ΤΣΕΛΣΙ

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Πριν 10 χρόνια ακριβώς, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, αγόραζε τη Τσέλσι με όνειρο να την οδηγήσει στις κούπες. Μια δεκαετία μετά, το νερό έχει μπει στ' αυλάκι με το Ρώσο μεγιστάνα, να έχει φέρει ήδη πολλές επιτυχίες στους "μπλε". Τα λεφτά που ξόδεψε ήταν αρκετά αυτά τα χρόνια, με άλλα να "πιάνουν τόπο" κι άλλα όχι. Ποιες ήταν οι 5 καλύτερες και οι 5 χειρότερες κινήσεις του ιδιοκτήτη των Λονδρέζων στη μέχρι τώρα θητεία του;

Όταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αγόραζε την Τσέλσι από τον Κεν Μπέιτς, τον Ιούλιο του 2003, κανείς δεν πίστευε ότι η άφιξή του, θα άλλαζε τις ισορροπίες στο αγγλικό κι όχι μόνο, ποδόσφαιρο. Με το "καλημέρα", ο Ρώσος έδειξε τις προθέσεις του, αρχίζοντας να ξοδεύει μεγάλα ποσά για να φέρει ότι καλύτερο κυκλοφορεί, στους "μπλε".

Με την Μάντσεστερ να κυριαρχεί στην Πρέμιερ Λιγκ, η Τσέλσι του Αμπράμοβιτς έπρεπε να χτίσει μια νέα ομάδα, με δυνατά ονόματα, αλλά και ταλαντούχους νεαρούς. Την 10ετία που βρίσκεται στα χέρια του η Τσέλσι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, έχει ξοδέψει για μεταγραφές πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ για συμβόλαια παικτών κοντά στα 2 δισεκατομμύρια (συγκεκριμένα 1.750.000.000 ευρώ!).

Η Τσέλσι στη θητεία του Αμπράμοβιτς έχει κατακτήσει, τρεις τίτλους Πρέμιερ Λιγκ, τέσσερα κύπελλα Αγγλίας, 2 Λιγκ Καπ, το Champions League και φέτος και το Europa League. Στη δεκαετία του στους "μπλε" βέβαια πέρα από επιτυχημένα deal είχε και κάποια που του στοίχισαν πολλά εκατομμύρια, και δεν απέδωσαν ούτε στο ελάχιστο. Ποιες ήταν οι 5 επιτυχημένες και οι 5 αποτυχημένες μεταγραφές του Ρώσου μεγιστάνα;

Τοπ - 5 επιτυχημένων μεταγραφών:

1. Ζοσέ Μουρίνιο :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Μπορεί να μην είναι ποδοσφαιριστής, ωστόσο είναι ο άνθρωπος, που με το που πάτησε το πόδι του στο Λονδίνο, άλλαξε όλη την Τσέλσι, μετατρέποντάς την σε πρωταθλήτρια. Ο "Special One", είναι ίσως η καλύτερη κίνηση του Ρομάν Αμπράμοβιτς, όταν και ήρθε στην Τσέλσι το 2004. Ο Μουρίνιο, από την πρώτη του κιόλας χρονιά, κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το Λιγκ Καπ.

Πλέον, ο Αμπράμοβιτς ξαναέφερε τον Πορτογάλο στην ομάδα, ελπίζοντας σε ανάλογες επιτυχίες.

2. Ντιντιέ Ντρογκμπά :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Ιούλιος του 2004 και ο Ιβοριανός επιθετικός μεταγράφεται από την Μαρσέιγ για περίπου 28.000.000 ευρώ. Αν και του πήρε λίγο χρόνο να προσαρμοστεί, όταν το έκανε, έγινε αμέσως ο αρχι-σκόρερ και ηγέτης των "μπλε". Κατέκτησε τρεις Πρεμιερ Λιγκ, 4 Κύπελλα Αγγλίας και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Τσέλσι, όντας ο παίκτης που σχεδόν μόνος του, της χάρισε το Champions League το 2012.

3. Κλοντ Μακελελέ :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Ο Γάλλος ήρθε στο Λονδίνο το 2003, την πρώτη χρονιά του Αμπράμοβιτς, και ο τότε προπονητής της Τσέλσι, Κλαούντιο Ρανιέρι, είχε πει: "Έχω ένα καταπληκτικό ρολόι. Δουλεύει με μπαταρία και ο Κλοντ είναι η καινούργια μου μπαταρία. Ο Μακελελέ είναι πολύ σημαντικός για τη νέα Τσέλσι. Είναι δημιουργικός μέσος. Ο καλύτερος".

Με την έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο την επόμενη χρονιά, ο Μακελελέ ήταν η εμβληματικότερη φιγούρα της Τσέλσι στη μεσαία γραμμή, πριν φύγει για την Παρί το 2008.

4. Άσλεϊ Κόουλ :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Μετά την έλευσή του από την μισητή Άρσεναλ το 2006, έγινε στόχος των φιλάθλων των κανονιέρηδων μιας και στο μυαλό τους, το μόνο που τον ένοιαζε ήταν τα λεφτά, μετονομάζοντάς τον από Άσλεϊ σε.. Κάσλεϊ (cash = μετρητά). Το καλύτερο για πολλούς αριστερό μπακ που υπήρχε στην Αγγλία, πέρασε στο στρατόπεδο της Τσέλσι.

Αν και είχε ήδη κατακτήσει πριν πάει στην Τσέλσι, δυο πρωταθλήματα και 3 κύπελλα, η τροπαιοθήκη του στους "μπλε", μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Μια Πρεμιερ Λιγκ, 4 κύπελλα Αγγλίας, 1 Λιγκ Καπ, Champions League και Europa League. Τι άλλο να ζητήσεις;

5. Χουάν Μάτα :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Μια από τις πιο πρόσφατες μεταγραφές της εποχής Αμπράμοβιτς. Κοντά στα 27.500.000 κόστισε στους Λονδρέζους η μεταγραφή του Ισπανού, το καλοκαίρι του 2011 από τη Βαλένθια. Την πρώτη του χρονιά στο :Στάμφορντ Μπριτζ", βοήθησε σημαντικά την ομάδα του, στην κατάκτηση του Champions League, αλλά και του Κυπέλλου.

Ανακηρύχθηκε ως παίκτης της χρονιάς για την ομάδα του και παρά τις φήμες που τον ήθελαν να αποχωρεί φέτος, απ' ότι φαίνεται θα παραμείνει.

Τοπ - 5 αποτυχημένων μεταγραφών:

1. Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Ήρθε σαν σούπερ-σταρ από το αντίπαλον δέος, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2003 για περίπου 17.500.000 ευρώ. Οι πολλοί τραυματισμοί του όμως δεν τον άφησαν να δείξει ούτε στο ελάχιστο την κλάση του, φορώντας την φανέλα των "μπλε" μόλις 15 φορές.

Δόθηκε δανεικός σε Ίντερ (2 χρονιές) και σε Εστουδιάντες (1 χρονιά), ενώ στη συνέχεια έμεινε μόνιμα στην ομάδα από την Αργεντινή.

2. Αντρέι Σεβτσένκο :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Όταν ο Ουκρανός επιθετικός μεταγράφηκε από την Μίλαν στην Τσέλσι, για πάνω από 40.000.000 ευρώ, ήταν μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην Ευρώπη. Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου, που ο Αμπράμοβιτς ήθελε διακαώς να ντύσει στα μπλε.

Με τον Ντρογκμπά όμως να κάνει όλη τη δουλειά με τα γκολ, ο Σεβτσένκο δεν έδειχνε να μπορεί να τον συναγωνιστεί. Δεν έπεισε στο Λονδίνο, με τα λεφτά του Ρώσου να πηγαίνουν στράφι. Τελικά, δόθηκε ξανά πίσω στο Μιλάνο δανεικός, πριν φύγει οριστικά από την Τσέλσι το 2009, για χάρη της Ντιναμό Κιέβου.

3. Σον Ράιτ - Φίλιπς :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Στην ουσία για την αποτυχία του Ράιτ - Φίλιπς στην Τσέλσι, ίσως να φταίει και το ότι δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα έπρεπε. Μετακόμισε από την Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 24.500.000 ευρώ το 2005, όντας ένας από τους πιο ταλαντούχους ακραίους μέσους που είχε τότε το Νησί.

Οι ευκαιρίες που του δόθηκαν στην ομάδα ήταν ελάχιστες, με τον Άγγλο συχνά να παλεύει μεταξύ πάγκου και κερκίδας. Τελικά, μη μπορώντας να τον αξιοποιήσει όπως θα ήθελε, η Τσέλσι αποφάσισε να τον πουλήσει πίσω στην ομάδα που τον αγόρασε, για λιγότερα κι από τα μισά λεφτά, με τα οποία τον πήρε.

4. Άντριαν Μούτου :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Το πρώτο καλοκαίρι του Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι, μεταγράφηκε και ο Ρουμάνος από την Πάρμα για πάνω από 18.000.000 ευρώ. Αν και οι πρώτες του εμφανίσεις ήταν πολύ ενθαρρυντικές, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η σχέση του με τον Μουρίνιο δεν ήταν καθόλου καλή την επόμενη χρονιά.

Άλλωστε ο Ρουμάνος δεν είναι κι από τα καλύτερα παιδιά όπως μας έχει δείξει. Το 2004 σε τεστ απαγορευμένων ουσιών, βγήκε θετικός, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από την ομοσπονδία για 7 μήνες. Όπως ήταν λογικό, κάπως έτσι άδοξα τελείωσε κι από την Τσέλσι, με τα εκατομμύρια που 'χε δαπανήσει ο Αμπράμοβιτς ένα καλοκαίρι πριν, να πηγαίνουν στα σκουπίδια.

5. Ματέγια Κέζμαν :

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι, μια σχέση 10 χρόνων

Ο Κέζμαν μετά από τρομερές εμφανίσεις με την Αϊντχόφεν είχε μπει στο μάτι όλων των μεγάλων της Ευρώπης. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, δεν δίστασε να χαλάσει κάτι παραπάνω από 6.000.000 ευρώ και να τον φέρει αμέσως στο Λονδίνο το 2004.

Όμως, το βάρος του παίκτη που θα αναλάμβανε ηγετικό ρόλο στην επίθεση των μπλε, δεν μπόρεσε να το σηκώσει ο Κέζμαν. Με 7 γκολ σε 40 συμμετοχές, η θητεία του κρίνεται από μέτρια έως κακή. Το επόμενο καλοκαίρι, η Τσέλσι τον δίνει στην Ατλέτικο για το ίδιο ποσό που τον είχε αγοράσει, σώζοντας τουλάχιστον κάπως έτσι, τα προσχήματα.

Και η θητεία του Ρομάν, συνεχίζεται...

TAGS ΤΣΕΛΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ