ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Έρχεται η... ανάπτυξη με Σα Πίντο

Έρχεται η... ανάπτυξη με Σα Πίντο
Σα Πίντο INTIME SPORTS

Ο Ρικάρντο Σα Πίντο ανέλαβε το τιμόνι του Ατρόμητου και το Sport24.gr σκιαγραφεί τον Πορτογάλο με βάση το πέρασμα του από τον ΟΦΗ. Διαβάστε λεπτομέρειες από τη συμφωνία του με την ομάδα του Περιστερίου.

Τον Οκτώβριο του 2013 ο Μάνθος Πουλινάκης πήρε μία δύσκολη απόφαση, που χρειάστηκε να περιμένει κάποιες ώρες μέχρι να οριστικοποιηθεί, τηλεφωνώντας στον Παύλο Δερμιτζάκη (που προερχόταν από εξαιρετική σεζόν με τον Πανθρακικό) για να του ανακοινώσει τη λύση της συνεργασίας τους με την ομάδα του ΟΦΗ.

Με το πρωτάθλημα να βρίσκεται σε εξέλιξη και την ομάδα του Ηρακλείου να μην έχει πετύχει νίκη μετά από επτά αγωνιστικές, η πίεση για εξεύρεση ενός προπονητή που θα βοηθήσει άμεσα τον σύλλογο ήταν μεγάλη.

Για καλή τύχη του ΟΦΗ και των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, το όνομα του Σα Πίντο έκανε αμέσως κλικ στον ισχυρό άνδρα της κρητικής ομάδας και λίγες ημέρες αργότερα έγινε η οικονομική υπέρβαση (μαζί με το τιμ του πήρε περίπου 300.000 ευρώ) για να πέσουν οι υπογραφές.

Ο Μάνθος Πουλινάκης ήταν τόσο σίγουρος για την αξία του Πορτογάλου τεχνικού (όπως και του Γκατούζο), που στο συμβόλαιο του Σα Πίντο μπήκε οψιόν για να μην πάει σε άλλη ομάδα της Ελλάδας μέχρι και το τέλος της μεταγραφικής περιόδου που μας πέρασε.

Δεν έτυχε, πέτυχε

Το ξεκίνημα του Σα Πίντο στον ΟΦΗ δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα. Ισοπαλία εντός έδρας με τον Εργοτέλη και βαριά ήττα με 5-1 από τον Ολυμπιακό, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του. Σιγά σιγά όμως ο Πορτογάλος άρχισε να περνά τη φιλοσοφία του και τα αποτελέσματα βοήθησαν έτσι ώστε η ομάδα να ανακάμψει και να τερματίσει τελικά στην 6η θέση της βαθμολογίας.

Πρόθεση όλων στον ΟΦΗ ήταν να κρατήσουν τον Σα Πίντο στο Ηράκλειο και τη φετινή σεζόν, όμως ο ίδιος είχε αποφασίσει πως ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. Ποιο ήταν αυτό; Ομάδα να παίζει στην Ευρώπη και να διεκδικεί την έξοδο της σε μία από τις διοργανώσεις της UEFA.

Η Μπράγκα έμοιαζε ως το ιδανικό περιβάλλον για να εξελίξει την καριέρα του, αλλά για κακή του τύχη κάποιες υποσχέσεις έμειναν στα λόγια και ο ίδιος ξεκρέμαστος. Ξεκρέμαστος μέχρι την Κυριακή όταν και ήρθε η πρόταση του Ατρόμητου (παρότι υπήρχε στο μυαλό των ανθρώπων της ομάδας εδώ και καιρό).

Τους έκανε όλους καλύτερους

Στον ένα χρόνο που έμεινε στην Ελλάδα, ο Σα Πίντο έδειξε εξαιρετικά δείγματα προπονητή, αλλά και χαρακτήρα.

Έρχεται η... ανάπτυξη με Σα Πίντο
Σα Πίντο INTIME SPORTS

Ας τα δούμε ένα προς ένα:

-- Δουλευταράς. Αρκετές ώρες προετοιμασίας με τους συνεργάτες του, δυνατές προπονήσεις και ξεκάθαρο πλάνο.

-- Γνωρίζει την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή. Και ο ίδιος υπήρξε σπουδαίος, παρότι οι τραυματισμοί έφεραν νωρίτερα το αντίο, οπότε ξέρει να ανεβάζει και να φτιάχνει τους παίκτες του.

-- Εγωιστής. Δεν ανέχεται κρούσματα απειθαρχίας και "τοξικό" κλίμα στα αποδυτήρια. Την περσινή περίοδο προτίμησε να αφήσει εκτός τον ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ σε κρίσιμο αγώνα, επειδή του αντιμίλησε στην προπόνηση.

-- Βγάζει πάθος στον πάγκο. Εδώ θυμίζει Γκατούζο, αφού πολλές φορές το παρακάνει. Είναι ιδιαίτερα εκφραστικός και δίνει συνεχώς εντολές στους παίκτες του.

-- Προσαρμοστικός. Ο ΟΦΗ πέρσι έπαιξε τόσο με το 4-4-1-1 όσο και με το 4-2-3-1. Σε αυτό τον βοήθησε το γεγονός πως είχε καλούς παίκτες στα άκρα (ιδιαίτερα οι μπακ -Μιλιάζες, Μπούρμπος-).

-- Παίρνει το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές του. Δεν είναι τυχαίο πως ο Παπάζογλου έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τον Σα Πίντο. "Ανέστησε" επίσης τους Κουτσιανικούλη, Μπούρμπο, Μακρή, Ζορο και φυσικά τον Ανδρέα Λαμπρόπουλο, ενώ ο Μιλιάζες ήταν ίσως ο κορυφαίος αριστερός φουλ μπακ του πρωταθλήματος.

-- Τελευταίο και καλύτερο. Φιλόδοξος. Θέλει να πετύχει και έχει ως πρότυπο του τον Μουρίνιο. Προτού έρθει στην Ελλάδα, πάντως, μίλησε και με τον Φερνάντο Σάντος.

Το συμβόλαιο του

Με τον Ατρόμητο συμφώνησε μετά από αρκετή ώρα συζητήσεων με τους ανθρώπους της ομάδας. Το συμβόλαιο του είναι μονοετές, δεν υπάρχει κάποια οψιόν, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως παίρνει περίπου τα διπλάσια σε σχέση με τον Γιώργο Παράσχο.

Τέλος στις συζητήσεις που γράψαμε νωρίτερα, ο Πορτογάλος ζήτησε λίγο χρόνο (ένα μήνα πάνω-κάτω) για να μπορέσει να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες.

Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως θα τον έχει και με το παραπάνω.

TAGS ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ