ΑΕΚ

Τα "φάουλ" του Μοράις

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ (Eurokinissi Sports / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ (Eurokinissi Sports / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει τις αιτίες που έφεραν την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Πορτογάλου τεχνικού, μόλις 80 μέρες μετά την ανάληψη της τεχνική ηγεσίας της ΑΕΚ.

Για οποιονδήποτε προπονητή που διαδεχόταν τον Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο της ΑΕΚ, η αποστολή θα ήταν και δύσκολη και επικίνδυνη. Αφενός διότι είναι πάντα δύσκολο να αναλαμβάνει ένας προπονητής μια ομάδα μεσούσης της σεζόν και αφετέρου διότι θα παραλάμβανε (ποδοσφαιρικά) καμένη γη.

Ωστόσο ο Ζοσέ Μοράις προσπάθησε και να δουλέψει σε τομείς που η ΑΕΚ υστερούσε, όπως αυτόν της τακτικής και να αποκαταστήσει την ηρεμία στην επικοινωνία ανάμεσα σε πάγκο και παίκτες, αλλά και να νοικοκυρέψει το παιχνίδι της ομάδας. Όπως αποδείχθηκε όμως, όλα αυτά όχι μόνο δεν ήταν αρκετά, αλλά ο Πορτογάλος τεχνικός έχει φτάσει σε σημείο αμφισβήτησης και της δουλειάς του και κυρίως της αποτελεσματικότητας αυτής της δουλειάς. Κι όλα αυτά μόλις σε 80 μέρες από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Το Sport24 αναλύει τα… φάουλ του Μοράις, που οδήγησαν σ’ αυτή την αμφισβήτηση

Τα αποτελέσματα

Ειδικά για μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, το πρώτο κριτήριο για έναν προπονητή, είναι τα αποτελέσματα. Και η αλήθεια είναι πως αν είχε άλλος προπονητής στην Ένωση, τα αποτελέσματα του Μοράις, θα ήταν ήδη με το χαρτί της απόλυσης στο χέρι. Ο Πορτογάλος τεχνικός σε οκτώ ματς στον πάγκο της ΑΕΚ, έχει μόλις δυο νίκες, πέντε ισοπαλίες και μια ήττα. Μάλιστα οι τέσσερις ισοπαλίες είναι εντός έδρας και χωρίς ούτε ένα ντέρμπι. Και στις δυο εξ αυτών, η ΑΕΚ είχε προηγηθεί. Ουσιαστικά δηλαδή, επί ημερών Μοράις, η Ένωση έχει «πετάξει» μόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο, συνολικά οκτώ βαθμούς. Ενώ η διαφορά της από την κορυφή είναι στους 13. Ενδεικτικό είναι, πως ο προκάτοχος του Μοράις, Τιμούρ Κετσπάγια, απομακρύνθηκε έχοντας κάνει τρεις νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα και αυτή σε ντέρμπι από τον Ολυμπιακό. Ο Μοράις σε οκτώ παιχνίδια, από τους συνολικά 24 βαθμούς που θα μπορούσε να πάρει η ΑΕΚ, πήρε μόλις τους 11. Ούτε τους μισούς δηλαδή. Ενώ μετρά και δυο συνεχόμενες ισοπαλίες στο ΟΑΚΑ.

Το κοουτσάρισμα

Είναι δεδομένο πως ο Μοράις δουλεύει πολύ στην τακτική στις προπονήσεις. Ωστόσο έχει παρουσία τεράστια αδυναμία να διαχειριστεί σωστά την εξέλιξη των παιχνιδιών. Ο Πορτογάλος τεχνικός κάνει επαναλαμβανόμενα λάθη στο κοουτσάρισμα. Στο ματς της Τετάρτης με τον Παναιτωλικό, έβγαλε τον Πέκχαρτ από την κορυφή για να βάλει τον Βάργκας, παρόλο που η ΑΕΚ δεν έκανε επιθέσεις με την μπάλα κάτω, αλλά με σέντρες. Ενώ τον Χριστοδουλόπουλο, έναν παίκτη που μπορεί αν δώσει λύσεις απέναντι σε κλειστή άμυνα, τον έβαλε μόλις στο 85’.

Επίσης στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ, μέχρι και το 65ο λεπτό, δεν είχε σηκώσει ούτε έναν παίκτη για προθέρμανση μέχρι και το 65’. Και όταν σκόραρε η ΑΕΚ έστειλε άρον – άρον τον Γαλανόπουλο για ζέσταμα, για να τον βάλει άμεσα στο γήπεδο. Ενώ έβγαλε από το γήπεδο τον Πέκχαρτ, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να χάσει ύψος στα στημένα του αντιπάλου και από κόρνερ να δεχθεί γκολ. Στην Κέρκυρα άλλαξε δυο φορές απόφαση για είσοδο του Πέκχαρτ στο γήπεδο. Ενώ με τον Ατρόμητο έκανε αλλαγή τον Πατίτο, μόλις είχε σκοράρει, ενώ παραδέχθηκε πως διαχειρίστηκε το ματς όχι για να κρατήσει το 2-0 υπέρ της ΑΕΚ, αλλά για να το κάνει 4-0.

Γενικώς ο Μοράις, βγάζει απειρία στο κοουτσάρισμα, αποτέλεσμα προφανώς των λίγων «ενσήμων» που έχει ως πρώτος προπονητής.

Η αγωνιστική ταυτότητα

Μετά από 80 μέρες δουλειάς στην ΑΕΚ, ο Μοράις ακόμα δεν έχει δώσει μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα. Σε ορισμένα ματς το ποδόσφαιρο που παίζει η Ένωση δείχνει και οργανωμένο και νοικοκυρεμένο. Και πάλι όμως, του λείπει η σταθερή αγωνιστική ταυτότητα. Άλλωστε ο Μοράις έχει προλάβει σ’ αυτές τις 80 ημέρες, να δοκιμάσει πέντε διαφορετικά συστήματα. Ενώ το 4-3-3 στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει, καθώς το έχει εφαρμόσει και στα δυο τελευταία ματς, δεν λειτουργεί καλά. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Μοράις μετά το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ