ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Feliç aniversari Josep!

Feliç aniversari Josep!

Ο Πεπ Γουαρδιόλα γιορτάζει σήμερα τα 41α γενέθλιά του και το Sport24.gr κάνει μια μικρή αναδρομή στη ζωή και την καριέρα του προπονητή της Μπαρτσελόνα μέσα από 24 φωτογραφικά κλικ (φωτογραφίες & video)

Ο Πεπ Γουαρδιόλα συμπληρώνει σήμερα τα 41 του χρόνια και το Sport24.gr θυμάται 24 χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του.

Από το Σαντπεδόρ και τη Μασία μέχρι τον πάγκο των «μπλαουγκράνα» και την κατάκτηση της κορυφής με την Pep Team!

Ο Πεπ Γουαρδιόλα είναι στις μέρες μας «συνώνυμο» της μεγάλης ομάδας της Μπαρτσελόνα. Από το καλοκαίρι του 2008 που ανέλαβε τον πάγκο των «μπλαουγκράνα» με μοναδική «συστατική επιστολή» τη μακρόχρονη θητεία του στο σύλλογο ως παίκτης και την επιτυχημένη του χρονιά ως τεχνικός της Barcelona B στην Tercera División, οι τίτλοι σε συνδυασμό με το θέαμα έχουν γίνει κυριολεκτικά ρουτίνα.

Η περίφημη Pep Team θεωρείται σήμερα από όλους ως μια από τις ομάδες μοντέλα που έγραψαν την ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και φιγουράρει πλέον δίπλα σε «κολοσσούς» όπως η Μίλαν των Ολλανδών, ο Άγιαξ του Κρόιφ, η Μάντσεστερ των «μπέμπηδων» ή η Ρεάλ των Πούσκας και Ντι Στέφανο. Η μοναδική συγκομιδή των 13 τίτλων και η διπλή κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης με τα ισάριθμα Τσάμπιονς Λιγκ είναι τα σημαντικότερα διαπιστευτήρια του «θαύματος» της Μπαρτσελόνα.

Ο Πεπ στα 3,5 χρόνια της παρουσίας του στην πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα» έχει παρουσιάσει ένα ζηλευτό έργο που συνοδεύεται από απίστευτα στατιστικά και ένα παλμαρέ που θα το ζήλευε οποιοσδήποτε. Ο κορυφαίος τεχνικός για το 2011 – όπως πρόσφατα ψηφίστηκε από την FIFA – κλείνει σήμερα τα 41 του χρόνια και είναι σαφώς ο μικρότερος σε ηλικία που έχει καταφέρει τόσα πολλά.

Feliç aniversari Josep!

Ο Γουαρδιόλα φοράει τη φανέλα που του χάρισαν πριν ένα χρόνο οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, την ημέρα των 40ων γενεθλίων του (18-1-2011)

Οι γνώσεις, οι ικανότητες και η προσωπικότητα του Γουαρδιόλα είναι τα σημαντικότερα «όπλα» στην τεχνική καθοδήγηση των αστέρων της Μπαρτσελόνα, αποτελούν τη βάση για την αρμονική συνύπαρξη αποτελεσματικότητας και θεάματος μέσα στο γήπεδο. Ο Πεπ διδάχτηκε από τον μεγάλο δάσκαλο Κρόιφ, αναπτύχθηκε ποδοσφαιρικά με τις αρχές της Μασία και μετέφερε με απόλυτη επιτυχία τις παραστάσεις του στους σημερινούς πρωταγωνιστές, συνεχίζοντας – και τελειοποιώντας – την παράδοση του «mes que un club».

Θέλοντας να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στα 41 χρόνια της ζωής και της καριέρας του μεγάλου Καταλανού παίκτη και προπονητή, συγκεντρώσαμε 24 φωτογραφίες που ξεκινούν από την παιδική του ηλικία και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Ένα σύντομο «ταξίδι» μέσα από το λεύκωμα που έφτιαξε το Sport24.gr για να ευχηθεί «feliç aniversari» στον Πεπ Γουαρδιόλα!

1. Τα πρώτα βήματα στο Σαντπεδόρ

Feliç aniversari Josep!

Μην σας ξεγελάνε τα χρώματα, ούτε και το σήμα πάνω στη φανέλα. Όσο και αν θυμίζουν Μπαρτσελόνα, πρόκειται για την τοπική ομάδα του Σαντπεδόρ, της μικρής κωμόπολης της Καταλονίας, στην οποία γεννήθηκε ο Πεπ και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. (1975)

2. Ball boy στο Καμπ Νόου

Feliç aniversari Josep!

Μόλις έχει ολοκληρωθεί ο ημιτελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Μπαρτσελόνα έχει πάρει την πρόκριση στα πέναλτι από την Γκέτεμποργκ και ο Τέρι Βέναμπλς αποθεώνεται από το κοινό του Καμπ Νόου. Αριστερά ένα από τα ball boys τον χειροκροτεί με ενθουσιασμό! (1986)

3. Δώσε τη φανέλα κύριε Μουνιόθ!

Feliç aniversari Josep!

Το ίδιο ball boy, στο ίδιο ματς, βρίσκεται δίπλα στον «δικό μας» Βίκτορ Μουνιόθ, τον αρχηγό των «μπλαουγκράνα», προσπαθώντας να τον πείσει να του δώσει τη φανέλα του για ενθύμιο! (1986)

4. Φορώντας τα "μπλαουγκράνα"

Feliç aniversari Josep!

Σε ηλικία 15 ετών, ο μικρός Πεπ οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας Νέων της Μπαρτσελόνα σε έναν αγώνα με αντίπαλο τη Μούρθια. (1986)

5. Τα χρόνια της Μασία

Feliç aniversari Josep!

Ο Γουαρδιόλα πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα της Μασία λίγο πριν κλείσει τα 13 του και έμεινε στην ακαδημία για έξι χρόνια. Εδώ τον βλέπουμε μπροστά στην είσοδο της ιστορικής αγροικίας. (1988)

6. Με τον μεγάλο δάσκαλο Κρόιφ

Feliç aniversari Josep!

Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε ο μεγάλος δάσκαλος του Γουαρδιόλα. Ο Ολλανδός ήταν αυτός που πήρε τον νεαρό Πεπ από τη Μασία και τον έβαλε στην πρώτη ομάδα. Αμέσως μετά τη λήξη ενός φιλικού με την τοπική Banyoles, όπου ο Γουαρδιόλα έκανε το ντεμπούτο του με τους «μεγάλους» (1987), ο Κρόιφ τον πλησίασε και του είπε: «Έπαιξες πιο αργά και από τη γιαγιά μου!».

7. Στον τελικό του Γουέμπλεϊ

Feliç aniversari Josep!

Η Dream Team του Κρόιφ στην μεγαλύτερη στιγμή της. Η ενδεκάδα που κέρδισε το πρώτο Πρωταθλητριών του συλλόγου, λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός του Γουέμπλεϊ απέναντι στην Σαμπντόρια. Ο Γουαρδιόλα στην μπροστά σειρά, τρίτος από δεξιά. (1992)

8. Η κούπα με τα μεγάλα αυτιά

Feliç aniversari Josep!

Ο Πεπ φωτογραφίζεται με το μεγάλο τρόπαιο, λίγες μέρες μετά τον τελικό του 1992. Το γκολ του Κούμαν στην παράταση με το φάουλ – φωτοβολίδα άλλαξε την σύγχρονη ιστορία της Μπαρτσελόνα. (1992)

9. Με τον Κλεμέντε στην Εθνική

Feliç aniversari Josep!

Ο Γουαρδιόλα έπαιξε σε 47 επίσημα παιχνίδια της Εθνικής Ισπανίας από το 1992 μέχρι το 2001. Κατέκτησε το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Εδώ τον βλέπουμε σε προπόνηση της «furia roja» μαζί με τους Χαβιέρ Κλεμέντε, Φερνάντο Ιέρο και Ραφαέλ Μαρτίν Μπάθκεθ. (1995)

10. Με την "furia roja"

Feliç aniversari Josep!

Ο Πεπ Γουαρδιόλα σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του με την Εθνική Ισπανίας. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία στην ενδεκάδα του Κάρλες Πουγιόλ, σημερινού παίκτη και αρχηγού της Μπαρτσελόνα. (2001)

11. Η Εθνική Καταλονίας

Feliç aniversari Josep!

Επτά φορές έχει φορέσει ο Γουαρδιόλα τη φανέλα της Εθνικής Καταλονίας. Εδώ τον βλέπουμε να ποζάρει μαζί με τους αρχηγούς των άλλων πέντε τμημάτων, τα οποία – μαζί με το ποδόσφαιρο – εκπροσωπούν την Καταλονία. (2001)

12. Το πέρασμα από την Μπρέσια

Feliç aniversari Josep!

Μετά από 18 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη Μπαρτσελόνα (εκ των οποίων τα 12 με την πρώτη ομάδα), ο Γουαρδιόλα αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Προορισμός του η Ιταλία και πρώτος σταθμός του η Μπρέσια. (2001)

13. Με τη φανέλα της Ρόμα

Feliç aniversari Josep!

Μετά από ένα χρόνο παραμονής στη Μπρέσια, ο Πεπ μετακινήθηκε στη Ρόμα, με την οποία όμως είχε ελάχιστες συμμετοχές, αφού του επιβλήθηκε τετράμηνος αποκλεισμός λόγω θετικού δείγματος στην απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη. Η ιταλική δικαιοσύνη τον απάλλαξε αργότερα από όλες τις κατηγορίες. (2002)

14. Ο γύρος του κόσμου

Feliç aniversari Josep!

Μετά το πέρασμα από την Ιταλία, ο Γουαρδιόλα επέλεξε αρχικά την Ασία και στη συνέχεια την Αμερική για να ολοκληρώσει την καριέρα του. Αγωνίστηκε για δυο χρόνια στην Al-Ahli του Κατάρ (2003-05) και «κρέμασε» τα παπούτσια του στην Dorados de Sinaloa του Μεξικού (2005-06).

15. Το "στοίχημα" του Λαπόρτα

Feliç aniversari Josep!

Το καλοκαίρι του 2008 ο Τζουάν Λαπόρτα, τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, αποφάσισε να ρισκάρει δίνοντας τη θέση του προπονητή της πρώτης ομάδας στον άπειρο Γουαρδιόλα. Ο Πεπ διαδέχτηκε τον Φρανκ Ράικαρντ, έχοντας δουλέψει μόνο ένα χρόνο ως τεχνικός στην Barcelona B. (2008)

16. Η πρώτη "manta"

Feliç aniversari Josep!

Η πρώτη σεζόν του Γουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα ξεκίνησε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας και ολοκληρώθηκε με το «τρεμπλ» για να ακολουθήσουν ακόμα 3 τίτλοι που έκλεισαν με τον πιο ονειρεμένο τρόπο το μαγικό 2009. Από τότε οι παίκτες της Μπαρτσελόνα έχουν «τινάξει στον αέρα» τον Πεπ 13 φορές, πανηγυρίζοντας ισάριθμους τίτλους. (2009)

17. Ο αχώριστος Τίτο Βιλανόβα

Feliç aniversari Josep!

Ο Τίτο Βιλανόβα υπήρξε συμπαίκτης του Γουαρδιόλα στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Από το 2007 που ο Πεπ ανέλαβε την Barcelona B μέχρι και σήμερα, ο Τίτο είναι συνεχώς ο βοηθός του, ο αχώριστος φίλος και συνεργάτης του. Η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, απέδειξε πόσο ξεχωριστή και απαραίτητη είναι η παρουσία του Βιλανόβα στον πάγκο των «μπλαουγκράνα». (2011)

18. Τα clásicos του Πεπ

Feliç aniversari Josep!

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Ο Γουαρδιόλα μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ο Πεπ έχει φάει τα clásicos με το κουτάλι, τόσο ως παίκτης όσο και ως τεχνικός. Το επόμενο θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες στη Μαδρίτη και σίγουρα οι παίκτες της Μπαρτσελόνα θα έχουν έναν παραπάνω λόγο να πάρουν θετικό αποτέλεσμα για να το κάνουν δώρο στον εορτάζοντα προπονητή τους. (2011)

19. Ο μεγάλος αντίπαλος

Feliç aniversari Josep!

Η αντιπαλότητα προέκυψε με τις αναμετρήσεις της Ίντερ και της Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του προπέρσινου Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ερχομός του Μουρίνιο στη Ρεάλ το 2010, άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο στη μάχη για τα πρωτεία. Μέχρι στιγμής ο Πεπ είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής. Η συνέχεια, όπως γράψαμε και παραπάνω, απόψε στις οθόνες σας! (2010)

20. Καταλανός μέχρι το μεδούλι

Feliç aniversari Josep!

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας απένειμε στον Γουαρδιόλα το Χρυσό Μετάλλιό του, την υψηλότερη δυνατή τιμή. Ο Πεπ, βέρος Καταλανός, έχει κατ’ επανάληψη υπερασπιστεί την αυτονομία, καθώς και το δικαίωμα της Καταλονίας για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. (2011)

21. Η καινούργια Μασία

Feliç aniversari Josep!

Τον Οκτώβριο του 2011 η Νέα Μασία έκανε τα επίσημα εγκαίνια ανοίγοντας τις πόρτες της στα όνειρα χιλιάδων πιτσιρικάδων από όλο τον κόσμο. Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, ο Γουαρδιόλα ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς. (2011)

22. Ο αδελφικός φίλος Ερνέστο

Feliç aniversari Josep!

Μια πολύχρονη και πολύ δυνατή φιλία ενώνει τον Γουαρδιόλα με τον σημερινό προπονητή του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι δυο τους υπήρξαν συμπαίκτες – έστω και για λίγο – στην Μπαρτσελόνα και από τότε διατηρούν άριστες σχέσεις και συνεχή επαφή. Είναι σχεδόν σίγουρο, πως όταν ο Γουαρδιόλα αποφασίσει να φύγει από τη θέση του προπονητή των «μπλαουγκράνα», ένα από τα ονόματα που θα προτείνει για πιθανό διαδόχό του, θα είναι αυτό του Txingurri. (2009)

23. Η επιστροφή στο Γουέμπλεϊ

Feliç aniversari Josep!

Τον Μάιο του 2011 ο Γουαρδιόλα επέστρεψε στο Γουέμπλεϊ. 19 χρόνια μετά την πρώτη κατάκτηση του Πρωταθλητριών στον «ναό» του ποδοσφαίρου, ο Πεπ – από διαφορετικό πόστο αυτή τη φορά – επανέλαβε τον θρίαμβο, κερδίζοντας το τέταρτο τρόπαιο της Μπαρτσελόνα. (2011)

24. Στην κορυφή του κόσμου

Feliç aniversari Josep!

Πριν λίγες μέρες, στις 9 Ιανουαρίου του 2012, έφτασε και η ώρα για την αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς του Γουαρδιόλα στις συνεχόμενες επιτυχίες της Μπαρτσελόνα. Η FIFA τον βράβευσε με τη Χρυσή Μπάλα των προπονητών, ως τον κορυφαίο τεχνικό στον κόσμο για το 2011. (2012)

Πριν κλείσουμε το μικρό αφιέρωμα στον Πεπ Γουαρδιόλα, παραθέτουμε τους τίτλους που έχει κατακτήσει στην μέχρι σήμερα καριέρα του, ως παίκτης και ως προπονητής.

Α. Ο Γουαρδιόλα παίκτης (1990-2006)

- 6 Πρωταθλήματα Ισπανίας (1991, 1992, 1993, 1994, 1998 & 1999)

- 2 Κύπελλα Ισπανίας (1997 & 1998)

- 4 Σούπερ Καπ Ισπανίας (1991, 1992, 1994 & 1996)

- 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών (1992)

- 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1997)

- 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης (1992 & 1997)

- 1 Πρωτάθλημα Segunda División B με την Barcelona B (1991)

- 1 Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με την Εθνική Ισπανίας (1992)

Feliç aniversari Josep!

Ο Πεπ Γουαρδιόλα σβήνει τα κεράκια στην τούρτα των περσινών του γενεθλίων, μέσα στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου (18-1-2011)

Β. Ο Γουαρδιόλα προπονητής (2007-2012)

- 3 Πρωταθλήματα Ισπανίας (2009, 2010 & 2011)

- 1 Κύπελλο Ισπανίας (2009)

- 3 Σούπερ Καπ Ισπανίας (2009, 2010 & 2011)

- 2 Τσάμπιονς Λιγκ (2009 & 2011)

- 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης (2009 & 2011)

- 2 Μουντιάλ Συλλόγων (2009 & 2011)

- 1 Πρωτάθλημα Tercera División με την Barcelona B (2008)

Βίντεο: Στιγμές από την παρουσία του Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ