ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ánimo Abidal!

Ánimo Abidal!

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου ότι ο Αμπιντάλ θα υποβληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε μεταμόσχευση ήπατος. Διαβάστε στο Sport24.gr τις αντιδράσεις του κόσμου του ποδοσφαίρου στην είδηση, τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Γάλλο παίκτη και τις κυριότερες ημερομηνίες στον ένα χρόνο που πέρασε από την περσινή εγχείρηση (φωτογραφίες & videos)

Η επέμβαση θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο μια φυσιολογική ζωή για τον Γάλλο.

Βροχή από μηνύματα αλληλεγγύης και συμπάθειας προς τον παίκτη με ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Ακριβώς ένα χρόνο από τη μέρα (15-3-2011) που η ποδοσφαιρική κοινότητα έμαθε από την Μπαρτσελόνα το πρόβλημα υγείας του Ερίκ Αμπιντάλ, ένα νέο δελτίο τύπου των «μπλαουγκράνα» γνωστοποίησε ότι ο Γάλλος θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Και αυτό επειδή οι γιατροί που τον παρακολουθούν, διαπίστωσαν πριν μερικές εβδομάδες αλλαγές στις εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μετά από ιατρικό συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, αποφασίστηκε ότι η μεταμόσχευση ήπατος είναι η μοναδική ενδεδειγμένη λύση για την πλήρη ανάρρωση του παίκτη, κάτι που ναι μεν θέτει σε κίνδυνο την ποδοσφαιρική του καριέρα, εγγυάται όμως – αν πετύχει – μια φυσιολογική ζωή για τη συνέχεια.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΥΠΟΥ

Η 15η Μαρτίου 2012 έμοιαζε μια ακόμα ημέρα ρουτίνας για την ομάδα της Μπαρτσελόνα, η οποία προετοιμαζόταν για τον αγώνα με τη Σεβίγια. Στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου του προπονητικού κέντρου των «μπαλουγκράνα», οι δημοσιογράφοι περίμεναν τον Κάρλες Πουγιόλ για να συζητήσουν τα τελευταία αγωνιστικά νέα και να σχολιάσουν την επικείμενη κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ánimo Abidal!

Η αναμονή διακόπηκε όταν ένας εργαζόμενος του συλλόγου, μοίρασε στους παριστάμενους το ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο ενημέρωνε για την υποτροπή του Αμπιντάλ. Η άσχημη είδηση σόκαρε τους Καταλανούς ρεπόρτερ που αμέσως άρχισαν να ενημερώνουν τα μέσα τους, ενώ κάποιοι από αυτούς συνειδητοποίησαν ότι συμπληρωνόταν ακριβώς ένας χρόνος από την περσινή ανακοίνωση για την ασθένεια του Γάλλου παίκτη.

Πέντε λεπτά αργότερα, ο Πουγιόλ έκανε την εμφάνισή του στην αίθουσα Τύπου για να μεταφέρει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα των σοκαρισμένων από τις εξελίξεις συμπαικτών του. Ο αρχηγός περιέγραψε το πώς ο Γουαρδιόλα πληροφόρησε τους παίκτες πριν ξεκινήσει η προπόνηση για τα άσχημα νέα, παρουσία του ίδιου του Αμπιντάλ.

ΠΑΓΩΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Ο τεχνικός των «μπλαουγκράνα» μάζεψε την ομάδα και έχοντας δίπλα του τον Ερίκ, παρουσίασε στους παίκτες τα νέα δεδομένα, εξηγώντας τους την αναγκαιότητα της νέας επέμβασης. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς – κυρίως οι βετεράνοι – γνώριζαν ήδη τα καθέκαστα, η συνολική αντίδραση των παριστάμενων μπορεί να συνοψιστεί με τρεις λέξεις: αγκαλιές, σεβασμός και σιωπή.

Ánimo Abidal!

Οι παίκτες της Χετάφε φορούν φανέλες που γράφουν "κουράγιο Αμπιντάλ". Ανάμεσά τους και ο Ιβάν Μαρκάνο (πέρυσι, μετά την γνωστοποίηση του προβλήματος υγείας του Γάλλου)

Για μια ακόμα φορά – όπως και πέρυσι – ήταν ο ίδιος ο Αμπιντάλ που ανέλαβε να δώσει θάρρος, ελπίδες και κουράγιο στους συμπαίκτες του. Όμως η στεναχώρια που επικρατούσε ήταν πιο μεγάλη και διάχυτη από αυτή του 2011, κυρίως επειδή υπήρχε η γενικευμένη αίσθηση ότι το δυσάρεστο αυτό κεφάλαιο είχε λάβει οριστικά τέλος.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Ο Αμπιντάλ γνώριζε για την υποτροπή από τον Φεβρουάριο, το ίδιο και οι Γουαρδιόλα και Βιλανόβα. Στο ματς της Μπαρτσελόνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης (26-2), όπου ο Γάλλος αγωνίστηκε, είχε ήδη ενημερωθεί για τη σοβαρότητα της διάγνωσης, όμως θέλησε να φορέσει την «μπλαουγκράνα» φανέλα για μια ακόμα φορά σε επίσημο παιχνίδι. Το ίδιο έκανε τρεις μέρες αργότερα, όταν πήρε μέρος στο φιλικό της Εθνικής Γαλλίας με τη Γερμανία, φορώντας την «τρικολόρ».

Ánimo Abidal!

Ο φωτεινός πίνακας του "Μπερναμπέου" στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στον Αμπιντάλ (2011)

Μετά την επιστροφή του στη Βαρκελώνη, η επίσημη ενημέρωση για την αποχή του ήταν οι ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ο παίκτης που είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του στις 3 Φεβρουαρίου, δεν θα ξαναέπαιζε. Μετά από τα 43 ματς στα οποία αγωνίστηκε από τις 3 Μαΐου του 2011, όταν και επανήλθε στην ενεργό δράση και την κορυφαία στιγμή της απονομής του κυπέλλου του Τσάμπιονς Λιγκ, ο στόχος πλέον για τον Αμπιντάλ είναι να μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υποτροπή της ασθένειας του Αμπιντάλ, τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης άρχισαν να φτάνουν κατά εκατοντάδες στα γραφεία της Μπαρτσελόνα, στον ισπανικό Τύπο, αλλά και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter και το facebook.

Απλοί, ανώνυμοι φίλαθλοι, αλλά και γνωστοί παίκτες, προπονητές και γενικότερα άνθρωποι του ποδοσφαίρου, εξέφρασαν με διάφορους τρόπους την αγάπη τους προς τον Γάλλο, την πίστη τους ότι όλα θα πάνε καλά και την ευχή τους να (ξανα)βγει νικητής από την καινούργια μάχη που τον περιμένει. Εκτός από τους συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, ο Αμπιντάλ δέχεται συνεχώς την στήριξη από ποδοσφαιριστές ολόκληρης της υφηλίου.

Ánimo Abidal!

Οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης φορούν μπλουζάκια που γράφουν "κουράγιο Αμπιντάλ" (11-3-2012)

Ανάμεσα σε αυτούς που του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην μεταμόσχευση και γρήγορη ανάρρωση, ήταν οι Ζιντάν, Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Μουρίνιο, Ράφα Ναδάλ, Ρίκι Ρούμπιο, Τζουάν Λαπόρτα, Γκούτι, Χοακίν Καπαρός, Νταβίδ Ντε Χέα, Μπόγιαν, Καναβάρο, Πάου Γκασόλ, Ρούνεϊ και εκατοντάδες ακόμα παίκτες και προπονητές από όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογες επιστολές του έστειλαν και δεκάδες ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.

Επίσης τις τελευταίες μέρες είδαμε αρκετές ομάδες να φοράνε μπλουζάκια με μηνύματα συμπαράστασης στον Αμπιντάλ, όπως η ίδια η Μπαρτσελόνα και η Σεβίγια στον μεταξύ τους αγώνα, η Ρεάλ Μαδρίτης την περασμένη Κυριακή, η Λιόν, η Μπαρτσελόνα στο μπάσκετ κλπ. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι, μετά την πρώτη γνωστοποίηση του προβλήματος υγείας του Γάλλου.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ

Οι ισπανικές εφημερίδες απευθύνθηκαν σε εξειδικευμένους γιατρούς για να μάθουν πρώτα την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς ύστερα από μεταμόσχευση ήπατος και μετά τις πιθανότητες του Αμπιντάλ να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Οι απαντήσεις που διαβάσαμε αυτές τις μέρες τόσο στις καταλανικές Mundo Deportivo και Sport, όσο και στη μαδριλένικη Marca, συμφωνούν στα δυο βασικά σκέλη.

Ánimo Abidal!

Ο Χεσούς Νάβας της Σεβίγια με το μήνυμα "κουράγιο Αμπιντάλ" στο μπλουζάκι του (10-3-2012)

Οι γιατροί θεωρούν ότι μετά από μια τέτοια επέμβαση, ο ασθενής πρέπει πρώτα να περάσει μια περίοδο σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης του οργανισμού, που θα προσπαθεί να δεχτεί το καινούργιο μόσχευμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όλα πηγαίνουν καλά και οι ασθενείς μπορούν στη συνέχεια να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Ο Αμπιντάλ σε αυτή τη φάση διαθέτει δυο επιπλέον πλεονεκτήματα. Είναι γερός και γυμνασμένος οργανισμός και θα τύχει της καλύτερης δυνατής νοσηλείας. Τα ιατρικά μηνύματα είναι αισιόδοξα σε ότι αφορά την επιτυχή έκβαση της μεταμόσχευσης και όλοι ανεξαιρέτως οι ειδικοί που ρωτήθηκαν συμφωνούν ότι ο Γάλλος θα μπορέσει να ξαναμπεί σε έναν απολύτως φυσιολογικό ρυθμό ζωής.

Ánimo Abidal!

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα έστειλαν το δικό τους μήνυμα στον Αμπιντάλ: "Άμπι, θα νικήσεις και πάλι" (10-3-2012)

Όμως θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Αθλητισμό θα είναι σε θέση να κάνει, αλλά όχι να αγωνιστεί σε γήπεδο. Και αυτό, διότι πέρα από όλες τις υπόλοιπες προφυλάξεις που θα πρέπει να παίρνει μετά την επέμβαση, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τα χτυπήματα. Και ακριβώς επειδή το ποδόσφαιρο είναι άθλημα συνεχών επαφών και χτυπημάτων, ο κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στο συκώτι θα είναι υπαρκτός σε κάθε παιχνίδι, κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τη Βαρκελώνη, ο Αμπιντάλ θα εγχειριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κάπου μέσα στον Απρίλιο. Επειδή η λίστα αναμονής για μόσχευμα από εγκεφαλικά νεκρό δότη είναι τεράστια και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως η επέμβαση θα γίνει σύντομα, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το μόσχευμα για τον Αμπιντάλ θα προέρχεται από ζωντανό δότη.

Ánimo Abidal!

Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο δίνει και αυτός κουράγιο στον Αμπιντάλ.

Σε αυτή την περίπτωση, ο δότης δίνει ένα μέρος μόνο από το συκώτι του, το οποίο μεταμοσχεύεται στον ασθενή και στη συνέχεια αναπτύσσεται από μόνο του μέσα στον οργανισμό. Η επέμβαση διαρκεί από 6 έως 8 ώρες και ο ασθενής παραμένει στην κλινική για περίπου δυο εβδομάδες. Στη συνέχεια και για τους επόμενους τρεις μήνες, ακολουθεί μια περίοδος ανάρρωσης, όπου είναι απαραίτητες διάφορες προφυλάξεις και μια σειρά εξετάσεων. Από εκεί και μετά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΙΝΤΑΛ

15 Μαρτίου 2011 – Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, η FC Barcelona εκδίδει ένα ανακοινωθέν που «παγώνει» τον κόσμο του αθλητισμού: «Στον παίκτη Ερίκ Αμπιντάλ διαγνώστηκε όγκος στο συκώτι, ο οποίος θα αφαιρεθεί χειρουργικά την επόμενη Παρασκευή στην κλινική Barna Clínic Grup Hospital της Βαρκελώνης από τον δόκτορα Josep Fuster Obregón. Μετά από παράκληση του παίκτη, ο σύλλογος ζητάει τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο δικαίωμα της ιδιωτικής του ζωής». Ο Αμπιντάλ είχε ενημερωθεί για την κατάστασή του νωρίτερα την ίδια μέρα, ύστερα από ιατρικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί.

16 Μαρτίου 2011 – Ο Αμπιντάλ επισκέπτεται τους συμπαίκτες του στην προπόνηση και είναι ο ίδιος που τους δίνει κουράγιο, αφού όλοι έχουν σοκαριστεί από την είδηση. «Είμαι τυχερός», τους λέει, «το βρήκαν νωρίς». Κάνει πλάκα και με τους πιτσιρικάδες: «Δώστε μου το συκώτι σας, θα το χρειαστώ!». Η στάση του εντυπωσιάζει τους πάντες, ακόμα και τους πιο βετεράνους της ομάδας όπως ο Τσάβι που αργότερα δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι «αυτό είναι το πιο σκληρό χτύπημα της καριέρας μου».

Ánimo Abidal!

Δεύτερος ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2010-11 ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Ο Αμπιντάλ περνάει ως αλλαγή στο 90’ του αγώνα, στην επανεμφάνισή του μετά την περσινή εγχείρηση και το «Καμπ Νόου» τον αποθεώνει (3-5-2011)

17 Μαρτίου 2011 – Ο Αμπιντάλ χειρουργείται από την ομάδα του δόκτορα Josep Fuster Obregón επί τρεις ώρες. Στις 9.30 το βράδυ η Μπαρτσελόνα εκδίδει νέο ανακοινωθέν, με το οποίο ενημερώνει ότι «ο όγκος αφαιρέθηκε λαπαροσκοπικά με επιτυχία και χωρίς επιπλοκές». Ο παίκτης σύμφωνα με τις ιατρικές προβλέψεις θα έπαιρνε εξιτήριο από την κλινική μετά από μια περίπου εβδομάδα.

19 Μαρτίου 2011 – Το «Καμπ Νόου» αφιερώνει την πιο ζεστή του standing ovation στον Αμπιντάλ, χειροκροτώντας πριν την έναρξη του παιχνιδιού επί τρία λεπτά, αλλά και στο 22ο λεπτό της συνάντησης (το 22 είναι ο αριθμός της φανέλας του). Πανό και πλακάτ κάθε τύπου έχουν κατακλύσει τις κερκίδες, ενώ ένα από αυτά γράφει «η ανάρρωσή σου θα είναι η δική μας νίκη», εκφράζοντας το γενικό αίσθημα.

1 Απριλίου 2011 – Ο Αμπιντάλ επισκέπτεται τους συμπαίκτες του στο «Καμπ Νόου» πριν τον αγώνα των «μπλαουγκράνα» με τη Βιγιαρεάλ, γεμίζοντας τους πάντες με αισιοδοξία.

2 Μαΐου 2011 – Για πρώτη φορά προπονείται μαζί με την υπόλοιπη ομάδα μετά την επέμβαση και επιλέγεται στην 18άδα της Μπαρτσελόνα που θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ στον επαναληπτικό ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ánimo Abidal!

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα πετάνε στον αέρα τον Αμπιντάλ μετά την πρόκρισή τους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (3-5-2012)

3 Μαΐου 2011 – Αντικαθιστά τον Πουγιόλ στο 90’ του ημιτελικού και έτσι αγωνίζεται για πρώτη φορά ενάμιση μήνα μετά το χειρουργείο. Αποθεώνεται από ολόκληρο το γήπεδο, ενώ μετά τη λήξη του παιχνιδιού, οι συμπαίκτες του τον πετούν στον αέρα!

11 Μαΐου 2011 – Για πρώτη φορά μετά την επέμβαση, αγωνίζεται βασικός σε αγώνα της Μπαρτσελόνα. Αντίπαλος είναι η Λεβάντε και οι «μπλαουγκράνα» κατακτούν και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

18 Μαΐου 2011 – Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εγχείρηση, ο Αμπιντάλ ανοίγει την καρδιά του. «Βλέπω διαφορετικά τη ζωή. Υπάρχουν πράγματα που νομίζεις ότι σου χρειάζονται, όμως δεν είναι έτσι. Πούλησα όλα μου τα αυτοκίνητα, αφού είναι προτιμότερο να επενδύσω αυτά τα χρήματα για να βοηθήσω τα μικρά παιδιά».

28 Μαΐου 2011 – Σηκώνει μέσα στο «Γουέμπλεϊ» το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι αρχηγοί του παραχωρούν το προνόμιο, ενώ ο Πουγιόλ του περνάει το περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Αναμφίβολα η κορυφαία – και πιο συγκινητική – στιγμή του Τσάμπιονς Λιγκ.

3 Αυγούστου 2011 – Φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο του περιοδικού «GQ» δείχνοντας την ουλή από την εγχείρηση. «Έπαιξα το παιχνίδι της ζωής μου και νίκησα την αρρώστια. Όμως ούτε ο όγκος δεν είναι ένα παιχνίδι μοναχικό, αλλά ομαδικό. Χωρίς τη βοήθεια της οικογένειας, της ομάδας, των άλλων ασθενών και των φίλων, δεν κερδίζεται».

Ánimo Abidal!

Ο Ερίκ Αμπιντάλ σηκώνει ψηλά το Κύπελλο Πρωταθλητριών μέσα στο "Γουέμπλεϊ" (28-5-2011)

15 Ιανουαρίου 2012 – Ένας αναγνώστης στέλνει μια επιστολή στην εφημερίδα «La Vanguardia», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την τρυφερότητα με την οποία φέρθηκε ο Αμπιντάλ στο άρρωστο παιδί του, στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης επίσκεψης των παικτών στα νοσοκομεία.

3 Φεβρουαρίου 2012 – Μετά από αρκετές εβδομάδες περιπετειώδους διαπραγμάτευσης, ο Αμπιντάλ υπογράφει το νέο του συμβόλαιο μέχρι το 2013 και με τη δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα δυο χρόνια (2015).

29 Φεβρουαρίου 2012 – Ο Αμπιντάλ παίζει και τα 90 λεπτά στη φιλική νίκη της Εθνικής Γαλλίας με αντίπαλο τη Γερμανία. Επιστρέφει στη Βαρκελώνη, αλλά δεν αγωνίζεται εναντίον της Σπόρτινγκ λόγω ενοχλήσεων στους προσαγωγούς.

15 Μαρτίου 2012 – Η Μπαρτσελόνα ανακοινώνει ότι ο Αμπιντάλ θα υποβληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε μεταμόσχευση ήπατος.

Κλείνουμε το κείμενο, ευχόμενοι και εμείς καλή επιτυχία στην επέμβαση και γρήγορη ανάρρωση στον Ερίκ Αμπιντάλ. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει. Ánims Abi!

Πηγές: Mundo Deportivo, Sport, As & Marca

Βίντεο: Δεύτερος ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2010-11 ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Ο Αμπιντάλ περνάει ως αλλαγή στο 90’ του αγώνα, στην επανεμφάνισή του μετά την περσινή εγχείρηση και το «Καμπ Νόου» τον αποθεώνει (3-5-2011)

Βίντεο: Η Μπαρτσελόνα κατακτά το περσινό Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ερίκ Αμπιντάλ σηκώνει ψηλά το τρόπαιο. Από τις μοναδικές στιγμές του θεσμού (28-5-2011)

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ