ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Ο "έρωτας" των αφεντικών και το όνειρο που έγινε πράξη

Ο "έρωτας" των αφεντικών και το όνειρο που έγινε πράξη
INTIME SPORTS

Το αγαπημένο παιδί των Μπάκου και Καϋμενάκη, ο γνώστης της ισπανικής γλώσσας, ο κόουτς που λατρεύει την ποικιλία στις προπονήσεις. Το Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ του Στάικου Βεργέτη.

Βιώνει τις πιο ιστορικές στιγμές της ιστορίας του. Και αν η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2013 φαινόταν σε πολλούς ως το... ταβάνι αυτής της ομάδας, ήρθε η φετινή -ως τώρα- διαδρομή στα "σαλόνια" του Europa League για να αποδείξει πως έκαναν λάθος.

Ο Αστέρας Τρίπολης κάνει φοβερά πράγματα στην ευρωπαϊκή του περιπλάνηση. Δεν ήταν μονάχα η πορεία-τρένο στα προκριματικά και οι τρεις επικές προκρίσεις απέναντι σε Ροβανιέμι, Μάιντς και Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά και η συνέχεια στην παρθενική παρουσία του σε ομίλους, όπου μετράει ήδη μια νίκη και μια ισοπαλία και είναι στην κορυφή του τρίτου γκρουπ.

Επειδή, δε, τίποτα δεν είναι τυχαίο στον αθλητισμό, οι επιτυχίες αυτές έχουν πρωτεργάτη και αυτός δεν είναι άλλος από τον Στάικο Βεργέτη. Έναν άνθρωπο, που ανέλαβε πριν ένα χρόνο (1η Οκτωβρίου 2013) τις τύχες της πρώτης ομάδας και την οδηγεί εκ του ασφαλούς σε μονοπάτια επιτυχίας. Το Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ του και πως αναλύει το πως έχει "χτίσει" τον δικό του Αστέρα.

Ο "έρωτας" των αφεντικών και το όνειρο που έγινε πράξη
INTIME SPORTS

Γνήσιο τέκνο της Αρκαδίας ο 38χρονος κόουτς, απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ, διατηρεί γυμναστήριο στην Τρίπολη και είναι "στρατιώτης" της ομάδας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κατέχοντας διάφορα πόστα (γυμναστής, βοηθός προπονητής, μεταφραστής, αναλυτής). Αγαπημένο παιδί των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, των δυο ισχυρών ανδρών της ομάδας, που βλέπουν το μεγάλο τους όνειρο να παίρνει "σάρκα και οστά". Θα το εξηγήσουμε στην συνέχεια...

Ο Βεργέτης ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να οδηγήσει τον Αστέρα Τρίπολης, παίρνοντας το "πηδάλιο" από τον Σάκη Τσιώλη. Βαρύ το φορτίο να είναι πρώτος προπονητής σε μια ομάδα που βρισκόταν στον... αφρό και που είχε μεγάλες βλέψεις για το μέλλον. Και όμως, δεν κώλωσε στιγμή, πίστεψε στον εαυτό του, ποτέ δεν είπε μεγάλα λόγια, διατήρησε μετριοπαθές προφίλ και άφησε την δουλειά του να "μιλήσει".

Η ομάδα με τον Σάκη Τσιώλη στον πάγκο έπαιζε το 4-2-3-1, σύστημα που κράτησε και ο 38χρονος κόουτς, αλλά με μια μεγάλη διαφορά ότι ο δικός του Αστέρας θα έπαιζε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, θα ήταν ο ίδιος ρυθμιστής του αγώνα και δεν θα περίμενε τον αντίπαλο, βγαίνοντας απλά στην κόντρα. Αυτό το έκαναν καλά οι Αρκάδες επί Τσιώλη και ο Βεργέτης θέλησε να βάλει την δική του... υπογραφή, κάνοντάς τους πιο επιθετικούς. Σε μεγάλο βαθμό, τα έχει καταφέρει.

Ο "έρωτας" των αφεντικών και το όνειρο που έγινε πράξη

Βασικό του προτέρημα είναι ότι μιλάει πολύ καλά την ισπανική γλώσσα (και την αγγλική βέβαια), με αποτέλεσμα να έχει άριστη συνεργασία με τους Λατινοαμερικάνους παίκτες της ομάδας, να αντιλαμβάνονται στο 100% αυτό που θέλει από εκείνους και να το βγάζουν πάνω στο χορτάρι. Γενικά, έχει πολύ καλές σχέσεις με τους παίκτες του, έχει κρατήσει τα αποδυτήρια, υπάρχει πειθαρχία και είναι πάρα πολύ αγαπητός. Μέσα και έξω από το γήπεδο, όλοι έχουν να λένε τα καλύτερα για τον Βεργέτη. Ένα παλικάρι σεμνό, χαμηλών τόνων, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων στην Τρίπολη, ακόμα και εκείνων που τον έβλεπαν με δυσπιστία. Πλέον, άπαντες τον πιστεύουν και τον στηρίζουν.

Πώς προέκυψε η ισπανική γλώσσα; Ο ίδιος ξεκίνησε όταν ο Αστέρας ήταν στη Β΄Εθνική το 2006 ως γυμναστής στις ακαδημίες του συλλόγου. Στον δεύτερο γύρο εκείνης της χρονιάς πήγε στο τεχνικό επιτελείο της μεγάλης ομάδας με επικεφαλής τον Πάουλο Κάμπος. Η συμβουλή του Κάμπος προς τον Βεργέτη ήταν να μάθει άριστα να την ισπανική γλώσσα, διότι αυτή είναι "η γλώσσα του ποδοσφαίρου", όπως του έλεγε. Όπερ και εγένετο. Μάλιστα έγινε και μεταφραστής του Βραζιλιάνου προπονητή.

Ο Στάικος Βεργέτης, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι παιδί της Αρκαδίας και ανέκαθεν αποτελούσε τον "έρωτα" των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη. Τα αφεντικά του Αστέρα ήθελαν να τον βοηθήσουν να ανελιχθεί, να αποκτήσει εμπειρίες, να πάρει τα διπλώματα προπονητή που έπρεπε, να είναι δίπλα του σε κάθε βήμα και να λάβει τα απαραίτητα εφόδια και να συμβεί αυτό που ήδη συμβαίνει. Να αναλάμβανε δηλαδή μια μέρα πρώτος προπονητής. Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα και οι κόποι τους δικαιώνονται, αφού τον πίστευαν από την αρχή και με τον ίδιο στον πάγκο ο Αστέρας βιώνει τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας τους. Αν μη τι άλλο, για τους ίδιους είναι μοναδικές στιγμές.

Ο "έρωτας" των αφεντικών και το όνειρο που έγινε πράξη

Οι Παπακώστας, Κάμπος, Τζαναβάρας, Καρβαλιάλ, Κωστένογλου, Γκόμες, Βλάχος, Γκονσάλβες, Δερμιτζάκης, Φερνάντεθ, Τσιώλης πέρασαν από τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης όσο ο ίδιος ήταν στην ομάδα, αλλά παρά τις τόσες αλλαγές προπονητών, ο ίδιος παρέμενε. Η στήριξη των ισχυρών ανδρών του Αστέρα στο πρόσωπό του φαινόταν με πράξεις, αφού δεν ήθελαν με τίποτα να φύγει και ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα από μεριάς τους.

Επειδή όμως η καθημερινή δουλειά είναι αυτή που φέρνει τα αποτελέσματα στα παιχνίδια, ο Βεργέτης έχει επενδύσει πάρα πολύ στην ποικιλία στις προπονήσεις και στις ασκήσεις. Στο μέτρο του δυνατού, κάθε φορά προσπαθεί να βάζει και νέα πράγματα στο πρόγραμμα, ώστε να μην βαριούνται οι παίκτες του και να προπονούνται με όρεξη. Την περσινή σεζόν μάλιστα, πολλές φορές τελείωνε η προπόνηση και οι παίκτες χειροκροτούσαν (!), διότι έβλεπαν πάντα κάτι διαφορετικό και όχι τα ίδια και τα ίδια. Δεν είναι και το πλέον σύνηθες.

Αυτός είναι ο Στάικος Βεργέτης. Ένας άνθρωπος που σε πολλούς μπορεί να φαίνεται... αντιτουριστικός ως φιγούρα, εντούτοις με τη δουλειά του καταφέρνει να δείχνει την αξία του. Μόλις την τρέχουσα εβδομάδα πήρε και το δίπλωμα UEFA PRO στη Νιόν της Ελβετίας, ενώ το καλοκαίρι στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας στην Αυστρία ο ίδιος έλειπε στη Ρόδο για μαθήματα και οι βοηθοί του (με τις δικές του οδηγίες βέβαια) έκαναν τη δουλειά με τους παίκτες. Και όμως, αυτός ο νεαρός προπονητής οδηγεί τον Αστέρα σε μονοπάτια που ουδέποτε είχε φανταστεί ως σήμερα. Το ταξίδι συνεχίζεται και ο "καπετάνιος" κρατάει γερά και σταθερά το τιμόνι...

Ο "έρωτας" των αφεντικών και το όνειρο που έγινε πράξη
INTIME SPORTS
TAGS ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ