ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

"United will rise again..."

"United will rise again..."
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μόναχο, πένθος

54 χρόνια πριν, 6/2/58, γράφτηκε η πιο "μαύρη" σελίδα στην ιστορία της Γιουνάιτεντ στην αεροπορική τραγωδία του Μονάχου.

Η Γιουνάιτεντ επέστρεφε στην Αγγλία από το Βελιγράδι, όπου την προηγούμενη μέρα είχε εξασφαλίσει την πρόκριση για τα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έχοντας αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα, σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου αγώνα, στην Αγγλία.



Το δικινητήριο αεροπλάνο, τύπου "Ελίζαμπεθ", των βρετανικών αερογραμμών, εκτελούσε την πτήση 609 και μετέφερε την αποστολή των "μπέμπηδων" πίσω στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Τζέιμς Θείν, έκανε στάση στο χιονισμένο Μόναχο για ανεφοδιασμό καυσίμων.

Δείτε φωτογραφίες από το δυστύχημα ΕΔΩ

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την απογείωση, ο κυβερνήτης αποτυγχάνει δύο φορές να σηκώσει το αεροπλάνο από τον παγωμένο αεροδιάδρομο στις 2.19 μ.μ. και 2.34 μ.μ., παρατηρώντας κάποιο πρόβλημα στους κινητήρες. Μετά από ένα τσεκ των πιλότων, ο Θέιν, προσπαθεί για τρίτη φορά να σηκώσει το αεροπλάνο στις 3:03 μ.μ, δυστυχώς...

Η μύτη του αεροσκάφους ανασηκώνεται και όλα δείχνουν πως η απογείωση θα γίνει, αλλά ξαφνικά, χάνει ύψος και πέφτει σχεδόν αμέσως, ακολουθώντας τρελή πορεία ώσπου σταμάτησε στο προστατευτικό του αεροδρομίου, κοντά σε σπίτια. Το "σώμα" του αεροπλάνου "τυλίγεται στις φλόγες" και η "μαύρη" σελίδα στην ένδοξη ιστορία της Γιουνάιτεντ ολοκληρώνεται...

Αποβιώσαντες:

Ρότζερ Μπερν , 29 ετών (ποδοσφαιριστής), Τζοφ Μπεντ, 25 ετών (ποδοσφαιριστής),Έντι Κόλμαν, 21 ετών(ποδοσφαιριστής), Ντάνκαν Έντουαρντς, 21 ετών(ποδοσφαιριστής), Μαρκ Τζόουνς, 24 ετών, (ποδοσφαιριστής), Ντέιβιντ Πέγκ, 22 ετών(ποδοσφαιριστής),Τόμι Τέιλορ, 26 ετών(ποδοσφαιριστής),Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν, 22 ετών(ποδοσφαιριστής), Γουόλτερ Κρίκμερ, (γραμματέας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπερτ Γουόλι, (μέλος του προπονητικού τιμ - υπεύθυνος των ομάδων νέων), Τομ Κάρι (γυμναστής), Αλφ Κλαρκ (δημοσιογράφος), Ντον Ντέιβις (δημοσιογράφος), Τζορτζ Φόλοους (δημοσιογράφος), Τομ Τζάκσον (δημοσιογράφος), Άρτσι Λέντβρουκ (δημοσιογράφος), Χένρι Ρόουζ (δημοσιογράφος), Έρικ Τόμπσον (δημοσιογράφος), Φρανκ Σουίφτ (δημοσιογράφος - παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Σίτι), Κένεθ Ρέιμεντ (πιλότος - συγκυβερνήτης του αεροπλάνου), Μπέλα Μίκλος (ταξιδιωτικός πράκτορας), Γουίλι Σάτινοφ (φίλαθλος), Τομ Κέιμπλ (αεροσυνοδός).

Διασωθέντες:

Ματ Μπάσμπι (προπονητής της Μάντσεστερ Γιουν), Τζόνι Μπέρι (ποδοσφαιριστής), Τζάκι Μπλαντσφλάουερ (ποδοσφαιριστής), Μπόμπι Τσάρλτον (ποδοσφαιριστής), Μπιλ Φουλκς (ποδοσφαιριστής), Χάρι Γκρεγκ (ποδοσφαιριστής), Κεν Μόργκανς (ποδοσφαιριστής), Άλμπερτ Σκάνλον (ποδοσφαιριστής), Ντένις Βάιολετ (ποδοσφαιριστης), Ρέι Γούντ (ποδοσφαιριστής), Φράνκ Τέιλορ (δημοσιογράφος), Πίτερ Χάουαρντ (φωτογράφος), Τεντ Έλυαρντ (φωτογράφος), Βέρα Λούκιτς και η κόρη της (επιβάτες - διασωθείσες από τον παίκτη Χάρι Γκρεγκ), Μίκλος (σύζυγος του ταξιδιωτικού πράκτορα), Ν. Τομάσεβιτς (επιβάτης), Τζέιμς Θέιν (πιλότος - κυβερνήτης του αεροπλάνου), Ροζμαρι Σέβερτον (αεροσυνοδός), Μάργκαρετ Μπέλις (αεροσυνοδός).

Ανάμεσα στους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Ρέχτς ντερ Ίζαρ", ήταν και ο Ματ Μπάσμπι, με βαριά τραύματα στο στήθος. H πρώτη ιατρική γνωμάτευση έλεγε για ελάχιστες ελπίδες, αλλά τελικά ο Σερ Ματ θα ήταν ο άνθρωπος που θα έκανε τα λόγια του προέδρου της Μαν Γιου, πράξη. 10 χρόνια μετά, το 1968, η Γιουνάιτεντ συντρίβει 4-1 την Μπενφίκα στον τελικό του Γουέμπλει, κατακτώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών.







TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ