ΑΕΚ

Ο Μπαρμπόζα μας συστήνεται ποδοσφαιρικά

Ο Μπαρμπόζα μας συστήνεται ποδοσφαιρικά
Μπαρμπόζα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πέρασε από μεγάλη αμφισβήτηση, μέχρι ο Μπαρμπόζα να πείσει την ΑΕΚ για την κλάση του. Το Sport24.gr ακολούθησε την «διαδρομή» του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού (VIDEO).

Αποκτήθηκε από τα σαλόνια της Πριμέρα Ντιβιζιόν, για να παίξει στα… αλώνια της Β’ εθνικής της Ελλάδας. Από την αποθέωση της υποδοχής, πέρασε στην αμφισβήτηση της προσαρμογής. Έχασε το χειροκρότημα του κόσμου. Έχασε και την θέση του στην ενδεκάδα. Μέχρι που γύρισε ο… διακόπτης. « Είμαι ο Μπαρμπόζα» είπε και άρχισε αποδεικνύει σε κάθε ματς, πως είναι παίκτης υψηλού επίπεδου.

Μέχρι που πλέον παίρνει την ΑΕΚ από το χέρι και την οδηγεί. Ο Έλντερ Μπαρμπόζα πέρασε πολλά, μέχρι να συστηθεί πραγματικά με πέντε γκολ, τρεις ασίστ και επτά «δικούς του» βαθμούς στο πρωτάθλημα. Το Sport24.gr ακολούθησε αυτή την διαδρομή του Πορτογάλου.

Στην ζώνη του (ποδοσφαιρικού) λυκόφωτος

Όταν το καλοκαίρι του 2014 ο Έλντερ Μπαρμπόζα έλεγε «ναι» στην πρόταση της ΑΕΚ, ήξερε πως θα χρειαστεί να παίξει στην δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος.

« Πριν έρθω εδώ είχα μιλήσει πολύ με τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Είχα μάθει για τις δυσκολίες και για τα γήπεδα. Είμαι προετοιμασμένος για αυτό που θα αντιμετωπίσουμε φέτος και μπορώ να ανταπεξέλθω στις ειδικές απαιτήσεις που θα υπάρξουν» δήλωνε σε συνέντευξη. Μάλιστα είχε έρθει στην ΑΕΚ πανευτυχής και «φτιαγμένος» για να παίξει μπάλα. Η θεωρία όμως, απέχει πολύ από την πράξη. Στο ματς της πρεμιέρας του πρωταθλήματος στο Αίγιο απέναντι στον Παναιγιάλειο, ο Μπαρμπόζα έζησε πρωτόγνωρη εμπειρία. Κλωτσιές στο… ψαχνό, χωρίς ούτε καν σφύριγμα για φάουλ. « Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο» έλεγε μετά το ματς. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Ο Μπαρμπόζα ήταν «κινούμενος στόχος» σ’ όλα τα παιχνίδια της ΑΕΚ. Το αποτέλεσμα ήταν να χάνει την ψυχραιμία του, το μυαλό του, την συγκέντρωση του. Μακριά από τον καλό του εαυτό και μόνο με την ποιότητα του να τον βοηθά. Δεν ήταν όμως ο ηγέτης που ο κόσμος περίμενε. Η αρχή της αμφισβήτησης.

Κατειλημμένεςκαι οι τρεις θέσεις

Ο Μπαρμπόζα στην καριέρα του έχει παίξει και ως επιτελικός μέσος και ως ακραίος επιθετικός. Και ο Δέλλας στο περσινό πρωτάθλημα τον είχε δοκιμάσει και στις τρεις αυτές θέσεις. Όμως στην φετινή καλοκαιρινή προετοιμασία, δεν φαινόταν πως θα έπαιρνε καμία εκ των τριών. Στα περισσότερα φιλικά του καλοκαιριού ερχόταν από τον πάγκο. Το ίδιο και όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Ο Πλατέλλας είχε ξεκινήσει φουριόζος στον ρόλο του δεξιού εξτρέμ, ενώ ο Δέλλας είχε περισσότερο στο μυαλό του πώς να χωρέσει στην τριάδα πίσω από τον φορ, τον Μπουονανότε, τον Βάργκας και τον Μάνταλο μαζί. Ο Μπαρμπόζα ήταν στις επιλογές που θα ερχόντουσαν από τον πάγκο και όχι για την βασική ενδεκάδα.

Ο «κόμβος» της Βέροιας

Για έναν ποδοσφαιριστή που έχει συνηθίσει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή, η θέση στο πίσω μέρος της… σκηνής είναι άβολη. Ο Μπαρμπόζα δεν ήταν καλά ψυχολογικά. Ήταν όμως καλά αγωνιστικά. Και όταν πήρε την ευκαιρία, την άρπαξε από τα μαλλιά. Στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού στη Βέροια στα τέλη Σεπτέμβρη και με το σκορ στο 1-1, η ΑΕΚ κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή. Πήρε την μπάλα ο Μπαρμπόζα και δεν άφησε κανέναν άλλον να πλησιάσει για να το εκτελέσει. Σκόραρε, έδωσε τη νίκη, αλλά δεν πανηγύρισε καθόλου. « Είτε ένα λεπτό, είτε πέντε, είτε δέκα, θα είμαι εδώ για να βοηθάω την ομάδα» είχε δηλώσει μετά το ματς και μέσα του ήξερε πως αυτό το γκολ, θα άλλαζε τα πάντα.

Πήρε φόρα με το ανάποδο πόδι

Οι εξελίξεις μετά τη Βέροια και μέσα στον Οκτώβρη ήταν ραγδαίες. Ο Δέλλας έφυγε από την ομάδα και ο Μπαρμπόζα στο πρώτο ματς απέναντι στον Ηρακλή που θα βρεθεί στη βασική ενδεκάδα, θα κάνει όργια. Θα πετύχει ένα γκολ και θα δώσει και μια ασίστ. Όταν ο Γκουστάβο Πογέτ αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, παραλαμβάνει έναν Μπαρμπόζα σε δαιμονιώδη φόρμα. Ο Ουρουγουανός εντυπωσιάζεται πολύ από την παρουσία του Πορτογάλου και στο ματς κυπέλλου με την Ξάνθη και σ’ αυτό με τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και ας μην σκόραρε σε κανένα απ’ αυτά. Διακρίνει τις αρετές του Μπαρμπόζα και προσπαθεί να τις αξιοποιήσει αλλάζοντας την πλευρά στην οποία αγωνίζεται. Από την αριστερή, τον πάει στην δεξιά. Ο Μπαρμπόζα αρχικά δυσκολεύτηκε να παίξει με ανάποδο πόδι. Όμως βρήκε πατήματα και αναγκάζει τους αντίπαλους αμυντικούς να μελετάνε «στις προπονήσεις τις κινήσεις του Μπαρμπόζα» όπως παραδέχθηκε ο Κόρμπος μετά το ματς με τον Πανιώνιο.

«Γιατί μόνο δυο ρε Έλντερ;»

Ο Μπαρμπόζα πλέον έχει βρει τον καλό αγωνιστικό του εαυτό και τον… συστήνει και στον κόσμο. Πέτυχε για πρώτη φορά στη σεζόν δυο γκολ στο ματς με τον Πλατανιά. Το ένα εξ αυτών, με εντυπωσιακό τακουνάκι. Ο ίδιος ήταν πανευτυχής μετά το παιχνίδι, ενώ οι συμπαίκτες του, έκαναν πλάκα στα αποδυτήρια των Χανίων. « Μόνο δυο ρε Έλντερ; Γιατί μόνο δυο;».

Τα ελληνικά και το μέλλον του στην ΑΕΚ

Αν μάλιστα αναρωτιέστε σε τι γλώσσα του έγινε η πλάκα στα αποδυτήρια, να διευκρινίσουμε πως ήταν στα ελληνικά. Ελληνικά τα οποία πλέον ο Μπαρμπόζα καταλαβαίνει. Ήδη από την πρώτη του καλοκαιρινή προετοιμασία, ο Πορτογάλος εξτρέμ άρχισε να μαθαίνει ελληνικά. Να ρωτάει λέξεις και να τις σημειώνει. Πλέον καταλαβαίνει τα περισσότερα, μιλάει καλούτσικα και κάνει απόπειρες ακόμα και να γράψει. Το μέλλον του άλλωστε, το βλέπει στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ.«Εγώ δεν ήρθα για να παίξω ένα χρόνο και να φύγω σαν περαστικός. Ήρθα για να μείνω πολλά χρόνια. Όσο η ΑΕΚ θα θέλει ο Μπαρμπόσα να είναι εδώ και θα είναι ευχαριστημένη από την προσφορά του, ο ΜπαρμπόΖα θα συνεχίσει στην ΑΕΚ. Θέλω να προσφέρω στο σύλλογο πολλά, έχω πολλή όρεξη, οι συνθήκες είναι ιδανικές για έναν ποδοσφαιριστή και πιστεύω ότι θα μείνω χρόνια στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά μου» είχε πει πέρυσι σε συνέντευξη του. Και δεν έχει αλλάξει γνώμη. Έχει συμβόλαιο για ακόμα έναν χρόνο με την ΑΕΚ και αν συνεχίσει έτσι, δεν αποκλείεται από το καλοκαίρι να γίνει κουβέντα για ανανέωση.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ