ΑΕΚ

Χρήστος Κωστής: "Ο Έλληνας Κρόιφ"

Χρήστος Κωστής: "Ο Έλληνας Κρόιφ"
INTIME SPORTS

Το Σάββατο (5/2) στο πλαίσιο του αγώνα της ΑΕΚ με τον Άρη, η διοίκηση του δικεφάλου θα τιμήσει τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ομάδας, Χρήστο Κωστή. Το Sport24.gr αφορμή δοθείσης, κάνει ένα μίνι αφιέρωμα στον "Έλληνα Κροϊφ" που έμεινε στην ιστορία του συλλόγου για την άρτια τεχνική του και τον... γνωστό πανηγυρισμό του.

Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά όταν ρίχνεις ματιές στο παρελθόν σε πιάνει μελαγχολία. Κάνεις ανόμοιες συγκρίσεις και το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια είναι με αρνητικό πρόσημο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και του Χρήστου Κωστή, ενός ποδοσφαιριστή που πραγματικά η έκφραση "να χα χίλια μάτια" δεν μπορεί να εκφράσει το συναίσθημα όταν τον έβλεπες πάνω στο γρασίδι.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ που ξεκίνησε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να τιμήσει το παρελθόν της ομάδας, κάτι που θα έπρεπε να είχαν κάνει προηγούμενες διοικήσεις εδώ και χρόνια, ανακοίνωσε πως ο Χρήστος Κωστής που φόρεσε τον δικέφαλο στο στήθος, συνολικά 8 χρόνια, θα τιμηθεί για την προσφορά του στον σύλλογο.

Ο "ζογκλέρ" της ομάδας, που αποτέλεσε το πιο hot όνομα στο ελληνικό ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή, πήρε μεταγραφή το 1994 από τον Ηρακλή για την ΑΕΚ και στην πρώτη του θητεία, έμεινε μέχρι το 1998 κατακτώντας δύο Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ, σημειώνοντας 68 γκολ σε 153 συμμετοχές.

"Εγώ τους..."

Ο "Έλληνας Κροϊφ" όπως κάποιοι των παρομοίαζαν, διέθετε απίστευτο ταλέντο και με την μπάλα στα πόδια ήταν πραγματικά ο χειρότερος εχθρός των αμυντικών, όχι για να μην τους περάσει, αλλά για να μην τους ξεφτιλίσει! Με τις εμπνεύσεις του και τα γκολ του ξεσήκωνε το Νίκος Γκούμας στο πόδι, αλλά το έκανε και με τους... πανηγυρισμούς του όπως στο ματς με τον Ολυμπιακό στις 28/10/95, στο τελικό 1-1 :

Ο παλαίμαχος άσος της Ένωσης, μπήκε στις καρδιές των οπαδών της ομάδας και μαζί με τον Ντέμη ήταν η νούμερο ένα επίθεση στην Ελλάδα, αλλά η μοίρα του επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι για την καριέρα του.

Στις 23 Οκτωβρίου το 1997 η ΑΕΚ αντιμετώπιζε την Στουρμ Γκρατς για το Κύπελλο Κυπελλούχων και ήταν η μέρα που ο τερματοφύλακας των Αυστριακών, Κάζιμιερ Σίντορτσουκ, έκανε την "αρχή" στο ποδοσφαιρικό τέλος του Χρηστάρα.

Το κάταγμα κνήμης και περόνης που υπέστη, τον άφησε αρχικά εκτός για 6 μήνες, αλλά ποτέ δεν επέστρεψε στα υψηλά του στάνταρ. Η προσπάθεια του ιατρικού επιτελείου να επιστρέψει γρήγορα στους αγωνιστικούς χώρους ήταν η αφορμή για να φύγει και ο Κωστής για την Άντερλεχτ, αλλά στην ουσία να μείνει μακριά από τα γήπεδα για περίπου 2 χρόνια.

Επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους και στην ΑΕΚ το 2000, και παρέμεινε μέχρι το 2004 κατακτώντας ένα ακόμα Κύπελλο το 2002. Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν και το τελικό χτύπημα για άσο της Ένωσης. Στο παιχνίδι με τον Απόλλων Αθηνών για το Κύπελλο Ελλάδας στις 19/12/2002 ο Κωστής έσπασε το πόδι του στο ίδιο σημείο.

Το αγαπημένο παιδί του Τίγρη

Συνολικά 4 τίτλους σε 8 χρόνια και σίγουρα, αν δεν υπήρχε το "μαύρο" βράδυ με την Στουρμ, ο Χρήστος Κωστής θα έλαμπε στα ευρωπαϊκά γήπεδα για χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χρήστος Κωστής αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους παίκτες του πρώην προέδρου της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος τον έφερε το 94' στο δικέφαλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν έκανε ο Τίγρης παρουσίαση του σχεδίου "Αγιά Σοφιά", είχε προαναγγείλει πως θα υπήρχαν 60 πολυτελείς σουίτες εκ των οποίων οι δέκα θα είχαν το όνομα "ποδοσφαιριστών-σύμβολα" της ομάδας. Τα πρώτα 7 ονόματα που είχε δώσει ήταν Λουκάς Μπάρλος, Νίκος Γκούμας, Κώστας Νεστορίδης, Μίμης Παπαϊωάννου, Θωμάς Μαύρος, Στέλιος Μανωλάς και... Χρήστος Κωστής!

"Περήφανος που είμαι ΑΕΚ"

Σήμερα (4/2) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα SCORE, αναφέρθηκε στο πιο σημαντικό γκολ της καριέρας του και έδειξε για ακόμα μια φορά την αγάπη του για την ομάδα:

Απόσπασμα της συνέντευξης:

- Το πιο σημαντικό γκολ της καριέρας σας;

"Η ισοφάριση το 1995 με τον Ολυμπιακό"

- Ένα μήνυμα προς τον κόσμο της Ένωσης;

"Αποτελεί τον 12ο παίκτη της ομάδας και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ΑΕΚ"!

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ