ΑΕΚ

Οι 2 νίκες σε 10 ματς και οι λάθος επιλογές Κωστένογλου

Οι 2 νίκες σε 10 ματς και οι λάθος επιλογές Κωστένογλου
Κωστένογλου INTIME SPORTS

Διανύουμε τον 3ο μήνα του 2012 και η ΑΕΚ σε 10 αγώνες έχει μόλις 2 νίκες! Από το one team show του πρώτου μέρους με τον Άρη, φτάσαμε στην ήττα με 1-0. Το Sport24.gr αναλύει...

Μπήκαμε στον Μάρτιο και η ΑΕΚ συνεχίζει την... καθοδική της πορεία με μαθηματική ακρίβεια, που θα την οδηγήσει εκτός Ευρώπης πριν η UEFA κρίνει για το αν δικαιούτε ή όχι την συμμετοχή της σε αυτή.

Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν για ακόμα μια φορά, με την ΑΕΚ να δημιουργεί (10 τελικές) και τον αντίπαλο να τα βάζει (5 τελικές). Έτσι ήρθε και η ήττα από τον Άρη μετά από 13 χρόνια μέσα στην έδρα του...

Το φοβερό πρώτο ημίχρονο

Αρκετές φορές σταθήκαμε μετά τα παιχνίδια στην απόδοση των ποδοσφαιριστών, στα λάθη τους, στην ανικανότητα ορισμένων, αλλά στο παιχνίδι με τον Άρη δύσκολα να τους κρίνουμε για αυτό που είδαμε στον αγωνιστικό χώρο.

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ έκανε μια από τις καλύτερες τις εμφανίσεις, ίσως και η καλύτερη, με φοβερή κυκλοφορία της μπάλας, κίνηση σε όλες τις γραμμές και με σωστές επιλογές και έξυπνες κινήσεις στη δημιουργία των φάσεων. Παραφωνία; Το τελείωμα, καθώς εάν οι παίκτες της ΑΕΚ βρίσκαν δίχτυα στις κλασικές ευκαιρίες που έκαναν, το ημίχρονο θα ήταν 0-3... τουλάχιστον.

Στο ημίχρονο ο κινητικός Λύμπε αντιμετωπίζει πρόβλημα και βγαίνει αλλαγή στο 46' και η ΑΕΚ χάνει από την τριπλέτα δημιουργίας (Λύμπε, Λεό, Βάργκας) τον βασικό της εκτελεστή. Η εικόνα του πρώτου μέρους όμως σου δίνει την εντύπωση πως δεν έχει να φοβηθεί κάτι η ομάδα και εύκολα ή δύσκολα θα έρθει η νίκη στην επανάληψη.

Οι κινήσεις Κωστένογλου κράτησαν πίσω την ΑΕΚ

Σε εκείνο το σημείο όμως ήρθαν δύο λάθος κινήσεις που έκριναν τελικά και το αποτέλεσμα. Δεν μιλάμε για επιλογές που... κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος, αλλά κατά τη διάρκεια του ματς "φωνάξανε" πως θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ΑΕΚ.

Ο Νίκος Κωστένογλου αποφάσισε να βγάλει από το παιχνίδι της ΑΕΚ τον Λεονάρντο στο 67ο λεπτό, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα είχε δώσει μπαλιά ασίστ στον Μπέλεκ για το γκολ. Όπως είχε κάνει και στο πρώτο ημίχρονο δύο φορές στον Λυμπερόπουλο.

Στην προσπάθεια λοιπόν της ΑΕΚ να δημιουργήσει, έχοντας χάσει και τον Λυμπερόπουλο, βγαίνει ο μοναδικός τεχνίτης που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο και την θέση του πήρε ο Λαγός, ο οποίος έχει να δημιουργήσει από το φιλικό με την Μπενφίκα πριν χρόνια, όταν και δυστυχώς τραυματίστηκε.

Ένα επιπλέον στοιχείο που δεν δικαιολογούσε να βγει ο Λεονάρντο, ήταν ο αέρας. Είχες στο δεύτερο ημίχρονο τον αέρα με το μέρος σου και ο Λεό, είτε από προσωπικές ενέργειες είτε από στημένα, ήταν ο πιο επικίνδυνος.

Δίχως λοιπόν να μπορεί να δημιουργήσει από το 67 και μετά η ΑΕΚ άρχισε σιγά σιγά να οπισθοχωρεί, με τον Άρη να κερδίζει μέτρα αλλά χωρίς φάσεις. Στο 83' ήρθε και η αλλαγή Βάργκας-Κλωναρίδη (για την οποία θέλουμε να προσθέσουμε κάτι γενικό λίγο πιο κάτω), με τον τεχνικό της ΑΕΚ να βγάζει τον μοναδικό ποδοσφαιριστή που μπορούσε να πιέσει ψηλά και ενδεχομένως να φτιάξει και φάση και η ΑΕΚ από αφεντικό, βρέθηκε με κάτω το κεφάλι.

Από τις πιο κακές βραδιές του Νίκου Κωστένογλου που δε του βγήκε τίποτα από όσα σκέφτηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα και που σίγουρα δεν βοήθησε την ομάδα του στο να αποδράσει τουλάχιστον με τον βαθμό της ισοπαλίας. Φυσικά έχει ευθύνη και για το πρώτο ημίχρονο που η ΑΕΚ έπαιξε σούπερ, αλλά ένας αγώνας διαρκεί 90 λεπτά...

Κάτι για τους μικρούς και τον Κωστέ

Το συγκεκριμένο κείμενο και γενικά η παραπάνω ανάλυση δεν είναι κακοπροαίρετη προς το πρόσωπο του προπονητή της ΑΕΚ. Κάποιες φορές όμως η κριτική επιβάλλεται.

To Sport24.gr έχει αναφερθεί πολλές φορές στην προσπάθεια που κάνει ο Νίκος Κωστένογλου μέσα σε όλα τα προβλήματα να διατηρήσει και να κρατήσει όσο μπορεί συγκεντρωμένους τους παίκτες. Αλλά όπως κάνουμε σκληρή κριτική στους ποδοσφαιριστές (παρά τα προβλήματα), οφείλουμε να το κάνουμε και στον προπονητή.

Όσον αφορά τους μικρούς, θα πρέπει επιτέλους σε μια χρονιά που είναι χαμένη, να δούμε και τι μικρούς έχουμε στην πρώτη ομάδα. Τσίτας, Φούντας, Κλωναρίδης, ακόμα και ο Χέλγκασον θα πρέπει να πάρουν χρόνο συμμετοχής, όχι στο 85' αλλά κανονικά να ξεκινήσουν ένα παιχνίδι, το δικαιούνται σε αυτή την κακή και προβληματική ΑΕΚ.

Δεν μπορεί ο πρώτος σκόρερ επι δύο συναπτά έτη στο πρωτάθλημα των δεύτερων ομάδων να μην κάνει για να παίξει. Και αναφερόμαστε στον Τσίτα. Ας μπει ένα ημίχρονο από την αρχή και δεν αναφερόμαστε στον Λυμπερόπουλο τόσο, αλλά κυρίως στον Μπέλεκ που του χρόνου πάει Ουντινέζε.

Ο Μπόλονι στον ΠΑΟΚ πετάει τους μικρούς στην πρώτη ομάδα σαν να είναι... σποράκια και το κάνει γιατί ξέρει ότι κανείς δεν πρόκειται να του πει τίποτα, γιατί όλοι καταλαβαίνουν πως χωρίς λεφτά, χωρίς μεταγραφές δικαιολογείται να βγάλει νέους.

Πρέπει να παίξουν οι μικροί και δικαιολογίες τύπου δεν κάνει αυτός ακόμα και τέτοια δεν υπάρχουν γιατί σε αυτή την ΑΕΚ δεν κάνουν... ούτε παίκτες που αγωνίζονται κανονικά. Οπότε πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στους νέους, η κατάσταση το επιβάλει, ο κόσμος το ζητάει.

ΥΓ: Ευκαιρίες αξίζει και ο Χέλγκασον που σήμερα με δύο αμυντικούς στην αποστολή(Ισλανδός και Δέλλας), ο Κωστένογλου αποφάσισε να αφήσει τον έναν εκτός και να βάλει τον Κοντοέ(ήταν εξαιρετικός). Το να επιλέξεις το δεξί μπακ για την άμυνα θεωρώντας ότι είναι πιο αξιόπιστο, είναι δεκτό και κατανοητό αλλά το να μην αφήσεις τον μοναδικό αμυντικό που διαθέτεις στον πάγκο την στιγμή που ο Δέλλας σε κάθε ματς φλερτάρει με την θλάση είναι το λιγότερο εγκληματικό!

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ