ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

International Champions... League

International Champions... League
INTIME SPORTS

Την Δευτέρα (21/7) ο Ολυμπιακός αναχωρεί για την Αμερική και την συμμετοχή του στο ICC, όπου ο Μίτσελ θα έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσει παίκτες και συστήματα. Οι σκέψεις του Ισπανού τεχνικού.

Από τις 7 έως τις 18 Ιουλίου ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας του στο γνώριμο του εδώ και σχεδόν μια 15ετία, Ζέεφελντ της Αυστρίας. Ο Μίτσελ είχε στην διάθεση του το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ, με εξαίρεση τους διεθνείς (είχαν άδεια σε αυτό το διάστημα) και τις δύο μεταγραφές που απομένουν (εξτρέμ και φορ) προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ του έμψυχου δυναμικού.

Την Δευτέρα (21/7) οι Πειραιώτες αναχωρούν για την άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά στο διεθνούς φήμης International Champions Cup. Εκεί θα αντιμετωπίσουν τις Μίλαν, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Ομάδες που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "μεγαθήρια", με πλούσια ρόστερ και μεγάλες διακρίσεις τα τελευταία χρόνια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κακά τα ψέμματα, η συμμετοχή του Ολυμπιακού στο τουρνουά δεν θα έχει ιδιαίτερο αντίκρισμα στην προετοιμασία των "ερυθρολεύκων" όσον αφορά την Super League. Θα αρκούσαν 2-3 φιλικά ανά την Ευρώπη με καλές ομάδες, προκειμένου οι Πειραιώτες να φτάσουν στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας για το εγχώριο πρωτάθλημα.

Για την ώρα (αφού οι ομάδες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις μεταγραφές τους) και σε θεωρητικά πάντα επίπεδο, ο Ολυμπιακός παρουσιάζει το πληρέστερο ρόστερ της κατηγορίας, γεγονός που τον καθιστά φαβορί στην κούρσα και του νέου πρωταθλήματος.

Δοκιμές Ευρώπης σε συστήματα και παίκτες

Ωστόσο στο International Champions Cup οι Πειραιώτες θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουν πρόσωπα και καταστάσεις ενόψει του Champions League 2014-15. Άλλωστε δεν πρόκειται να βρουν καλύτερη ευκαιρία να κοντραριστούν μέσα σε λίγες μέρες με συλλόγους τέτοιου βεληνεκούς, όπως οι Μίλαν, Λίβερπουλ και Σίτι.

Ο Μίτσελ θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το διάστημα που θα παραμείνει ο Ολυμπιακός στην Αμερική. Ουσιαστικά εκεί θα αρχίσει να μοντάρει την ομάδα, όσον αφορά τα πρόσωπα και τον τρόπο που θέλει να αγωνίζεται την επόμενη σεζόν η ομάδα του. Ο Ισπανός τεχνικός θέλει να βάλει νέα στοιχεία στο αγωνιστικό προφίλ των Πειραιωτών, να διορθώσει τα κακώς κείμενα της περσινής χρονιάς και να βελτιώσει περαιτέρω τα θετικά στοιχεία. Άλλωστε έχει επαναλάβει πολλές φορές πως περιμένει μια δύσκολη σεζόν φέτος, αφού οι αντίπαλοι στην Ελλάδα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και στην Ευρώπη πιο υποψιασμένοι.

Τι σκέφτεται να αλλάξει ο Μίτσελ; Ας ξεκινήσουμε από τα πιο περίπλοκα, που αφορούν το σύστημα ή την διάταξη αν προτιμάτε, των παικτών στο γήπεδο. Το ενδεχόμενο λοιπόν να εμφανιστεί σε κάποια ματς (μάλλον ευρωπαϊκά) με 3 στόπερ στην άμυνα ο Ολυμπιακός είναι εξαιρετικά πιθανό. Το παραδέχθηκε άλλωστε ο Ισπανός τεχνικός στο διάστημα της παραμονής μας στο Ζέεφελντ.

Και για να μην υπάρχει μπέρδεμα, είναι μια σκέψη του ασχέτως της κατάληξης του θέματος Μανωλά. Είτε μείνει, είτε πωληθεί (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πραγματικά top σύλλογο του εξωτερικού...) ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός. Αυτό δεν αλλάζει. Ένα σύστημα λοιπόν με τρεις στόπερ μπορεί να εμφανίσει ο Ολυμπιακός σε κάποιο από τα τρία φιλικά που θα δώσει στο ICC.

International Champions... League

Η σκέψη αυτή του Μίτσελ ενισχύεται ουσιαστικά από δύο παίκτες: τον Ομάρ Ελαμπντελαουί και τον Αρτούρ Μαζουακού. Δύο μεταγραφές που έχουν ικανοποιήσει πολύ τον Ισπανό τεχνικό. Ταχύτατοι, με καλή τεχνική, δυνατοί, διεισδυτικοί παίκτες. Παίζουν με άνεση όλη την πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μαζουακού την περασμένη σεζόν είχε 9 ματς ως αριστερός μπακ με την Βαλανσιέν, 17 ως εξτρέμ και ένα ως... δεύτερος επιθετικός. Παρόμοια περίπτωση και ο Ομάρ.

Θα προσθέταμε και τους Σαλίνο, Χολέμπας (ο Μπονγκ είναι πιο πίσω), όμως για τον Βραζιλιάνο ο Μίτσελ πιστεύει πως αποδίδει πολύ καλύτερα έχοντας παίκτη μπροστά του στην πλευρά, ενώ ο Ελληνογερμανός άσος είναι πιθανό να συνεχίσει την καριέρα του εκτός Ελλάδας και Ολυμπιακού, σε ένα πιο δυνατό πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την συγκεκριμένη σκέψη του Μίτσελ, καλό θα ήταν να μείνουμε εδώ και να μην προχωρήσουμε παρακάτω. Αν δηλαδή θα είναι ένα 3-5-2, 3-4-3 ή παραλλαγές τύπου 3-4-1-2, 3-4-2-1 κτλ. Θα μπερδευτούμε. Άλλωστε ο Ισπανός τεχνικός δεν μας αποκάλυψε και τα... πάντα όλα στην Αυστρία, οπότε ας μην μπαίνουμε σε ξένα χωράφια. Κάτι τελευταίο: ποτέ, σε καμία προπόνηση ο Μίτσελ δεν χρησιμοποίησε μαζί σαν δίδυμο στόπερ τους Σιόβα - Αμπιντάλ.

Σιόβας - Βούρος, Σιόβας - Αυλωνίτης, Αβραάμ - Αυλωνίτης, Αβραάμ - Αμπιντάλ και Αυλωνίτης - Αμπιντάλ, ήταν τα δίδυμα που δοκίμασε ο Μίτσελ στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας σε ασκήσεις με την μπάλα και οικογενειακά "διπλά".

Περσινή συνταγή με νέα στοιχεία

Από εκεί και πέρα το 4-2-3-1 που είδαμε κατά κόρον πέρσι, είναι δεδομένο πως θα διατηρηθεί και φέτος. Με αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης και ανασταλτικής λειτουργίας αλλά ίδιο σαν φιλοσοφία. Οι... αγριοφωνάρες του κόουτς στο Ζέεφελντ ήθελαν την "ερυθρόλευκη" άμυνα να βρίσκεται ψηλά. Ειδικά μετά από μια απομάκρυνση και την μπάλα να φεύγει στο άλλο μισό του γηπέδου, το "έξωωωωωωωωω" από Μίτσελ/Αλκόρτα/τεχνικό τιμ/γκολκίπερ/παίκτες, τάραζε για τα καλά την μαγευτική ησυχία των γύρω βουνών.

International Champions... League
INTIME SPORTS

Γρήγορα έξω η άμυνα, οι κεντρικοί μέσοι να μην "κολλάνε" χαμηλά στους στόπερ, οι δύο προωθημένοι του άξονα (φορ και πίσω από τον φορ) να έρχονται πιο κοντά και να πρεσάρουν στον χώρο με διαγώνια κάλυψη, οι ακραίοι να είναι 5-7 μέτρα μέσα από την πλαϊνή γραμμή και με μικρές μετατοπίσεις να βοηθάνε είτε η μπάλα περνάει από τον άξονα, είτε από την άκρη.

Και επιθετικά βέβαια ο Μίτσελ δούλεψε σε διαφορετικά πράγματα. Με την τελική πάσα να γυρίζει από το πλάι προς την περιοχή αλλά προηγουμένως να έχει περάσει με μια επαφή και τρεις συνολικά πάσες από τον άξονα. Σε μια προσπάθεια οι ακραίοι κυνηγοί ή μπακ να βγαίνουν μόνοι στην γραμμή ή το πολύ στο "ένας εναντίον ενός".

Και βάζουμε τους ακραίους μπακ στην εξίσωση καθώς επέμενε πολύ ο Μίτσελ να βγαίνουν στην επίθεση και να πλαγιοκοπούν. Την ίδια στιγμή ήθελε τους εξτρέμ του να συγκλίνουν για να τραβάνε προς τα μέσα τους αντίπαλους αμυντικούς, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στο πλάι του γηπέδου για τα overlap των μπακ. Μέχρι και ειδικές ασκήσεις για τα "ανεβάσματα" των πλάγιων αμυντικών είχε καταστρώσει ο Μίτσελ.

Ψάχτηκε πολύ στα άκρα ο Ισπανός τεχνικός και είναι μάλλον ανώφελο να σας κουράσουμε με τα δίδυμα της γραμμής. Σχεδόν όλοι με όλους έπαιξαν μαζί. Σαλίνο, Ομάρ, Μαζουακού, Μπονγκ, Λυκογιάννης, Κολοβός, Γκαζαριάν, Φουστέρ, Ντοσεβί, Βλαχοδήμος, μπήκαν στο... mix grill του Μίτσελ. Αν πρέπει να διαλέξουμε κάτι, οι συνεργασίες Μαζουακού - Φουστέρ από αριστερά και Ομάρ - Ντοσεβί από δεξιά είχαν την καλύτερη χημεία.

Στον άξονα, πέραν του Κασάμι ως box to box μέσου (για τον ρόλο αυτό προορίζεται κυρίως), οι Μπουχαλάκης και Γιαταμπαρέ βάζουν δύσκολα στον Μίτσελ. Ο πρώτος δεν απέφυγε τα λάθη απειρίας στο Ζέεφελντ, όμως ο 51χρονος προπονητής βλέπει στο πρόσωπο του μια νέα περίπτωση Σάμαρη. Και ακριβώς έτσι σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει. Ο Γιαταμπαρέ από την άλλη πήγε αρκετά καλά σαν 8άρι, θέση που θα τον δει ο Μίτσελ και στην Αμερική.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από αυτά που θα δείτε να δοκιμάζει ο Ισπανός τεχνικός στο International Champions... League, θέλοντας να βγάλει πλέον περισσότερα ασφαλή συμπεράσματα για το υλικό που έχει στα χέρια του και πως μπορεί να ανταποκριθεί στις αλλαγές συστημάτων ή αγωνιστικής λειτουργίας που ετοιμάζει για την νέα σεζόν. Ειδικότερα όσον αφορά τις αναμετρήσεις που θα δώσει ο Ολυμπιακός στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ