ΑΕΚ

Οι "μικροί" ήρωες του Κωστένογλου

Οι "μικροί" ήρωες του Κωστένογλου
INTIME SPORTS

Την ΑΕΚ της ερχόμενης περιόδου δουλεύει ήδη (στο μυαλό του και στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων) ο Νίκος Κωστένογλου, παράλληλα με την προσπάθεια για τα πλέι οφ. Το Sport24.gr παρουσιάζει το σκεπτικό του έλληνα τεχνικού.

Ο Νίκος Κωστένογλου, άνθρωπος που του αρέσει να δουλεύει με αγάπη και φροντίδα και να κάνει σχέδια για το μέλλον, επιστρατεύθηκε σε μία δύσκολη περίοδο για την ΑΕΚ.

Αφού αντικατέστησε τον Χιμένεθ και βοήθησε την Ένωση, έστω και με χαμηλά τον πήχη, να αποκτήσει μία αγωνιστική ταυτότητα, ακολούθως έπρεπε να γίνει ο... ισορροπιστής!

Μόνο ως εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η δουλειά ενός (εντελώς απλήρωτου σημειωτέον) προπονητή σε μία ομάδα που αντιμετωπίζει προβλήματα σαν και αυτά που ταλαιπωρούν την ΑΕΚ.

Προσπάθησε (κι εν πολλοίς το κατάφερε) να περιορίσει (σε λογικά πλαίσια) τις (δικαιολογημένες) αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών κατά τον καταστροφικό μήνα Ιανουάριο (όταν οι μισοί παίκτες της Ένωσης εξέταζαν το ενδεχόμενο της προσφυγής για να μείνουν ελεύθεροι και οι άλλοι μισοί μόνο στο ποδόσφαιρο δεν είχαν το μυαλό τους) αποφασίζοντας να στηριχθεί κυρίως στους εμπειρότερους εξ αυτών.

Το έπραξε ως και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό _ αφού εν τω μεταξύ χάθηκε και η προοπτική του Κυπέλλου στον αγώνα της Τούμπας απέναντι στον ΠΑΟΚ (ήττα 0-2 και αποκλεισμός από τους «8» του θεσμού) _ και αυτό συνέβαλε στο να αποφευχθούν οι περυσινοί διασυρμοί, όμως στο μυαλό του άρχισε να παράλληλα να δουλεύει και το... εναλλακτικό πλάνο, καταλαβαίνοντας ότι την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ θα έχει μία εντελώς διαφορετική μορφή. Ασχέτως με το ότι και ο ίδιος δεν γνωρίζει ακόμα αν θα βρίσκεται στον πάγκο της και μετά το καλοκαίρι. Όπως στη ζωή, έτσι και στην προπονητική, ποτέ δεν ξέρεις...

Η επόμενη ημέρα

Ο Κωστένογλου αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει κανένα μα κανένα νόημα το να συνεχίσει με την ίδια τακτική, δηλαδή με το να διατηρεί «ανενεργούς» αρκετούς από τους νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της ομάδας οι οποίοι περιμένουν καρτερικά την ευκαιρία τους. Τουναντίον θεωρεί ότι πλέον υπάρχει η συγκυρία ώστε να τους προετοιμάσει (αγωνιστικά και ψυχολογικά) για την επόμενη σεζόν, άλλωστε σε πολλούς από αυτούς αυτούς θα βασίζεται η ΑΕΚ την ερχόμενη περίοδο.

Αυτή η προοπτική θα υπάρχει βέβαια εφόσον οι αλόγιστες σπατάλες, τα λάθη και οι αποτυχημένες διαχειρίσεις της τελευταίας πενταετίας _ πολλοί μιλούν για το τελευταίο κακό έτος και λησμονούν ότι ο οικονομικός ξεπεσμός και το μεγάλο φαγοπότι ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007 μέσω της περίφημης Empire και τις 80.000 φανέλες του Ριβάλντο που τυπώθηκαν με χρήματα που προήλθαν από τραπεζικό δανεισμό _ επιτρέψουν αφενός να υπάρχει η ΑΕΚ όπως την ξέρουμε και αφετέρου να αγωνίζεται στην κατηγορία που την έχουμε συνηθίσει.

Σχέδιο, υπομονή και στήριξη!

Εκτός από αυτά που υπογραμμίζονται στον μεσότιτλο, απαιτούνται επίσης η σύνεση και η λογική όταν έχεις να κάνεις με νέα παιδιά, όμως τουλάχιστον ως τα πλέι οφ, όταν και θα διαπιστωθεί αν θα συντρέχει λόγος να ασχολείται η ΑΕΚ σοβαρά με τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς ως τότε θα έχει αποφανθεί η UEFA για το να θα της επιτρέπεται η ευρωπαϊκή δράση, ο «κόουτς Κ» καλείται να βοηθήσει τα νέα παιδιά ώστε να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να διεκδικήσουν χρόνο συμμετοχής από ποδοσφαιριστές οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να θεωρούνται αναντικατάστατοι.

Στο επόμενο διάστημα ο 16χρονος Ταξιάρχης Φούντας (δοκιμάζεται τόσο ως αμυντικός μέσος όσο και ως δεξιός μπακ και την πρώτη γεύση πήραμε στην Τρίπολη) και ο 18χρονος φορ Θωμάς Τσίτας θα πάρουν ευκαιρίες, ενδεχομένως ακόμα και ως βασικοί, ενώ στο μυαλό του Κωστένογλου υπάρχει η σκέψη για την μονιμοποίηση του Βίκτωρος Κλωναρίδη στην αρχική ενδεκάδα και την πιο συχνή χρησιμοποίηση του Μαυρουδή Μπουγαΐδη ο οποίος προορίζεται για αντικαταστάτης του Μανωλά στην ΑΕΚ της ερχόμενης σεζόν.

Ο προπονητής αντιλαμβάνεται ότι κόστος (βαθμολογικό) ενδεχομένως και να υπάρξει, ωστόσο το μακροπρόθεσμο κέρδος είναι αυτό που ο προπονητής της ΑΕΚ έχει πλέον στο νου του εξίσου με την επιθυμία να έχει η ομάδα του μία αξιοπρεπή παρουσία ως το τέλος του πρωταθλήματος. Τουλάχιστον μέσα στην πολυεπίπεδη κατρακύλα της η Ενωση (φαίνεται ότι) θα ψάξει τους τρόπους για να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Παράλληλα συνεχίζει τις δοκιμές παικτών από τη δεύτερη ομάδα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές των ακαδημιών θα περάσουν από το μικροσκόπιο του Κωστένογλου ως το καλοκαίρι (ήδη επαγγελματικό συμβόλαιο μετά τον Κωνσταντίνο Βλάχο υπέγραψε και ο Γιώργος Αρέστη) ώστε να αποφασιστεί ποιοι εξ αυτών θα είναι σε θέση να επανδρώσουν την ΑΕΚ της ερχόμενης περιόδου η οποία θα έχει εντελώς διαφορετικό προφίλ ανεξαρτήτως από το που θα βρίσκεται...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ