ΑΕΚ

Με λένε Άστριτ

SUNDSVALL, SWEDEN - APRIL 18: Astrit Ajdarevic of Orebro SK during the allsvenskan match between GIF Sundsvall and Orebro SK at Norrporten Arena on April 18, 2016 in Sundsvall, Sweden. (Photo by Mats Andersson/Ombrello via Getty Images)
SUNDSVALL, SWEDEN - APRIL 18: Astrit Ajdarevic of Orebro SK during the allsvenskan match between GIF Sundsvall and Orebro SK at Norrporten Arena on April 18, 2016 in Sundsvall, Sweden. (Photo by Mats Andersson/Ombrello via Getty Images) OMBRELLO VIA GETTY IMAGES

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Άστριτ Αϊντάρεβιτς, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να υπογράψει στην ΑΕΚ και να αποτελέσει την πρώτη της προσθήκη για τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. (videos)

Έχει γεννηθεί στο Κόσσοβο, αλλά στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής Σουηδίας. Είναι χαφ, αλλά έχει παίζει και σέντερ φορ.

Τα… "χώνει" στον εαυτό του και στους συμπαίκτες του σε μια ήττα, αλλά τα "χώνει" και στους οπαδούς της ομάδας του αν συμπεριφέρονται άσχημα μετά από μια ήττα. Πέρασε τρια χρόνια στις Ακαδημίες της Λίβερπουλ και στους διαδρόμους του Άνφιλντ, αλλά το όνομα του το έφτιαξε στην σουηδική Έρεμπρο.

Λένε πως έχει πόδι σαν βαριοπούλα όταν σουτάρει και σαν διαβήτη όταν δίνει πάσα. Έχει το γράμμα “j” στο επίθετο του και δεν προφέρεται, όπως στην περίπτωση του Μαϊστόροβιτς. Έχει τατουάζ στα ελληνικά. Κυρίες και κύριοι, ο Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, που από την Κυριακή το μεσημέρι βρίσκεται στην Αθήνα και σε λίγες ώρες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. ΤοSport24.gr σας τον συστήνει.

"Σαλπάρισε" πάνω που βρήκε το λιμάνι του

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν καταφέρει πολλοί ποδοσφαιριστές στον κόσμο να μεταπηδήσουν μόλις στα 16 του χρόνια, από μια άσημη ομάδα όπως η Φάλκενμπεργκ, στις Ακαδημίες της Λίβερπουλ

Το πέτυχεοΑϊντάρεβιτς.Θεωρητικάηαρχήμιαςμεγάληςκαριέρας.Πρακτικά η αρχή μιας περιπλάνησης. Τρια χρόνια στην Λίβερπουλ, μετά δανεικός στην Λέστερ, μεταγραφή στην Λέστερ, δανεισμός στην Χέρεφορντ και πίσω στην Σουηδία. Καταρχήν για Έρεμπρο, μετά στην Νόρκεπινγκ και μετά πάλι μια βαλίτσα στο χέρι για την Σταντάρ Λιέγης, την Τσάρλτον και πάλι την Σταντάρ και μετά δανεισμός στην Χέλσινμποργκ.

Με λένε Άστριτ

Έψαχνε το λιμάνι του, μέχρι που το 2015, το βρήκε στην Έρεμπρο. Εκεί που πέρυσι έκανε μια σούπερ με 25 συμμετοχής και τέσσερα γκολ. Αλλά πάνω που βρήκε το λιμάνι του, αποφάσισε να σαλπάρει για άλλες πολιτείες. Προς… ΑΕΚ μεριά. " Θέλω να κάνω βήμα παραπάνω", έλεγε όταν αποχαιρετούσε την Έρεμπρο, από την οποία έμεινε ελεύθερος.

Η "βαριοπούλα", ο "διαβήτης" και η κορυφή της επίθεσης

Η θέση του Αϊντάρεβιτς είναι στη μεσαία γραμμή. Ένα χαφ πανύψηλο (1,95) που μπορεί να παίξει και "οκτάρι", μπορεί ακόμα και «δεκάρι». Τον περασμένο Ιούνιο, λίγο πριν ο Αϊνταρέβιτς ταξιδέψει για την Βραζιλία με την ολυμπιακή ομάδα της Σουηδίας και μάλιστα ως αρχηγός, ο Χένρι Μπραντχ, αρθρογράφος σουηδικής εφημερίδας, περιέγραψε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του εν δυνάμει παίκτη της ΑΕΚ.

"Το σουτ του Άστριτ δεν είναι συνηθισμένο. Χρησιμοποιεί το αριστερό του πόδι, σαν να είναι βαριοπούλα. Γι αυτό και δίνει τρομερή δύναμη στην μπάλα. Επίσης η ακρίβεια της πάσας του, είναι εντυπωσιακή. Ξανά και ξανά, το βλέπαμε στο πρωτάθλημα να κάνει πάσες 40 και 50 μέτρων, με ακρίβεια χιλιοστού. Καιεπίσηςείναιγεννημένοςνικητής.Σιχαίνεταιναχάνει".

MANAUS, BRAZIL - AUGUST 04:  Astrit Ajdarevic of Sweden celebrates after scoring a goal during a match between Colombia and Sweden as part of Rio 2016 Olympic Games at Arena da Amazonia at Arena Amazonia on August 04, 2016 in Manaus, Brazil. (Photo by Levi Bianco/Brazil Photo Press/LatinContent/Getty Images)
MANAUS, BRAZIL - AUGUST 04: Astrit Ajdarevic of Sweden celebrates after scoring a goal during a match between Colombia and Sweden as part of Rio 2016 Olympic Games at Arena da Amazonia at Arena Amazonia on August 04, 2016 in Manaus, Brazil. (Photo by Levi Bianco/Brazil Photo Press/LatinContent/Getty Images) LATINCONTENT/GETTY IMAGES

Στην Έρεμπρο και γενικά στην καριέρα του, ο Αϊντάρεβιτς έπαιζε στη μεσαία γραμμή. Και ως χαφ τον παίρνει η ΑΕΚ. Όμως έχει παίξει ακόμα και στην κορυφή της επίθεσης, στο πρόσφατο ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο. Ήταν ο φορ, στο 4-3-3 που είχε δοκιμάσει σ’ ένα από τα ματς, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σουηδίας.

Η "βόμβα" και ο "μπάσταρδος"

Πριν από δυο χρόνια, περίπου τέτοια εποχή, η ΑΕΚ είχε αποκτήσει τον Γιόχανσον. Και όπως αποδείχθηκε, πήρε έναν παίκτη εξαιρετικά χαμηλών τόνων, που η φωνή του ακούγεται σπανίως. Ο συμπατριώτης του Γιόχανσον που έρχεται τώρα, δεν έχει καθόλου τέτοια ιδιοσυγκρασία.

Ο Αϊντάρεβιτς δεν διστάζει να τα… χώσει. Ακόμα και στους συμπαίκτες του, ακόμα και στους οπαδούς της ομάδας του, ακόμα και στον ίδιο του τον… εαυτό. Μετά από μια ήττα πέρυσι από την Κάλμαρ, ο Σουηδός μέσος δεν είχε διστάσει να δηλώσει μετά το ματς, πως "όλοι μας πιστεύαμε πως η μπάλα ήταν βόμβα και δεν θέλαμε να την ακουμπήσουμε. Πώς να μην γίνει, ότι έγινε". Ενώ λίγο πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, πριν από περίπου δυο μήνες, είχε θερμό επεισόδιο με οπαδούς της ομάδας.

Κάποιοι αποδοκίμασαν μετά το φινάλε ενός αγώνα που η Έρεμπρο έχασε, ο Αϊντάρέβιτς πλησίασε στην κερκίδα και λίγο έλλειψε να πιαστεί στα χέρια με δυο οπαδούς. "Καταλαβαίνω πως παραφέρθηκα. Όμως όταν πλησιάζεις τους οπαδούς της δικής σου ομάδας και σου λένε μπάσταρδε να σηκωθείς και να φύγεις, δύσκολα μπορείς να το αντέξεις. Γιατίείμαστεόλοιμαζί.Πάντωςήτανλάθοςμου".

Ο εθνικός ύμνος και το ξέσπασμα

Ο Αϊντάρεβιτς έχει γεννηθεί στην Πρίστινα του Κοσσόβου, αλλά σε ηλικία μόλις δυο ετών, μετακόμισε με την οικογένεια του στην Σουηδία. Έγινε Σουηδός, έπαιξε στις μικρές εθνικής ομάδες της Σουηδίας και το περασμένο καλοκαίρι, βρέθηκε με την αποστολή της ολυμπιακής σουηδικής ομάδας, στους Αγώνες του Ρίο.

Δέχθηκε κριτική για το γεγονός πως δεν τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο, κατά την καθιερωμένη παρουσίαση των ομάδων. Και όταν του υποβλήθηκε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου μετά από ματς, βούρκωσε και ξέσπασε. Διαβάστε το ξέσπασμα και θα καταλάβετε πολλά για τον χαρακτήρα του Αϊντάρεβιτς:

"Είναι από το Κόσσοβο αλλά μεγάλωσα στην Σουηδία. Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ αυτή την χώρα και είμαι αρχηγός της. Όπου και αν πηγαίνω, λέω πως είμαι Σουηδός Κοσσοβάρος.

Είμαι περήφανοςπουείμαιαρχηγός,είτεχάνω,είτεκερδίζω.Το αν τραγουδώ ή όχι τον εθνικό ύμνο, δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Ξέρω τι νιώθω. Ξέρω τι εκπροσωπώ, ξέρω γιατί παίζω μπάλα, ξέρω τι έχει προσφέρει για μένα αυτή η χώρα, στην οποία ήρθα όταν ήμουν δυο ετών.

Όλοι όσοι έχουν έρθει από δύσκολες καταστάσεις, δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσεις να τους τις πάρεις. Ποτέ.Νομίζετε πως δεν τραγουδάμε γιατί δεν είμαστε περήφανοι. Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ την Σουηδία. Την έχω εκπροσωπήσει απ’ όλες τις μικρές εθνικές ομάδες, είμαι περήφανος και δεν θα αφήσω κανέναν αυτό να μου το αφαιρέσει.

Για σκεφτείτε για παράδειγμα τον Ιμπραϊμοβιτς. Μετά από τόσα γκολ που έχει βάλει, νομίζετε πως δεν είναι περήφανος; Δεν έχει τραγουδήσει ποτέ τον εθνική ύμνο. Αλλά όπου και αν βρεθεί, εκπροσωπεί την Σουηδία. Και στον πλανήτη Δία να πάει, θα εκπροσωπεί την Σουηδία".

Το ελληνικό τατουάζ

Ένας ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε στο Κόσσοβο, μεγάλωσε στη Σουηδία και έχει παίξει μπάλα κυρίως στην Αγγλία, τι σχέση άραγε μπορεί να έχει με την Ελλάδα; Θεωρητικά καμία. Όμως ο Αϊντάρεβιτς, πολύ πριν έρθει στην Αθήνα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να είναι έτοιμος να υπογράψει στην ΑΕΚ, είχε ήδη "συνδεθεί" με την Ελλάδα. Και μάλιστα με δεσμούς… αίματος. Στο δεξί του χέρι, ο Αϊντάρεβιτς, έχει κτυπήσει τατουάζ με το μικρό του όνομα, γραμμένο με γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο.

Με λένε Άστριτ
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ