μην πάρει άδεια εργασίας από την Αγγλική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

MVP στο Μουντιάλ U-20

Ο Μπόατενγκ έχασε την ευκαιρία να πάρει μέρος στο Μουντιάλ U-17 του 1999 με την Εθνική Γκάνας που διοργανώθηκε στη Νέα Ζηλανδία, αφού του το απαγόρευσε η Καλαμάτα, όμως μπόρεσε να δώσει το παρόν δυο χρόνια αργότερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων (U-20) που διεξήχθη του 2001 στην Αργεντινή. Εκεί οι τρομεροί πιτσιρικάδες της Γκάνας (Εσιέν, Μπόατενγκ, Μενσά, Ραζάκ, Μουντάρι, Παπόε, Πίμπονγκ) έφτασαν αήττητοι στους «8» (3 νίκες και μια ισοπαλία), απέκλεισαν τη Βραζιλία των Κακά, Αντριάνο, Μαϊκόν, Εντού και Λουιζάο και κάνοντας περίπατο στον ημιτελικό απέναντι στην Αίγυπτο, πήραν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό.

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

Με τη φανέλα της Εθνικής Γκάνας (Μουντιάλ 2006)

Η ανωτερότητα της Αργεντινής, η οποία μάλιστα αγωνιζόταν στην έδρα της, στάθηκε αξεπέραστο εμπόδιο για τους Γκανέζους που γνώρισαν την ήττα με 3-0 από την παρέα του Σαβιόλα, όμως οι εντυπώσεις που άφησε η αφρικανική ομάδα ήταν άριστες. Ο Μπόατενγκ ψηφίστηκε 2ος MVP της διοργάνωσης πίσω από τον Σαβιόλα και μπήκε στην κορυφαία ενδεκάδα του τουρνουά. Από εκεί και μετά ο παίκτης – τότε – του Παναθηναϊκού πέρασε στην Εθνική Ανδρών της Γκάνας, με την οποία έχει αγωνιστεί 46 φορές μέχρι σήμερα.

Από τον ΟΦΗ στη Σουηδία και το Ισραήλ

Η σεζόν 2002-03 δεν είχε το καλύτερο ξεκίνημα για τον Μπόατενγκ, αφού έχασε σημαντικό έδαφος λόγω τραυματισμών. Τον Ιανουάριο του 2003 δόθηκε δανεικός για 6 μήνες στον ΟΦΗ και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου πήρε μεταγραφή για την σουηδική ΑΙΚ. Εκεί συνεχίστηκε η ατυχία του, αφού τραυματίστηκε σοβαρά στην πρώτη του συμμετοχή, χάνοντας ουσιαστικά όλη τη χρονιά. Την επόμενη σεζόν η ΑΙΚ υποβιβάστηκε και ο Μπόατενγκ έγινε πολλές φορές στόχος των φιλάθλων της ομάδας, όμως το 2005 ο Γκανέζος ήταν από τους πρωταγωνιστές της ανόδου, έδειξε να βρίσκει τον καλό του εαυτό και η επιβράβευση ήρθε με μια θέση στην αποστολή της Εθνικής του για το Μουντιάλ της Γερμανίας.

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

Με την Μπεϊτάρ ο Μπόατενγκ κέρδισε δυο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ισραήλ.

Το καλοκαίρι του 2006 ο Μπόατενγκ πήρε μεταγραφή στην ισραηλίτικη Μπεϊτάρ, με την οποία αγωνίστηκε για δυόμιση χρόνια, κερδίζοντας δυο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Στον τελικό του Κυπέλλου το 2008, με αντίπαλο την Χάποελ του Τελ Αβίβ, ήταν ο μόνος παίκτης της ομάδας του που αστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι, όμως τελικά η Μπεϊτάρ κέρδισε το τρόπαιο και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας της. Παρά τους συνεχόμενους τίτλους, η οικονομική κρίση που ξέσπασε στον σύλλογο στην αρχή της σεζόν 2008-09, ανάγκασε τη διοίκηση να παραχωρήσει τον Μπόατενγκ στη γερμανική Κολωνία τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2009.

Στη Χετάφε ελέω Μίτσελ!

Ο Γκανέζος έφυγε από την Μπεϊτάρ ως ο κορυφαίος ξένος που αγωνίστηκε ποτέ στην ομάδα και ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του ισραηλινού ποδοσφαίρου. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Κολωνία είχε διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όμως τα 10 παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί την περσινή σεζόν, δεν έπεισαν τους Γερμανούς και έτσι το καλοκαίρι του 2009 ο Μπόατενγκ έφτασε στη Χετάφε μετά από εισήγηση του τότε προπονητή των Ισπανών, Μίτσελ. Ο Ντέρεκ δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα προσαρμογής στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα της καριέρας του και καθιερώθηκε πολύ γρήγορα στη βασική ενδεκάδα.

Από την τελευταία του χρονιά στην ΑΙΚ και στη συνέχεια στο Ισραήλ, ο Μπόατενγκ είχε αφήσει τη γραμμή κρούσης παίζοντας πίσω από τους επιθετικούς. Ο Μίτσελ ήταν αυτός που τον τράβηξε ακόμα πιο πίσω, στη θέση του αμυντικού χαφ. Ο Ντέρεκ ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία και ήταν από τους πρωταγωνιστές της καταπληκτικής πορείας της Χετάφε τη σεζόν 2009/10, που την έφερε στην 6η θέση της Πριμέρα (η καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου) και της έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

Με τον Ντέρεκ Μπόατενγκ στο γήπεδο της Χετάφε (11/3/2010)

Το Sport24.gr είχε συναντήσει τον Μάρτιο του 2010 τον Ντέρεκ Μπόατενγκ στο γήπεδο της Χετάφε «Coliseum Alfonso Pérez», μιλώντας μαζί του για το επερχόμενο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, αφού ο Γκανέζος αποτελούσε μέλος της αποστολής της Εθνικής ομάδας της χώρας του. Εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο, είχαμε συζητήσει και για την παρουσία του στην Πριμέρα Ντιβισιόν, την Χετάφε και τον Μίτσελ που άλλαξε την αγωνιστική φυσιογνωμία του Ντέρεκ. Ας θυμηθούμε το σχετικό απόσπασμα εκείνης της συνέντευξης.

Sport24.gr: Τελευταίος σου σταθμός είναι η Ισπανία και ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα όλου του κόσμου. Πώς σου φαίνεται που αγωνίζεσαι στην Πριμέρα Ντιβισιόν;

Derek Boateng: Όπως καταλαβαίνεις, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Χετάφε. Και φυσικά η ισπανική Liga είναι ακόμα μια πολύτιμη εμπειρία για μένα. Μεγάλες ομάδες, κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, τρομερή οργάνωση, υψηλό επίπεδο θεάματος. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και προσπαθώ να παίζω όσο καλύτερα μπορώ γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Φέτος αγωνίζομαι σε μια καινούργια για μένα θέση, αυτή του αμυντικού χαφ, αφού ο προπονητής μου, ο Μίτσελ, θεωρεί ότι εκεί μπορώ να αποδώσω καλύτερα και να είμαι πιο χρήσιμος στην ομάδα. Με την Χετάφε κάνουμε μια καλή πορεία, δεν κινδυνέψαμε σε καμία στιγμή και θα χτυπήσουμε μέχρι τέλους μια από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Θα είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Ο ΜΠΟΑΤΕΝΓΚ ΣΤΗ ΧΕΤΑΦΕ ΣΕ 24 ΚΛΙΚ

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

1. Στην επίσημη παρουσίασή του από τη Χετάφε (2009)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

2. Με τον Μίτσελ σε προπόνηση της Χετάφε (2009)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

3. Με αντίπαλο τον Μέσι σε αγώνα της Χετάφε με τη Μπαρτσελόνα (2010)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

4. Ο Μίτσελ πήρε πρώτος τον Μπόατενγκ από την προωθημένη γραμμή και τον έφερε στα αμυντικά χαφ.

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

5. Στη Χετάφε ο Μπόατενγκ είχε 61 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβισιόν και 2 τέρματα. Τα αγωνιστικά του λεπτά ήταν 4.819.

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

6. Με συμπαίκτες του και τον πρόεδρο της Χετάφε, Άνχελ Τόρες, σε εκδήλωση του συλλόγου (2009)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

7. Με τον Κακά μετά από παιχνίδι της Χετάφε με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2010)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

8. Εκτός από το πρωτάθλημα, με τη φανέλα της Χετάφε ο Μπόατενγκ αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια Κυπέλλου και 5 παιχνίδια Europa League.

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

9. Συνολικά με την ομάδα της Μαδρίτης, ο Μπόατενγκ αγωνίστηκε σε 77 επίσημα ματς (πρωτάθλημα, Κύπελλο & Ευρώπη), έχοντας 6.178 αγωνιστικά λεπτά.

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

10. Μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί συνολικά σε 290 επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος με 9 διαφορετικές ομάδες: Liberty Professionals (Γκάνα), Καλαμάτα, Παναθηναϊκό και ΟΦΗ (Ελλάδα), ΑΙΚ Solna (Σουηδία), Beitar Jerusalem (Ισραήλ), FC Koln (Γερμανία) Getafe (Ισπανία) και Dnipro Dnipropetrovsk (Ουκρανία), ενώ έχει σκοράρει 30 φορές.

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

11. Σε αγώνα της Χετάφε με τη Λεβάντε (2011)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

12. Δέχεται την κόκκινη κάρτα σε αγώνα της Χετάφε με τη Μάλαγα (2010)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

13. Πανηγυρίζει με τον Μίτσελ την παραμονή της Χετάφε στην Πριμέρα (2011)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

14. Η παραμονή στην Πριμέρα έχει εξασφαλιστεί στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2010/11 και οι Μπόατενγκ και Μίτσελ πανηγυρίζουν μέσα στο "Ανοέτα" της Ρεάλ Σοθιεδάδ (2011)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

15. Ο Μπόατενγκ πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε επί της Σπόρτινγκ Χιχόν (2011)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

16. Με αντίπαλο τον Ιμπραχίμοβιτς σε αγώνα της Χετάφε με τη Μπαρτσελόνα (2009)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

17. Εντυπωσιακή προσπάθεια του Μπόατενγκ σε αγώνα της Χετάφε με την Τενερίφε (2009)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

18. Από αγώνα ισπανικού Κυπέλλου μεταξύ της Χετάφε και της Μαγιόρκα (2010)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

19. Σε αγώνα της Χετάφε με τη Λεβάντε (2011)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

20. Με τον Μίτσελ σε προπόνηση της Χετάφε (2010)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

21. Με αντίπαλο τον Μαρσέλο σε αγώνα της Χετάφε με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2010)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

22. Σε αγώνα της Χετάφε με τη Στουτγκάρδη στο Europa League (2010)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

23. Σε αγώνα της Χετάφε με τη Βαλένθια (2010)

Μπόατενγκ και Μίτσελ, βίοι παράλληλοι!

24. Οι σχέσεις του με τον Μίτσελ στα δυο χρόνια της παραμονής του στη Χετάφε υπήρξαν άριστες.

Βίντεο: Η επίσημη παρουσίαση του Μπόατενγκ από τη Χετάφε (6/8/2009)

Βίντεο: Τα πανηγύρια των παικτών της Χετάφε για την παραμονή στην Πριμέρα μέσα στο αεροπλάνο που τους μετέφερε από το Σαν Σεμπαστιάν στη Μαδρίτη. Πρωτοστατεί ο Μπόατενγκ, που ζητάει επίμονα το πριμ από τον πρόεδρο και ταξίδι στο Ντουμπάι!!! (2011)

Βίντεο: Highlights από την καριέρα του Ντέρεκ Μπόατενγκ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ