ΑΕΚ

Η δική του ΑΕΚ

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Έναν μήνα συμπλήρωσε στον πάγκο της ΑΕΚ ο Μανόλο Χιμένεθ και το Sport24.gr καταγράφει τις πέντε σημαντικότερες αλλαγές που έφερε στην ομάδα

Μπορεί ο Μανόλο Χιμένεθ όταν ανέλαβε την ΑΕΚ να έσπευσε να καταστήσει σαφές πως στις αποσκευές του δεν κουβαλούσε κανένα μαγικό ραβδάκι. Μπορεί ακόμα και μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι να επέμενε πως "ακόμα δεν έχουμε πετύχει απολύτως τίποτα".

Όμως η αλήθεια είναι πως στον έναν μήνα (και τέσσερις μέρες) που ο Ισπανός τεχνικός βρίσκεται στον κιτρινόμαυρο πάγκο, έχει φέρει αλλαγές στην ΑΕΚ που αγγίζουν τα όρια της μεταμόρφωσης. Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Για παράδειγμα, τις νίκες που έχει κάνει ο Χιμένεθ σ’ αυτόν τον έναν μήνα στην Ένωση, ο Μοράις χρειάστηκε τον διπλάσιο χρόνο και τα διπλάσια ματς, για να τις πετύχει. Και κυρίως ο Ισπανός τεχνικός έχει ήδη πετύχει, κάτι που ο προκάτοχος του, ούτε στον έναν μήνα, ούτε… ποτέ, δεν κατάφερε. Η ΑΕΚ που εμφανίζεται πλέον στο γήπεδο, είναι σχεδόν η ομάδα του Χιμένεθ. Κάτι που ισοδυναμεί με μικρό θαύμα τόσο για την περίοδο που ο Ισπανός ανέλαβε, όσο και για την κατάσταση που παρέλαβε. Και για να φτιάξει την δική του ΑΕΚ, ο Χιμένεθ χρειάστηκε να προχωρήσει και να πετύχει άμεσα, πέντε σημαντικές αλλαγές στην ομάδα. Το Sport24 τις έχει.

Το σύστημα

Ακόμα και αν ήθελε ο Μανόλο Χιμένεθ, δεν θα μπορούσε να δουλέψει και να εφαρμόσει ένα διαφορετικό σύστημα, καθώς οι προκάτοχοι του και ειδικά ο Μοράις, είχαν δοκιμάσει τα πάντα. Ο Ισπανός τεχνικός αποφάσισε να κάνει κάτι πιο απλό και όπως αποδεικνύεται πιο σοφό. Πήρε το 4-2-3-1, το οποίο οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν δουλέψει και εφαρμόσει περισσότερο από κάθε άλλο και προσάρμοσε κάποιες παραλλαγές ανάλογα με το παιχνίδι και την ενδεκάδα. Έτσι υπήρξαν ματς που η ομάδα έπαιξε περισσότερο 4-2-3-1 και κάποια άλλα που το σχήμα έμοιαζε περισσότερο με 4-4-1-1 ή ακόμα και σχεδόν κλασικό 4-4-2. Σχηματισμοί στους οποίους η ομάδα, έδειξε να ανταποκρίνεται. Ενώ ο Χιμένεθ έβαλε στο τραπέζι και το 3-5-2 για ειδικές περιπτώσεις εκτός έδρας παιχνιδιών.

Η αγωνιστική νοοτροπία

Ο Χιμένεθ παρέλαβε μια ομάδα που φαινόταν να μην ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο. Μια ομάδα που όλοι οι παίκτες της ήταν επιρρεπείς στο λάθος και που αν κάτι πήγαινε στραβά μέσα στο ματς, κατέρρεε. Με μια φράση, ο Χιμένεθ παρέλαβε μια ΑΕΚ με στρεβλή αγωνιστική νοοτροπία. Αυτή τη νοοτροπία ο Ισπανός τεχνικός την άλλαξε. Περιόρισε τα λάθη, απαιτώντας να παίρνει κανείς παίκτης, κανένα ρίσκο. Ειδικά στην άμυνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως επί Χιμένεθ έχει παίξει κατακόρυφα ο μέσος όρος των λαθών που κάνει η ΑΕΚ σε κάθε ματς. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής με τον Ολυμπιακό, οι «κιτρινόμαυροι» συνολικά έκαναν 32 λάθη, ενώ στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου στο Καραϊσκάκη, είχε κάνει 45. Επίσης η μοναδική φορά που εμφανίστηκε η… προ Χιμένεθ ΑΕΚ, ήταν στο Καυταντζόγλειο, όπου έγιναν 50 λάθη και ήταν η πρώτη φορά που οι «κιτρινόμαυροι» δεν τήρησαν την οδηγία «όχι ρίσκο». Επίσης ο Ισπανός τεχνικός έδωσε μεγάλο βάρος στην αμυντική λειτουργία συνολικά της ομάδας. Γι αυτό και η ΑΕΚ έχει δεχθεί μόλις δυο γκολ επί Χιμένεθ και αυτά μόνο σ’ ένα ματς. Ενώ πλέον οι παίκτες της Ένωσης μπαίνουν σε κάθε ματς με ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Η ψυχολογία των παικτών

Από την πρώτη στιγμή που ο Χιμένεθ έπιασε δουλειά στα Σπάτα, έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στο κομμάτι της ψυχολογίας των παικτών. Κάτι άλλωστε που είχε προαναγγείλει. Και αυτό διότι είχε διαπιστώσει πως οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ήταν… διαλυμένοι σαν αυτό το κομμάτι. Άδειοι. Ο Χιμένεθ δούλεψε και δουλεύει πολύ στην ψυχολογία των παικτών. Τους ζητάει συγγνώμη όταν αισθάνεται πως τους αδικεί. Τους εξηγεί τις επιλογές του. Πανηγυρίζει τα γκολ κάνοντας χαι φαιβ με τους παίκτες του πάγκο. Δίνει πρώτα συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές που μπαίνουν ως αλλαγή και μετά σ’ αυτούς της ενδεκάδας (το έκανε και στην χθεσινή ομιλία που αφορούσε το ντέρμπι). Και φροντίζει να είναι συνεχώς δίπλα τους και να τους δείχνει πως θα είναι εκεί για να τους στηρίξει. Όλα αυτά, έχουν επιδράσει καταλυτικά στην αλλαγή της ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ

Το κλίμα και η δουλειά στα Σπάτα

Αν κάποιος είχε μπει στα Σπάτα στα μέσα του Γενάρη και έμπαινε και χθες, θα ήταν απολύτως βέβαιος πως πρόκειται για δυο διαφορετικά προπονητικά κέντρα. Είναι τόσο μεγάλη η αλλαγή του κλίματος και της ατμόσφαιρας. Προφανώς και σ’ αυτό έχουν παίξει ρόλο και τα αποτελέσματα και ειδικά η νίκη στο ντέρμπι. Όμως και ο Χιμένεθ έχει δουλέψει πολύ πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Άλλωστε έχει να κάνει πλέον και με την δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις. Ο Ισπανός τεχνικός, όπως εξάλλου και ο Μοράις, δίνει βάση στην τακτική. Αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με τον Πορτογάλο τεχνικό. Διαφορετικός προσανατολισμός στην προπόνηση, διαφορετικές ασκήσεις. Πρόγραμμα πιο κοντά σ’ αυτό που θέλουν οι ποδοσφαιριστές για να νιώσουν καλά τα πόδια τους και το μυαλό τους.

Η εικόνα του ΟΑΚΑ

Ο Χιμένεθ ήξερε από την πρώτη του θητεία στον πάγκο της ΑΕΚ την δύναμη του κόσμου και ως εκ τούτου την δύναμη της έδρας. Παρέλαβε πριν από έναν μήνα μια ομάδα που αυτό το είχε χάσει και εκείνο που ο Ισπανός τεχνικός φρόντισε, είναι να το επανακτήσει. Στην προ Χιμένεθ εποχή, η ΑΕΚ είχε χάσει συνολικά 10 βαθμούς στα εντός ΟΑΚΑ παιχνίδια και μάλιστα χωρίς να παίξει ούτε ένα ντέρμπι. Με τον Ισπανό τεχνικό στον πάγκο, η Ένωση έχει τρεις νίκες σε τρια παιχνίδια για το πρωτάθλημα, με απολογισμό τρεις νίκες και εννέα γκολ υπέρ και μηδέν κατά. Και έχει παίξει και ντέρμπι με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Ενώ έχει δώσει και ένα ματς κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, το οποίο επίσης έχει κερδίσει με 6-0.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ