ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

"Έφυγε" ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα του 0-5

"Έφυγε" ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα του 0-5

Ο Χουάν Κάρλος Πέρεθ, αρχηγός της «μυθικής» Μπαρτσελόνα που το 1974 κέρδισε τη Ρεάλ 0-5 μέσα στο «Μπερναμπέου», απεβίωσε τη Δευτέρα μετά από μακρόχρονη ασθένεια. Το Sport24.gr θυμάται την καριέρα του και το παιχνίδι που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά (φωτογραφίες & video)

Ο Χουάν Κάρλος Πέρεθ, πρώην παίκτης της Ράθινγκ του Σανταντέρ και της Μπαρτσελόνα, απεβίωσε τη Δευτέρα (16-1) σε ηλικία 67 ετών.

Ο Χουάν Κάρλος υπήρξε αρχηγός (και σκόρερ) της Μπαρτσελόνα στο ιστορικό 0-5 του 1974 μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Ένα από τα ζωντανά σύμβολα της σύγχρονης ιστορίας της Μπαρτσελόνα, ο Χουάν Κάρλος Πέρεθ, έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή μετά από μακρόχρονη ασθένεια. Ο Χουάν Κάρλος υπήρξε μέλος της μεγάλης ομάδας των «μπλαουγκράνα» στη δεκαετία του ’70, με συμπαίκτες – μεταξύ άλλων – τους Κρόιφ, Νέεσκενς, Ασένσι και Ρεσάκ και αρχηγός στην μεγαλειώδη νίκη με 5-0 μέσα στο «Μπερναμπέου» το 1974.

Ο Χουάν Κάρλος γεννήθηκε το 1945 στο Σανταντέρ και σε ηλικία 22 ετών (1967) έκανε το ντεμπούτο του στη Ράθινγκ, όπου μετά από μια καταπληκτική σεζόν πήρε μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα. Στους «μπλαουγκράνα» αγωνίστηκε για εφτά χρόνια έχοντας 280 συμμετοχές και 23 τέρματα. Το 1975 έλυσε το συμβόλαιό του και επέστρεψε στη Ράθινγκ, όπου έπαιξε μέχρι το 1978, όταν και κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του.

"Έφυγε" ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα του 0-5

Ο Χουάν Κάρλος με τη φανέλα της Ράθινγκ του Σανταντέρ (1975)

Με τη Μπαρτσελόνα κέρδισε ένα πρωτάθλημα (1973-74) και ένα Κύπελλο (1970-71). Η θέση του ήταν στα χαφ και διακρίθηκε κατ’ επανάληψη για τις επελάσεις του και τις ασίστ που έδινε στους συμπαίκτες του. Το 1973 κλήθηκε στην Εθνική Ισπανίας, με την οποία είχε δυο συμμετοχές. Μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του συνέχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο, ενώ συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς ως σχολιαστής των αγώνων της Ράθινγκ.

Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήταν φυσικά η μεγαλειώδης νίκη της Μπαρτσελόνα μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» στις 17 Φεβρουαρίου του 1974. Το βράδυ εκείνο η Καταλονία λάτρεψε τον Γιόχαν Κρόιφ και τους υπόλοιπους δέκα «ημίθεους» που σκόρπισαν στους τέσσερις ανέμους τη Ρεάλ, δημιουργώντας ένα ακατάρριπτο – μέχρι σήμερα – ρεκόρ στα clásicos της Ισπανίας, αυτό της μεγαλύτερης σε διαφορά εκτός έδρας νίκης.

"Έφυγε" ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα του 0-5

Η ενδεκάδα του 0-5. Όρθιοι από αριστερά: Μόρα, Ριφέ, Τόρες, Ντε λα Κρουθ, Κόστας, Χουάν Κάρλος. Καθιστοί: Ρεσάκ, Ασένσι, Κρόιφ, Σοτίλ, Μαρθιάλ (17-2-1974)

Ο Χουάν Κάρλος φορούσε σε εκείνο το ματς το περιβραχιόνιο του αρχηγού, πετυχαίνοντας μάλιστα το πιο όμορφο γκολ με ένα εκπληκτικό ψηλοκρεμαστό πλασέ. Ο Χουάν Μανουέλ Ασένσι (δις), ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Τσόλο Σοτίλ συμπλήρωσαν την «μπλαουγκράνα» φιέστα, σβήνοντας για πάντα την «ντροπή» του 1-5 από τη γενιά των Πούσκας, Χέντο και Ντι Στέφανο (27-1-1963). Ιδού και οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

Ρεάλ Μαδρίτης: Γκαρθία Ρεμόν, Μοργάδο, Μπενίτο, Ρουμπιπάν, Πίρι, Θόκο, Αγκιλάρ (45’ Σαντιγιάνα), Μπελάθκεθ, Αμάνθιο, Νέτσερ, Μακάνας.

Προπονητής: Λουίς Μολόουνι

Μπαρτσελόνα: Μόρα, Ριφέ, Τόρες Γκαρθία, Ντε λα Κρουθ, Κόστας, Πέρεθ, Ρεσάκ, Ασένσι, Κρόιφ, Σοτίλ, Μαρθιάλ.

Προπονητής: Ρίνους Μίχελς

Τα γκολ: Ασένσι 30’, 54’, Κρόιφ 39’, Πέρεθ 65’, Σοτίλ 69’.

"Έφυγε" ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα του 0-5

Κάρλες Ρεσάκ (αριστερά) και Εμίλιο Αμαβίσκα (δεξιά) στη νεκρώσιμη ακολουθία στο Σανταντέρ (17-1-2012)

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου αποχαιρέτησε χθες τον Χουάν Κάρλος στο Σανταντέρ, με τον παλιό του συμπαίκτη στη Μπαρτσελόνα, Κάρλες Ρεσάκ να δηλώνει συγκινημένος στους δημοσιογράφους: «Ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους που είχα στην καριέρα μου. Το όνομά του πλέον είναι μέρος του μύθου της Μπάρτσα. Ο Χουάν Κάρλος ήταν άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα, ένας μεγάλος αρχηγός και ένας καλός παίκτης».

Πηγή: Mundo Deportivo & Marca

Βίντεο: Τα γκολ από την ιστορική νίκη της Μπαρτσελόνα μέσα στο «Μπερναμπέου» με 5-0. Το τέταρτο – και μακράν το πιο θεαματικό – είναι του Χουάν Κάρλος (17-2-1974)

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ