ΑΕΚ

Οι κατακτήσεις Κυπέλλου της ΑΕΚ

Οι κατακτήσεις Κυπέλλου της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ φιλοδοξεί την Τρίτη, απέναντι στον Ολυμπιακό, να βάλει στην τροπαιοθήκη της το 15ο Κύπελλο Ελλάδας. Το Sport24.gr θυμίζει τις 14 προηγούμενες κατακτήσεις της Ένωσης.

Από το 1931 με τον Νεγρεπόντη και το 1956 με τον Κανάκη, μέχρι το επιβλητικό 7-1 επί του Απόλλωνα Αθηνών, τον τελικό με τον Ολυμπιακό 2002 αλλά και την πιο πρόσφατη κατάκτηση, το 2011 απέναντι στον Ατρόμητο. Το Sport24.gr θυμίζει μέσα από φωτογραφίες και videos τις 14 κατακτήσεις της Ένωσης, στη διοργάνωση.

1932 ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 5-3

Το πρώτο Κύπελλο της ΑΕΚ ήρθε το 1931, στις 8 Νοέμβρη για τη σεζόν 1931-1932, στον εντυπωσιακό τελικό με τον Άρη. O Ηλιάσκος άνοιξε το σκορ για την Ένωση, με τον Μπαλτά να κάνει το 2-0 ήδη από το όγδοο λεπτό. Ωστόσο, ο Άρης κατάφερε να φθάσει στην ισοφάριση πριν την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου με δύο γκολ του Κίτσου.

Ο Μπαλτάς έκανε το 3-2 στο 65', με τον Οικονόμου πέντε λεπτά αργότερα να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της δικής του εστίας για το 4-2. Ο Νεγρεπόντης στο 78ο λεπτό βρήκε δίχτυα για το 5-2, πριν ο Κίτσος πετυχαίνοντας χατ-τρικ μειώσει στο τελικό 5-3.

ΑΕΚ (ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ): Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Χατζηπαντελής, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Α. Τζιραλίδης, Σ. Τζιραλίδης, Ηλιάσκος

ΑΡΗ (ΝΤΕΒΑΛΕΡ): Κατράντζος, Κ. Βικελίδης, Οικονόμου, Κατσαούνης, Δανελιάν, Ν. Βικελίδης, Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλογιάννης, Αργυριάδης

Γκολ: 5' Ηλιάσκος, 8', 65' Μπαλτάς, 70' αυτογκόλ Οικονόμου, 78' Νεγρεπόντης / 40', 43', 80' Κίτσος

1939 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-1

Στις 28 Μαΐου του 1939, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ κατέκτησε το δεύτερο Κύπελλό της, πάλι απέναντι σε ομάδα της Θεσσαλονίκης, εν προκειμένω τον ΠΑΟΚ. Ο Ιωαννίδης άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ ένα λεπτό μετά τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, με τον Χατζησταυρίδη στο 43', να ισοφαρίζει. Τη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου στην Ένωση, έδωσε ο Μανέττας στο 73ο λεπτό.

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας.

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.

Γκολ: 43' Χατζησταυρίδης, 73' Μανέττας / 31' Ιωαννίδης

1949 ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1 (2-1 παρ.)

Δέκα χρόνια αργότερα, στις 19 Ιουνίου, ήρθε το τρίτο. Ο Πατάκας άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ, με τον Φυλακτό να ισοφαρίζει στο 69ο λεπτό και να στέλνει το ματς στην παράταση. Τη λύση για το "Δικέφαλο" έδωσε πάλι ο Πατάκας, στην παράταση, στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου αυτής.

ΑΕΚ: Ταβλάς, Παραγυιός, Γιούλιος, Παπαθεωδόρου, Τζανετής, Πούλης, Λαζαρίδης, Ξένος, Εμμανουηλίδης, Μαρόπουλος, Πατάκας.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μαθιός, Σταφυλίδης, Κυριαζόπουλος, Χιονίδης, Νικολόπουλος, Νικολαϊδης, Διαλετής, Σίμος, Πετσανάς, Τσιτούρης, Φυλακτός.

Γκολ: 8', 105' Πατάκας / 69' Φυλακτός

1950 AEK - AΡΗΣ 4-0

Εύκολη επικράτηση για την ΑΕΚ, επί του Άρη με 4-0, στις 28 Μαΐου του 1950. Ο Μαρόπουλος άνοιξε το σκορ έξι λεπτά μετά την έναρξη του ματς, ο Γούλιος στο 45' το 2-0. Δύο γκολ του Κουντούρη στο δεύτερο ημίχρονο οδήγησαν στην επιβλητική νίκη με 4-0 και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

ΑΕΚ: Δελαβίνιας, Παραγυιός, Γούλιος, Παπαθεοδώρου, Τζανετής, Πούλης, Λαζαρίδης, Εμμανουηλίδης, Μαρόπουλος, Πατάκας, Κουντούρης

ΑΡΗΣ: Βελλιάδης, Αμπραχαμιάν, Νικολαϊδης, Καυταντζής, Γρηγοριάδης, Ποζάνης, Παπουτσόπουλος, Λιακόπουλος, Καζαντζής, Καλτέκης, Χαλυβόπουλος

Γκολ: 6' Μαρόπουλος, 45' Γούλιος, 63', 67' Κουντούρης

Οι κατακτήσεις Κυπέλλου της ΑΕΚ

1956 ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1

Στις 24 Ιουνίου του 1956, η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό για τον τελικό του Κυπέλλου. Ο Χανιώτης άνοιξε το σκορ στο 56ο λεπτό, με τον Δαρίβα να ισοφαρίζει για τους "ερυθρόλευκους", πέντε λεπτά αργότερα. Ωστόσο, ο Κανάκης στο 67ο λεπτό, ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη στους "κιτρινόμαυρους" και τους οδήγησε στην κατάκτηση του 5ου τους Κυπέλλου.

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Παραγυιός, Καρακατσάνης, Τσαγγάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης, Κουρτίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Μουστακλής, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, Δαρίβας

Γκολ: 21' Χανιώτης, 67' Κανάκης / 26' Δαρίβας

Οι κατακτήσεις Κυπέλλου της ΑΕΚ

1964

Η ΑΕΚ εξασφάλισε την πρόκριση και την παρουσία της στον τελικό της διοργάνωσης, όμως ο ημιτελικός Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στη "Λεωφόρο" διεκόπη λόγω επεισοδίων και η ΕΠΟ διέκοψε τη διοργάνωση.

1966 ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0 α.α

Κι εδώ δεν υπήρχε τελικός. Η ΕΠΟ όρισε ο ημιτελικός μεταξύ Καβάλας και ΑΕΚ να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη (αντί της Καβάλας). Η Καβάλα δεν κατέβηκε να παίξει στον ημιτελικό, ενώ το ίδιο έκανε (δεν κατέβηκε δηλαδή) και ο Ολυμπιακός στον τελικό. Έτσι η Ένωση πήρε το τρόπαιο άνευ αγώνα.

1978 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0

Στο "Γ. Καραϊσκάκης", στις 4 Ιουνίου του 1978, η ΑΕΚ επικράτησε με 2-0 του ΠΑΟΚ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς άνοιξε το σκορ για την Ένωση στο 50ό λεπτό με τον Θωμά Μαύρο μισή ώρα μετά να διαμορφώνει το τελικό 2-0, "σφραγίζοντας" την κατάκτηση ενός ακόμη Κυπέλλου.

ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46' Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85' Τόσκας), Μαύρος

ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης (77' Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Ορφανός, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79' Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο

Γκολ: 50' Μπάγεβιτς, 80' Μαύρος

1983 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0

Επανάληψη του τελικού του 1978 κατά κάποιο τρόπο. Ίδιοι πρωταγωνιστές, ίδιο σκορ. Η ΑΕΚ πήρε το προβάδισμα με τον Θωμά Μαύρο στο 27', με τον Βαγγέλη Βλάχο στο 80ό λεπτό να "σφραγίζει" ακόμη μία κατάκτηση επί του έτερου "Δικεφάλου". Ήταν το πρώτο Κύπελλο του Στέλιου Μανωλά, νυν τεχνικού της Ένωσης.

ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78' Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος

ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος

Γκολ: 27' Μαύρος, 80' Βλάχος

1996 ΑΕΚ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 7-1

Επιβλητική η επικράτηση απέναντι στον Απόλλωνα Αθηνών, στις 15 Μαΐου του 1996. Στο κύκνειο άσμα της πρώτης θητείας του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ, ο Βασίλης Τσάρτας πέτυχε τρία γκολ, ο Ντανιέλ Μπατίστα δύο, από ένα Κετσπάγια και Κωστής. Η "Ελαφρά Ταξιαρχία" είχε μειώσει προσωρινά με τον Μπάρνιάκ. Ντέμη Νικολαΐδης και Γιάννης Παθιακάκης, αντίπαλοι της ΑΕΚ εκείνο το απόγευμα, πέρασαν στη συνέχεια στην αντίπερα όχθη.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου (66' Μαλαδένης), Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Κετσπάγια (66' Κωστής), Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτας, (83' Β. Καραγιάννης), Κασάπης

ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Ράπτης, Ιωάννου, Μαυρίδης (55' Λαχανάς), Θεοδωρόπουλος (35' Αλέξης), Αποστόλου (46' Κεφαλάς), Τάτσης, Βελέντζας, Έρακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Νικολαΐδης

Γκολ: 11', 34' Μπατίστα, 22', 48' πεν., 76' Τσάρτας, 60' Κετσπάγια, 89' Κωστής / 77' Μπάρνιακ

1997 ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-0 (5-3 πεν.)

Δεύτερη διαδοχική κατάκτηση για την ΑΕΚ, στις 16 Απρίλη του 1997 με τον Πέτρο Ραβούση στον πάγκο. Απέναντι στον Παναθηναϊκό, χωρίς γκολ στην κανονική διάρκεια. Η κατάκτηση του Κυπέλλου κρίθηκε στα πέναλτι, με τον γκολκίπερ της Ένωσης, Ηλία Ατματσίδη να ευστοχεί στο τελευταίο (απέναντι στον Βάντσικ) και να χαρίζει το τρόπαιο στην ομάδα του.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Κωστής (82' Κοπιτσής), Μπατίστα (98' Μαρτσέλο, 120' Ντόμπος), Νικολαϊδης

ΠΑΝΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Αλεξόπουλος (105' Κ. Κωνσταντινίδης), Κολιτσιδάκης, Μάρκος, Κόλα (97' Καπουράνης), Βαζέχα, Αλεξούδης (109' Νασιόπουλος), Γκούμας

2000 ΑΕΚ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3-0

O τελικός της 10ης Μαΐου του 2000. Ήταν το 32ο λεπτό του ματς, όταν μετά το φάουλ του Μιλέν Πετκόφ, ο επιθετικός κι ηγετική φυσιογνωμία της Ένωσης, Ντέμης Νικολαΐδης, χρησιμοποίησε το χέρι για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακα του Ιωνικού, Φώτη Στρακόσια.

Στην αρχή, ο διαιτητής της αναμέτρησης, Γιώργος Δούρος, καταμέτρησε το γκολ υπέρ της ΑΕΚ. Ωστόσο, εκεί έλαβε χώρα, ένα συμβάν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν ήταν τόσο οι διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών του Ιωνικού και του τεχνικού τους, Όλεγκ Μπλαχίν, - άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδα διαμαρτύρεται αισθανόμενη αδικία - αλλά πολύ περισσότερο η ευσυνηδεισία του Ντέμη Νικολαΐδη, μπροστά σε μία ανορθογραφία, που πρόδιδε τις αξίες και τα ιδανικά που πίστευε ακράδαντα κι ευαγγελιζόταν.

Ο Νικολαΐδης σκόραρε με ορθόδοξο τρόπο έξι λεπτά αργότερα κι άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ. Ο Μίλεν Πετκόφ στο 77' κι ο Χρήστος Μαλαδένης στο 83', διαμόρφωσαν το τελικό 3-0.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Λάκης, Κασάπης, Δέλλας, Καψής, Ζήκος, Πέτκοφ, Τσίριτς (71' Καραγιάννης), Νικολαϊδης, Σ. Κωνσταντινίδης (82' Μαλαδένης), Καλιτζάκης (84' Σαβέβσκι)

ΙΩΝΙΚΟΣ: Στρακόσια, Χάουγκλαντ, Παχατουρίδης (71' Γυριχίδης), Οφρυδόπουλος (76' Λεντέσμα), Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσας, Αφάς, Κομπαγιάσι (58' Μουτσοντρίγκο), Δεληγιάννης, Μπρούστερ, Ρόμπερτς

Γκολ: 38' Νικολαϊδης, 77' Πέτκοφ, 83' Μαλαδένης

2002 AEK - Ολυμπιακός 2-1

Η Ένωση άνοιξε το σκορ με τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη μετά από φάση που ξεκίνησε από το πέναλτι που κέρδισε ο Νικολαΐδης με τον Τσιάρτα να σημαδεύει το δοκάρι, με τον Ζιοβάνι να ισοφαρίζει με κεφαλιά στο 70ό λεπτό.

Ο Βραζιλιάνος σκόρερ του Ολυμπιακού απεβλήθη στο 79ο λεπτό μετά από χτύπημα στον Κωνσταντινίδη, άφησε την ομάδα του με αριθμητικό μειονέκτημα κι ενώ όλα έδειχναν παράταση, ο Ίλια Ίβιτς είχε διαφορετική άποψη και στο 83' με κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα χάρισε το 13ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία της ΑΕΚ.

ΑΕΚ : Χιώτης, Γκαμάρα, Γεωργέας, Καψής, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Κασάπης (28' Ξενίδης), Λάκης, Νικολαΐδης, Κωνσταντινίδης (82' Ιβιτς).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης, Κωστούλας (86' Οφορίκουε), Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ (44' Ζε Ελίας), Τζόρτζεβιτς, Ζέτερμπεργκ (86' Νινιάδης), Ζιοβάνι, Αλεξανδρής

Γκολ: 52' Κωνσταντινίδης, 83' Ίβιτς / 70' Ζιοβάνι

2011 ΑΕΚ - Ατρόμητος 3-0

ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Δέλλας, Μανωλάς, Καράμπελας, Μάκος, Λαγός, Ντιόπ, Σκόκο (33' Μπάχα), Λυμπερόπουλος, Μπλάνκο (70' Καφές)

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ιτάντζ, Νάστος, Μπαζίνσκι, Ολιβέιρα (82' Σαρμιέντο), Σκόνδρας, Τάτος, Νεμπεγλέρας, Σφακιανάκης, Σαγκανόφσκι (66' Μπρίτο), Καμαρά (90' Σαμπού), Αναστασάκος

Η τελευταία κατάκτηση Κυπέλλου Ελλάδας από την ΑΕΚ, ήταν το 2011. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος άνοιξε το σκορ, με τον Μπάχα να 77' και τον Καφέ στο 84' να διαμορφώνουν το τελικό 3-0, στην επικράτηση επί της ομάδας του Περιστερίου.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ