ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

Διαβάστε την μέχρι σήμερα πορεία του Τζόελ Κάμπελ και δείτε 24 φωτογραφικά κλικ από την καριέρα του. Η Κόστα Ρίκα, η Άρσεναλ, η Λοριάν, η Μπέτις και η Εθνική. Μιλάει στο Sport24.gr ο Πέπε Μελ, προπονητής του Κάμπελ στην Μπέτις (φωτογραφίες & videos)

Ο Ολυμπιακός απέκτησε με δανεισμό για έναν χρόνο τον εξτρέμ της Άρσεναλ, Τζόελ Κάμπελ.

Το Sport24.gr ακολουθεί την πορεία του 21χρονου παίκτη, από το ξεκίνημα στην Κόστα Ρίκα μέχρι την περσινή του σεζόν στην Μπέτις και την Πριμέρα Ντιβισιόν.

Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των φετινών μεταγραφών. Μέσα σε δυο 24ωρα ανακοινώθηκαν ο Σαβιόλα, ο Μετζανί και ο Ρομπέρτο, ενώ θα ακολουθήσει ο Τζόελ Κάμπελ, ο οποίος θα αγωνιστεί ως δανεικός από την Άρσεναλ. Ο 21χρονος παίκτης από την Κόστα Ρίκα έπαιξε πέρυσι στην ισπανική Μπέτις και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πολύ καλής πορείας των Ανδαλουσιάνων, οι οποίοι τερμάτισαν στην 7η θέση της Πριμέρα παίρνοντας το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Κάμπελ δεν θα συνεχίσει και φέτος να φοράει τα πράσινα, είναι οικονομικός.

Οι «κανονιέρηδες» ενημέρωσαν τη διοίκηση της Μπέτις ότι δεν σκοπεύουν πλέον να πληρώνουν το μισό της αμοιβής του παίκτη και ο ισπανικός σύλλογος απάντησε πως αδυνατεί να καλύψει τις 900.000 ευρώ που εισπράττει ο Κοσταρικανός κάθε χρόνο. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το γεγονός, μπήκε σφήνα και κατάφερε να αποσπάσει το «ναι» της Άρσεναλ, η οποία βρήκε στους «ερυθρόλευκους» έναν ακόμα πρώτης τάξης προορισμό για το «διαμάντι» της, αφού εκτός από τις πολλές συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα έχει και την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ και να αποκτήσει έτσι εμπειρία από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ποιος είναι όμως ο νεαρός Κάμπελ και τί είναι αυτό που κάνει την Άρσεναλ να μη θέλει να ακούσει το παραμικρό για παραχώρησή του με μεταγραφή; Σύμφωνα με τους Ισπανούς δημοσιογράφους πρόκειται για έναν πολύ καλό παίκτη που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης: ως αριστερό ή δεξί εξτρέμ, ως σέντερ φορ και ως δεύτερος επιθετικός πίσω από το σέντερ φορ. Στην Μπέτις άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί. Βοήθησε τους «βερδιμπλάνκος» στην πολύ καλή τους πορεία και έδειξε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν παίκτη που θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει σε λίγα χρόνια στην Πρέμιερ.

ΠΕΠΕ ΜΕΛ: ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

Ο Πέπε Μελ και ο Κάμπελ σε προπόνηση της Μπέτις (2013)

Πριν περάσουμε στο σύντομο βιογραφικό του Κάμπελ, ας δώσουμε τον λόγο στον Πέπε Μελ, τον προπονητή της Μπέτις. Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Ισπανό τεχνικό, ο οποίος βρίσκεται με την ομάδα της Σεβίλλης στην Αγγλία για την καλοκαιρινή προετοιμασία. Ο Μελ σχολίασε ως εξής την μεταγραφική κίνηση των «ερυθρόλευκων»:

« Ο Κάμπελ είναι ένας καταπληκτικός τύπος, αγαπητός και απλός. Πρόκειται για ένα ταχύτατο εξτρέμ που μπορεί να παίξει άνετα και τις δυο πλευρές. Παρά το γεγονός ότι είναι αριστεροπόδαρος, του αρέσει να κινείται περισσότερο στη δεξιά πλευρά, ώστε να μπορεί να σουτάρει προς την εστία. Διαθέτει πολύ καλό, ευθύβολο σουτ και έχει σωστή αντίληψη του χώρου, είτε με τη μπάλα, είτε χωρίς αυτήν. Ξεμαρκάρεται έξυπνα και κάνει το ίδιο και με τους συμπαίκτες του. Έχει καλά στημένα, καλή ντρίμπλα, καλή τεχνική. Εργάζεται σκληρά και μπροστά του ανοίγεται ένα λαμπρό μέλλον, αλλά ακόμα του λείπουν εμπειρίες μέχρι να μπορέσει να παίξει σε έναν σύλλογο όπως η Άρσεναλ. Φυσικά και θα ήθελα να τον κρατήσουμε, αλλά δυστυχώς ήταν οικονομικοί οι λόγοι για τους οποίους δεν θα συνεχίσει στην Μπέτις. Ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ καλή επιλογή».

Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΤΖΟΕΛ ΚΑΜΠΕΛ

Ο Joel Nathaniel Campbell Samuels γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1992 στο Σαν Χοσέ, την πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα. Ξεκίνησε από πολύ μικρός το ποδόσφαιρο παίζοντας στην San Rafael Abajo, συνοικιακή ομάδα και λίγο αργότερα πέρασε στις ακαδημίες της Liga Deportiva Alajuelense. Στη συνέχεια, σε ηλικία 12 ετών, μετακινήθηκε στην Deportivo Saprissa, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με το ταλέντο του και πολύ γρήγορα κλήθηκε στις μικρές Εθνικές της Κόστα Ρίκα. Το 2009 αγωνίστηκε στο Μουντιάλ U17 της Νιγηρίας με τους «Ticos» και έγινε πλέον γνωστός και στην Ευρώπη.

Πριν κλείσει τα 19 του, η Saprissa τον έδωσε δανεικό στην Puntarenas, αλλά παρά το γεγονός ότι οι συμμετοχές του και στις δυο ομάδες ήταν ελάχιστες, ο Κάμπελ συνέχισε να πρωταγωνιστεί στην Εθνική. Στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου U20 της Κολομβίας, παίζοντας στη θέση του σέντερ φορ, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ (6 γκολ)! Ο Αρσέν Βενγκέρ έχοντας ενημερωθεί για την αξία του πιτσιρικά, έστειλε στην Κόστα Ρίκα άνθρωπο της Άρσεναλ για να κλείσει τη μεταγραφή, όμως ο Κάμπελ είχε εξαφανιστεί από εκεί, έχοντας ως προτεραιότητα το Μουντιάλ U20 και όχι την εξασφάλιση της καριέρας του!

Επιστρέφοντας από την Κολομβία τον Αύγουστο του 2011, έβαλε τελικά την υπογραφή του στο πενταετές συμβόλαιο των «κανονιέρηδων» (απορρίπτοντας προτάσεις από τη Σεβίγια και την Φιορεντίνα), όμως μια εβδομάδα αργότερα, έγινε γνωστό ότι η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν του έδινε άδεια εργασίας, πράγμα το οποίο σήμαινε ότι θα έπρεπε να δοθεί δανεικός. Δυο μήνες νωρίτερα, ο εκλέκτορας της Εθνικής της Κόστα Ρίκα, Ρικάρδο λα Βόλπε, του είχε δώσει την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα των «Ticos», στο «Gold Cup» του Τέξας, όπου σκόραρε το παρθενικό του γκολ στο 5-0 απέναντι στην Κούβα (5/6/2011).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

Ο Κάμπελ σε αγώνα της Μπέτις με την Οσασούνα (8/3/2013)

Ο Λα Βόλπε, εντυπωσιασμένος από την απόδοση του μικρού, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «αν είχε χρήματα, θα τον αγόραζε ο ίδιος»! Όπως ήταν φυσικό, ο Κάμπελ καθιερώθηκε αμέσως στην Εθνική, όπου μέσα σε 2 χρόνια μετράει ήδη 25 συμμετοχές και 7 γκολ, με πιο σημαντικό αυτό απέναντι στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ισπανία, στο φιλικό ματς που είχε δώσει η «furia roja» τον Νοέμβριο του 2011 στο Σαν Χοσέ. Ο Τζόελ είχε πετύχει το 2-0 υπέρ της Κόστα Ρίκα, παραβιάζοντας την εστία του Ίκερ Κασίγιας με σουτ έξω από την περιοχή, σε ένα παιχνίδι που τελικά έληξε 2-2.

Στο μεταξύ, η Άρσεναλ αποφάσισε να τον δώσει δανεικό στη γαλλική Λοριάν (σεζόν 2011/12) και ο προπονητής της ομάδας της Βρετάνης, Κριστιάν Γκουρκίφ, ήταν αυτός που τον έβαλε να δοκιμάσει τις ικανότητές του στα άκρα, ως εξτρέμ. Το πέρασμά του από τους «μπακαλιάρους» (27 ματς, 3 γκολ, 3 ασίστ) τον βοήθησε να βελτιωθεί και να γνωριστεί με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το καλοκαίρι του 2012 ο Κάμπελ πήρε «προαγωγή» και έφτασε στην Πριμέρα Ντιβισιόν και την Μπέτις, στην οποία δόθηκε και πάλι δανεικός από τους «κανονιέρηδες».

Στην Ισπανία ο Τζόελ ωρίμασε ακόμα περισσότερο, καθιερώθηκε σύντομα στην ενδεκάδα από τον Πέπε Μελ, ο οποίος τον άφησε να παίζει από την δεξιά πλευρά. Υπήρξε από τους βασικούς πρωταγωνιστές της πολύ καλής πορείας των «βερδιμπλάνκος» και πρόσφερε ταχύτητα, πίεση ψηλά, σωστό και γρήγορα passing game, σωστά ξεμαρκαρίσματα και εκμετάλλευση των κενών χώρων τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συμπαίκτες του. Έπαιξε σε 33 παιχνίδια, πέτυχε 2 γκολ, έδωσε και πάλι 3 ασίστ, όμως κυρίως πρόσθεσε ταχύτητα στην ανάπτυξη της επιθετικής γραμμής της ομάδας του, κάτι πολύ σημαντικό στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο ΚΑΜΠΕΛ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

Ο Κάμπελ ποζάρει με τη μητέρα του (αριστερά), τον πατέρα του και την 18χρονη κοπέλα του, Μαρία Φερνάντα Κασκάντε.

Ο Κάμπελ θαυμάζει απεριόριστα τον Ρονάλντο. Ο Βραζιλιάνος υπήρξε – και συνεχίζει να είναι – το είδωλό του. Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού είναι θρήσκος, πιστεύει πολύ στον Θεό και είναι πολύ δεμένος με την οικογένειά του. Προσέχει πολύ το ντύσιμό του και είναι «οπαδός» της σιέστας. Του αρέσει πολύ το μπάσκετ, δηλώνει φαν των Μαϊάμι Χιτ, ενώ θα ήθελε να γνωρίσει από κοντά τον Λεμπρόν Τζέιμς. Πιτσιρικάς ήταν πλακατζής, αλλά και καλός μαθητής και στο μέλλον θέλει να σπουδάσει οικονομικά.

Θέλει να επισκεφτεί τη Βραζιλία και να μάθει την «τέχνη» του DJ. Οι μουσικές που προτιμάει είναι η σάλσα, η μπατσάτα και η ρέγκε. Στον ελεύθερο χρόνο του παίζει Play Station, ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Αγαπημένη του ταινία είναι το Hitch με τον Γουίλ Σμιθ και του αρέσει η Κιμ Καρντάσιαν. Στο Σαν Χοσέ έχει ανοίξει μια κλινική, το «Centro Medico Integral Campbell» για να βοηθάει τους συμπατριώτες του. Η κλινική, πέρα από τα υπόλοιπα τμήματα, ειδικεύεται στην αθλητική ιατρική (θεραπεία και αποκατάσταση).

Ο ΚΑΜΠΕΛ ΣΕ 24 ΚΛΙΚ

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

1. Νικητής ενός τουρνουά με την Liga Deportiva Alajuelense σε ηλικία 11 ετών (2003).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

2. Πρωταθλητής Κόστα Ρίκα με την Deportivo Saprissa (2010).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

3. Ο Κάμπελ έχει σκοράρει απέναντι στην Αυστραλία στο Μουντιάλ U20 της Κολομβίας και πανηγυρίζει (2011).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

4. Τον Αύγουστο του 2011 υπογράφει 5ετές συμβόλαιο με την Άρσεναλ.

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

5. Με αντίπαλο τον Ίκερ Κασίγιας στο φιλικό της Κόστα Ρίκα με την Ισπανία στο Σαν Χοσέ (15/11/2011).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

6. Το καλοκαίρι του 2011 δίνεται δανεικός για έναν χρόνο στη γαλλική Λοριάν. Εδώ, στην επίσημη παρουσιάσή του.

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

7. Τον Ιούλιο του 2012 δίνεται δανεικός στην Μπέτις. Εδώ, στην επίσημη παρουσίασή του μαζί με τους Χουάν Κάρλος (αριστερά) και Άγρα (10/7/2012).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

8. Με αντίπαλο τον Ινιέστα σε αγώνα της Μπέτις με την Μπαρτσελόνα στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (9/12/2012).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

9. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει σκοράρει, οι παίκτες της πανηγυρίζουν και ο Κάμπελ κατευθύνεται προς τη σέντρα. Από αγώνα των "μερένγκες" με την Μπέτις στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (20/4/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

10. Ο Κάμπελ διώχνει τη μπάλα μπροστά από τον Ινιέστα σε αγώνα της Μπέτις με την Μπαρτσελόνα στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (9/12/2012).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

11. Ο Κάμπελ αποβάλλεται σε αγώνα της Μπέτις με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (26/9/2012).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

12. Ο Τζόελ Κάμπελ (μπροστά αριστερά) στην ενδεκάδα της Μπέτις (2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

13. Ο Κάμπελ σε αγώνα της Μπέτις με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (21/1/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

14. Ο Κάμπελ σκοράρει εναντίον της Λεβάντε μέσα στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (13/1/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

15. Ο Κάμπελ έχει σκοράρει εναντίον της Λεβάντε μέσα στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" και πανηγυρίζει (13/1/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

16. Ο Κάμπελ σε αγώνα της Μπέτις με τη Βαγιαδολίδ στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (11/2/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

17. Ο Κάμπελ κοντρολάρει τη μπάλα σε αγώνα της Μπέτις με τη Βαλένθια στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (27/10/2012).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

18. Ο Κάμπελ στο τοπικό ντέρμπι ανάμεσα στην Μπέτις και τη Σεβίγια στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (12/4/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

19. Ο Κάμπελ σε μια επιθετική προσπάθεια απέναντι στην Ντεπορτίβο στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (29/4/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

20. Ο Κάμπελ μαζί με συμπαίκτες του στην παραδοσιακή "Φέρια" του Απριλίου στη Σεβίλλη (17/4/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

21. Με αντίπαλο τον Χουάνφραν σε αγώνα της Λεβάντε με την Μπέτις στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (13/1/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

22. Με αντίπαλο τη Βαλένθια του Ερνέστο Βαλβέρδε στο "Μεστάγια" (16/3/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

23. Στο ντέρμπι της Ανδαλουσίας με αντίπαλο τη Μάλαγα στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" (24/2/2013).

Κάμπελ, από την Κόστα Ρίκα στο Λιμάνι!

24. Στο προπονητικό κέντρο της Μπέτις μαζί με τον Χάβι Τσίκα (18/4/2013).

Πηγές: As, Marca, Opinión de Málaga, Estadio Deportivo, Diario de Sevilla, lfp.es

Bίντεο: Το παρθενικό γκολ του Κάμπελ στην Πριμέρα Ντιβισιόν απέναντι στην Ντεπορτίβο

Βίντεο: Ο Τζόελ Κάμπελ με την Εθνική της Κόστα Ρίκα

Βίντεο: Ο Αρσέν Βενγκέρ για τον Τζόελ Κάμπελ

Βίντεο: Highlights του Τζόελ Κάμπελ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ