ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Μπάρτσα: Η ιστορία λέει και ναι και όχι!

Μπάρτσα: Η ιστορία λέει και ναι και όχι!

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Τσέλσι στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς και για τις δυο ομάδες. Εφτά φορές έχει κληθεί να ανατρέψει το 1-0 στην Ευρώπη η Μπάρτσα και το έχει πετύχει στις πέντε από αυτές. ΠΑΟΚ και ΠΑΟ ανάμεσα στα «θύματα»! Όμως μόνο μια φορά στις οχτώ πέρασαν οι «μπλαουγκράνα» σε ευρωπαϊκό τελικό, έχοντας κόντρα το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα! (φωτογραφίες & videos)

Η Μπαρτσελόνα έχει καταφέρει να ανατρέψει το 1-0 του πρώτου αγώνα σε 5 από τις 7 συνολικά περιπτώσεις σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Από την άλλη, οι «μπλαουγκράνα» πέρασαν μόνο σε έναν ευρωπαϊκό τελικό από τους 8 συνολικά ημιτελικούς που έδωσαν, έχοντας χάσει το πρώτο ματς.

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται απόψε (21:45) στο «Καμπ Νόου» την Τσέλσι στη ρεβάνς του 1-0 πριν έξι μέρες στο Λονδίνο. Το ματς θεωρείται το πιο κρίσιμο της χρονιάς και έρχεται σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία για τους «μπλαουγκράνα». Η ήττα μέσα στο φέουδό τους το περασμένο Σάββατο από τη Ρεάλ του Μουρίνιο, έβαλε οριστικό τέλος στις ελπίδες των Καταλανών για πιθανή κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος.

Έτσι, η Pep Team, θα αντιμετωπίσει την Τσέλσι, κυνηγώντας μια πρόκριση σε ένα ματς δίχως αύριο. Το 1-0 του πρώτου αγώνα δεν συνιστά αξεπέραστο εμπόδιο για την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, όμως ένας πιθανός αποκλεισμός θα προσθέσει ένα ακόμα ψυχολογικό χτύπημα μέσα σε ελάχιστες μέρες. Αντίθετα, αν οι «μπλαουγκράνα» περάσουν στον τελικό του Μονάχου, θα έχουν κάνει το σημαντικότερο βήμα για να αποκτήσει καινούργια λάμψη η τελική ευθεία της σεζόν και θα αφήσουν σχετικά ανώδυνα πίσω τους την απώλεια της Λίγκας.

Η Μπαρτσελόνα – παρά την ήττα στο Λονδίνο αλλά και την ψυχρολουσία του Σαββάτου – παρουσιάζεται ως το φαβορί για την πρόκριση και αυτό είναι λογικό αν λάβουμε υπόψη μας την απόδοσή της μέσα στο «Stamford Bridge», όπου δημιούργησε πολλές ευκαιρίες με αποκορύφωμα τα δοκάρια των Αλέξις και Πέδρο, το γεγονός ότι θα αγωνιστεί μέσα στην έδρα της, αλλά και την γενικότερη αίσθηση ότι ως ομάδα είναι σαφώς ανώτερη της αντιπάλου της.

Μπάρτσα: Η ιστορία λέει και ναι και όχι!

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠ’ ΟΛΑ!

Πάντως, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και την ευρωπαϊκή ιστορία των Καταλανών, θα δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Η Μπάρτσα, έχοντας χάσει στον πρώτο ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχει καταφέρει να κάνει την ανατροπή και να προκριθεί στον τελικό μόνο μία φορά και αυτή στα πέναλτι, ενώ τις υπόλοιπες εφτά αποκλείστηκε!

Σαφώς καλύτερα είναι τα πράγματα σε ότι αφορά την ανατροπή του συγκεκριμένου σκορ, δηλαδή του 1-0. Επτά φορές έχουν χάσει οι «μπλαουγκράνα» σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις το πρώτο ματς με 1-0 και στις πέντε από αυτές έχουν καταφέρει να πάρουν την πρόκριση. Ανάμεσα στα «θύματά» τους βρίσκουμε και δυο ελληνικές ομάδες, τον ΠΑΟΚ (ΟΥΕΦΑ 1975-76) και τον Παναθηναϊκό (Τσάμπιονς Λιγκ 2001-02).

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ 1-0

Η αποψινή είναι η όγδοη φορά που η Μπαρτσελόνα καλείται να ανατρέψει ήττα με 1-0 σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στις προηγούμενες επτά, μετράει πέντε προκρίσεις και δυο αποκλεισμούς. Ας τις δούμε μία – μία με χρονολογική σειρά.

1. Μπαρτσελόνα – Δυτικό Βερολίνο (Κύπελλο Εκθέσεων 1961-62)

Στο Κύπελλο Εκθέσεων (προπομπός του ΟΥΕΦΑ) της περιόδου 1961-62, η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε στο Βερολίνο, όπου στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης αντιμετώπισε τη μικτή ομάδα του δυτικού τομέα της πόλης. Το μοναδικό τέρμα του αγώνα πέτυχε ο Στάινερτ και οι Καταλανοί πήραν την πρόκριση στον επαναληπτικό του «Καμπ Νόου» κερδίζοντας 3-0 με δυο γκολ του Εβαρίστο και ένα ακόμα του Θαλδούα.

- Δυτικό Βερολίνο – Μπαρτσελόνα 1-0 (20-9-1961)

- Μπαρτσελόνα – Δυτικό Βερολίνο 3-0 (4-10-1961)

2. Μπαρτσελόνα – ΠΑΟΚ (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1975-76)

Μπάρτσα: Η ιστορία λέει και ναι και όχι!

Φάση από το παιχνίδι της "Τούμπας" ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τη Μπαρτσελόνα. Ο Άγγελος Αναστασιάδης σουτάρει προς την εστία του Μόρα (16-9-1975)

Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές του ΠΑΟΚ ήταν αυτή της 16ης Σεπτεμβρίου του 1975, όταν ο «δικέφαλος του Βορρά» κέρδισε 1-0 στην «Τούμπα» τη Μπαρτσελόνα του Κρόιφ με γκολ του Γιώργου Κούδα (πρώτος γύρος της διοργάνωσης)! Ο επαναληπτικός στο «Καμπ Νόου» έληξε 6-1, δίνοντας την πρόκριση στους «μπλαουγκράνα». Για την ιστορία, οι δυο ενδεκάδες του πρώτου αγώνα:

ΠΑΟΚ (Λόραντ): Φορτούλα, Γκουερίνο, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αποστολίδης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Ασλανίδης, Κούδας & Παρίδης.

Μπαρτσελόνα (Βάισβαϊλερ): Μόρα, Ντε Λα Κρουθ, Μαρίνιο, Μιγκέλι, Κορομίνας, Μαρθιάλ, Νέεσκενς, Ρεσάκ, Κρόιφ, Σοτίλ & Ασένσι.

- ΠΑΟΚ – Μπαρτσελόνα 1-0 (16-9-1975)

- Μπαρτσελόνα – ΠΑΟΚ 6-1 (1-10-1975)

3. Μπαρτσελόνα – Ντούκλα Πράγας (Κύπελλο Κυπελλούχων 1981-82)

Στη φάση των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων της περιόδου 1981-82, η Μπαρτσελόνα έχασε 1-0 στην Πράγα από τη Ντούκλα με γκολ του Κόζακ. Ο επαναληπτικός του «Καμπ Νόου» ήταν επιθετικός μονόλογος των «μπλαουγκράνα» που κέρδισαν εύκολα 4-0 και πήραν την πρόκριση στα προημιτελικά. Τα γκολ πέτυχαν οι Σούστερ (2), Αλεσάνκο και Σάντσεθ.

- Ντούκλα Πράγας – Μπαρτσελόνα 1-0 (21-10-1981)

- Μπαρτσελόνα – Ντούκλα Πράγας 4-0 (4-11-1981)

4. Μπαρτσελόνα – Νταντί Γιουνάιτεντ (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1986-87)

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Μπάρτσα ηττήθηκε 1-0 στο «Tannadice Park» από την Νταντί Γιουνάιτεντ. Οι «μπλαουγκράνα» προηγήθηκαν στη ρεβάνς του «Καμπ Νόου» με γκολ του Καλντερέ, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα, όμως δέχθηκαν δυο τέρματα στο τελευταίο 5λεπτο της συνάντησης (Κλαρκ & Φέργκιουσον) και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

- Νταντί Γιουνάιτεντ – Μπαρτσελόνα 1-0 (4-3-1987)

- Μπαρτσελόνα – Νταντί Γιουνάιτεντ 1-2 (18-3-1987)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα – Νταντί Γιουνάιτεντ 1-2 (18-3-1987)

5. Μπαρτσελόνα – Τραμπζονσπόρ (Κύπελλο Κυπελλούχων 1990-91)

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1990-91, η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε μέχρι την Τραπεζούντα όπου ηττήθηκε 1-0 από την τοπική Τραμπζονσπόρ με τέρμα του Χαμί Μαντιραλί. Ο επαναληπτικός του «Καμπ Νόου» εξελίχθηκε σε ένα φεστιβάλ γκολ, με τους «μπλαουγκράνα» να κερδίζουν 7-2 και φυσικά να παίρνουν την πρόκριση για τη συνέχεια. Το χατ τρικ του Κούμαν συνοδεύτηκε από δυο τέρματα του Στόιτσκοφ και δυο ακόμα από τους Αμόρ και Μπεγκιριστάιν.

- Τραμπζονσπόρ – Μπαρτσελόνα 1-0 (19-9-1990)

- Μπαρτσελόνα – Τραμπζονσπόρ 7-2 (3-10-1990)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα – Τραμπζονσπόρ 7-2 (3-10-1990)

6. Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός (Τσάμπιονς Λιγκ 2001-02)

Στις 3 Απριλίου του 2002, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε μια ακόμη μεγάλη νίκη στην ευρωπαϊκή του ιστορία, κερδίζοντας 1-0 τη Μπαρτσελόνα με το πέναλτι του Μπασινά στον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη Βαρκελώνη οι «πράσινοι» βρέθηκαν πολύ κοντά στην έκπληξη, αφού προηγήθηκαν με τον Κωνσταντίνου 0-1. Όμως δυο γκολ του Λουίς Ενρίκε και ένα τρίτο του Σαβιόλα έφεραν την ανατροπή – πρόκριση για τους «μπλαουγκράνα», παρά την τεράστια ευκαιρία του Βλάοβιτς στις καθυστερήσεις που πάγωσε το «Καμπ Νόου». Για την ιστορία, οι ενδεκάδες του επαναληπτικού:

Παναθηναϊκός (Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Γκούμας, Φύσσας, Μπασινάς, Καραγκούνης (45’ Μικάελσεν), Λυμπερόπουλος (46’ Ολιζαντέμπε), Κόλκα (75’ Βλάοβιτς) & Κωνσταντίνου.

Μπάρτσα: Η ιστορία λέει και ναι και όχι!

Μπαρτσελόνα (Ρεσάκ): Μπονάνο (83’ Ρέινα), Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Ντε Μπουρ, Κόκο (45’ Κλάιφερτ), Τσάβι, Λουίς Ενρίκε, Κοκού, Ριβάλντο, Σαβιόλα & Όφερμαρς (74’ Γκάμπρι).

Μπάρτσα: Η ιστορία λέει και ναι και όχι!

- Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 1-0 (3-4-2002)

- Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 3-1 (9-4-2002)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 3-1 (9-4-2002)

7. Μπαρτσελόνα – Σέλτικ (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2003-04)

Λίγες ώρες μετά την ανατίναξη των τρένων στον σταθμό της Ατότσα στη Μαδρίτη (11-3-2004), η Μπαρτσελόνα – παρά τη θέλησή της – αντιμετώπισε την Σέλτικ στη Γλασκώβη (φάση των «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ), σε ένα επεισοδιακό ματς (3 αποβολές) που έληξε 1-0 υπέρ των Σκωτσέζων με γκολ του Τόμσον. Στον επαναληπτικό του «Καμπ Νόου», οι «μπλαουγκράνα», με πολλές ελλείψεις, δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν την εστία του πολύ καλού Μάρσαλ και το 0-0 διέκοψε την ευρωπαϊκή πορεία των Καταλανών.

- Σέλτικ – Μπαρτσελόνα 1-0 (11-3-2004)

- Μπαρτσελόνα – Σέλτικ 0-0 (25-3-2004)

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙ ΑΛΟΝΣΟ

Περνάμε τώρα στους ημιτελικούς που έχει παίξει η Μπαρτσελόνα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έχει ηττηθεί στο πρώτο παιχνίδι, ανεξάρτητα αν αυτό έγινε εντός ή εκτός έδρας. Για να μην μπερδευτείτε, να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Σε ότι αφορά αποκλειστικά το Κύπελλο Πρωταθλητριών (και μαζί το Τσάμπιονς Λιγκ), η Μπαρτσελόνα έχει παίξει ήδη 12 ημιτελικούς στην ιστορία της και σήμερα θα ολοκληρώσει τον 13ο.

Μπάρτσα: Η ιστορία λέει και ναι και όχι!

Ο Μιγκέλι σηκώνει στους ώμους του τον Τέρι Βέναμπλς μετά την ιστορική πρόκριση της Μπαρτσελόνα επί της Γκέτεμποργκ, ενώ αριστερά ο ball boy Γουαρδιόλα χειροκροτά ενθουσιασμένος! (16-4-1986)

Εμείς εδώ εξετάζουμε τους ημιτελικούς όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στους οποίους η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε στο πρώτο ματς και στη συνέχεια κλήθηκε να κάνει την ανατροπή για να πάρει την πρόκριση, όπως δηλαδή συμβαίνει και με την περίπτωση της Τσέλσι. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν βρεθεί σε τέτοια θέση οχτώ φορές στην ευρωπαϊκή τους διαδρομή και έχουν καταφέρει να προκριθούν μόλις μία!

Πρώτα θα δούμε ποια ήταν αυτή η μοναδική φορά που η Μπάρτσα πέρασε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ανατρέποντας το μειονέκτημα του πρώτου ημιτελικού και μετά θα περάσουμε στις υπόλοιπες 7 αποτυχημένες της προσπάθειες. Περνάμε λοιπόν στη μεγάλη βραδιά του «Καμπ Νόου» και τον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1985-86.

Μπάρτσα: Η ιστορία λέει και ναι και όχι!

Η Μπαρτσελόνα έχει προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και ο πιτσιρικάς Γουαρδιόλα ζητάει τη φανέλα του Βίκτορ Μουνιόθ για αναμνηστικό! (16-4-1986)

Στο πρώτο ματς (2-4-1986), οι «μπλαουγκράνα» είχαν ηττηθεί 3-0 από την Γκέτεμποργκ στο «Ούλεβι» με δυο γκολ του Νίλσον και ένα του Χόλμγκρεν. Όμως στη ρεβάνς του «Καμπ Νόου» (16-4-1986), ο Πίτσι Αλόνσο έζησε τη μεγαλύτερη βραδιά της καριέρας του, αφού σκόραρε τρεις φορές, στέλνοντας έτσι το ματς στην παράταση. Εκεί το 3-0 δεν άλλαξε και η πρόκριση παίχτηκε στα πέναλτι, με την Μπαρτσελόνα του Τέρι Βέναμπλς να επικρατεί τελικά 5-4!

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Γκέτεμποργκ 3-0 (16-4-1986)

ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ

1. Ημιτελικός 1959-60 / Πρωταθλητριών vs Ρεάλ Μαδρίτης

- Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 3-1 (21-4-1960)

- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-3 (27-4-1960)

2. Ημιτελικός 1974-75 / Πρωταθλητριών vs Λιντς Γιουνάιτεντ

- Λιντς Γιουνάιτεντ – Μπαρτσελόνα 2-1 (9-4-1975)

- Μπαρτσελόνα – Λιντς Γιουνάιτεντ 1-1 (23-4-1975)

3. Ημιτελικός 1975-76 / ΟΥΕΦΑ vs Λίβερπουλ

- Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ 0-1 (30-3-1976)

- Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα 1-1 (14-4-1976)

4. Ημιτελικός 1977-78 / ΟΥΕΦΑ vs Αϊντχόφεν

- Αϊντχόφεν – Μπαρτσελόνα 3-0 (29-3-1978)

- Μπαρτσελόνα – Αϊντχόφεν 3-1 (12-4-1978)

5. Ημιτελικός 1999-00 / Τσάμπιονς Λιγκ vs Βαλένθια

- Βαλένθια – Μπαρτσελόνα 4-1 (2-5-2000)

- Μπαρτσελόνα – Βαλένθια 2-1 (10-5-2000)

6. Ημιτελικός 2001-02 / Τσάμπιονς Λιγκ vs Ρεάλ Μαδρίτης

- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2 (23-4-2002)

- Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-1 (1-5-2002)

7. Ημιτελικός 2009-10 / Τσάμπιονς Λιγκ vs Ίντερ

- Ίντερ – Μπαρτσελόνα 3-1 (20-4-2010)

- Μπαρτσελόνα – Ίντερ 1-0 (28-4-2010)

Πηγές: Mundo Deportivo & Sport

Βίντεο: Highlights από τον φετινό πρώτο ημιτελικό του Λονδίνου, όπου η Τσέλσι νίκησε 1-0 τη Μπαρτσελόνα (18-4-2012)

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ