ΑΡΣΕΝΑΛ

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει
Βενγκέρ

Με αφορμή την άρνηση του Ρόμπιν φαν Πέρσι να ανανεώσει το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και αναφέρει τους σημαντικούς παίκτες που έφυγαν από την Άρσεναλ από το 2005 και μετά, όταν οι "κανονιέρηδες" πήραν τον τελευταίο τους τίτλο.

Ο ένας μετά τον άλλο φαίνεται πως εγκαταλείπουν την Άρσεναλ και το πλάνο της οι παίκτες της.

Μετά το περσινό καλοκαίρι, στο οποίο έφυγαν τρεις βασικοί ποδοσφαιριστές, ο Αρσέν Βενγκέρ αρχίζει να ζει ξανά τον εφιάλτη με τον Ρόμπιν φαν Πέρσι και το Sport24.gr ανατρέχει στα τελευταία καλοκαίρια των "κανονιέρηδων" και στις καθοριστικές αποχωρήσεις.

Η πρώτη σημαντική αποχώρηση έγινε το καλοκαίρι του 2005, χρονιά που η Άρσεναλ πήρε τον τελευταίο της τίτλο (κύπελλο Αγγλίας). Ο Πατρίκ Βιεϊρά, επί χρόνια βασικό στέλεχος της ομάδας του Λονδίνου, παίρνει μεταγραφή για τη Γιουβέντους, στην οποία μένει έναν χρόνο. Η ιταλική ομάδα υποβιβάζεται λόγω εμπλοκής της σε σκάνδαλο στημένων αγώνων και ο Βιεϊρά πηγαίνει στην Ίντερ, ενώ κλείνει την καριέρα του στη Μάντσεστερ Σίτι.

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει
Βιεϊρά

Την επόμενη χρόνια δεν υπάρχουν σπουδαίες αποχωρήσεις, αφού ακόμα και αυτή του Ρομπέρτ Πιρές δεν κάνει τόσο μεγάλη αίσθηση, λόγω της ηλικίας του και της γνωστής επιθυμίας του Βενγκέρ να ανανεώνει την ομάδα του. Ο Γάλλος, άλλωστε, στη Βιγιαρεάλ τραυματίζεται, χάνει μεγάλο μέρος της σεζόν και ουδέποτε ενθουσιάζει με τις εμφανίσεις του, όπως και στο μικρό πέρασμα που κάνει από την Άστον Βίλα.

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει
Πιρές © REUTERS

Το καλοκαίρι του 2007 Βενγκέρ καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να κρατήσει άλλο τον Τιερί Ανρί, τον οποίο παραχωρεί στην Μπαρτσελόνα. Στη Βαρκελώνη ο Γάλλος δεν είναι το ίδιο παραγωγικός, όμως, πανηγυρίζει δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα κύπελλο Ισπανίας, ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Σουπερ Καπ Ευρώπης και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συλλόγων. Το 2010 υπογράφει στους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, στους οποίους αγωνίζεται ως σήμερα, ενώ τον Ιανουάριο επιστρέφει για δύο μήνες στην αγαπημένη του Άρσεναλ.

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει
Ανρί

Το τέλος της σεζόν του 2008 βρίσκει τους Αλεξάντερ Χλεμπ και Ματιέ Φλαμινί να φεύγουν από το "Έμιρεϊτς". Αμφότεροι δεν πιάνουν σε Μπαρτσελόνα και Μίλαν αντίστοιχα, όμως, στην Άρσεναλ πραγματοποιούσαν πολύ καλές εμφανίσεις και ήταν από τις βασικές επιλογές του Βενγκέρ.

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει
Χλεμπ Φλαμινί

Την επόμενη χρονιά εκείνοι που πέρασαν την πόρτα της εξόδου ήταν οι Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και Κόλο Τουρέ. Αμφότεροι ήταν βασικοί, αλλά τα χρήματα που πήρε από τη Σίτι η Άρσεναλ ήταν πάρα πολλά (περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ). Ως εκείνη τη στιγμή ο Βενγκέρ δικαιωνόταν σε κάτι, όσοι έφευγαν δεν μπορούσαν να σταθούν στις ομάδες που πήγαιναν. Ωστόσο, ο Αντεμπαγιόρ κατέρριψε αυτή την παράδοση. Πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν με τη Σίτι και ακόμα και όταν τα πράγματα άλλαξαν μετά και την τραγωδία με τους παίκτες του Τόνγκο ο ίδιος βρήκε το ψυχικό σθένος και έδειξε πως είναι ένας πάρα πολύ καλός επιθετικός με τις φετινές του εμφανίσεις με την Τότεναμ.

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει
Αντεμπαγιόρ Τουρέ

Πιστός στο πλάνο του ο Βενγκέρ το καλοκαίρι του 2010 χάνει και τον Γουίλιαμ Γκαλάς στον οποίο αρνείται να προσφέρει συμβόλαιο μεγαλύτερο του ενός έτους λόγω ηλικίας. Ο Γάλλος πηγαίνει στην Τότεναμ και αποδεικνύει πως μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο, όταν όμως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού.

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει
Γκαλάς

Το περσινό καλοκαίρι, ωστόσο, ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα καθώς ο Βενγκέρ ξέφυγε αρκετά από το πλάνο του. Η φιλοφοσία του Αλσατού ήταν να πουλάει παίκτες που έχουν φτάσει στο pick τους και δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο. Αυτό, όμως, δεν ίσχυε σε καμία από τις περιπτώσεις των Σεσκ Φάμπρεγκας, Σαμίρ Νασρί και Γκαέλ Κλισί. Ο πρώτος βλέποντας πως με τη φιλοσοφία του Βενγκέρ η Άρσεναλ δεν μπορεί να κατακτήσει τίτλους επιστρέφει στην Μπαρτσελόνα, ενώ οι άλλοι δύο πηγαίνουν στη Σίτι με την οποία στέφονται πρωταθλητές.

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει
Φάμπρεγκας Νασρί

Στη φιλοσοφία του Βενγκέρ και του συλλόγου γενικότερα στάθηκε και ο Φαν Πέρσι, ο οποίος με χθεσινή (4/7)ανακοίνωσή του τόνισε πως δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Ο Ολλανδός, αρχηγός της Άρσεναλ και πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ για τη σεζόν που μας πέρασε, το επόμενο καλοκαίρι μένει ελεύθερος και βρίσκεται στη λίστα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Οι "κανονιέρηδες" με ανακοίνωσή τους τόνισαν πως περιμένουν να σεβαστεί το συμβόλαιό του και να παραμείνει αυτόν τον ένα χρόνο, όμως, όλα δείχνουν από τη στιγμή που το γυαλί ράγισε δύσκολα θα παραμείνει.

Όταν το πλάνο του Βενγκέρ σταμάτησε να αποδίδει
Ρόμπιν φαν Πέρσι

Συν τοις άλλοις, φαίνεται πως είναι καταραμένο το περιβραχιόνιο της Άρσεναλ, αφού από τον Βιεϊρά και μετά όσοι το φόρεσαν (Ανρί, Γκαλάς, Φάμπρεγκας) δε βρίσκονται πλέον στον σύλλογο. Ο Βενγκέρ πιθανότατα θα χάσει μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες έναν ακόμη ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στους Λονδρέζους, με τις επαναλαμβανόμενες αποχωρήσεις και τη μη κατάκτηση τίτλων να δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά στο πλάνο στο οποίο εμμένει ο Αλσατός τεχνικός...

TAGS ΑΡΣΕΝΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ