ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Glory, Glory years!

Glory, Glory years!

Ο παίκτης-έμβλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πιο πετυχημένος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου γιορτάζει σήμερα 20 χρόνια από το ντεμπούτο του με τα κόκκινα. Το Sport24.gr ξετυλίγει την θρυλική καριέρα του μέσα απο αριθμούς, φωτογραφίες και videos!

Ο Ράιαν Γκιγκς δεν γιόρτασε την Τρίτη όπως θα ηθελε την ισοφάριση του ρεκόρ του Μπόμπι Τσάρλτον (606 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) λόγω της ήττας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-2 απο την Τσέλσι στο "Στάμφορντ Μπριτζ", όμως την Τετάρτη (2/3) ουδείς μπορεί να αφαιρέσει το διάπλατο χαμόγελο που υπάρχει στο πρόσωπό του.

Και αυτό γιατί σαν σήμερα πριν από ακριβώς 20 χρόνια (2 Μαρτίου 1991), ο 17χρονος τότε Γκίγκσι πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κόντρα στην Έβερτον στο "Ολντ Τράφορντ", με εκείνο το ματς να αποτελεί απλά την αφετηρία μίας καριερας γεμάτης αμέτρητων τερμάτων, αμέτρητων τίτλων και αμέτρητων ατομικών διακρίσεων.

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τον άνθρωπο που εκπροσωπεί ανάγλυφα την σύγχρονη ιστορία των "κόκκινων διαβόλων", το ιερό τοτέμ του "Ολντ Τράφορντ" και τον παίκτη που ακόμα και στα 37 του αποτελεί πηγής έμπνευσης για όλους τους υπόλοιπους με την κλάση του, το πάθος του, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό του.

Τα επιτεύγματά του άλλωστε προκαλούν δέος... Έχει παιξει και στις 19 σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, έχει σκοράρει και στις 19 σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, έχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους πρωταθλητή στην Αγγλία από οποιονδήποτε άλλο (11), εχει τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (863), έχει συνεργαστεί συνολικά με 131 παίκτες που έχουν περάσει τις πύλες του "Ολντ Τράφορντ" από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Αλλεργικός με την ήττα ο ιστορικός αρχηγός

Στα τέλη Νοεμβρίου ο αειθαλής winger των "κόκκινων διαβόλων" θα συμπληρώσει τα 38 του χρόνια, όμως το γεγονός αυτό ουδόλως απασχόλησε τη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία προχώρησε πρόσφατα στην επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών μέχρι το καλοκαίρι του 2011.

Πέρα λοιπόν από τον 12ο τίτλο πρωταθλητή που έχει βάλει στο... μάτι, ο Ουαλός άσος ετοιμάζεται και για την 21η συνεχόμενη σεζόν στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, με την δίψα του για μπάλα και επιτυχίες να αποτυπώνεται ανάγλυφα σε μερικές κουβέντες του στην αγγλική "Sun" με αφορμή τη σημερινή επέτειό του.

"Δεν σκέφτομαι τους τίτλους που έχω κατακτήσει. Κοιτάζω απλά το μέλλον. Πέρυσι για παράδειγμα, όταν η Τσέλσι πήρε το νταμπλ, τρελάθηκα.

Δεν θέλεις κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί. Δεν θέλεις να αισθανθείς όπως αισθάνθηκες το περασμένο καλοκαίρι.

Θέλεις να νιώσεις όπως πρόπερσι που πήρες το πρωτάθλημα. Δεν είναι ο φόβος της αποτυχίας. Ειναι απλά η λαχτάρα του να κατακτάς έναν τίτλο.

Πέρυσι χάσαμε με έναν πόντο διαφορά και αυτό είναι κάτι που σε σημαδεύει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η καριερα του Ράιαν Γκιγκς σε αριθμους

0 κόκκινες κάρτες

1 γκολ της σεζόν, το νικητήριό του κοντρα στον Άρσεναλ στον ημιιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας το 1999

1 βραβείο για τον παίκτη της χρονιάς από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, τη σεζόν 2008-09

1 μετάλλιο τιμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο, το 2007

1 τιμητική πλακέτα από τον Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για τη συνεισφορά του στο ποδόσφαιρο και το φιλανθρωπικό του έργο σε υπό ανάπτυξη χώρες

1 Παγκοσμιο Κύπελλο Συλλόγων

1 Διηπειρωτικο Κύπελλο

1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ

2 Τσάμπιονς Λιγκ, το 1999 και το 2008

2 βραβεία για τον Κορυφαίο Νέο Παίκτη της Χρονιάς

3 βραβεία από το "BBC Sports" για την αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων και δύο από το ουαλικό "BBC"

4 Κύπελλα Αγγλίας (1994, 1996, 1999 και 2004)

4 Λιγκ Καπ

8 Κομιούνιτι Σιλντ

9 φορές στην Καλύτερη Ενδεκάδα της Χρονιάς στην ψηφοφορία των Επαγγελματιών Παικτών

11 Πρωταθλήματα Αγγλίας, ρέκορντμαν στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου

11 οι συνεχόμενες χρονιές στις οποίες σκόραρε στο Τσάμπιονς Λιγκ, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ

12 γκολ για την Εθνική Ουαλίας

19 ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε κάθε σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ εκ καταβολής της (1992)

64 συμμετοχές για την Εθνική Ουαλίας

131 οι συμπαίκτες του Ράιαν Γκιγκς στην πρώτη ομάδα της Γιουνάιτεντ από το 1991 και έπειτα.

158 τέρματα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

606 εμφανίσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημα, ισοφάρισε κόντρα στην Τσέλσι το ρεκόρ του Μπόμπι Τσάρλτον

863 εμφανίσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε όλες τις διοργανώσεις, ρέκορντμαν συμμετοχών με τη φανέλα των "κόκκινων διαβόλων" (στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στη Μόσχα έφτασε τις 759 και πήρε το ρεκόρ που κατείχε μέχρι τότε ο Μπόμπι Τσάρλτον)

Tα 20 χρόνια καριέρας του Γκιγκς στη Γιουνάιτεντ σε 20 φωτογραφίες:

Glory, Glory years!

Αύγουστος 1990: ο Ράιαν Γκιγκς στο ξεκίνημα της καριέρας του

Glory, Glory years!

Μάιος 1991: στο πρώτο του ματς ως βασικός στη Γιουνάιτεντ, αποφεύγει τον Νιλ Πόιντον της Σίτι

Glory, Glory years!

Οκτώβριος 1991: κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Ουαλίας

Glory, Glory years!

Απριλιος 1992: κρατάει στα χέρια του το τρόπαιο του Λιγκ Καπ μετά την επικράτηση της Γιουνάιτεντ επί της Νότιγχαμ

Glory, Glory years!

Μάρτιος 1992: κερδίζει το βραβείο του Καλύτερου Νέου Παίκτη της Χρονιας από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών

Glory, Glory years!

Μάιος 1993: Πολ Ινς, Μαρκ Χιουζ, Ράιαν Γκιγκς και Λι Σαρπ πανηγυρίζουν παρέα με την κουπα του πρωταθλητή στα αποδυτήρια, μετά τη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μπλάκμπερν στο Ολντ Τράφορντ

Glory, Glory years!

Μάιος 1994: ο Ράιαν Γκιγκς γιορτάζει μαζί με τους Πίτερ Σμάιχελ, Λι Σαρπ, Πολ Ινς και Αντρέι Καντσέλσκις για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Αγγλίας εκείνη τη χρονιά

Glory, Glory years!

Μάιος 1996: ο Ράιαν Γκιγκς καμαρώνει στα αποδυτήρια μαζί με τον Πολ Σκόουλς για το FA Cup, μετά το χρυσό γκολ του Ερίκ Καντονά στον τελικό του Γουέμπλεϊ μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ

Glory, Glory years!

Απριλιος 1999: ο Ράιαν Γκιγκς έχει πετύχει το ωραιότερο γκολ της καριέρας του, στον ημιτελικο Κυπέλλου κοντρα στην Άρσεναλ στο "Βίλα Παρκ", και βγάζει τη φανέλα του για να το γιορτάσει με τους παραληρούντες οπαδούς

Glory, Glory years!

Αύγουστος 2001: σε προσπάθειά του κόντρα στον Τζάκι ΜακΝαμάρα κατά τη διάρκεια επετειακού ματς με τη Σέλτικ στο "Ολντ Τράφορντ"

Glory, Glory years!

Μάιος 2003: Ρίο Φέρντιναντ, Γουές Μπράουν, Ράιαν Γκιγκς και Μικαέλ Σιλβέστρ με το τρόπαιο του πρωταθλητή ύστερα απο την επικράτηση επί της Έβερτον στο "Γκούντισον Παρκ"

Glory, Glory years!

Μάιος 2004: ο Γκιγκς (τρίτος από δεξιά) πανηγυριζει με τους συμπαίκτες του ύστερα από τη νίκη επί της Μίλγουολ στον τελικό του FA Cup στο "Millenium" του Κάρντιφ

Glory, Glory years!

Μάιος 2007: ο Γκιγκς χειροκροτεί το κοινό την ώρα που γίνεται αλλαγή στο τελευταιο του παιχνίδι με την Εθνική Ουαλίας, κοντρα στην Τσεχία στο "Millennium Stadium"

Glory, Glory years!

Ιούνιος 2007: του απομένεται το μετάλλιο τιμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο

Glory, Glory years!

Μάιος 2008: ο Ράιαν Γκιγκς έρχεται από τον πάγκο για να πετυχει το δεύτερο γκολ της Γιουνάιτεντ κοντρα στη Γουίγκαν και να σφραγίσει έναν ακόμα τιτλο για τους "κόκκινους διαβόλους"

Glory, Glory years!

Μάιος 2008: ευστοχεί στη "ρωσική ρουλέτα" των πέναλτι απέναντι στον Πετρ Τσεχ, στον νικηφόρο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για τη Μάντσεστερ κόντρα στην Τσέλσι

Glory, Glory years!
© MAN UTD VIA GETTY IMAGES

Ο Ράιαν Γκιγκς υψώνει το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό της Μόσχας μαζί με τον Ρίο Φέρντιναντ

Glory, Glory years!

Μάιος 2009: σηκώνει την 11η κούπα πρωταθλητή στην καριέρα του, μετά τη "λευκή" ισοπαλία με την Άρσεναλ στο "Ολντ Τράφορντ"

Glory, Glory years!

Δεκέμβριος 2009: το "BBC Sports" του απομένει τον τίτλο για την Προσωπικότητα της Χρονιάς

Glory, Glory years!

Ο Ράιαν Γκιγκς στον αγώνα Τσέλσι-Μ. Γιουνάιτεντ, όπου συμπλήρωσε 863 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και 606 στο πρωτάθλημα (ισοφάρισε το ρεκόρ του Μπόμπι Τσάρλτον)

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ