ΑΕΚ

Η ΑΕΚ και οι συνεχόμενοι τελικοί της!

Η ΑΕΚ και οι συνεχόμενοι τελικοί της!
INTIME SPORTS

Μετά το δύο στα δύο στο πρωτάθλημα, η ΑΕΚ ετοιμάζεται για την εξόρμηση στην Τούμπα. Ωστόσο οι φίλοι της πρέπει συνεχώς να είναι προετοιμασμένοι για το καλύτερο και το χειρότερο. Το Sport24.gr εξηγεί το γιατί.

Είναι καλό να γνωρίζεις μέχρι που φτάνει το σεντόνι σου ώστε να ξέρεις πόσο σε παίρνει να απλώσεις τα πόδια σου. Και για την εφετινή ΑΕΚ που περνά την πιο δύσκολη (ας ελπίσουμε και μεταβατική) οικονομική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, οι φίλοι της ομάδας δεν πρέπει να αιθεροβατούν.

Ασφαλώς και δικαιούνται να προσδοκούν σε βελτίωση, όμως όχι και στην τρομερή μετάλλαξή της. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό από τη μία ημέρα στην άλλη, εκτός αν προέκυπταν τουλάχιστον ακόμα 2-3 μεταγραφές επιπέδου Βάργκας. Κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί...

Κάθε ματς και ένας τελικός, κάθε παιχνίδι μία μάχη ενός μεγάλου πολέμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την εφετινή ΑΕΚ. Το είχαν (υπερ)τονίσει σε ανύποπτη φάση τόσο ο προπονητής, όσο και ο πρόεδρος της Ενωσης: «να γίνουμε ένα σύνολο που θα χάνει δύσκολα».

Λόγια σκληρά για το επίπεδο και την ιστορία της ΑΕΚ αλλά και πέρα για πέρα αληθινά. Διότι αυτοί γνωρίζουν καλά (όπως καλά το γνωρίζουμε κι όλοι εμείς) ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με το υπάρχον έμψυχο υλικό η ΑΕΚ δεν μπορεί να γίνει ομάδα που θα νικάει εύκολα. Ούτε καν στην Ξάνθη που ήταν στην καλύτερη εφετινή βραδιά της συνέβη αυτό δίχως χτυποκάρδι.

Το δίκιο του Χιμένεθ

Όλα τα ματς θα είναι επικίνδυνα. Σε κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να γίνεται κατάθεση ψυχής από όποιον πατάει στο γήπεδο φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα. Έχει δίκιο σε αυτό ο Μανόλο διότι αυτό επιτάσσει και η ιστορία της ΑΕΚ, δεν σηκώνει αδιάφορες στάσεις και «ωχαδερφισμούς».

Ενδεχομένως να ήταν λάθος που δημοσίως είπε ότι «πρέπει να παίζουν όλοι στο 200% για να μην βγει η ομάδα τρίτη, αλλά κάτι παραπάνω», δηλαδή δεύτερη (διότι για την πρωτιά ο Ισπανός ούτε καν το συζητάει, τουλάχιστον επί του παρόντος). Ακόμα κι αυτή η τοποθέτηση όμως δεν συνιστά υπερβολή.

Άλλωστε ο Χιμένεθ γνωρίζει καλά ότι ουδείς απαιτεί από εκείνον να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά τουλάχιστον να μείνει μέσα σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο. Με το σκεπτικό ότι στο τέλος... ποτέ δεν ξέρεις.

Εκείνος έχει τη δική του λογική: πιστεύει ότι αν οι ποδοσφαιριστές του δεν υπερβάλουν εαυτούς σε κάθε αγώνα, δηλαδή αν δεν δίνουν κάτι παραπάνω από αυτό που πραγματικά μπορούν, δεν θα καταφέρουν να τερματίσουν ούτε δεύτεροι!

Μερικές φορές τέτοιες κουβέντες χτυπάνε ευαίσθητες χορδές και πεισμώνουν τους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο το πείσμα και το φιλότιμο δεν αρκούν για να αποκτήσει ταχύτητα ο Λυμπερόπουλος στα 36 του, για να γίνουν ο Κάλα ή ο Μανωλάς εξίσου αξιόπιστοι όταν δεν παίζει ο Δέλλας, ή να αποκτήσουν τη μαγική κάθετη πάσα του Φάμπρεγας ο Μάκος και τα ανεβάσματα του Ρομπέρτο Κάρλος ο Καράμπελας.

Εξυπακούεται ότι απαιτείται και η ανάλογη βοήθεια από τον προπονητή ώστε η ομάδα να «στρίψει» καλύτερα βάσει του έμψυχου υλικού της. Ο Χιμένεθ δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία από πέρυσι και αυτό γιατί πλέον έχει συνειδητοποιήσει και ο ίδιος ότι πρέπει να δείξει καλύτερη προσαρμοστικότητα όσον αφορά στις απαιτήσεις του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και στις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού της ομάδας.

Παίκτες με συγκεκριμένες δυνατότητες αλλά σίγουρα όχι αδιάφοροι

Ποδοσφαιριστές αδιάφοροι στην ΑΕΚ δεν υφίστανται αυτή την εποχή. Γι αυτό βάζουμε ως Sport24.gr το χέρι μας στη φωτιά, τουλάχιστον για το 90% του έμψυχου δυναμικού της ομάδας και σίγουρα για όλους τους Έλληνες, πολύ περισσότερο δε τους παλαιότερους και βασικότερους κι ας είναι απλήρωτοι από 6 ως και 9 μήνες (κάποιοι ενδεχομένως και περισσότερο). Οι αδιάφοροι και όσοι καθόριζαν την προσωπική απόδοσή τους ανάλογα με το ποσό που τους οφείλονταν έχουν αποτελέσει παρελθόν.

Δεν χρειάζεται να μπούμε σε ονοματολογία, ο καθένας μπορεί να θυμηθεί (εφόσον πραγματικά το επιθυμεί) ποιοι ήταν εκείνοι που σκοπίμως απέδιδαν το 20-30% από αυτό που πραγματικά μπορούσαν ή επέλεγαν αγώνες για να ξεδιπλώσουν το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους ενώ σε άλλα ματς (μικρότερα αλλά εξίσου καθοριστικά για την πορεία μίας ομάδας) απλώς περιέφεραν το κορμί τους στα γήπεδα.

Απέναντι σε αυτά τα παιδιά τα οποία αποδίδουν αυτό που μπορούν, οφείλουμε όλοι να είμαστε λογικοί, δίκαιοι και κυρίως υποστηρικτικοί. Διότι δεν ευθύνονται όσοι δεν έχουν τις δυνατότητες να είναι ανταγωνιστικοί σε επίπεδο πρωταθλητισμού, ούτε όσοι σε άλλες περιόδους δεν θα μπορούσαν να φορέσουν τη φανέλα της ΑΕΚ λόγω μη επάρκειας ταλέντου και προσωπικότητας. Ανήκουν στην ομάδα διότι κάποιοι τους επέλεξαν γι αυτό το σκοπό και προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της.

Τέτοιες (απαιτήσεις) ασφαλώς πρέπει να υπάρχουν, ιδιαίτερα από εκείνους που έχουν δυνατότητες και δεν αποδίδουν σύμφωνα με αυτές κατ΄εξακολούθηση. Ωστόσο ο εύκολος «πυροβολισμός» όσων προσπαθούν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων πρέπει να εκλείψει εφέτος. Δεν βοηθάει σε τίποτα, περισσότερο κακό προκαλεί.

Γι αυτό λοιπόν οι φίλοι της ΑΕΚ καλούνται να είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα στην Τούμπα. Αλλά πάνω από όλα έτοιμοι να αναγνώσουν με ψυχραιμία το συμβάν και κυρίως να μην απογοητευτούν αλλά να στηρίξουν. Διότι όπως και να το κάνουμε, αυτή η στάνη, αυτό το γάλα βγάζει...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ