ΑΕΚ

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ

Μπορεί η χειμερινή αγορά να είναι περίεργη, αλλά η ΑΕΚ έχει κάνει μέσα στα Χριστούγεννα, μερικές από τις πιο σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις της. Το Sport24.gr θυμάται...

Παραδοσιακά η χειμερινή αγορά είναι και δύσκολη και περίεργη. Κατά πολλούς, διότι έχει κρύο και ως εκ τούτου κυκλοφορούν πολλά… παλτά. Κατά την πιο… ποδοσφαιρική προσέγγιση, διότι είναι δύσκολη να βρεθούν καλές περιπτώσεις μεσούσης της σεζόν. Στην ΑΕΚ το ξέρουν καλά, διότι έχουν την… έχουν πατήσει ουκ ολίγες φορές, όταν έκαναν «ψώνια» τέτοια εποχή.

Υπάρχει όμως για την Ένωση και η άλλη όψη του νομίσματος. Η ΑΕΚ έχει αποκτήσει στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο, κάποιους από τους πιο σπουδαίους ποδοσφαιριστές της. Επίσης χειμώνα έχει ρίξει ακόμα και μεταγραφικές «βόμβες», ακόμα και αν στη συνέχεια δεν της… βγήκαν. Και τοSport24 υπενθυμίζει μερικά από τα πιο ξεχωριστά κιτρινόμαυρα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Με το καλημέρα έριξε διπλή βόμβα

Ο θεσμός μιας δεύτερης μεταγραφικής περιόδου μέσα στην καρδιά του χειμώνα μπαίνει στην ελληνική ποδοσφαιρική ζωή, μαζί με το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Έτσι, από την σεζόν 1979-80 οι ομάδες αποκτούν το δικαίωμα να κάνουν μεταγραφή και τον Δεκέμβριο. Η ΑΕΚ είναι εκείνη η οποία εγκαινιάζει τις μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις μέσα στο καταχείμωνο και το κάνει με ιδανικό τρόπο. Τον Δεκέμβριο του 1980 αποκτά δυο ποδοσφαιριστές, έναν ξένο και έναν Έλληνα, τεράστιας αξίας. Στα κιτρινόμαυρα ντύνονται ο Κρίστο Μπόνεφ και ο Πέτρος Καραβίτης. Ο Βούλγαρος μέσος ήρθε στην Ελλάδα με περγαμηνές και για την εποχή του η μεταγραφή στην ΑΕΚ θεωρείτο βόμβα μεγατόνων. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας και τους πολλούς τραυματισμούς. Μάλιστα τότε ψιθυριζόταν πως η Ένωση είχε δώσει και ένα υπέρογκο ποσό για να τον αποκτήσει. Το ίδιο βαρύγδουπη ήταν και η μεταγραφή του Καραβίτη. Και λόγω ονόματος αλλά και λόγω μετακόμισης από τον «εχθρό» Ολυμπιακό. Οι δυο μεταγραφές κάνουν ντόρο, όμως καμία από τις δυο δεν «πιάνει» στην ΑΕΚ. Για ξεχωριστούς λόγους η καθεμία.

Ο "Κόμης" των Χριστουγέννων

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ συνεχίζει την παράδοση να ρίχνει χειμωνιάτικες μεταγραφικές βόμβες το 1984. Τον Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς η ΑΕΚ φλερτάρει με τον Μάρτον Εστερχάζι. Ο «κόμης» έχει πάρει το πρωτάθλημα με την Χόνβεντ, είναι ήδη μεγάλο όνομα και ετοιμάζεται για μετακόμιση στο εξωτερικό. Οι φήμες τότε έλεγαν πως «όδευε» προς Γερμανία και μάλιστα ότι είχε έρθει σε συμφωνία με μια ομάδα της Μπουντεσλίγκα. Όμως για λόγους μη οικονομικούς η μεταγραφή αυτή χάλασε και η ΑΕΚ άδραξε την ευκαιρία. Ο Εστερχάζι έμεινε στην Ένωση ακριβώς για δυο χρόνια αφού αποχώρησε και πάλι Δεκέμβριο. Αγαπήθηκε από τον κόσμο, ωστόσο δεν κατάφερε να κατακτήσει τίτλο με την ΑΕΚ.

Έφερε "Καγκουρό"

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η χειμερινή μεταγραφή της επόμενης χρονιάς για την Ένωση. Όχι τόσο λόγω ονόματος, όσο λόγω συνθηκών. Βλέπετε η ΑΕΚ τον Δεκέμβριο του 1985 δεν έψαξε για ενίσχυση ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, αλλά ούτε καν στην λατινική Αμερική. Πήγε για ψώνια στην άγνωστη μέχρι εκείνη την στιγμή, αγορά της Αυστραλίας. Όχι φυσικά για να πάρει γηγενή, αλλά ομογενή από την Ελλάδα. Η ΑΕΚ σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες θα φέρει στην Αθήνα και θα αποκτήσει τον Τζίμη Πατίκα. Έναν γρήγορο μεσοεπιθετικό ο οποίος στην αρχή αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά. Όμως έκανε τεράστια καριέρα και κατέκτησε με την ΑΕΚ τρια πρωταθλήματα.

Το πιο μεγάλο "λαβράκι"

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ

Το καλοκαίρι του 1988 στον πάγκο της ΑΕΚ θα καθίσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Είναι από τους προπονητές που δεν έχει καθόλου σε… υπόληψη το μεταγραφικό παζάρι του Δεκεμβρίου. Θεωρεί πως οι ομάδες πρέπει να κτίζονται από το καλοκαίρι και το δόγμα του σχετικά με τις μεταγραφές μεσούσης της περιόδου είναι πως «αποκτάς παίκτες μόνο αν είναι έκτακτη ανάγκη ή αν προκύψει μια πολύ καλή ευκαιρία». Δογματικός πέρα για πέρα ο Μπάγεβιτς το ακολούθησε σχεδόν κατά γράμμα μέχρι και το καλοκαίρι του 1996 που άφησε τον πάγκο της ΑΕΚ. Και λέμε σχεδόν διότι στην οκταετία αυτή, έγιναν δυο… παρεκκλίσεις. Η πρώτη τον Δεκέμβριο του 1988 και η δεύτερη το 1992. Και στις δυο περιπτώσεις η ΑΕΚ έκανε διάνα στις επιλογές της.

Την πρώτη σεζόν του στον πάγκο της Ένωσης, ο Μπάγεβιτς διαπιστώνει πως η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση στο μέσον της περιόδου προκειμένου να διεκδικήσει μέχρι τέλος το πρωτάθλημα. Στην Βαρντάρ Σκοπίων αγωνιζόταν ένας 25χρονος ακραίος χαφ. Ο Μπάγεβιτς ήξερε πολύ καλά και το όνομα του και την αξία του. Ωστόσο στην Ελλάδα το όνομα Τόνι Σαβέβσκι δεν λέει απολύτως τίποτε. Τα χρήματα που χρειαζόντουσαν για να τον αποκτήσει η ΑΕΚ δεν ήταν πολλά και έτσι ο Μπάγεβιτς πείθει τον Στράτο Γιδόπουλο να προχωρήσει στην μεταγραφή. Ήταν αυτό που εννοούσε όταν έλεγε «μεγάλη ευκαιρία». Ο Μπάγεβιτς πιστεύει τόσο πολύ στην αξία του Σαβέβσκι που πηγαίνει ο ίδιος να τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο όταν φτάνει στην Αθήνα. Επίσης έχει «ψηθεί» τόσο πολύ ο Γιδόπουλος για την αξία του Σκοπιανού μέσου, που και αυτός δίνει το παρών στο αεροδρόμιο. Μαζί τους και περίπου δέκα οπαδοί της ΑΕΚ. Ο Σαβέβσκι φτάνει στην Ελλάδα, φοράει την φανέλα της Ένωσης και η συνέχεια είναι γνωστή.

Τα Χριστούγεννα του "Μότσαρτ"

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ

Η δεύτερη φορά που κατά την πρώτη θητεία του Μπάγεβιτς η Ένωση βγαίνει για… ψώνια τον Δεκέμβριο ήταν το 1992. Τότε που και πάλι υπήρχε στην αγορά μια πολύ καλή ευκαιρία. Η Νάουσα είχε ένα «δεκάρι» μόλις 20 χρονών για το οποίο όλοι έλεγαν πως θα αφήσει εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Μπάγεβιτς είχε πει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι «πάρτε τον με κλειστά μάτια». Όμως το ίδιο είχε σκεφτεί και ο Βαρδινογιάννης στον Παναθηναϊκό ενώ διακριτικά παρακολουθούσε και ο Ολυμπιακός. Ο Βασίλης Τσιάρτας είχε φτάσει μια ανάσα από το να υπογράψει συμβόλαιο στους πράσινους αφού η ομάδα του είχε συμφωνήσει σε όλα. Χρειάστηκε οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ να φτάσουν μέχρι και την Νάουσα προκειμένου να πείσουν τον νεαρό τότε μέσο και χρειάστηκε ακόμα και η παρέμβαση του Μπάγεβιτς. Τελικά η ΑΕΚ δαπάνησε το υψηλό για την εποχή και την ηλικία του παίκτη ποσό των 100 εκατομμυρίων και ο Τσιάρτας ντύθηκε στα κιτρινόμαυρα. Η συνέχεια και σ’ αυτή την περίπτωση γνωστή. Η ΑΕΚ είχε αποκτήσει τον «Μότσαρτ» των ελληνικών γηπέδων.

"Ψώνια" από την Άρσεναλ

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ

Τους πιο πολλούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία της σε χειμωνιάτικη μεταγραφική περίοδο, τους απέκτησε η ΑΕΚ τον Γενάρη του 1999. Τότε που η Ένωση πήγαινε φουλ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης που θα την οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ. Η ΑΕΚ θα κάνει συνολικά επτά μεταγραφές Οι καλές σχέσεις, λόγω ιδιοκτησίας πάντα, με την αγγλική αγορά, φέρνουν μια συμφωνία για την Άρσεναλ η οποία κάνει πάταγο. Οι κανονιέρηδες δίνουν στην ΑΕΚ με την μορφή δανεισμού τόσο τον Κρίστοφερ Ρε όσο και τον Αλμπέρτο Μέντεζ. Ο πρώτος είναι σαφώς πιο εμπορικός. Και γιατί έχει περισσότερα παιχνίδια με την Άρσεναλ και γιατί γίνεται αμέσως γνωστός ο τρόπος που πανηγυρίζει τα γκολ, ακόμα και γιατί στους κανονιέρηδες φοράει το νούμερο «21». Τελικά κανένας εκ των δυο δεν θα μακροημερεύσει αλλά ούτε και θα αφήσει το στίγμα του.

Από την Καλαμάτα με αγάπη

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Τον Γενάρη του 2001 τα πράγματα στην ΑΕΚ είναι περίεργα και πολλά χρήματα για μεταγραφές δεν υπάρχουν. Παρόλα αυτά η Ένωση θα βγει στην χειμερινή αγορά για ψώνια. Είχε βάλει στο…μάτι τον Νίκο Γεωργέα. Ο Μεσσήνιος αμυντικός σε ένα ματς της Καλαμάτας με την ΑΕΚ είχε βγάλει τα… συκώτια του Ντέμη Νικολαϊδη αφού τον μάρκαρε ακόμα και στα αποδυτήρια. Ο Γεωργέας θα φορέσει τα κιτρινόμαυρα και θα αρχίσει να γράφει ιστορία, καθώς δέθηκε όσο λίγοι με την ομάδα και με διάλλειμα μιας σεζόν, έμεινε 13 ολόκληρα χρόνια.

Ίβιτς και Ίβιτς

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Στην καρδιά του χειμώνα έχουν φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ και τα δυο μέλη της οικογένειας Ίβιτς. Τον Γενάρη του 2002 ο Φερνάντο Σάντος ζητάει από τον Μάκη Ψωμιάδη μεταγραφική ενίσχυση. Ο Ίλια Ιβιτς εκείνη την εποχή ήταν ελεύθερος και θεωρείται πολύ μεγάλη ευκαιρία. Παρόλα αυτά ο Σάντος φέρνει κάποιες αντιρρήσεις αφού δεν είναι ο τύπος του ποδοσφαιριστή που έχει σκεφτεί πως ταιριάζει στα σχέδια του. Ωστόσο ο Ψωμιάδης κάνει του…κεφαλιού του και ντύνει τον Ιβιτς στα κιτρινόμαυρα. Βεβαίως ο νυν τεχνικός διευθυντής πείθει σε χρόνο ρεκόρ τον έτσι κι αλλιώς ανοιχτόμυαλο Σάντος ότι μπορεί να βοηθήσει. Και έτσι ο Ιβιτς θεωρείται μια από τις πιο πετυχημένες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Γενάρη του 2005 η πρώτη μεταγραφική κίνηση που κάνει η ΑΕΚ είναι να ντύσει στα κιτρινόμαυρα τον Βλάνταν Ιβιτς. Ο μικρότερες αδελφός του Ίλια, έχει πρωταγωνιστήσει στα μεταγραφικά σενάρια της Ένωσης αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Όμως το γεγονός ότι άφηνε την μπουντεσλίγκα και την Στουτγκάρδη, αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετατρέψει επιτέλους το πολύχρονο φλερτ σε γάμο. Πολλές οι προσδοκίες, που δεν τις δικαίωσε με την παρουσία του.

Το κλειδί του κυπέλλου

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Τον Γενάρη του 2011 παραδοσιακά πλέον τα ταμεία της ΑΕΚ είναι άδεια και χρήματα για μεταγραφές δεν υπάρχουν. Ο τότε προπονητής Μανόλο Χιμένεζ αναλαμβάνει να φέρει δανεικούς. Ο ένας εξ αυτών, ήταν Μίτσελ. Ένας Ισπανός μέσος που ήρθε κατευθείαν από την… Πριμέρα Ντιβιζιόν. Δεν έμεινε παρά μόνο έξι μήνες. Όμως οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ το γκολ που είχε πετύχει από την… σέντρα, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, στο ματς κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Ένα γκολ που έδωσε την πρόκριση στην ΑΕΚ και που έμελλε να επιτρέψει στην ομάδα να φτάσει μέχρι τον τελικό και να κατακτήσει το τρόπαιο.

Πήρε το "κομπιούτερ" της

Οι μεγάλες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Πέρυσι τέτοια εποχή, η ΑΕΚ ολοκλήρωνε την μεταγραφή του Γιάκομπ Γιόχανσον. Πραγματικό χριστουγεννιάτικο δώρο. Ο Σουηδός μέσος έχει αποδειχθεί λίρα εκατό και είναι σταθερά ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, σε κάθε παιχνίδια.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ