Σπανός: "Ο Άρης έχει το καλύτερο ρόστερ στην κατηγορία"

Σπανός, Άρης

Σπανός: "Ο Άρης έχει το καλύτερο ρόστερ στην κατηγορία"

Ο Δημήτρης Σπανός μίλησε για τον Άρη της σεζόν που ακολουθεί και αναφέρθηκε στο υλικό που είναι "το καλύτερο της Football League". Δήλωσε ότι θέλει γεμάτο "Κλ. Βικελίδης" και μια ομάδα "να πνίγει τον αντίπαλο".

Ο προπονητής του Άρη, Δημήτρης Σπανός, μίλησε για την ομάδα που χτίζει sta 3-5 Πηγάδια ενόψει της επόμενης σεζόν στη Football League, για την ευκαιρία που του δόθηκε να εργαστεί στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τον τρόπο που θέλει να παίζει το σύνολο που έχει στα χέρια του. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε...

-Πώς κύλησαν οι δύο τελευταίες εβδομάδες παρουσίας της ομάδας στα Τρία-Πέντε Πηγάδια;

«Κύλησε σύμφωνα με το πλάνο. Μαζί με τις εξετάσεις, διήρκησε τρεις εβδομάδες, όσο δηλαδή, απαιτούσε εξ΄αρχής η διαδικασία. Αρχικό ζητούμενο ήταν να βελτιωθεί η ομάδα σε φυσική κατάσταση και τακτική, ώστε να χτίσουμε μία βάση για τα επόμενα στάδια. Οι τραυματισμοί υπήρξαν από λίγοι έως και ελάχιστοι, κάτι πολύ θετικό».

-Με το υλικό που έχετε στα χέρια σας, είστε ικανοποιημένος ή υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν;

«Πάντα σε συνεργασία με τον κ. Μυροφορίδη και τον κ. Καρυπίδη, αυτά όλα έχουν επισημανθεί, ξέρουμε τι μας λείπει. Είμαι ικανοποιημένος, όμως η ομάδα έχει ένα μεγάλο ρόστερ, πέραν του δέοντος. Σίγουρα θα μικρύνει, θα φτάσει 26-27 άτομα, για να βγαίνει πιο σωστά η προπόνηση».

-Πόσο σημαντικό είναι που ήρθε για προετοιμασία η ομάδα με ένα γεμάτο ρόστερ;

«Όταν ένας προπονητής έχει κοντά του όλα τα κομμάτια του παζλ, είναι ευλογία Θεού. Έτυχε σε εμένα και συμβαίνει πάντα όταν συνεργάζομαι με τον κ. Μυροφορίδη. Είναι αυτή η φιλοσοφία του, αλλά και η δική μου. Είμαι της άποψης ότι μία ομάδα χτίζεται από την αρχή και ίσως στην πορεία να χρειαστούν ένα δύο κομμάτια».

-Από την συμπεριφορά των παικτών και όλα όσα τους διδάξατε στο βασικό στάδιο, είστε ικανοποιημένος;

«Με μία επισήμανση. Έχουμε καταλάβει όλοι ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ μεγάλη ομάδα. Άρα θα πρέπει αυτοί που φοράνε τη φανέλα του Άρη, ιδιαίτερα οι περσινοί, να καταλάβουν πως θα πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Από την συμπεριφορά τους στην προπόνηση μέχρι και στον κόσμο γενικότερα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που ήρθαν. Ο κάθε ένας που βρίσκεται στον Άρη θα πρέπει να προσέχει, ακόμα και το πώς κοιμάται».

-Παρατηρείται πίεση στους παίκτες που είναι από πέρσι και πως το διαχειρίζεστε;

«Ποδοσφαιριστής του Άρη χωρίς πίεση, δεν νοείται. Θα πρέπει να την αντέχεις, να γίνεσαι καλύτερος. Αυτά τα παιδιά θα πάνε πολύ καλύτερα από πέρσι, έτσι πιστεύω».

-Η παρουσία του κόσμου στα φιλικά, έχει προσθέσει παραπάνω πίεση, τόσο σε εσάς, όσο και στους παίκτες;

«Τα δύο πρώτα φιλικά, είναι για τον προπονητή. Αν δει κάποιος κάτι, ο προπονητής θα δει κάτι άλλο. Το μόνο που με στεναχώρησε, είναι ότι ο Άρης δεν έχει δικαίωμα να χάνει πουθενά. Ήρθαν άνθρωποι στο βουνό, άλλοι στη Βέροια και με στεναχώρησε που δεν κερδίσαμε για να τους κάνουμε χαρούμενους. Δίνω σημασία και μεγάλη έμφαση. Στόχος μου εκτός της ανόδου, είναι να γεμίσει το Χαριλάου, έστω και στα τελευταία παιχνίδια. Είναι ένα στοίχημα για όλους και εκεί ίσως να επικροτήσουν όλοι τη δουλειά που θα κάνουμε φέτος».

-Ποιες είναι οι βασικές αγωνιστικές αδυναμίες που εντοπίσατε από τον περσινό Άρη και τι διαφορετικό θα δούμε φέτος;

«Είμαι της φιλοσοφίας, πως δεν κρίνεις τους προκατόχους σου. Σέβομαι και τιμώ, όσους έμειναν ή έφυγαν. Το μόνο που θέλω, είναι η ομάδα να παίζει δυνατά. Να μην είναι… έρμαιο, καμίας ομάδας, σε κανένα σημείο της Ελλάδας. Όσο προσπαθούν να μας κερδίσουν, εμείς θα πρέπει να είμαστε σαν… τοίχος. Το έχω πει πολλές φορές, για να πάρεις πρωτάθλημα, πρέπει να έχεις κυριαρχία στο παιχνίδι, να γίνεις φόβητρο για τον αντίπαλο. Να μην τον αφήνεις να ανασάνει. Κατοχή της μπάλας, να ελέγξουμε ρυθμό και να είμαστε κυρίαρχοι σε κάθε αγώνα».

-Τι είναι καλύτερο για έναν προπονητή; Να έχει παίκτες ρολίστες ή να βασίζεται και σε τρία-τέσσερα «μεγάλα» ονόματα;

«Θα δείτε ότι στο τέλος της χρονιάς θα ξεχωρίσουν κάποιοι και όλοι θα λένε ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά σε μία ομάδα Σούπερ Λιγκ. Η ομαδική λειτουργία της ομάδας, βγάζει και την ατομικότητα του κάθε παίκτη. Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω με μερικά μεγάλα ονόματα, ώστε αυτά να παρασύρουν την ομάδα. Θέλω μέσα από την ομάδα να διακριθούν παίκτες. Παράδειγμα χαρακτηριστικό ο Σόουζα. Δεν ήταν κανένα μεγάλο όνομα όταν ήρθε. Προήλθε από μία μεγάλη αποχή, αλλά είδατε τι σχέσεις απέκτησε με τον κόσμο. Από την πρώτη μέρα έδειξε πως θα είναι ο στυλοβάτης του Άρη. Το ίδιο θα συμβεί και με άλλους στην πορεία».

-Κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου, παρατηρήθηκαν δύσκολες καταστάσεις με παίκτες όπως οι Μιλούνοβιτς, Σόουζα και Τζανακάκης. Πόσο επηρέασαν την υπόλοιπη ομάδα; Λύθηκαν αυτά τα ζητήματα;

«Είναι θέματα που μπορεί να λυθούν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Με ένα νεύμα του προπονητή. Το να φτάσεις όμως στο σημείο να συγκρουστείς με παιδιά τα οποία χρειάζεσαι είναι λάθος του προπονητή. Θα πρέπει λοιπόν να πείσεις κάποιους ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ, ότι είναι το καλό γι αυτούς. Όπως πχ με τον Σόουζα και τον Τζανακάκη, που τους μίλησα σαν πατέρας τους και όχι σαν προπονητής.

Τους είπα ότι για το καλό το δικό τους πρέπει να μείνουν στον Άρη. Ο Ούγκο επειδή είναι και ξένος ίσως να μην κατάλαβε πού ήρθε και σκεπτόμενος την επόμενη χρονιά θα δει τι σημαίνει Άρης στην Σούπερ Λιγκ. Ο Τζανακάκης είχε τις προτάσεις του, σκέφτηκε το μέλλον του, αποφάσισε να μείνει εδώ και πολύ καλά έκανε. Ήταν η πιο σωστή επιλογή. Ο Μιλούνοβιτς είναι ένα κομμάτι που θέλει σκέψη, συζήτηση με τον προπονητή, τη διοίκηση, τον τεχνικό διευθυντή ώστε να μπει το νερό στο αυλάκι και να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση. Ένας παίκτης για να είναι εδώ πρέπει να είναι ψυχή και σώμα. Αλλιώς, καλύτερα να μην είναι εδώ».

-Από τη συνεργασία σας με τον Θόδωρο Καρυπίδη είστε ικανοποιημένος; Η διοίκηση πηγαίνει πλέον με ένα νέο οικονομικό πλάνο, μειωμένο προϋπολογισμό, είναι σημαντικό να υπάρχει οικονομική ηρεμία παράλληλα με τα αποτελέσματα;

«Καταρχήν διαφωνώ με το μειωμένο οικονομικό προϋπολογισμό, γιατί για τα δεδομένα της κατηγορίας και πάλι το μπάτζετ είναι υψηλό. Υπάρχει και φέτος διαφορά σε σχέση με άλλες ομάδες και αυτό είναι θετικό για εμάς. Εχουμε τα χρήματα που θέλαμε για να φτιάξουμε την ομάδα. Η οικονομική ηρεμία θα υπάρχει γιατί επιβάλλεται. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ξεφύγει ο Άρης γρήγορα από αυτά τα μονοπάτια».

-Η παρουσία του Παύλου Μυροφορίδη αποτελεί για όλους σας μια δικλίδα ασφαλείας;

«Είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα της ομάδας. Είναι ο συνδετικός κρίκος της διοίκησης μ’ εμένα και με την ομάδα. Έχω συνεργαστεί μαζί του σε άλλες δύο ομάδες και πήγαμε καλά, γιατί να μην πάμε και φέτος; Είναι σημαντικό κομμάτι στο οικοδόμημα του Άρη και έχει πάντα τον τρόπο να κρατάει τις ισορροπίες και την απαιτούμενη ηρεμία».

-Τι σημαίνει για εσάς η ευκαιρία να δουλέψετε στον Αρη;

«Καριέρα! Δεν έχω κάνει κάτι το ιδιαίτερο σε αυτή την κατηγορία ίσως θεωρούμε στους καλούς προπονητές. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες ενός καλού προπονητή όμως δεν σταματάνε στη Φούτμπολ Λιγκ. Σταματάνε στη Σούπερ Λιγκ και στο κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω εγώ το έχω μπροστά μου, με μια μεγάλη ομάδα και είναι τιμή για μένα που είμαι εδώ. Θα προσπαθήσω δίνοντας ολη μου την ψυχή και όλες μου τις δυνάμεις».

-Πρώτα το αποτέλεσμα και μετά το θέαμα;

«Αν συνδυαστούν αυτά τα δύο θα είναι το ιδεατό. Με αυτό το σκεπτικό όμως ίσως βάζεις σε κρίση τον στόχο. Μπορεί να παίξει 25-30 φορές ο Άρης άσχημα και να πάρει μόνιμα αποτελέσματα; Όχι. Δεν θα είμαστε μια ομάδα ταμπουρωμένη πίσω και θα βγει στην κόντρα επίθεση να βάλει ένα γκολ. Είναι ντροπή για τον Αρη να πάει με αυτό το σκεπτικό. Η φιλοσοφία του Αρη δεν είναι αυτή. Εγώ πάντα θυμάμαι τις ομάδες να γονατίζουν στο Χαριλάου. Το Πρωτάθλημα δεν το κλέβεις, το κερδίζεις εφόσον το αξίζεις και εμείς δεν θα ρισκάρουμε».

-Τι πρωτάθλημα περιμένετε φέτος;

«Θα είναι πιο δύσκολο από το περσινό. Αν ο Άρης δεν έχει αντίπαλο τον εαυτό του, θα ξεχωρίσει. Είναι καλύτερη ομάδα, έχει το καλύτερο ρόστερ, έχει δύναμη, υπεροπλία. Από εμάς εξαρτάται να υπάρχει πρώτα ο Άρης και μετά όλοι οι άλλοι».

-Διαπιστώσαμε ότι εν ώρα εργασίας βγάζετε δύο πρόσωπα, του αυστηρού και του συναισθηματικού. Πόσο σημαντικό είναι να «αγγίξει» ο προπονητής τον παίκτη;

«Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ρομπότ. Μπορεί να καταλάβει πότε τον παρατηρείς με κακία, αν έχεις κάτι άσχημο στο μυαλό σου γι αυτόν και γιατί τον παρατηρείς. Ο παίκτης δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο. Ο τρόπος που θα επισημάνεις το λάθος του όμως είναι σημαντικός. Αρα το να τον παρατηρήσεις δεν σημαίνει ότι δεν τον εκτιμάς. Ο στόχος μου είναι να κάνω τον παίκτη να καταλάβει γιατί του φωνάζω και νομίζω αυτό θα το κερδίσω στην πορεία.

Η ομάδα αρχίζει και γίνεται ένα. Δεν υπάρχουν δύο από εδώ, μια κλίκα από εκεί, άλλοι τρεις πιο πέρα. Ο,τι κάνουν το κάνουν μαζί. Αυτό είναι ένα κομμάτι που το ζητάω. Αρκεί αυτό να βγει και στο γήπεδο. Να είμαστε εκτός καλά και στο γήπεδο όχι, δεν θα κερδίσουμε τίποτα. Εγώ είμαι μιας συγκεκριμένης άποψης: πάω στην ομάδα και λέω από μέσα μου, σε αυτή την ομάδα θα κάτσω 10 χρόνια. Αν δεν το δεις έτσι, θα αποτύχεις σίγουρα».

Photo credits: Eurokinissi

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Κρήτη: Συνελήφθη η πρώην σύζυγος του ψυχίατρου για την ενέδρα θανάτου

Την πρώην σύζυγό του υπέδειξε ως το μοναδικό άτομο με το οποίο είχε προσωπικές διαφορές ο ψυχίατρος, θύμα ενέδρας θανάτου

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο Γιώργος Νταλάρας απάντησε σ' αυτές τις ερωτήσεις

Θέλει να διασκευάσει Nirvana, λέει ότι μπορεί να ραπάρει και πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα γεννήσουν τις νέες μουσικές.

Ανατριχίλα: Στο φως για πρώτη φορά βίντεο των πρώιμων πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ

Η δεύτερη παρτίδα με 62 βίντεο, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δει ο απλός κόσμος, αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα

Κουίζ: Σου δίνουμε τον τηλεφωνικό κωδικό, βρίσκεις την πόλη;

Αν έβαλες το σωστό κωδικό και δεν βγάζεις καλή γραμμή, μην ανησυχείς. Πάρε το μηδέν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Το "Γίνε Πρόεδρος" επιστρέφει μ' ένα αυτοκίνητο Nissan Micra και μεγάλα δώρα κάθε μέρα!

Ο διαγωνισμός - ιεροτελεστία για χιλιάδες Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους επιστρέφει αυτή την Κυριακή 17/12 με το ΕΘΝΟΣ. Είστε έτοιμοι να γίνετε πρόεδροι και να διεκδικήσετε ένα Nissan Micra και πλούσια μεγάλα δώρα, παίζοντας κάθε μέρα;

Η θρυλική επιστροφή του Ερίκ Καστέλ

Το ιστορικό ποδοσφαιρικό κόμικ του Ερίκ Καστέλ επιστρέφει αποκλειστικά στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

Επτά πλούσια ένθετα για όλη την οικογένεια

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής κυκλοφορεί στις 17 Δεκεμβρίου με συνολικά επτά πλούσια ένθετα για ολόκληρη την οικογένεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24